MENU

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Μια μικρογραφία της ζωής. Που όπως συμβαίνει και στη ζωή, παρά τα πάνω-κάτω, στο τέλος δικαιώνεται αυτός που το αξίζει. Θα ήταν άδικο για τον καλύτερο ΠΑΟΚ που είδα με τα μάτια μου τα τελευταία 35 χρόνια (αν είστε μεγαλύτεροι μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα χρόνια), να κλείσει τη σεζόν χωρίς τρόπαιο. Στο φινάλε δικαιώθηκε. Όπως, παρά την τριήμερη κατακραυγή από στημένους, παπαγάλους και μέλη της συμμορίας, δικαιώθηκε και η ΕΠΟ. Στην πιο σωστή απόφαση που πήρε η Ομοσπονδία τις τελευταίες δεκαετίες.

Δυστυχώς, οι Έλληνες διαιτητές διασύρθηκαν. Φάνηκε πως όση ακριβώς είναι η διαφορά της Μπαρτσελόνα από την πρωταθλήτρια Ελλάδος άλλο τόσο είναι και ενός ποιοτικού Έλληνα διαιτητή από έναν Ισπανό top class. Στην προσωπικότητα, τη διαχείριση, τις αποφάσεις. Συντριβή του Έλληνα διαιτητή που όσο παραμένει υποτακτικός και φοβισμένος τόσο δε θα γνωρίσει ποτέ την αποδοχή που γνώρισε ο Μπορμπαλάν στις αποβολές. Το βούλωσαν όλοι, για μπάνιο και γεια σας.

Ποδοσφαιρικά, η ΑΕΚ ισοπεδώθηκε. Έσβησε μετά το πρωτάθλημα, ήταν φανερό εδώ και 3-4 εβδομάδες που πάει το πράγμα. Φιέστες, μπουζούκια και τελικός με έναν αντίπαλο που έχει το μαχαίρι στα δόντια δεν γίνονται. Πόσο μάλλον αν υπάρχει ποιοτική διαφορά σε επίπεδο ατόμων, που μεγεθύνεται από τις συνηθισμένα περίεργες επιλογές του Χιμένεθ, να ξεκινήσει τον Μάνταλο ή αφήνοντας έξω για πολλοστή φορά τον φετινό MVP της ΑΕΚ, Χριστοδουλόπουλο. Ε, μία, δύο, τρεις, τα άστρα δεν γίνεται να σε σώζουν για πάντα…

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, η ΑΕΚ φεύγει ΟΚ από το γήπεδο. Κανείς δεν ξέρει τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο ΠΑΟΚ είχε προηγηθεί νωρίτερα, με το πέναλτι ή τα χαμένα τετ α τετ. Στην κατάσταση που ήταν οι δύο ομάδες, το 2-0 μοιάζει φτωχό και άδικο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Μπάρκας έμοιαζε Ντασάεφ απόψε.

Άλλο περίεργο; Αυτός, ο ήρωας της βραδιάς ήταν και ο άνθρωπος που με τη λάθος επιλογή του στο εξαιρετικό χτύπημα του Βιερίνια άνοιξε τον δρόμο για να φύγει το τρόπαιο προς Θεσσαλονίκη. Μαγκιά του, που δείχνει ότι η η ΑΕΚ μπορεί να βασιστεί πάνω του, ότι στις δηλώσεις του δεν στάθηκε στο πέναλτι, στα τετ α τετ, αλλά στο μοναδικό λάθος του, που οφείλεται όμως και στην ικανότητα του εκτελεστή.

Οι ΠΑΟΚτσήδες σήμερα λένε ότι απέδειξαν πόσο καλύτερη ομάδα είναι. Μπορείς να τους αδικήσεις; Οι ΑΕΚτζήδες λένε ότι απλά ήταν αλλού μετά το πρωτάθλημα. Περίεργο αλλά κανείς δεν λέει ψέματα. Λένε απλά τη δική τους αλήθεια.

Για τη δική μου οπτική, αποκαταστάθηκε η τάξη. Και το 1-1 στα τρόπαια, παρότι άλλη βαρύτητα κι άλλα έσοδα έχει το πρωτάθλημα, φέρνει τα πράγματα σε μία ισορροπία. Με τον ΠΑΟΚ να κλείνει θριαμβευτικά τη χρονιά και την ΑΕΚ απόλυτα πετυχημένη. Ο ΠΑΟΚ ξεκινάει το επόμενο πρωτάθλημα από σήμερα ως μεγάλο φαβορί γιατί έχει βάση, άτομα, κίνητρο. Ίσως τελικά η απώλεια του πρωταθλήματος να είναι η βενζίνη που χρειάζεται για την δημιουργία μίας ακόμα καλύτερης ομάδας από τη σημερινή που θα συνοδευτεί με το… κερασάκι του πολυπόθητου, εδώ και 34 χρόνια τίτλου.

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ μπήκαν σε λάθος τριπάκι από τον Φλεβάρη και μετά. Απογοήτευσαν όλους όσοι προσπάθησαν για μία νέα μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στο τέλος, όμως, έπειτα από τρεις μήνες τρέλας, αποδόθηκε δικαιοσύνη. Ίσως η τελευταία εικόνα που μένει είναι ότι ο ΠΑΟΚ ήταν η καλύτερη ομάδα.

Κι ένας Γραμμένος αταίριαστος με το ελληνικό ποδόσφαιρο των στημένων, να παίρνει στο φινάλε, το credit, ότι παρότι «Βόρειος», δεν έγινε Σαρρής, Γκιρτζίκης, δεν επιχείρησε να επηρεάσει δικαστές, δεν έκανε παρεμβάσεις σε διαιτητές, δεν ακούστηκε να μιλάει στα τηλέφωνα. Και πήρε την πιο δύσκολη απόφαση της επιλογής Ισπανού διαιτητή. Μια απόφαση-μονόδρομος όπως έγραφε και το μοναδικό ελληνικό Μέσο που πήρε ευθέως, ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές - κόντρα στο «κύμα» που επιχείρησαν να διαμορφώσουν άσχετοι και φερέφωνα - θέση υπέρ της συγκεκριμένης επιλογής. When the going gets tough, the tough get going. Μάθαμε να ζούμε με τους αλήτες απέναντι, αλλά στο τέλος νιώθουμε περήφανοι που συμβάλλαμε ώστε όσους έστηναν επί δεκαετίες, φέτος να πανηγυρίζουν…

Στο τέλος δικαιώνεται αυτός που το αξίζει…