MENU

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής των Λεβαδειακού, Ολυμπιακού, Ηρακλή, Πανηλειακού, Πανιωνίου, Σπόρτινγκ Χιχόν, Μεσίνα και Κροτόνε μόλις κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική.

Ο Τάκης Γκώνιας ξεκίνησε τη νέα του καριέρα το 2013 από τον Α.Ο. Γλυφάδας και στη συνέχεια ανέλαβε την Επισκοπή για τρεις μήνες (Οκτώβριο - Δεκέμβριος 2015), ενώ από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι τον χειμώνα του ίδιου έτους ηταν προπονητής στην Καλλιθέα.

Πλέον, ο παλαίμαχος άσος έχει αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Εργοτέλη, αλλά όπου και αν πάει οι ατάκες του είναι αυτές που μένουν τελικά, μιας και αυτός δεν κάθεται και πολύ στους πάγκους της εκάστοτε ομάδας.

Το όνομα του Τάκη Γκώνιας βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο στην εκδίκαση της έφεσης για όσα συνέβησαν στον φιλικό αγώνα του Ερμή Ζωνιανών με τον Εργοτέλη, όπου ο Γκώνιας είχε ένα επεισόδιο με τον πρόεδρο της αντίπαλης ομάδας, Γιάννη Κάββαλο, τον οποίο φέρεται να χαστούκισε χωρίς να γνωρίζει την ειδικότητα του.

«Στο φύλλο αγώνα όμως αναφέρει ότι ο Τάκης Γκώνιας τον χαστούκισε», είπε ο πρόεδρος της έδρας, για να πάρει την επική απάντηση από τον δικηγόρο: «Είναι δυνατόν ένας Κρητίκαρος σαν τον Κάββαλο να ραπιστεί και να μην κάνει μήνυση στον Γκώνια που είναι 1,60 άνθρωπος»;

«Οι ποδοσφαιριστές δεν ξέρουν πως να παίξουν ποδόσφαιρο»

O Takis στα πρώτα βήματα του στους πάγκους είχε φιλοξενηθεί στην εκπομπή του ΑΝΤ1 τα «Καρντάσιανς» (02/04/2014) και τα λεγόμενα του άφησαν άφωνους τους Αρναούτογλου, Σταρόβα και Μπεκατώρου:

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε κατανοήσει πως παίζεται το ποδόσφαιρο. Μέχρι και οι ποδοσφαιριστές δεν ξέρουν πως να παίξουν ποδόσφαιρο. Ξέρουν τις τοποθετήσεις μέσα στο γήπεδο, αλλά δεν ξέρουν τη χρησιμότητα της θέσης. Το ποδόσφαιρο σήμερα διδάσκεται. Έχει εξαφανιστεί στο ποδόσφαιρο ο σεβασμός στον προπονητή. Εχω βάλει ψηλά τον πήχη και θα τα καταφέρω. Θα πετύχω λόγω της τεχνογνωσίας. Όταν ήμουν παίκτης έπαιζα μπάλα, δεν έπαιζα ποδόσφαιρο», είπε ο Γκώνιας και όσοι κατάλαβαν, κατάλαβαν...

«Οταν χάνεις 4-0 δεν έχεις να πεις πολλά. Αλλά έχουμε να πούμε πολλά»

Το Νοέμβριο του 2015, ο τότε προπονητής της Επισκοπής είχε ηττηθεί με 4-0 και οι δηλώσεις του ήταν πιο.. σημαντικές από το διασυρμό:

«Οταν χάνεις 4-0 δεν έχεις να πεις πολλά. Αλλά έχουμε να πούμε πολλά αν δείτε πως μπήκαν τα γκολ. Κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα, συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο και θα δούμε στο τέλος τι θα γίνει. Έχουμε ένα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού και θα το δείτε στη συνέχεια», είπε ο προπονητής της ομάδας του Ρεθύμνου.

«Κάνει σαν τσιριλίντερ ο Σιμεόνε»

Στην τηλεοπτική εκπομπή ο Γκώνιας είχε «κράξει» και τον Ντι Ματέο που είχε πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι, ενώ αργότερα είχε κάνει κριτική και στα... καραγκιοζιλίκια του Τσόλο Σιμεόνε χαρακτηρίζοντας τον ως τσιριλίντερ (δεν υπάρχει λάθος). Όχι, τσιρλίντερ, αλλά… τσιριλίντερ! Αυτός είναι τουλάχιστον ο χαρακτηρισμός που απέδωσε στον Αργεντίνο ο Τάκης Γκώνιας, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του παρουσίας στο στούντιο του ΟΤΕ TV, αμέσως μετά τη λήξη του μεγάλου ημιτελικού του Μονάχου τον Μάιο του 2016!

