MENU

Η τηλεθέαση των αγώνων του Μουντιάλ φίλοι μου έπεσε ξαφνικά τη Δευτέρα κατά 65% περίπου, παρότι στο πρόγραμμα υπήρχε το ματς της πάντα εμπορικής Βραζιλίας με το Μεξικό. Οι Έλληνες τηλεθεατές αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο επειδή κατάλαβαν ότι δεν έχει αξία να παρακολουθούν μια διοργάνωση απ' την οποία λείπουν οι δυο κορυφαίοι αμυντικοί στον κόσμο. Ο Κώστας Μανωλάς της Ρόμα, ο δεύτερος καλύτερος αμυντικός του πλανήτη μετά τον Κώστα Μανωλά του Ολυμπιακού, έδωσε μια από καρδιάς συνέντευξη στο Sport24 για να εκφράσει το παράπονό του. Αν τη διάβαζες και σου έκρυβαν τις καλλιτεχνικές φωτογραφίες και το όνομα του συνεντευξιαζόμενου, θα έβαζες το χέρι σου στη φωτιά ότι αυτός ήταν ο Ζλάταν Ιμπαχίμοβιτς ή ο Μελένιος απ' τα στρουμφάκια. Τέτοιο ρεσιτάλ μετριοφροσύνης είχαμε να δούμε από τη συνέντευξη του προέδρου στον εαυτό του Αντώνη Σρόιτερ πριν τις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Αυτό ήταν και το πρώτο στοιχείο στο οποίο στάθηκε ο G.O.A.M. (Greatest Of AllManolades): «Να ξέρετε κάτι, εγώ είμαι ο ίδιος άνθρωπος, η ζωή μου άλλαξε, αλλά εγώ δεν έχω αλλάξει. Τα λεφτά, η φήμη, δεν με αλλάζουν εμένα, θα παραμείνω ίδιος, ταπεινός». Ισχύει απόλυτα αυτό και αποδείχτηκε στη συνέχεια της συνέντευξης. Οι ατάκες του Κώστα για τον εαυτό του ήταν μνημείο σεμνότητας και ταπεινότητας:

* «Από τη Νάξο έχουν βγει δύο από τους μεγαλύτερους αμυντικούς στην ποδοσφαιρική ιστορία της Ελλάδας (Στέλιος και Κώστας Μανωλάς)»

* «Ξέρεις πόσες συμμετοχές έχω; Έχω παίξει Μουντιάλ, πήγαμε ημιτελικό Τσάμπιονς Λιγκ, έχω βάλει αποφασιστικά γκολ με τη Ρόμα και τον Ολυμπιακό σε αυτή τη διοργάνωση. Δεν μπορώ να καταλάβω τι άλλο πρέπει να κάνω για να είμαι επιτυχημένος στην Ελλάδα».

* «Δεν μπορώ να βάλω κάποιον πάνω από εμένα. Και ας είναι καλύτερος από εμένα».

* «Έτσι νιώθουμε και εμείς. Είμαστε από τους καλύτερους που έχουν βγει στην Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

* «Παλιά έπαιζα μπάσκετ και ήμουν πολύ καλός. Όλα τα έχω κάνει και στίβο έχω κάνει. Αν πας στο σπίτι είναι γεμάτο μετάλλια απ' όλα τα αθλήματα».

* «Πιστεύω ότι όπου και αν πάω θα παίξω, ακόμη και στη Μπαρτσελόνα». Εκτός από τις ελάχιστες πλην αναγκαίες αναφορές στο πρόσωπό του, άλλη μια απόδειξη της ταπεινότητας του Κώστα Μανωλά ήταν το γεγονός ότι δεν μίλησε ούτε μια φορά για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο, όπως ο Ιούλιος Καίσαρας, ούτε απαίτησε να μπει τίτλος στη συνέντευξη το «Πόσο γαμάτος είσαι τεράστιε Κώστα Μανωλά;». Το ανώριμο ελληνικό κοινό δεν ήταν έτοιμο ακόμα για κάτι τόσο πρωτοποριακό, αλλά ούτε και ο δημοσιογραφικός κόσμος, ο οποίος βλέπει τους Μανωλάδες όπως ο Μάξι Λόπεζ τον Ικάρντι από τη μέρα που του 'κλεψε τη Νάρα:

«Και δεν τα καταλαβαίνω αυτά που λέγονται. Και ειδικά για τους Μανωλάδες. Ο πατέρας μου είναι προϊστάμενος εφορίας, οι θείοι μου τους βλέπετε έχουν φτιάξει εκπληκτικά ξενοδοχεία, ο παππούς μου δήμαρχος Νάξου 10 χρόνια. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει αυτή η κόντρα μεταξύ δημοσιογράφων και Μανωλάδων». Μα και αυτό το παιδί ρωτάει τα προφανή λες και δεν τους ξέρει τους Έλληνες δημοσιογράφους.

