MENU

Ο Σεπ Μπλάτερ επρόκειτο να μιλήσει την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία της FIFA στη Ζυρίχη, αλλά τον... πρόλαβε ο γενικός εισαγγελέας της Ελβετίας. Οι κατηγορίες προς το πρόσωπο του προέδρου της ΦΙΦΑ πήραν επίσημη μορφή και πλέον βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών για κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση. Η γενική εισαγγελία, μάλιστα, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, η οποία καταλήγει πως «όπως για όλους το τεκμήριο αθωότητας ισχύει και για τον Μπλάτερ»!

Αστυνομικοί με εισαγγελική εντολή βρέθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στα «κεντρικά» της FIFA και έκαναν φύλλο και φτερό το γραφείο του Σεπ Μπλάτερ, απ' όπου κατασχέθηκαν υπολογιστές, έγγραφα και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στην έρευνα για την υπόθεση.

Και αν για τον Μπλάτερ οι εξελίξεις δεν προκαλούν... έκπληξη, ο Μισέλ Πλατινί βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Ο Γάλλος πρόεδρος της UEFA εμφανίζεται ως «σωτήρας» και αποφασισμένος να δώσει μάχη κατά της διαφθοράς, αλλά σύμφωνα με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας δέχθηκε παράτυπα 2 εκ. ελβετικά φράγκα από τον Μπλάτερ! Και μπορεί ο ίδιος να μην κατηγορείται (ακόμα), αλλά σαφέστατα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και πειστικές απαντήσεις!

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας:

«Από τη μία, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας υποπτεύεται πως στις 12 Σεπτεμβρίου 2005 ο κύριος Σεπ Μπλάτερ υπέγραψε συμβόλαιο με την Ποδοσφαιρική Ένωση Καραϊβικής (με τον Τζακ Γουόρνερ ως πρόεδρο εκείνη την χρονική περίοδο) εκείνο το συμβόλαιο ήταν δυσμενές για τη FIFA. Από την άλλη, υπάρχει μία υποψία πως, κατά την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας, ο Σεπ Μπλάτερ παραβίασε τα καθήκοντά του κι ενήργησε ενάντια του συμφέροντος της FIFA και/ή στις FIFA Marketing και TV AG.
Επιπροσθέτως, ο κύριος Σεπ Μπλάτερ είναι ύποπτος για παράτυπη πληρωμή δύο εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στον Μισέλ Πλατινί, πρόεδρο της UEFA, σε βάρος της FIFA, η οποία φέρεται να έγινε για εργασίες που εκτελέστηκαν στο διάστημα μεταξύ του Ιανουαρίου του 1999 έως του Ιουνίου του 2002; αυτή η πληρωμή εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 2011.
Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2015, οι εκπρόσωποι του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας ανέκριναν τον κατηγορούμενο Σεπ Μπλάτερ, έπειτα από συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA. Την ίδια στιγμή, ο Μισέλ Πλατινί κλήθηκε να παράσχει πληροφορίες (Άρθρο 178 του Ελβετικού Κώδικα Ποινικής Δικονομίας)

Επιπλέον, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας ερεύνησε τα κεντρικά γραφεία της FIFA, με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Αστυνομίας. Το γραφείο του πρόεδρου της FIFA ερευνήθηκε επίσης και κατασχέθηκαν δεδομένα. Όπως για όλους τους κατηγορούμενους, το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει και για τον κύριο Σεπ Μπλάτερ».

Ο Τζακ Γουόρνερ κατηγορείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ότι έλαβε 10 εκ. δολάρια από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής για να βοηθήσει στην υποψηφιότητά της για το Μουντιάλ 2010.

FIFA: «Συνεργαζόμαστε με τον Εισαγγελέα»

Η ανακοίνωση της FIFA αναφέρει: «H FIFA συνεργάζεται με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας κι έχει συμμορφωθεί με όλες τις αιτήσεις για έγγραφα, δεδομένα κι άλλες πληροφορίες. Θα συνεχίσουμε στο ίδιο επίπεδο συνεργασίας κατά τη διάρκεια όλης της έρευνας. Σήμερα (25/9), στα γραφεία της FIFA, εκπρόσωποι του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας προχώρησαν σε συνεντεύξεις και μάζεψαν έγγραφα που σχετίζονται με την έρευνα. Η FIFA διευκόλυνε αυτές τις συνεντεύξεις ως μέρος της εν εξελίξει συνεργασίας μας».

Ποινική διώξη στον Μπλάτερ, μπλεγμένος και ο Πλατινί