«Εχω πολλές ενστάσεις στον τρόπο που συμπεριφέρεται ο Σιμεόνε. Κάνει σαν τσιριλίντερ. Μόνο αυτό δεν πρέπει να κάνει ο προπονητής Να εμπνέει σεβασμό πρέπει. Του έφυγε το κινητό στον αγωνιστικό χώρο. Δεν το έχω ξανά δει αυτό. Υπερβολικός δεν είμαι εγώ, αλλά ο Σιμεόνε. Ο προπονητής πρέπει να ενθουσιάζει το κοινό με το ποδόσφαιρο που παίζει μέσα στις τέσσερις γραμμές και όχι με τα καραγκιοζιλίκια που κάνει», είπε ο Γκώνιας.

«Θα κρίνετε εσείς εμένα; Να σεβαστείτε τον ειδικό. Εγώ είμαι ο ειδικός»

Πριν από περίπου ένα χρόνο και συγκεκριμένα στην πρεμιέρα της περσινής Football League, ο Τάκης Γκώνιας είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Καλλιθέας και μετά την ήττα από τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη ξεστόμισε φοβερές ατάκες λέγοντας μεταξύ άλλων ότι όλοι στην Ελλάδα θα μιλούν για το ποδόσφαιρο που θα διδάξει:

«Το μόνο που ζητούσα ήταν να πάω με μια ομάδα προετοιμασία. Φέτος μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία με την Καλλιθέα. Η ομάδα της Καλλιθέας κοστίζει όσο ο μισός Ρομάνο. Δεν έχουμε πάρει ούτε έναν παίκτη από τη Β' ή την Α' εθνική. Είναι όλοι από τη Γ' ή το Α' τοπικό και με αυτό το ρόστερ παρουσιάζουμε αυτή την εικόνα. Ο μεγαλύτερος απατεώνας στο ποδόσφαιρο είναι το αποτέλεσμα αλλά αυτό που με ενδιαφέρει πραγματικά είναι η εξέλιξη της ομάδας κι η ομάδα εξελίζεται. Ήρθε η ομάδα εδώ στην Ριζούπολη και έδειξε τι θα ακολουθήσει.

Με αυτούς τους ποδοσφαιριστές αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ μεγάλα πράγματα. Θα σας πω μόνο ότι ο Δεληζήσης ήρθε και μου έδωσε συγχαρητήρια και μου είπε "κόουτς θα μπορούσε να είναι 0-5 το παιχνίδι. Δυστυχώς δεν κερδίσαμε αυτό το παιχνίδι, δεν το έχω ξαναδεί αυτό το πράγμα.

Με αυτούς τους παίκτες που έχω μπορούμε να κάνουμε πολύ μεγάλα πράγματα. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την επικοινωνία των παικτών. Να μάθουν όσο πιο γρήγορα τα σινιάλα που έχουμε για να έχουμε περισσότερες νίκες και να μην αφήνουμε την τύχη μας στην Παναγία ή στον Χριστό. Ορίζουμε μόνοι μας τη μοίρα μας. Είναι μαθηματικό βέβαιο ότι θα έρθουν και τα αποτελέσματα. Δεν ξέρω να κάνω επαγγελματικές νίκες. Εκπαιδεύω ομάδες που αξίζουν να κερδίσει. Να έχει αρχή, μέση και τέλος. Να αξίζει να νικήσει. Αν δεν το αξίζει, ποτέ να μην κερδίσει.

Δε έχουμε ούτε μία θλάση. Ο μόνος υπεύθυνος για τους τραυματισμούς είμαι εγώ. Εγώ είμαι υπεύθυνος για τις εντάσεις και η ομάδα κάνει όλες τις προπονήσεις σε πλαστικό και μάλιστα σε 8Χ8, τώρα βρήκαμε κανονικές διαστάσεις. Και αυτοί οι παίκτες έχουν καλό εκπαιδευτή και δείχνουν πόσο καλοί ποδοσφαιριστές είναι. Θα δείτε τι θα γίνει με την Καλλιθέα αυτή την χρονιά.

