MENU

Tο αγόρι είναι 10 ετών. Ονομάζεται Λιονέλ. Παίζει στη Νιούελς Ολντ Μπόις. Όσοι τον έχουν παρακολουθήσει κάνουν λόγο για ένα απίστευτο ταλέντο. Ούτε το δημοτικό δεν έχει τελειώσει και η φήμη του έχει περάσει τα σύνορα της Αργεντινής, ταξίδεψε στον Ατλαντικό και έφτασε στην Ευρώπη. Στα 13 του ο Λιονέλ θα φύγει από την πατρίδα του, μαζί με την οικογένειά του, για να μετακομίσει μόνιμα στη Βαρκελώνη. Θα μπει στη «Μασία», θα αναδειχθεί, θα ξεχωρίσει, θα κάνει τον κόσμο όλο να παραμιλά.

Ο Λιονέλ Μέσι είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Χιλιάδες παιδιά ονειρεύονται να γίνουν αστέρες της μπάλας. Χιλιάδες πηγαίνουν στις ακαδημίες μικρών ή μεγάλων συλλόγων για να παίξουν μπάλα περιμένοντας ότι μπορεί να είναι τυχεροί, να διακριθούν. Βλέπουν στην τηλεόραση τον Μέσι και τον Ρονάλντο και ονειρεύονται να τους μοιάσουν.

Για κάποια παιδιά στην Αργεντινή, το όνειρο έγινε εφιάλτης. Αυτό που συνάντησαν στις ακαδημίες ακόμα και των μεγάλων ομάδων της χώρας και αποκαλύπτεται τώρα μετά από εκτεταμένη εισαγγελική έρευνα είναι κάτι που ούτε ο πιο διεστραμμένος νους θα μπορούσε να φανταστεί.

Στην Αργεντινή, όπως και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, το ποδόσφαιρο είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεφύγεις από τη φτώχεια. Ή, τουλάχιστον, να προσπαθήσει ένα παιδί να αφήσει πίσω του τη μιζέρια και, χάρη στο ταλέντο του, να ξεχωρίσει και να διακριθεί.

Τα παιδιά που πηγαίνουν στις ακαδημίες των ομάδων είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους φτωχά. Οι οικογένειές τους δύσκολα βγάζουν τα προς το ζην και με μεγάλη ευκολία συναινούν στην αποχώρηση των ανήλικων από το σπίτι, τη μετακόμισή τους σε μια μεγαλύτερη πόλη και στην ένταξή τους στην ακαδημία ενός συλλόγου.

Τα παιδιά, μακριά από τους γονείς τους, είναι εξαιρετικά ευάλωτα. Δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εμπιστευτούν τους μεγαλύτερους, αυτούς που αναλαμβάνουν όχι μόνο να τους προπονήσουν, αλλά και να τους διαπαιδαγωγήσουν.

Επτά ανήλικοι, μέλη των ακαδημιών της Ιντεπεντιέντε, κατήγγειλαν το βιασμό τους. Υπάρχουν καταγγελίες, που ερευνώνται, και αφορούν παιδιά στις ακαδημίες της Ρίβερ Πλέιτ. Στην τελευταία περίπτωση, δράστης της σεξουαλικής κακοποίησης φέρεται να είναι γιατρός, ο οποίος εργαζόταν στον σύλλογο από το 2004 μέχρι το 2011.

