MENU

Η... μετάλλαξη για έναν ποδοσφαιριστή έχει και τα όρια της. Είτε είναι προς το θετικό είτε προς το αρνητικό. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Παλιότερα έβλεπες στο ξεκίνημα της «ερυθρόλευκης» καριέρας του τον Αμπντούν και έλεγες πως είναι δυνατόν να παίζει στον Ολυμπιακό. Μετά το πρώτο 6μηνο, έπαιρνες την απάντηση. Την διαδρομή αυτή και προς τις δύο κατευθύνσεις την έκανε ουκ ολίγες φορές ο Μήτρογλου για να μην πάμε πιο παλιά και τον Ντιόγο που όταν ήρθε έβγαζε μάτια και μέτραγαν όλοι αντίστροφα για το πότε θα πουληθεί σε μεγάλη ομάδα αλλά η πορεία του ήταν πολύ γρήγορα φθίνουσα.

Γενικότερα στο ποδόσφαιρο υπάρχουν πολλά παραδείγματα που παραπέμπουν στο «όποιος βιάζεται σκοντάφτει». Βεβαίως χρειάζονται και οι κατάλληλες συνθήκες για να φανεί εν τέλει αν όντως είναι έτσι τα πράγματα. Συνήθως σε μεγάλες ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, παίκτες σαν τον Τζίμι Ντουρμάζ, τον «ήρωα» της ιστορίας μας, δύσκολα έχουν δεύτερη ευκαιρία. Ειδικά όταν έχουν καταγράψει μια πρώτη χρονιά στην ομάδα σαν την περσινή. Πόσο δε μάλιστα όταν ο νέος προπονητής που έρχεται παίρνει για την θέση που αγωνίζεται ο Ντουρμάζ, όχι έναν αλλά τρείς παίκτες «δικούς» του, παίκτες που γνωρίζει από πρώτο χέρι.

Ο Σουηδός όμως που μέσα σε ένα χρόνο και κάτι έχει ζήσει... τα πάντα στον Ολυμπιακό έχει βαλθεί να αποδείξει πως αυτός ο παίκτης που είδαμε την περσινή σεζόν δεν ήταν ο... Ντουρμάζ. Και τον συνδυασμό που και ο ίδιος επικαλούταν όταν προσπαθούσε να δικαιολογήσει την κάκιστη παρθενική του χρονιά στον Ολυμπιακό ότι είχε βάση. Ποιος συνδυασμός; Η μη εμπιστοσύνη του Μίτσελ αρχικά και ο τραυματισμός που υπέστη στην συνέχεια παράλληλα με την επιλογή του Περέιρα να δουλέψει στο δύσκολο διάστημα που ανέλαβε με μια συγκεκριμένη «κλειστή» ομάδα παικτών.

Το ότι ο Τζίμι έκανε «παπάδες» στην Ξάνθη είναι γνωστό. Όπως γνωστό είναι πως από την στιγμή που μπήκε στην προετοιμασία του Ολυμπιακού, στο φινάλε σχεδόν του πρώτου σταδίου στο Ζέεφελντ έδειχνε πως είναι «άλλος» παίκτης.

Στην Ξάνθη απλά ο Ντουρμάζ πιστοποίησε πως το κατέχει το τόπι. Γιατί ακόμη και αυτό είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση με τα περσινά σημάδια. Αν θα συνεχίσει «σεληνιασμένος» ο Σουηδός όπως κάνει μέχρι τώρα στα τέσσερα ματς πρωταθλήματος όπου είναι βασικός (μόνο με τον Λεβαδειακό δεν είχε καλή παρουσία όπως όλη η ομάδα) θα το δούμε στην πορεία. Το εντυπωσιακό της όλης υπόθεσης είναι πως το «λάθος» του Σίλβα να μην τον βάλει στην λίστα του Τσάμπιονς Λιγκ και το σοκ που υπέστη ο Ντουρμάζ στο άκουσμα αυτής της απόφασης τείνει να γυρίσει υπέρ του Ολυμπιακού αλλά και ουσιαστικά και του ίδιου του Σουηδού. Προφανώς και η απώλεια του Ντουρμάζ να παίζει στην κορυφαία διασσυλογική διοργάνωση του κόσμου δεν αλλάζει, αλλά είναι γεγονός πως ο Σουηδός βλέπει ως... Τσάμπιονς Λιγκ το ελληνικό πρωτάθλημα και την εμπιστοσύνη που του δείχνει ο Σίλβα παρουσιάζοντας αυτή την εξαιρετική εικόνα. Το ερώτημα βεβαίως είναι γιατί τελικά ο Σίλβα άφησε εκτός λίστας τον Ντουρμάζ από την στιγμή που τον έχει στα βασικά του πλάνα. Ο Ερνάνι είναι σίγουρα μια από τις «αιτίες», όπως και ο Σεμπά. Παίκτες όμως που δεν έχουν δικαιολογήσει έως τώρα την επιλογή του Σίλβα. Όχι γιατί δεν αποδίδουν αλλά γιατί ο ίδιος ο Σίλβα δεν τους χρησιμοποιεί!