Όσο για τους δημοσιογράφους που δεν είναι εδώ θα σας πω εδώ τι γίνεται. Η κατάντια της προπονητικής είναι ο προπονητής να κάνει τον ρεπόρτερ του δημοσιογράφου. Και επειδή το αποτέλεσμα δεν είναι καλό μπορεί να κρίνετε εσείς εμένα. Εγώ είμαι επαγγελματίας και θα κάνω καριέρα και όλη η Ελλάδα θα ασχολείται με το ποδόσφαιρο που θα παίζει η Καλλιθέα. Γράψτε τα όπως τα λέω. Θα προσπαθήσω να αλλάξω το ποδόσφαιρο. Εύχομαι να εμπνεύσω κι άλλους προπονητές να παίξουν αυτό το στυλ, που είναι πολύ δύσκολο να εκπαιδευτεί, για να αλλάξει και η ποδοσφαιρική εικόνα της Ελλάδας».

Εσείς οι δημοσιογράφοι ξέρετε τι σύστημα παίζουμε; Δεν γνωρίζετε τι παίζουμε. Και επειδή το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό, θα κρίνετε εσείς εμένα; Να σεβαστείτε τον ειδικό. Εγώ είμαι ο ειδικός. Γράφουν άρθρα χωρίς να είναι στο γήπεδο. Ο άσχετος κρίνει εμένα. Όλο το οικοδόμημα είναι σαθρό. Όμως εγώ είμαι επαγγελματίας και θα κάνω καριέρα. Αυτά τα παιδιά της Καλλιθέας θα καταπλήξουν όλη την Ελλάδα. Περιμένω να τελειώσουμε, για να πάω να τους αγκαλιάσω. Γράψτε τα όπως τα λέω. Θα προσπαθήσω να αλλάξω το ποδόσφαιρο. Εύχομαι να εμπνεύσω κι άλλους προπονητές να παίξουν αυτό το στυλ, που είναι πολύ δύσκολο να εκπαιδευτεί, για να αλλάξει και η ποδοσφαιρική εικόνα της Ελλάδας. Ο χρόνος θα με δικαιώσει. Η επιτυχία δεν είναι επιλογή. Θα δείτε στο χρόνο...».

«Ο Καρεμπέ δεν πίστευε τι μπάλα παίζει η Καλλιθέα»

Τον περσινό Νοέμβρη, ο Τάκης Γκώνιας βγήκε στον ραδιοφωνικό «αέρα» και ξαναχτύπησε για τον σχηματισμό της Καλλιθέας:

«Έχει γίνει πολύ θέμα, παρεξηγήθηκα. Δεν μου αρέσουν οι ρίξεις, θέλω να είμαι γεφυροποιός. Όλα ξεκίνησαν στην πρώτη μέρα της προετοιμασίας, όταν με ρώτησε ένας δημοσιογράφος για την προπόνηση και τον σχηματισμό. Ήθελε να κάνω τον ρεπόρτερ της ομάδας μου, σκεφτόμουν ότι είναι κατάντια. Ο σχηματισμός είναι εύκολο να φανεί, το θέμα είναι να παρατηρήσεις πώς διαμορφώνεται στη διάρκεια του παιχνιδιού σε επίθεση και άμυνα. Όταν ο αντίπαλος τερματοφύλακας κάνει βολέ είμαστε σε 5-2-3. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε καταφέρει, όσο κι αν σας φαίνεται απίθανο, να μην έχει μπορέσει καμία ομάδα να ξεκινήσει την επίθεσή της από τον τερματοφύλακα» και στη συνέχεια μίλησε για την επίσκεψη του Κριστιάν Καρεμπέ:

«Είμαστε πολύ φίλοι. Μου έλεγε πως δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να παιχτεί τέτοιο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Ήταν ενθουσιασμένος απ’ αυτό που είδε. Στο πρώτο ημίχρονο δεν μπήκε καμία φορά ο Παναγιάλειος στην περιοχή μας. Το ποσοστό κατοχής ήταν 80-20».

«Ποδόσφαιρο που το βλέπουμε τις Τρίτες, τις Τετάρτες και τις Πέμπτες στην τηλεόραση»

Λίγο καιρό αργότερα (Δεκέμβριος 2016) ο Τάκης Γκώνιας είδε την Καλλιθέα ως ομάδα Τσάμπιονς Λιγκ παρότι ηττήθηκε 1-0 στο Ελ Πάσο από τον Πανσερραϊκό, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Football League:

«Η ομάδα μας είναι κάθε αγωνιστική και καλύτερη. Ναι, το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλουμε και είμαστε στεναχωρημένοι. Η συνέχεια ανήκει σε αυτά τα παιδιά και αξίζει στον φίλαθλο κόσμο της Ελλάδας να έρθει να τα παρακολουθήσει να παίζουν ποδόσφαιρο. Ένα ποδόσφαιρο που το βλέπουμε τις Τρίτες, τις Τετάρτες και τις Πέμπτες στην τηλεόραση», ήταν η επική ατάκα του προπονητή της Καλλιθέας.