Με δεδομένη τη σημασία που έχει το ποδόσφαιρο για τους Αργεντινούς, όλα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας σοκάρουν ακόμα και τους πιο κυνικούς. Θύματα είναι κυρίως παιδιά τα οποία εντάσσονταν στις ακαδημίες και από εκείνο το σημείο έμεναν τελείως… παρατημένα από τους γονείς τους. Αυτοί που τους βίαζαν τους προσέφεραν 200 πέσος (οκτώ ευρώ), ίσως ένα ζευγάρι παπούτσια, μια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για να πηγαίνουν στις προπονήσεις, τα εισιτήρια για το χωριό τους για να πάνε να δουν την οικογένειά τους ή… προαγωγής στη μεγάλη ομάδα. Και αυτό ήταν το αντάλλαγμα για να τους «επιτραπεί» να κάνουν πραγματικότητα τις άρρωστες επιθυμίες τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της σχετικής εισαγγελικής έρευνας, οι παιδόφιλοι δρούσαν σε συγκεκριμένα διαμερίσματα σε ακριβή περιοχή του Μπουένος Άιρες, κάποιοι κανόνιζαν τα ραντεβού απευθείας με τα θύματά τους, άλλοι μέσω ανθρώπων, οι οποίοι εργάζονταν στους συλλόγους και ήταν κοντά στα παιδιά.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας διαιτητής, ένας διάσημος ατζέντης καλλιτεχνών, ένας μάνατζερ ποδοσφαιριστών και ένας από τους πιο γνωστούς, στην Αργεντινή, διοργανωτής τουρνουά ακαδημιών. Άπαντες αρνούνται τις κατηγορίες.

Η αρχή των αποκαλύψεων έγινε μετά από μια καταγγελία ενός ψυχολόγου, ο οποίος εργάζεται για λογαριασμό της Ιντεπεντιέντε. Θύμα του αφηγήθηκε κλαίγοντας όλα όσα πέρασε, ανέφερε ότι τουλάχιστον άλλα είκοσι παιδιά υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση και του ζήτησε να μιλήσει στις αρχές,

«Το σοκαριστικό στοιχείο είναι πως για κάποια από τα παιδιά αυτό φαινόταν φυσιολογικό. Το έκαναν για τα χρήματα ή για το οποιοδήποτε αντάλλαγμα τους προσφερόταν. Τώρα που αρχίζει να αποκαλύπτεται η έκταση του σκανδάλου, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι είναι θύματα. Οι θύτες ήξεραν ότι επρόκειτο για ευαίσθητα άτομα, μακριά από τις οικογένειές τους. Διάλεγαν τα πιο ευάλωτα παιδιά» αναφέρει η Μαρία Σολεδάδ Γκαριμπάλντι, επικεφαλής των ερευνών.

«Μένουν πολλά ακόμα να αποκαλυφθούν σχετικά με αυτή την υπόθεση» συμπληρώνει, ενώ αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν πρόκειται για οργανωμένο δίκτυο με… πλοκάμια σε πολλούς συλλόγους της χώρας. Περίπου εβδομήντα ανήλικοι έχουν καταθέσει, εξ αυτών έχουν επιβεβαιωθεί με στοιχεία ότι υπάρχουν επτά θύματα.

Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι οι καταγγελίες αφορούν τρεις συλλόγους της πρώτης κατηγορίας του πρωταθλήματος της Αργεντινής: την Ιντεπεντιέντε, την Ρίβερ Πλέιτ και την Τεμπερλέι. . Η διοίκηση της Ρίβερ ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τους εισαγγελείς για να «ξεσκεπαστούν» οι ένοχοι.

«Η Ιντεπεντιέντε θα ήθελε να ενημερώσει ότι έχει κάνει τη σχετική καταγγελία και έχει δώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές, ώστε η δικαιοσύνη να αναλάβει δράση. Είναι προφανές ότι λυπούμαστε για τις πράξεις που έχουν λάβει χώρα και αφορούν ένα τόσο ευαίσθητο θέμα και θα πάμε μέχρι το τέλος για να το επιλύσουμε» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της Ιντεπεντιέντε.

H υπόσχεση των αρμόδιων αρχών είναι ότι θα αποκαλυφθούν οι ένοχοι και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Ωστόσο, μια ακόμα πιο ουσιαστική υπόσχεση θα ήταν από πλευράς των συλλόγων να διασφαλιστούν οι συνθήκες και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε κανένα παιδί που θα βρίσκεται υπό την «σκέπη» τους δεν θα παραμένει απροστάτευτο.

Παιδόφιλοι στο ποδόσφαιρο: βίαζαν ανήλικους στις ακαδημίες για ένα ζευγάρι παπούτσια