Γιατί για τον μεν Σεμπά δεν υπάρχει η δικαιολογία του ήρθε αργά, μια και είναι πάνω από ένα μήνα στην ομάδα ενώ για τον Ερνάνι υπάρχει ο αντίλογος με τον Ιντέγε. Μαζί ήρθαν, ο Ιντέγε έχει παίξει τρια ματς βασικός και ο Ερνάνι τρία ματς ως αλλαγή. Προφανώς κάτι δεν υπολόγισε σωστά ο Πορτογάλος τεχνικός με τον Ντουρμάζ που λογικά θα ήθελε πολύ αν είχε το δικαίωμα τώρα να κάνει αλλαγή και να τον δηλώσει για το Τσάμπιονς Λιγκ. Το «λάθος» του όμως ίσως να του βγει και σε καλό όσον αφορά το πρωτάθλημα, αρκεί και οι νέοι να μπορέσουν σύντομα να πάρουν... μπρος για την Ευρώπη.

Ας θυμηθούμε όμως τις βασικές πτυχές της μέχρι τώρα παρουσίας του Ντουρμάζ στον Ολυμπιακό.

Το «σκάλωμα» και η μεταγραφή στο φινάλε

Ήταν τέλη Ιουνίου 2014 όταν ο Ντουρμάζ έφτανε μια «ανάσα» από την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Ο Μίτσελ είχε ζητήσει την απόκτηση του Σουηδού που έπαιζε στην Γκεντσλεμπιρλιγκι στο Τουρκικό πρωτάθλημα και οι «ερυθρόλευκοι» είχαν φτάσει σε συμφωνία με την ομάδα και απέμενε το τελικό φιξάρισμα με τον παίκτη. Ο μάνατζερ του ήρθε στην Αθήνα, η μεταγραφή ήταν «κλεισμένη» αλλά τελευταία στιγμη΄ο Ντουρμάζ ζήτησε παραπάνω χρήματα. Ο Ολυμπιακός το αρνήθηκε και ο μάνατζερ του παίκτη έφυγε άπραγος με την μεταγραφή να «ναυαγεί».

Ένα μήνα μετά ο Ντουρμάζ ερχόταν στον Ολυμπιακό. Στα τέλη της μεταγραφικης περιόδου και λίγο μετά την πώληση Σάμαρη στην Μπενφίκα ο Ολυμπιακός έδωσε 2 εκατ. ευρώ στη Τουρκική ομάδα και 4ετες συμβόλαιο στον Ντουρμάζ (με 700 χιλιάδες τον πρώτο χρόνο) και έφερε τον Σουηδό στο μεγάλο λιμάνι.

Τα 21 λεπτά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ένα από τα βασικά κίνητρα και για τον Ντουρμάζ ήταν το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Μίτσελ θέλησε να τον βάλει κατευθείαν στα βαθιά για να τον έχει έτοιμο για το Τσάμπιονς Λιγκ με τον Ντουρμάζ να κάνει ντεμπούτο ως βασικός στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό χωρίς να δείξει κάτι, και να σκοράρει στο ματς με τον ΟΦΗ που προηγήθηκε της «μάχης» με την Ατλέτικο. Βασικός και στο ματς με την Βέροια με τον Σουηδό όμως να παραμένει στα...ρηχά και τελικά να κάνει συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ στην πατρίδα του και στην αναμέτρηση με την Μάλμε όπου μπήκε αλλαγή παίζοντας για 21 λεπτά όπου δεν έκανε τίποτα! Το 2014 βρήκε εν τέλει τον Σουηδό με μόλις 10 συμμετοχές, εκ των οποίων οι μισές βασικός και μόλις ένα γκολ.

