MENU

Ο Φραντσέσκο Τότι ανήκει σε μια συγκεκριμένη “κάστα” ποδοσφαιριστών που ταυτίζονται με ένα σύλλογο. Είναι από εκείνους τους παίκτες που όταν αναφερθεί κάποιος στην ομάδα αναπόφευκτα οδηγείται στο πρόσωπό τους. Ερωτεύτηκε τη Ρόμα. Της αφιερώθηκε. Έγινε ο πιστός της στρατιώτης.

“Σε ηλικία 7 ετών ο πατέρας μου αγόρασε εισιτήρια και πήγαμε στο Ολίμπικο. Κλείνω τα μάτια και θυμάμαι το συναίσθημα. Τα χρώματα, οι οπαδοί. Δεν μπορώ να περιγράψω την εμπειρία. Στην περιοχή μου, στο San Giovanni, δε νομίζω ότι με είδε κανείς χωρίς μια μπάλα στα χέρια ή στα... πόδια. Είχα τη φιλοδοξία να κάνω καριέρα.”

Και έκανε, ακριβώς όπως το ονειρευόταν τότε...

Πριν από 24 χρόνια,έπειτα από τρία χρόνια στην ομάδα Νέων (1989-92), όντας μόλις 16 ετών, ο πιτσιρικάς τότε, Φραντσέσκο, άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία που του έδωσε ο προπονητής του, Βουγιαντίν Μποσκόφ. Μπήκε αλλαγή στη θέση του Ρουγκιέρο Ριτζιτέλι στο παιχνίδι με την Μπρέσια, σαν σήμερα, 28 Μαρτίου του 1993…Εκείνα τα τελευταία τρία λεπτά της εκτός έδρας αναμέτρησης ήταν μόνο η αρχή...

Από τότε δηλώνει “αιώνιος Ρωμαίος αυτοκράτορας” και λατρεύεται στην ιταλική πρωτεύουσα σαν Θεός. Είναι κάτι σαν τον Μπατιστούτα στη Φιορεντίνα, τον Μαλντίνι στη Μίλαν, τον Ντελ Πιέρο στη Γιουβέντους, τον Χαβιέρ Σανέτι στην Ίντερ . Είναι ο Μαραντόνα των φίλων της Ρόμα.

Ο «καπιτάνο» είναι ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών, πίσω από τον Σίλβιο Πιόλα με πάνω από 250 γκολ.

http://www.youtube.com/embed/LxNV__BXOfE?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που έχει φορέσει ποτέ τη φανέλα του ιταλικού συλλόγου… Όχι άδικα. Δεν είναι μόνο οι διακρίσεις, τα γκολ. Είναι η τυφλή αγάπη. Η άνευ όρων υποταγή του.

«Η αγάπη εμπνέει την αφοσίωση και όσο τρομερός κι αν είναι ο θάνατος, μας εμπνέει το θάρρος να τον αψηφούμε και να πεθαίνουμε για εκείνο που αγαπούμε.» Αυτό είναι η Ρόμα για τον Τότι και ο Τότι για τη Ρόμα. Αγάπη, πόλεμος, ανακωχή, ειρήνη, θάνατος, ζωή.

Είναι από τους λίγους εναπομείναντες , “ρομαντικούς” του ποδοσφαίρου, που δεν δέχθηκαν να θυσιάσουν την αγάπη τους για ένα σύλλογο, στο βωμό των χρημάτων.Ο Τζάνι Ανιέλι θα πουλούσε ολόκληρη τη FIAT για να τον πάρει στο Τορίνο και στη Γιουβέντους. Αλλά πόσο εύκολα αποχωρίζεσαι την οικογένειά σου; Αυτό είναι η Ρόμα για τον Τότι. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο απέτυχαν οι προσπάθειες τόσο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να τον πάρει στη Μίλαν όσο και αυτές των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα που ήθελαν να τον φέρουν στην Ισπανία. “Έκανα συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ρόμα, αλλά στο τέλος η οικογένειά μου μου υπενθύμισε τι είναι η ζωή.” δηλώνει την περίοδο που τον καλούσε η “βασίλισσα”.

Από τότε ακολούθησαν πολλά μαγικά βράδια και μοναδικές στιγμές για τη Ρόμα που οφείλει πάρα πολλά στον παίκτη- λιμάνι της.

«Έχει την επίδραση που είχε ο μεγάλος... Μάικλ Τζόρνταν! Είτε με τις εκτελέσεις στα στημένα, είτε με το τελείωμα, είτε με τα γκολ, είτε με τις ασίστ... Ό,τι κι αν τον βάλεις να κάνει, θα το κάνει με τρόπο που θα έχει ουσία», έχει δηλώσει ο Αρίγκο Σάκι για το ζωντανό θρύλο, Φραντσέσκο Τότι.

Είναι αυτός που μάγεψε όλους τους Ιταλούς στο Euro 2000 σε ηλικία 24 ετών μόλις, είναι ο παίκτης που οδήγησε ένα χρόνο αργότερα τη Ρόμα στην κατάκτηση του πρώτου της "σκουντέτο" μετά από 18 χρόνια,είναι ο ίδιος που την ίδια χρονιά σήκωσε στο Βερολίνο τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή με την εθνική Ιταλίας και την επόμενη χρονιά πήρε το Χρυσό Παπούτσι. Είναι ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ με το γκολ που πέτυχε απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι (το 2014).

Εν έτη 2017, στα 40 του πλέον, με το χρόνο συμμετοχής του, όπως είναι φυσικό, περιορισμένο στη Ρόμα , δεν σκέφτεται να σταματήσει. Έτσι πάει, όταν το πνεύμα είναι πρόθυμο. Όταν η ψυχή φωνάζει. Όταν ανασαίνει για να υπηρετεί την αγαπημένη του Ρόμα. Κλείνει τα αφτιά του στο κορμί του που δεν ακολουθεί όπως παλιά και συνεχίζει. Ο “καπιτάνο” ,παρά την πρόσφατη πρόταση των ιθυνόντων της Ρόμα να αναλάβει ως τεχνικός διευθυντής απ' τη σεζόν 2018-2019 ο ίδιος δηλώνει:

"Θα μπορούσα να δεχθώ την πρόταση της Ρόμα σε... ένα χρόνο. Θα μπορούσα και να συνεχίσω να βρίσκομαι στον αγωνιστικό χώρο μέχρι τότε.”

Αν συνεχίσει και του χρόνου θα είναι η 26η ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ σεζόν που αγωνίζεται για τους “Τζιαλορόσι” αν όχι, έχει αφήσει πίσω του παρακαταθήκη μοναδικές στιγμές και μια εξομολόγηση που επιβεβαιώνει όσα προαναφέραμε.

“Με ρωτάνε οι άνθρωποι, γιατί έμεινα όλη μου τη ζωή στη Ρώμη. Η Ρώμη είναι η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, οι άνθρωποι που αγαπώ. Η Ρώμη είναι η θάλασσα, τα βουνά, τα μνημεία. Η Ρώμη είναι, φυσικά, οι Ρωμαίοι. Η Ρώμη είναι η Ρόμα. Είναι ο κόσμος για εμένα. Η ομάδα, η πόλη, η ζωή μου.”...

Ρόμα: Αιώνια Πιστός ο Φραντσέσκο Τότι