MENU

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18/9 η πρώτη συνεδρίαση του νέου πειθαρχικού οργάνου της Super League, που είναι πλέον μονομελές και αποτελείται από τακτικό εν ενεργεία δικαστικό λειτουργό και έναν αναπληρωτή, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος αθλητικός νόμος.

Το εν λόγω πόστο στο συνεταιρισμό, ανέλαβε ο 34χρονος(!) Πρωτοδίκης, Σπύρος Καποδίστριας, με αναπληρώτρια την επίσης Πρωτοδίκη (και εξίσου νεαρή), Μαρία Σκολαρίκη.

Στην διάρκεια της συνεδρίασης που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, ο Σπύρος Καποδίστριας έδειξε εξαιρετικός γνώστης του χώρου του ποδοσφαίρου και της κατάστασης που επικρατεί στα γήπεδα. Φάνηκε επίσης τρομερά προετοιμασμένος και διαβασμένος σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς και τις διατάξεις του Πειθαρχικού Κώδικα.

Εκ πρώτης, έδειξε ότι θα είναι αυστηρός, αφού με το «καλημέρα» μοίρασε πρόστιμα συνολικού ύψους 32.500 ευρώ σε έξι ΠΑΕ, με την μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στον ΠΑΟΚ (15.000 ευρώ) και στον Ολυμπιακό (6.850+1.500). Αναλογικά αν το πάρουμε, σε περίπτωση σοβαρών επεισοδίων προβλέπεται να «βρέξει» βαριές «καμπάνες…

Κατά τ’ άλλα:

-Απέρριψε όλα τα αιτήματα αναβολής, λέγοντας ξεκάθαρα προς τους δικηγόρους: «Θα είμαι εξαιρετικά φειδωλός με τις αναβολές, να το ξέρετε». Ζητούσε, μάλιστα, αποδεικτικά στοιχεία για τα κωλύματα των δικηγόρων των ομάδων που ήθελαν αναβολή, ενώ απέρριψε ακόμα και το αίτημα της Ξάνθης, που ο δικηγόρος της, Βασίλης Κοντοβαζαινίτης, είναι αποδεδειγμένα βαριά ασθενής!

-Δεν άφηνε περιθώρια να επαναλαμβάνονται τα ίδια πράγματα απ’ τους δικηγόρους, λέγοντας στην περίπτωση του ΠΑΣ Γιάννινα: «Οι ίδιοι ισχυρισμοί με την περίπτωση της Καλλονής δεν είναι;» Τους άκουγε μεν προσεκτικά και αναλυτικά, αλλά δεν ήθελε να ακούγονται τα ίδια και τα ίδια και προσπάθησε αυτές τις περιπτώσεις να τις ξεπετάξει.

-Έβαλε μάρτυρα του Πανιωνίου να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο, πράγμα όχι και τόσο σύνηθες και υποχρεωτικό σε πειθαρχική διαδικασία.

-Ξετίναξε τον υπεύθυνο ασφαλείας του ΠΑΟΚ (που ήταν εκεί ως μάρτυρας) για περίπου μισή ώρα! Μάλιστα επέδειξε αυστηρότητα όταν παρενέβαιναν οι δικηγόροι (Μπίρδας, Μαυρομμάτης) και τους έκανε έντονη παρατήρηση να σταματήσουν να μιλούν! Τον μάρτυρα τον ρώταγε λεπτομέρειες και μάλιστα πιεστικά, ενώ δεν δίστασε να σχολιάσει αρνητικά την αποτελεσματικότητα των ανθρώπων του ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Βέροιας, λέγοντάς τους: «Το σταφ (σ.σ. προσωπικό) δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Είναι προφανές. Πρέπει να το αλλάξετε»!

Κάποια στιγμή ρώτησε τους ανθρώπους του «δικέφαλου του Βορρά» αν είχαν φτάσει στο γήπεδο οι ομάδες την ώρα των επεισοδίων (ο κανονισμός αναφέρει ότι μία ΠΑΕ είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει από την άφιξη της αποστολής στο γήπεδο) και του μάρτυρα του… ξέφυγε πως πράγματι είχαν φτάσει! Οι δικηγόροι πήγαν να τον... μαζέψουν για να μην «κάψει» τον ΠΑΟΚ, αλλά ο κ. Καποδίστριας δεν άφησε περιθώρια: «Σας ακούω τι λέτε. Δεν το γνωρίζετε τώρα ε;».

-Ιδιαιτέρως άξιο αναφοράς είναι ότι ο νέος πρόεδρος του πειθαρχικού οργάνου της λίγκας, συμφώνησε κάποια στιγμή ότι ο Πειθαρχικός Κώδικας έχει πολλά προβλήματα και κενά! Μάλιστα δεν δίστασε να τοποθετηθεί (αποδεικνύοντας ότι είναι γνώστης του τι γίνεται στο ποδόσφαιρο), λέγοντας ότι οι ποινές που προβλέπει ο Πειθαρχικός Κώδικας είναι εξοντωτικές! Και αναρωτήθηκε: «Με ποιο κριτήριο τις τροποποίησε ξανά φέτος η ΕΠΟ;».

Βέβαια ο ίδιος πρέπει να γνωρίζει ότι ναι μεν οι διατάξεις είναι αυστηρές και προβλέπουν βαριές ποινές, όμως μέχρι σήμερα η αθλητική δικαιοσύνη τις επέβαλε επιλεκτικά: Αλλού έκανε "εκπτώσεις", αλλού εξαντλούσε την αυστηρότητά της. Και αυτό ελπίζουμε να πάψει να συμβαίνει...

Αυτός είναι ο νέος αθλητικός δικαστής!