Ο Τύρναβος και ο...Ερνάνι

Έχοντας απωλέσει ξεκάθαρα από νωρίς την στήριξη του Μίτσελ που βρισκόταν στην... γωνία λόγω κακής πορείας στο πρωτάθλημα ο Ντουρμάζ άρχισε να... πακετάρει εν όψει Ιανουαρίου. Στην Τουρκία άλλωστε υπήρχε το έντονο ενδιαφέρον της Μπεσίκτας που τον ήθελε δανεικό και περίμενε το «οκ» του Ολυμπιακού. Η απόλυση Μίτσελ έφερε τον Περέιρα στο μεγάλο λιμάνι που θέλησε να τσεκάρει όλο το υλικό, μαζί και τον Ντουρμάζ που μέσα σε όλα είχε συχνά-πυκνά και τραυματισμούς. Στις 11 Ιανουαρίου στα Πηγάδια ο Περέιρα τον βάζει αλλαγή για 22 λεπτά ενώ στην νίκη επί του Παναιτωλικού που ακολουθεί παίζει και πάλι ως αλλαγή έχοντας και μια ασίστ. Στα ματς Κυπέλλου με τον Τύρναβο που ακολουθούν ο Ντουρμάζ παίζει βασικός με τα.δεύτερα πετυχαίνοντας χατ-τρικ στον επαναληπτικό έχοντας και δύο ασίστ στο τελικό 8-0 στις 28 Ιανουαρίου. Ο Περέιρα που είχε ζητήσει την απόκτηση εξτρέμ, «ψήνεται» από τον Ντουρμάζ και τελικά εισηγείται την παραμονή του. Λίγες μέρες νωρίτερα έχει χαθεί για τους Πειραιώτες ένας από τους βασικούς στόχους του Πορτογάλου τεχνικού για τα άκρα. Ένας ταλαντούχος εξτρέμ της Γκιμαράες τελικά παίρνει μεταγραφή στην Πόρτο. Το όνομα του; Ερνάνι! Ο...Ερνάνι «κρατάει» τον Ντουρμάζ στον Ολυμπιακό και ο δανεισμός του στην Τουρκία δεν προχωράει.

Η «ήττα» από τον Ντοσεβί και ο τραυματισμός

Ο Περέιρα έχει επαναφέρει τους «καθαρούς» εξτρέμ στον Ολυμπιακό έχοντας ως βασικές του όμως επιλογές τους Αφελάι και Ντοσεβί. Ο Ντουρμάζ μένει στα «πιτς» ως μπακ-απ λύση καταγράφοντας πέντε συμμετοχές ως βασικός έως την κρίσιμη ρεβάνς με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για το Κύπελλο. Ξεκινάει βασικός όμως στο 11ο λεπτό αναγκάζεται να αποχωρήσει τραυματίας. Ο τραυματισμός είναι σοβαρός με αποτέλεσμα να μείνει εκτός δράσης για 1,5 μήνα επιστρέφοντας ως βασικός στον εκτός έδρας αγώνα με τον Πανιώνιο. Η χρονιά για τον Ντουρμάζ έκλεινε με δύο ακόμη εμφανίσεις ως αλλαγή στο πρωτάθλημα καταγράφοντας συνολικά 28 συμμετοχές και 5 γκολ.

Και πάλι στην έξοδο

Με το τέλος της σεζόν το όνομα του Τζίμι Ντουρμάζ βρέθηκε κατευθείαν στην «μαύρη» λίστα. Το ζητούμενο βεβαίως ήταν να βρεθεί ομάδα για να τον αγοράσει. Ομάδες από την Τουρκία επανήλθαν αρχικά σε φιλολογικό επίπεδο όσο ο Ολυμπιακός άλλαζε προπονητή και μετέτρεπε κάποια από τα αρχικά πλάνα. Ήταν ξεκάθαρη η πρόθεση για πώληση και από τους «ερυθρόλευκους» με το κλίμα να αλλάζει στην προετοιμασία. Ο Σίλβα έδωσε την ευκαιρία στον Ντουρμάζ και ο Σουηδός την «άρπαξε από τα μαλιά».

