MENU

«It’s a Harry Kane’s hurricane» (Είναι ο τυφώνας του Χάρι Κέιν) αναφωνούσε, σε κατάσταση έκστασης, ο Άγγλος σπίκερ, κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομά του, βλέποντας τον Άγγλο επιθετικό να πετυχαίνει ένα καταπληκτικό γκολ στο παιχνίδι της Tότεναμ με την Τσέλσι την Πρωτοχρονιά του 2015.

Ο... τυφώνας Κέιν, λοιπόν, είχε αρχίσει τότε να «σαρώνει» ό,τι έβρισκε στο πέρασμά του για να φτάσει δύο χρόνια μετά να είναι ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Αγγλίας, ο ηγέτης της νεανικής Τότεναμ του Μαουρίσιο Ποκετίνο, ο ποδοσφαιριστής για τον οποίο η Ρεάλ Μαδρίτης είναι διατεθειμένη σε λίγους μήνες να δώσει 200 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της.

Διόλου άσχημα για έναν παίκτη, ο οποίος μόλις μερικούς μήνες πριν από εκείνη την Πρωτοχρονιά του 2015 έκανε απίστευτη προσπάθεια για να βγει από την αφάνεια και να πείσει τον προπονητή του ότι αξίζει θέση βασικού.

Γέννημα θρέμμα της Τότεναμ, από το 2009 μέχρι το 2013 περνούσε τις σεζόν δανεικός από ΄δω κι από 'κει. Από τη Λέιτον Όριεντ, μέχρι τη τη Μίλγουολ, τη Νόριτς και τη Λέστερ, πάλευε να αποδείξει ότι άξιζε μια ευκαιρία να μείνει στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν».

«Πρέπει να δοθεί δανεικός για να καταλάβει ότι η Πρέμιερ Λιγκ είναι για σκληρά αγόρια» έλεγε γι' αυτόν ο Χάρι Ρέντναπ. Ο Αντρέ Bίλας - Μπόας απλά τον έβαλε στο... ψυγείο και τελικά χρειάστηκε να αναλάβει την ομάδα, το καλοκαίρι του 2014, ο Ποκετίνο για να πάρει λεπτά συμμετοχής.

Όχι, βέβαια, ότι ο Αργεντινός τεχνικός είχε εντυπωσιαστεί με τον Κέιν. Κάθε άλλο. Είχε τον Αντεμπαγιόρ στην ομάδα, είχε και τον Σολδάδο, ο Κέιν ήταν ο τρίτος επιθετικός. Ωστόσο, ο Ποκετίνο απέδειξε από την αρχή ότι ήθελε να μια φτιάξει μια ομάδα που θα στηρίζεται σε νέους Άγγλους ποδοσφαιριστές. Και τον δικαίωσαν άπαντες, ο Κέιν πρώτος και καλύτερος.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακά αυτά που έχει πετύχει ο Άγγλος επιθετικός σε αυτά τα δυόμισι - τρία χρόνια... Δύο φορές αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Πρέμιερ Λιγκ, έγινε πριν από μερικές ημέρες ο δεύτερος Άγγλος (μετά τον Στίβεν Τζέραρντ) που σκόραρε σε τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ, έφτασε τον Κριστιάνο Ρονάλντο στη λίστα των σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ (84 σε 120 παιχνίδια).

Τον περασμένο Σεπτέμβριο κατάφερε να πετύχει 13 γκολ ισοφαρίζοντας την αντίστοιχη επίδοση του Λιονέλ Μέσι (Μάρτιος 2012) και του Κριστιάνο Ρονάλντο (Οκτώβριος 2010). Kόντρα στον ΑΠΟΕΛ για το Τσάμπιονς Λιγκ πέτυχε ένα... τέλειο χατ τρικ: δεξί πόδι, αριστερό πόδι, κεφάλι. Έχει παίξει, επίσης, και ως τερματοφύλακας κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης για το Γιουρόπα Λιγκ, αφού προηγουμένως είχε πετύχει χατ τρικ!

Στο ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα της Αγγλίας κόντρα στη Λιθουανία, τον Μάρτιο του 2015, μπήκε ως αλλαγή και 78 δευτερόλεπτα αργότερα κατάφερε να σκοράρει!

«Είναι ο κορυφαίος επιθετικός της Αγγλίας τον 21ο αιώνα» λέει για τον Κέιν ο μεγάλος Άλαν Σίρερ και προφανώς δεν έχει άδικο.

Ο δρόμος για τον 24χρονο επιθετικό είναι, φυσικά, ανηφορικός. Φοράει ήδη, από τον περασμένο Ιούνιο, το περιβραχιόνιο στην εθνική ομάδα της Αγγλίας και είναι αυτός που θα αναλάβει να καθοδηγήσει τα «λιοντάρια» στα γήπεδα της Ρωσίας.

Η αποστολή είναι σαφώς εξαιρετικά δύσκολη για την απαξιωμένη εθνική ομάδα της Αγγλίας, η οποία πάντα ταξιδεύει με όνειρα στις μεγάλες διοργανώσεις για να καταλήξει σχεδόν... περίγελος με τις απογοητευτικές εμφανίσεις της.

Στο EURO της Γαλλίας ο Κέιν δεν κατάφερε να ξεχωρίσει (φέρει ευθύνη και ο Ρόι Χόντγκσον που τον έβαζε να παίζει στα άκρα), αλλά το επόμενο καλοκαίρι θα είναι σαφώς πιο ώριμος για να κάνει ένα καλό τουρνουά.

Σε αντίθεση με τους... συνηθισμένους επιθετικούς, ειδικά της Πρέμιερ Λιγκ, δεν σε σηκώνει από τη θέση σου όταν παίρνει τη μπάλα, ίσως επειδή γενικά δεν είναι παίκτης περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι 10 από τα τελευταία 60 γκολ του στο πρωτάθλημα τα έχει πετύχει έξω από την περιοχή, έχει βάλει επίσης 14 από τα 60 με το... κακό πόδι του, το αριστερό.

Και εκεί που σου δίνει την εντύπωση ότι το σουτ που κάνει δεν είναι αρκετά καλό ή δυνατό και ότι η μπάλα δεν μπορεί να μπει στα δίχτυα, αυτή καταλήγει εκεί.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι αν ο Κέιν δεν είχε την... ατυχία να είναι Άγγλος, αλλά ήταν Αργεντινός ή Βραζιλιάνος, θα είχε καταφέρει ήδη να αναφέρεται ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο.

Είναι στην ελίτ, αναμφισβήτητα, και μια ακόμα καλή σεζόν με την Τότεναμ, αλλά κυρίως ενδεχόμενες εντυπωσιακές εμφανίσεις με την Αγγλία στο Μουντιάλ μπορούν να... εκτοξεύσουν την τιμή του.

Και δεν αποκλείεται τα 200 εκατομμύρια ευρώ που βγάζει από τα ταμεία της η Ρεάλ Μαδρίτης να μην είναι αρκετά για τον... τυφώνα.

http://www.youtube.com/embed/ar2VHa6woSw?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
http://www.youtube.com/embed/a3e2Oaw12dw?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
http://www.youtube.com/embed/ZNquo1sNi48?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
Aυτή είναι η ιστορία του... τυφώνα Χάρι Κέιν (vids)