MENU

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1998, στο «Σαντιάγο Μπερνμπέου», αναμετρήθηκαν η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα με τους δύο Ολλανδούς τεχνικούς στους πάγκους τους. Οι δύο άνδρες όχι μόνο δεν αντάλλαξαν έστω και τυπικά χειραψία, αλλά ούτε καν βλέμματα. «Ο Χίντινκ και ο φαν Χάαλ έδωσαν έναν σιωπηλό πόλεμο στη Μαδρίτη» έγραψε την επόμενη ημέρα η ολλανδική εφημερίδα «De Volkskrant» χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τους δύο προπονητές τον έναν ηλίθιο και τον άλλο πανηλίθιος, που επέμειναν σε μια κόντρα ακόμα και στο πιο σπουδαίο ποδοσφαιρικό παιχνίδι του πλανήτη με τα βλέμματα όλου του ποδοσφαιρικού πλανήτη πάνω τους.

Τελικά, Μαδριλένοι και Καταλανοί αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2, αλλά στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου στο «Καμπ Νου» η Μπαρτσελόνα του φαν Χάαλ θριάμβευσε με 3-0, ενώ λίγο αργότερα την ίδια σεζόν ο Χίντινκ απολύθηκε από τη «βασίλισσα». Απόψε το βράδυ, στο «Ολντ Τράφορντ», ο Χίντινκ μπορεί να πάρει την εκδίκησή του. Στο δεύτερο παιχνίδι του στον πάγκο της Τσέλσι έχει την μοναδική ευκαιρία να νικήσει τον φαν Χάαλ και να... υπογράψει την απόλυσή του από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Καθόλου δεν θα στεναχωρηθεί ο προπονητής των Λονδρέζων, ο οποίος απέφυγε με υποδειγματικό τρόπο να στηρίξει τον συμπατριώτη του κατά τη συνέντευξη Τύπου που προηγείται του αγώνα.

Και οι δύο προπονητές έχουν κατακτήσει ευρωπαϊκούς τίτλους και μάλιστα με ομάδες της πατρίδας τους: ο φαν Χάαλ με τον Άγιαξ και ο Χίντινκ με την Αϊντχόφεν. Και οι δύο οδήγησαν την εθνική ομάδα της Ολλανδίας σε ημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχουν δουλέψει σε δύο σπουδαίους συλλόγους της Πριμέρα Ντιβιζιόν και της Πρέμιερ Λιγκ και εδώ σταματούν τα σημεία που τους ενώνουν.

Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες: λάτρης της αυστηρότητας και της πειθαρχίας ο φαν Χάαλ, πιο... ελεύθερο πνεύμα ο Χίντινκ.«Ο Χίντινκ είναι ο καλός θείος, ενώ ο φαν Χάαλ ο αυστηρός δάσκαλος» έχει πει χαρακτηριστικά ο Γουέσλι Σνάιντερ.

Ίσως η έχθρα τους να έχει τη ρίζα της στην φιλία του Χίντινκ με τον Γιόχαν Κρόιφ. Ο Χίντινκ είχε καλέσει τον γιο του Κρόιφ, Ζόρντι, στους «οράνιε» για το EURO του 1996, αλλά η πορεία της ομάδας δεν ήταν καλή λόγω της κακής παρουσίας οκτώ ποδοσφαιριστών του Άγιαξ του φαν Χάαλ. Πιο πρόσφατα, ο Χίντινκ διαδέθηκε τον φαν Χάαλ στη δεύτερη θητεία του στους «οράνιε», αλλά απολύθηκε μετά την αποτυχία πρόκρισης στο EURO 2016, μόλις ένα χρόνο μετά την πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας.

Τα χρόνια πέρασαν, οι δύο άνδρες μπήκαν στην έβδομη δεκαετία της ζωής τους, αλλά η κόντρα παραμένει. Και είναι σίγουρο ότι ο Χίντινκ θα πανηγυρίσει διπλά μια νίκη της Τσέλσι απόψε, ενώ για τον φαν Χάαλ ο πόνος θα είναι, επίσης, διπλός.

Χίντινκ - Φαν Χάαλ: Ο ηλίθιος και ο πανηλίθιος... (pics)