Και ξαφνικά βασικός

Ο Ντουρμάζ είναι από τους παίκτες που φροντίζουν να ξεχωρίσουν με την απόδοση τους στα φιλικά της προετοιμασίας. Όλο και καλύτερος μέρα με την μέρα ο Σουηδός κερδίζει την εμπιστοσύνη του Σίλβα που παρότι έχει φέρει στον Ολυμπιακό Πάρντο και Σεμπά δεν τον.βάζει στην άκρη. Στην πρεμιέρα με τον Πανιώνιο είναι μαζί με τον Φορτούνη ο καλύτερος ενώ παίζει βασικός και με τον Λεβαδειακό για την δεύτερη αγωνιστική.

Η πρόταση, η άρνηση και το σοκ!

Λίγες μέρες πριν το φινάλε των μεταγραφών ο Ντουρμάζ έχει πρόταση από την Τουρκία με τον Ολυμπιακό όμως να την απορρίπτει. Ως βασικός άλλωστε ο Σουηδός πατάει γερά στα πόδια του. Έτοιμος να πάρει την ευκαιρία δηλώνει πως η δεύτερη του χρονιά με τα ερυθρόλευκα θα είναι πολύ καλύτερη έχοντας γεμάτη προετοιμασία και αποφεύγοντας τους τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν την πρώτη σεζόν στον Ολυμπιακό. Φεύγει για τα ματς με την εθνική Σουηδίας και εκεί μαθαίνει για τον αποκλεισμό του από την λίστα του Τσάμπιονς Λιγκ! Το σοκ του Σουηδού είναι μεγάλο που βγαίνει φόρα παρτίδα στα ΜΜΕ της πατρίδας του και τονίζει πως περιμένει εξηγήσεις από τον προπονητή του.

Μια από τις αιτίες του αποκλεισμού του είναι και ο παίκτης που τον Ιανουάριο τον είχε.κρατήσει στον Ολυμπιακό. Ο Ερνάνι, που ήρθε στον Πειραιά την τελευταία μέρα των μεταγραφών, μια μέρα πριν την δήλωση της λίστας για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Πρώτοι μάγκες!

Η επιστροφή του Ντουρμάζ στο Ρέντη.μυρίζει μπαρούτι. Ο Σουηδός επιστρέφει παραμονές του αγώνα με τον Πλατανιά στην Αθήνα και μιλάει κατευθείαν με τον Σίλβα. Ο Πορτογάλος του εξηγεί πως ήταν μια δύσκολη απόφαση αλλά πως ο αποκλεισμός του από την λίστα του Τσάμπιονς Λιγκ δεν σημαίνει πως δεν τον υπολογίζει. Αντίθετα τον πιστεύει και θα συνεχίσει να του δίνει ευκαιρίες στο πρωτάθλημα. Κάτι που δεν μένει στα λόγια. Ο Ντουρμάζ όχι μόνο είναι στην αποστολή με τον Πλατανιά αλλά ξεκινάει και πάλι βασικός πετυχαίνοντας γκολ και ασίστ. Στην Ξάνθη σκοράρει, κερδίζει πέναλτι, κάνει το ματς της καριέρας του με τα ερυθρόλευκα και αποδεικνύει πως μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για όλους στην ομάδα.

Τόσο ο Ντουρμάζ όσο και ο Σίλβα αποδυκνείονται πρώτοι μάγκες με την συνολική τους στάση, ο καθένας από την πλευρά του, και μένει πλέον να δούμε πόσο πολύ και αν ο Πορτογάλος τεχνικός θα μετανοιώσει για την όντως δύσκολη απόφαση που πήρε να αφήσει εκτός λίστας Τσάμπιονς Λιγκ τον Σουηδό που μέχρι τουλάχιστον και τον Δεκέμβριο θα βλέπει τις εγχώριες διοργανώσεις ως.Τσάμπιονς Λιγκ.

Πού ήσουνα, ρε Τζίμι;