MENU

Η Πέμπτη ήταν μια μέρα αρκετά... δραστήρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Άρσεναλ. Όχι μόνο λόγω του αγώνα με την Ατλέτικο Μαδρίτης στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Υπήρχε άλλος ένας λόγος, πολύ πιο σημαντικός... Οι οπαδοί των «κανονιέρηδεων», αλλά όχι μόνο αυτοί, είδαν με χαρά φωτογραφίες του Ισπανού να πατά το «Emirates» για να προπονηθεί... Λίγο πριν από τέλος της φετινής σεζόν, ο ταλαιπωρημένος Καθόρλα χαμογελά ξανά ελπίζοντας ότι τα βάσανά του τελείωσαν.

«Λόγω των ενοχλήσεων που αισθάνομαι τις τελευταίες ημέρες στον τένοντα, θα πρέπει να μπω και πάλι στο χειρουργείο. Θα καθυστερήσει η επιστροφή μου στους αγωνιστικούς χώρους, ωστόσο διατηρώ την φιλοδοξία και το κίνητρο ώστε να απολαύσω ξανά το μεγάλο πάθος μου, το ποδόσφαιρο».

Το μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2017. Θα μπορούσε, ακριβώς το ίδιο, να έχει γραφτεί άλλες οκτώ φορές τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει αυτά τα δυόμισι χρόνια για τον Καθόρλα. Χειρουργείο και ελπίδα ότι θα μπορέσει να ξαναπαίξει μπάλα. Ακριβώς το ίδιο. Του είπαν ότι δεν θα μπορέσει καν να ξαναπερπατήσει κρατώντας τον γιο του από τον χέρι, να σταθεί όρθιος για να παίξουν μαζί στον κήπο του σπιτιού τους.

Ο Ισπανός άσος της Άρσεναλ ανεβαίνει τον δικό του Γολγοθά, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα λυτρωθεί. Από τον Οκτώβριο του 2016, όταν τραυματίστηκε στο παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Λουντογκόρετς έχει υποβληθεί σε οκτώ επεμβάσεις.

Δεν φοβήθηκε καμία εγχείρηση, έγιναν πια ρουτίνα του. Φοβήθηκε μόνο όταν, πριν από μερικούς μήνες όταν οι γιατροί τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και ο ακρωτηριασμός λόγω γάγγραινας.

Ο Αρσέν Βενγκέρ είπε, πριν από λίγο καιρό όταν ο ίδιος ο Καθόρλα έδωσε μια συγκλονιστική συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα «Marca» παρουσιάζοντας μάλιστα και εικόνες - σοκ από το πόδι του, ότι πρόκειται για τον χειρότερο τραυματισμό που έχει ζήσει, όλα αυτά τα χρόνια που είναι στα γήπεδα.

Έχει δίκιο ο Αλσατός τεχνικός καθώς ο πόνος στον αχίλλειο τένοντα είναι ανυπόφορος.

Το τατουάζ που έχει κάνει στο πόδι του ο Καθόρλα, αφιερωμένο στην κόρη του έχει αλλοιωθεί μετά τις επεμβάσεις, σχεδόν... κόπηκε στα δύο. Ένα κομμάτι του χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί ως μόσχευμα. Σε κάποιες από τις φωτογραφίες φαίνεται ακόμα και ο τένοντας.

Μετά από κάθε επέμβαση, ήλπιζε ότι θα κατάφερνε όχι μόνο να αναρρώσει πλήρως, αλλά να γυρίσει στα γήπεδα. Όταν του έβγαζαν τα ράμματα, το τραύμα άνοιγε. Ξανά και ξανά.

Στην Αγγλία έπαψε πια να έχει εμπιστοσύνη στους γιατρούς και αποφάσισε να αφήσει το λαβωμένο πόδι του στα χέρια του Ισπανού γιατρού Μικέλ Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ έπαθε σοκ όταν έβαλε τον Καθόρλα στο χειρουργείο. «Διαπίστωσε ότι είχε τρομερή μόλυνση, είχαν πάθει ζημιά στα οστά. Οι μολύνσεις είχαν φάει μέρος του Αχιλλείου τένοντα. Μου έλειπαν οκτώ εκατοστά!» θυμάται ο ποδοσφαιριστής.

Ο γιατρός ομολόγησε ότι ουδέποτε στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο. Τρία επιθετικά βακτήρια απειλούσαν το πόδι του Καθόρλα! Γάγγραινα!

Χρειάστηκε να γίνει ανακατασκευή του τένοντα. Και πάλι από την αρχή. Ο δύσκολος δρόμος της αποκατάστασης...

Όλοι γνώριζαν για τους τραυματισμούς, για την περιπέτεια, πολλοί του έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης. Ο κόσμος αρχίζει να τον ξεχνά...

«Μια κυρία μου είπε ότι μοιάζω στον Καθόρλα. Της είπα ότι είμαι εγώ, αλλά δεν με πίστευε. Τώρα καταλαβαίνω ποιος είναι ποιος. Κάθε μέρα μου στέλνουν μηνύματα ο Ινιέστα, ο Σίλβα, ο Βίγια. Είμαι καλά. Δεν έχω χρειαστεί ψυχολόγο. Κανείς δεν με πίστεψε, αλλά εγώ είμαι εδώ. Ακόμη κι αν ο πόνος με κρατά προσεκτικό».

Για πολλούς, ακόμα και για γιατρούς, ο Ισπανός είναι πια ένας σακάτης. Τον ξέγραψαν από τη μπάλα, σχεδόν τον ξέγραψαν από τη ζωή όταν του είπαν ότι μπορεί να μην σταθεί ποτέ ξανά στα πόδια του.

Σακάτης δεν είναι ο Καθόρλα. Είναι, σίγουρα, σημαδεμένος. Για πάντα. Είναι η ουλή που θα θυμίζει για όλη τη ζωή του όσα πέρασε. Ακόμα κι έτσι, όμως, ακόμα και σημαδεμένος, είναι για άλλη μια φορά αποφασισμένος να παλέψει.

Να δώσει ξανά τη μάχη για να γυρίσει στο γήπεδο. Κι ας είναι μόνο για ένα λεπτό... Θα είναι αρκετό. Θα είναι δικαίωση. Θα είναι το τέλος του Γολγοθά.

Πάντα να ξαναρχίζεις, Σάντι Καθόρλα