«Συμπεράσματα αφήστε να τα βγάζω εγώ όχι εσείς... »

Το πιο πρόσφατο περιστατικό με τον Τάκη Γκώνια ήταν μετά το φιλικό του ΟΦΗ με τον Εργοτέλη, όπου η ομάδα του έχασε με 2-0 και έκανε παράπονα για τη διαιτησία μέχρι που ένας Κρητικός δημοσιογράφος τον ρώτησε για το αν φταίει ο ρέφερι για τις χαμένες ευκαιρίες. Αυτό ήταν! Ο προπονητής του Εργοτέλη έγινε... μπαρούτι!

«Παίξαμε αντίπαλοι με μια ομάδα που για εμένα είναι το μεγάλο φαβορί να ανέβει στην Super League. Θέλω να συγχαρώ τον ΟΦΗ και να του ευχηθώ καλή επιτυχία. Μακάρι να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει. Από εκεί και πέρα, δυστυχώς κρινόμαστε και η δουλειά η δική μου κρίνεται και από τον εκάστοτε διαιτητή, που διευθύνει ένα παιχνίδι. Είδατε όλοι τι πέναλτι έδωσε στο πρώτο ημίχρονο. Σε ένα ημίχρονο, που εμείς δεν ήμασταν καλοί, γιατί πραγματικά ο ΟΦΗ ήταν πολύ ανταγωνιστικός στο πρώτο ημίχρονο. Είχαμε όμως δυο δοκάρια και κάποιες ευκαιρίες που μπορούσαμε να πετύχουμε κάποιο τέρμα. Και δεχθήκαμε ένα τέρμα και ήμασταν πίσω στο σκορ, χωρίς να υπάρχει ευκαιρία από την πλευρά του ΟΦΗ. Στο δεύτερο ημίχρονο, θεωρώ ότι ήμασταν πολύ καλύτεροι. Είχαμε ξεκάθαρες ευκαιρίες για γκολ, τις οποίες εμείς δημιουργήσαμε. Αν δεν βάλεις γκολ δεν μπορείς να πετύχεις κάτι. Εύχομαι η τύχη να μας γυρίσει στο πρωτάθλημα».

Και μετά ακολούθησε ο διάλογος με τον δημοσιογράφο:

Δημοσιογράφος: «Κ. Γκώνια, ο διαιτητής θέλετε να πείτε ότι σαν αδίκησε; O διαιτητής φταίει για τις ευκαιρίες που χάσατε; Σε ένα φιλικό παιχνίδι ασχολείστε με τη διαιτησία;».

Γκώνιας: «Εσείς τι θέλετε να πείτε τώρα, για να καταλάβω;».

Δ: «Σε ένα φιλικό παιχνίδι ασχολείστε με τη διαιτησία;».

Γ: «Ναι, ασχολούμαι, γιατί κρίνεται ένα αποτέλεσμα».

Δ: «Δηλαδή κρίθηκε το αποτέλεσμα από τις αποφάσεις των διαιτητών;».

Γ: «Ήταν πέναλτι;».

Δ: «Δεν έχω άποψη».

Γ: «Τότε γιατί μιλάτε;».

Δ: «Γιατί μιλάω; Θεωρώ ότι είστε λάθος...».

Γ: «Αν δεν σας αρέσουν αυτά που λέω, μπορείτε να φύγετε. Συμπεράσματα αφήστε να τα βγάζω εγώ όχι εσείς... Ποιο είναι το θέμα σας; Αλλιώς σταματήστε να μιλάτε».

Δείτε το video...

«Πλέον, έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο.. Όποιος βάλει τα περισσότερα γκολ, αυτός θα νικήσει»!

Τέλος, να θυμίσουμε τι είχε πει σε τηλεοπτική εκπομπή για το Τσάμπιονς Λιγκ τον Δεκέμβριο του 2012 πριν ακόμα ξεκινήσε την προπονητική και είχε ως βλέψεις να αλλάξει το ποδόσφαιρο:

«Πλέον, έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο.. Όποιος βάλει τα περισσότερα γκολ, αυτός θα νικήσει»!

Γιατί κανείς δεν καταλαβαίνει τον Τάκη Γκώνια; (vids)