Θα ζήτησαν από τους θείους τίποτα μπανγκαλόου για το καλοκαίρι και απ' τον πατέρα να τους σβήσει κάνα πρόστιμο του ΕΝΦΙΑ, εκείνοι αρνήθηκαν και από τότε άρχισαν τον πόλεμο. Κάθε τέσσερα χρόνια στηρίζουν φανατικά για δήμαρχο τον αντίπαλο του παππού στη Νάξο.

Ευτυχώς ο Κώστας δεν τους παρεξηγεί γιατί το επίπεδό του είναι πιο ψηλό και απ' τον Αλέξη Κούγια:

«Ο ποδοσφαιριστής πρέπει να έχει και επίπεδο, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί.Πέρασα στο Πανεπιστήμιο, στα Τρίκαλα. Ήμουν άριστος μαθητής μέχρι τη Γ' Γυμνασίου όταν πήγαινα εδώ σχολείο. Έχω τελειώσει και δύο γλώσσες, Αγγλικά και Γερμανικά, μιλάω βεβαίως τώρα και τα Ιταλικά». Δεν χρειαζόταν να το πει αυτό ο Κώστας. Και ο πλέον αδαής διαβάζοντας τη συνέντευξη του θα μπορούσε να καταλάβει ότι είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ γιατί μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι όσοι χρησιμοποιούν τέτοιες λόγιες φράσεις σαν τις δικές του. Το πλούσιο λεξιλόγιό του και τα εκφραστικά του μέσα θα τα ζήλευε και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης:

* «Μάγκας και αρχ.....ς» (ο Ομπράντοβιτς)

* «Ομάδα με αρχ....ια» (Η Ρόμα)

* «Θέλεις να στο πω ξεκάθαρα; Νιώθω μια κα...λα. Σαν να κάνεις έρωτα».

* «Μπορώ να πω ότι ο Σπανούλης έχει τα αρχ....α». Να πούμε και ένα μπράβο στον κορυφαίο Έλληνα αμυντικό που κρατήθηκε και δεν έβγαλε στο τέλος το σουρωτήρι να αρχίσει να φωνάζει «Σουρωτήρι σας τον έχω κάνει. Σας γάζωσα και από μπρος και από πίσω. Δηλαδή εντός και εκτός έδρας. Άντε γεια». Ο ποδοσφαιριστής πρέπει να έχει και αυτοσυγκράτηση, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί και ο Κώστας έχει.

Στη συνέχεια ο πιο επιτυχημένος Έλληνας ποδοσφαιριστής αφού αποκάλυψε ότι δεν είναι πλέον ΑΕΚτσής, αλλά Ολυμπιακός, θυμήθηκε τα δύσκολα χρόνια στην ΑΕΚ που δεν είχε να φάει και γι' αυτό αναγκάστηκε να πάει στο λιμάνι. Εκεί συνάντησε για πρώτη φορά στη ζωή του διαιτητική δικαιοσύνη:

«Λογικό είναι για εμένα να έχεις κάποια βοήθεια από τη διαιτησία. Μα είναι και καλύτερο. Να στο πω έτσι. Εγώ το θεωρώ δίκαιο. Κάτσε ο άλλος χαλάει τόσα εκατομμύρια. Η άλλη ομάδα χαλάει...». Έτσι ακριβώς είναι. Αυτός είναι ο ορισμός της δικαιοσύνης.

Και αν κάποιος όχι τόσο σπουδαγμένος όσο ο Μανωλάς πει ότι ένας απ' τους λόγους που ο Κώστας πείναγε στην ΑΕΚ είναι πώς τόσα χρόνια τα 25 μύρια του Τσάμπιονς Λιγκ πήγαιναν μόνο στο σωματείο των επενδύσεων, που έπαιρνε τα πέναλτι σαν τα στραγάλια, τότε θα λάβει την αποστομωτική απάντηση του Αλέκου Αλεξανδρή: «Εντάξει, εγώ έπεσα για το πέναλτι, εσύ έπρεπε να το δώσεις;». Και τι α κανς μετά; Α κατς α μαλώις;

Ο Κώστας Μανωλάς παραδίδει μαθήματα ταπεινότητας και διαιτητικής δικαιοσύνης