MENU

Μπορεί ο Ολυμπιακός να πέρασε άνετα χθες από την Τούμπα με 2-0, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα ο ΠΑΟΚ πήρε μια μάλλον σημαντικότερη νίκη επί του αντιπάλου του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, το οποίο εκδίκασε τη μήνυση του Ολυμπιακού εναντίον του Δικεφάλου σχετικά με την ανακοίνωση που είχε βγάλει τον Μάρτιο του 2014 μετά το παιχνίδι με τον Άρη.

Παρότι σε αυτή την ανακοίνωση υπήρξαν πολύ βαρείς χαρακτηρισμοί και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ίσως η πιο σκληρή ανακοίνωση όλων των εποχών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να στοιχειοθετήσει ότι η ανακοίνωση ήταν δυσφημιστική εναντίον του. Μάλιστα, οι ερυθρόλευκοι είχαν προχωρήσει και σε προσωπική μήνυση κατά του Ιβάν Σαββίδη, ωστόσο ο εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση, στη δίωξη που άσκησε δεν δέχθηκε την οποιαδήποτε εμπλοκή του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και δεν τον παρέπεμψε σε δίκη.

Το σίγουρο είναι πως στον Ολυμπιακό είχαν πάρει πολύ σοβαρά τη συγκεκριμένη υπόθεση, γι΄ αυτό και το δικαστήριο βρέθηκε για να καταθέσει ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ, Γιάννης Βρέντζος. Γεγονός που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στη νομική ήττα των ερυθρολεύκων, καθώς αυτό που ουσιαστικά αποδείχθηκε ήταν ότι η καταγγελία ενός «εγκλήματος», έστω και με σκληρά λόγια, δεν μπορεί να τιμωρηθεί από κανένα δικαστήριο. Πολύ περισσότερο όταν το συγκεκριμένο «έγκλημα» αποδεικνύεται καθημερινά.

Είναι προφανές ότι οι καταγγελίες του ΠΑΟΚ περί «συστήματος» το οποίο «ελέγχει» ο Βαγγέλης Μαρινάκης, δεν είχαν γίνει για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά για ουσιαστικούς, όπως αποδείχθηκε με όσα ζήσαμε στην πορεία των ανακρίσεων για την περίφημη «εγκληματική οργάνωση».

Αξιοσημείωτες είναι κάποιες ατάκες που αντάλλαξαν η πρόεδρος του δικαστηρίου με τον Γιάννη Βρέντζο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η πρόεδρος είπε, μεταξύ άλλων, στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ Ολυμπιακός: «Δεν βλέπω τίποτα δυσφημιστικό στην ανακοίνωση. Λέει ότι υπάρχει σύστημα που το ελέγχει ο Μαρινάκης. Πού είναι το μεμπτό; Είναι κακό να υπάρχει σύστημα;».

Ο Γιάννης Βρέντζος απάντησε πως «όσοι είναι στο ποδόσφαιρο, όλοι καταλαβαίνουν τι εννοούν», ωστόσο η πρόεδρος επέμεινε: «Θα μπορούσε να υπάρχει ένα τέτοιο σύστημα που να τα ελέγχει όλα αυτά, διαιτητές και Ομοσπονδίες;».

«Δεν ξέρω», απάντησε ο Γιάννης Βρέντζος, ενώ κάπου εκεί παρενέβη ο δικηγόρος της πλευράς του ΠΑΟΚ, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος εμφάνισε το περίφημο πόρισμα Κορέα για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» και ρώτησε σχετικά τον κ. Βρέντζο: «Αμφισβητείτε τη γνησιότητα του πορίσματος; Όχι το αν ισχύουν όσα λέει, αλλά αν αμφισβητείτε το ίδιο το πόρισμα...». Ο κ. Βρέντζος απάντησε πως δεν το αμφισβητεί!

Το συγκεκριμένο πόρισμα, βέβαια, αναφέρει πως όντως υπάρχει «σύστημα» και πως επικεφαλής της «εγκληματικής οργάνωσης» είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Και με βάση αυτό, η πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε πως δεν στοιχειοθετείται καμία κατηγορία συκοφαντικής δυσφήμισης από πλευράς ΠΑΟΚ...

Ουσιαστικά πρόκειται για μια απόφαση που δεν είναι απλώς μια μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ, αλλά ενδέχεται να αποτελέσει πρόκριμα για αρκετές άλλες παράλληλες υποθέσεις που εκκρεμούν σε νομικό επίπεδο...

Οι απειλές προς τους «συκοφάντες» δεν έπιασαν τόπο...

Άξια αναφοράς είναι μια σχετική επίσημη θέση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, η οποία στις 29 Απριλίου, όταν πλέον οι ανακρίσεις για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» έμπαιναν στην τελική ευθεία, μιλούσε για «συκοφάντες» που «θα οδηγούνται στα δικαστήρια», όπως έγινε και στην περίθπτωση του ΠΑΟΚ. Ανέφερε τότε η ΠΑΕ Ολυμπιακός:

«Με αφορμή ψευδή και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα ενημερώνουμε τον κόσμο του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ότι οι συκοφάντες οδηγούνται σε καθημερινή βάση στα δικαστήρια που είναι και ο φυσικός τους χώρος. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ για άλλη μια χρονιά ετοιμάζει το πλάνο του για την κατάκτηση του επόμενου Πρωταθλήματος και την παρουσία του στους ομίλους του Champions League, όσο οι άλλοι κάνουν όνειρα θερινής νυκτός».

Προφανώς, στον Ολυμπιακό αδυνατούσαν τότε να καταλάβουν πως η καταγγελία γεγονότων δεν είναι συκοφαντία, με αποτέλεσμα πλέον να βρίσκονται αντιμέτωποι με δικαστικές ήττες που φυσικά δεν περίμεναν από τους υποτιθέμενους «συκοφάντες»...

Πώς ο Ολυμπιακός έχασε μια υπόθεση - κλειδί!