MENU

Όταν ο Γιούργκεν Κλοπ έδινε την έγκριση για τη μεταγραφή του Σαντιό Μανέ έναντι 34 εκατομμυρίων λιρών, δε φανταζόταν κανείς την επίδραση που θα είχε στο παιχνίδι των «ρεντς» σε σημείο μάλιστα που να τους καθιστά ομάδα πρωταθλητισμού όταν είναι διαθέσιμος. Στο τρομερό ποσοστό του 63% σε επίπεδο νικών. Την ώρα που η διαφαινόμενη πρωταθλήτρια Τσέλσι έχει ποσοστό επιτυχίας 77% τη φετινή σεζόν (27 τρίποντα σε 35 αγώνες).

Στο θέμα μας όμως. Η Λίβερπουλ βρίσκεται στην 3η θέση της Premier League έχοντας 70 βαθμούς σε 36 δικά της παιχνίδια (20-10-6 τα αποτελέσματα).

Ο Σαντιό Μανέ μετράει φέτος 27 συμμετοχές και 2.247 λεπτά στο πρωτάθλημα, με 13 γκολ και 6 ασίστ να ξεκινούν από τα δικά του πόδια. Με 26 παρουσίες στη βασική ενδεκάδα χαρίζει στη Λίβερπουλ 2.15 πόντους ανά ματς με 17 νίκες και μόλις 3 ήττες με τον ίδιο παρόντα. Σε ποσοστό νικών 63% αποδεικνύεται καταλυτικός για το παιχνίδι της ομάδας του.

Και αν η παροιμία λέει ότι «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», στο ζήτημα Μανέ-Λίβερπουλ επιβεβαιώνεται πλήρως. Στην πρώτη απουσία του λόγω τραυματισμού στον ώμο η Λίβερπουλ εμφανίζεται αγνώριστη στο «Turf Moor» και ηττάται με 2-0 από την Μπέρνλι.

Την ήττα αυτή ακολουθεί μια ισοπαλία κόντρα στην εξαιρετική Τότεναμ και ένα σερί 4 συνεχόμενων νικών. Μάλιστα, μέχρι να αποχωρήσει για το Africa Cup of Nations στα μέσα Γενάρη η Λίβερπουλ μαζεύει 41 πόντους σε σύνολο 54.

Οι υποχρεώσεις του με την εθνική Σενεγάλης έχουν ως αποτέλεσμα τέσσερις αναμετρήσεις χωρίς νίκη για τους «κόκκινους» (απουσίαζε σε 2 ματς), με την Λίβερπουλ να αποδιοργανώνεται και να χάνει το ρυθμό της στο επιθετικό κομμάτι.

Το τελικό χτύπημα για το Γιούργκεν Κλοπ ο τραυματισμός του στο νικηφόρο 3-1 κόντρα στην Έβερτον (σκόραρε ο Μανέ) που τον θέτει νοκ-άουτ για το υπόλοιπο της χρονιάς με σοβαρό πρόβλημα στο γόνατο. Αποτέλεσμα αυτού, η επιστροφή της Λίβερπουλ στη μετριότητα και ο ορατός κίνδυνος να βγει εκτός τετράδας και εκτός Champions League, με τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ να καραδοκούν.

Είναι σαφές πως με το Μανέ η Λίβερπουλ λειτουργεί διαφορετικά, είναι κυριαρχική στο παιχνίδι της και κυρίως ουσιαστική. Αντιθέτως, χωρίς τον 25χρονο Σενεγαλέζο σε 9 παιχνίδια μετράει το πενιχρό 33% ποσοστό νικών (3-3-3 συνολικά).

Μάλιστα, αν και απουσιάζει εδώ και έξι αγωνιστικές παραμένει πρώτος σκόρερ αλλά πραγματικά... alone. Απτή απόδειξη ότι για ακόμη μία χρονιά η Λίβερπουλ στερείται προσωπικοτήτων. Η ένδεια σε ποιότητα δεν της επέτρεψε να φανεί μακροπρόθεσμα ανταγωνιστική απέναντι στην Τσέλσι του Αντόνιο Κόντε, όντας έστω άξια διεκδικήτρια.

Η ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης του ρόστερ «φωνάζει» από μακριά. Εκτός αν αρκεί η Λίβερπουλ να είναι κοντά στην πηγή αλλά μακριά από τους τίτλους. Ο κόσμος των «ρεντς» σίγουρα θα διαφωνεί.

Με Μανέ Λίβερπουλ για τίτλο, χωρίς Μανέ Λίβερπουλ για... φούντο!