MENU

Το Κύπελλο Ελλάδας έχει προσφέρει κατά καιρούς αξέχαστους τελικούς. Τελικούς που ο... Δαυίδ κατασπάραξε τον Γολιάθ και τελικούς που ήταν... ακατάλληλοι για καρδιακούς. Το SDNA ξεχώρισε τους δέκα κορυφαίους τελικούς της διοργάνωσης και σας τους παρουσιάζει καλώντας να κάνετε μαζί μας ένα ταξίδι αναμνήσεων.

Ας ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση...

ΠΑΟΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (1974)

Στις 16 Ιουνίου ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός τέθηκαν αντιμέτωποι στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν με τον Τριαντάφυλλο (19’), ο «δικέφαλος» έφερε τα πάνω – κάτω με τέρματα των Παρίδη (50’), Ασλανίδη (72’), αλλά στο 80’ ο Κρητικόπουλος με κεφαλιά έστειλε το ματς στην παράταση. Ούτε εκεί αναδείχθηκε νικητής και για πρώτη φορά ένας τελικός Κυπέλλου στην χώρα μας κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι, με τον ΠΑΟΚ να κατακτά την κούπα με 4-3.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΟΦΗ (1990)

Στις 17 Μαΐου ο Ολυμπιακός που είχε αποκλείσει στα ημιτελικά τον Παναθηναϊκό και ο ΟΦΗ που είχε ξεπεράσει το εμπόδιο του Απόλλωνα Αθηνών συναντήθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ. Οι «ερυθρόλευκοι» με τέρματα των Τσαλουχίδη, Ντέταρι προηγήθηκαν με 2-0, ο ΟΦΗ «απάντησε» μέσα σε πέντε λεπτά (48’, 53’) και ισοφάρισε με τους Βλαστό και Τσίμπο δίνοντας νέο ενδιαφέρον στον τελικό, αλλά Τσαλουχίδης και Ντέταρι «χτύπησαν» ξανά και... έβαψαν «ερυθρόλευκο» το Κύπελλο Ελλάδας (4-2).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΠΑΟΚ (2014)

Στις 26 Απριλίου Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ τέθηκαν αντιμέτωποι στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο ΟΑΚΑ. Ένας τελικός που έμελλε να εξελιχθεί σε... περίπατο για τους «πράσινους», που πανηγύρισαν το 18ο Κύπελλο της ιστορίας τους. Κορυφαίος για το «τριφύλλι» ήταν ο Μάρκους Μπεργκ, ο οποίος σημείωσε χατ τρικ και οδήγησε εκ του ασφαλούς την ομάδα του στην κατάκτηση του τροπαίου.

http://www.youtube.com/embed/lOzvO2ZKD78?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΑΕΚ (1979)

Στις 9 Ιουνίου ο Πανιώνιος πανηγύρισε την κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου της ιστορίας του επικρατώντας με 3-1 της ΑΕΚ στο «Καραϊσκάκη». Οι «κυανέρυθροι» βρέθηκαν από το 3’ πίσω στο σκορ χάρη στο γκολ του Τάσου Κωνσταντίνου, όμως, στην επανάληψη «γύρισαν» το ματς με τέρματα των Αναστόπουλου (51’), Λίμα (67’), Παθιακάκη (84’) και έκαναν δικό τους το τρόπαιο.

ΛΑΡΙΣΑ – ΠΑΟΚ (1985)

Για τρίτη φορά στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας δεν υπήρξε «εκπρόσωπος» από την Αττική στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Στις 22 Ιουνίου ΠΑΟΚ και Λάρισα συγκρούστηκαν στο ΟΑΚΑ με τον «δικέφαλο» να κυνηγάει το νταμπλ. Οι «βυσσινί», όμως, δεν άφησαν... περιθώρια στον ΠΑΟΚ και με μία εμφατική νίκη (4-1) κατέκτησαν το Κύπελλο.

ΠΑΟΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (2001)

Στις 12 Μαΐου του 2001 ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός τέθηκαν αντιμέτωποι στο «Νίκος Γκούμας» με φόντο το τρόπαιο του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο «δικέφαλος» του Ντούσαν Μπάγεβιτς επέβαλλε από τα πρώτα λεπτά τον δικό του «νόμο», έκλεισε το ημίχρονο με 2-0 (Εγκωμίτης 4’, Μπορμπόκης 31’) και εύκολα κατέκτησε το Κύπελλο με τελικό σκορ 4-2.

ΗΡΑΚΛΗΣ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ (1980)

Το Κύπελλο Ελλάδας το 1980 έμελλε να φτάσει για πρώτη φορά στα χέρια επαρχιακής ομάδας. Η Καστοριά αποκλείοντας διαδοχικά τον Εθνική, την Καβάλα, τον Ολυμπιακό Λουτρακίου, την Λάρισα και τον Μακεδονικό έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου (που διεξήχθη στη Νέα Φιλαδέλφεια) και εκεί έκανε «φύλλο και φτερό» τον Ηρακλή επικρατώντας με το εντυπωσιακό 5-2 με τον Τάκη Τσιρώνη να σημειώνει χατ τρικ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΑΕΚ (1994)

Ένας από τους πιο συγκλονιστικούς τελικούς πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου του 1994 στο ΟΑΚΑ, με τον Παναθηναϊκό να «χαμογελάει» στο φινάλε. Το «τριφύλλι» και η ΑΕΚ μετά από 45 χρόνια στον τελικό και ο Παναθηναϊκός έδειξε να «καθαρίζει» το ματς, καθώς προηγήθηκε με 2-0 (Βαζέχα 32’, Μανωλάς αυτ. 54’). Η ΑΕΚ, όμως, ισοφάρισε (Αλεξανδρής 72’, Δημητριάδης 77’) και στην παράταση προηγήθηκε με τον Αλεξανδρή. Ο Μάρκος έκανε το 3-3 στο 116’ και ο τελικός κρίθηκε στα πέναλτι με τον Παναθηναϊκό του Χουάν Ραμόν Ρότσα να κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας με 4-2 και να στερεί από την ΑΕΚ το νταμπλ, δεδομένου ότι την ίδια χρονιά κατέκτησε το πρωτάθλημα.

ΗΡΑΚΛΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (1976)

Στις 9 Ιουνίου του 1976 ο Ηρακλής και ο Ολυμπιακός πρόσφεραν ένα ματς – διαφήμιση. Έναν τελικό που καθήλωσε και τους «ουδέτερους». Ο «γηραιός» προηγήθηκε με 2-0, αλλά δέχθηκε την ισοφάριση (2-2) και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί οι Θεσσαλονικείς προηγήθηκαν με 4-2 χάρη σε τέρματα των Χατζηπαναγή (102’), Γκέσιου (111’), αλλά οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν τεράστια ψυχικά αποθέματα και ισοφάρισαν (4-4) με τους Καραβίτη (115’) και Γκλέζο (119’). «Θρίλερ» ήταν και η διαδικασία των πέναλτι με τον Ηρακλή να πανηγυρίζει τελικά την κατάκτηση του Κυπέλλου (6-5 στα πέναλτι).

ΑΕΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (2009)

Κατά γενική ομολογία ο καλύτερος τελικός στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου ΑΕΚ και Ολυμπιακός ακόμα... εκτελούν πέναλτι! Ο τελικός της «Ένωσης» με τους «ερυθρόλευκους» είχε τα πάντα: γκολ, αποβολές, ανατροπές, επεισόδια, αγωνία ως το φινάλε. Η κανονική διάρκεια ολοκληρώθηκε 3-3 με τον Ντερμπισάιρ να στέλνει το ματς στην παράταση στο 90+6’, ο Γκαλέτι έκανε το 4-3 στο 102’, αλλά ο Σκόκο ισοφάρισε στο 107’ και ο τελικός κρίθηκε στα πέναλτι με τους Πειραιώτες να κατακτούν το τρόπαιο με 15-14 χάρη στο εύστοχο χτύπημα του Αντώνη Νικοπολίδη!

Οι τελικοί Κυπέλλου Ελλάδας που έμειναν στην ιστορία (vids)