MENU

Ο Πορτογάλος Κεντρικός αμυντικός, έδωσε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην εφημερίδα «ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ».

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

Για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή, επειδή δεν γνωρίζουν πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα:

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ξαναπεράσει τέτοια κατάσταση. Ξέρεις είναι δύσκολο. Προπονείσαι σκληρά καθημερινά για να είσαι έτοιμος στο πρωτάθλημα, έχουν περάσει δυο μήνες στο γήπεδο, παίζουμε μόνο φιλικά και αυτό δεν κάνει καλό σε καμία ομάδα. Θέλουμε να ξεκινήσει άμεσα η σεζόν γιατί νιώθουμε έτοιμοι, μετά από ένα διάστημα προετοιμασίας σταματάει να είναι φυσιολογικό. Πρέπει οι υπεύθυνοι να βρουν μια λύση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Αν ξεκινούσε σήμερα το πρωτάθλημα:

«Βλέπω ότι όλοι στην ομάδα έχουν προπονηθεί σκληρά και είναι έτοιμοι να παλέψουν για τον στόχο της ανόδου και ανυπομονούν να αρχίσει το πρωτάθλημα».

Για τα χαρακτηριστικά του Άρη με 14 νέα πρόσωπα:

«Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι αλλάξαμε αρκετά τη φιλοσοφία μας. Έχουμε αρκετούς διαφορετικούς παίκτες σε σχέση με πέρσι και αυτό που βλέπω είναι ότι θα παλεύουμε σε κάθε παιχνίδι και όλοι μοιάζουν προσαρμοσμένοι στα δεδομένα της κατηγορίας. Είμαι βέβαιος ότι θα δίνουμε το 100% επί 90 λεπτά. Τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι όποιος δεν λειτουργεί έτσι, απλά δεν θα παίζει».

Αν διακρίνει κάποιο έλλειμα ποιότητας στην ομάδα:

«Φέτος έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια διαφορετική πραγματικότητα και είναι δύσκολο να μπούμε σε διαδικασία σύγκρισης με πέρσι. Υπάρχουν παίκτες που ξέρουν την κατηγορία, αλλά αντιλαμβάνονται και την ευκαιρία που τους δίνεται και θα παλέψουν κάθε παιχνίδι για να την αρπάξουν. Αυτό με κάνει αισιόδοξο. Έχουμε και παίκτες με ποιότητα, αλλά το χαρακτηριστικό μας θα είναι το μαχητικό πνεύμα».

Για το αν υπάρχει πίεση στις πλάτες της ομάδας, απόρροια της περσινής αποτυχίας και της υποχρέωσης της ανόδου φέτος με κάθε τρόπο;

«Αντιλαμβάνομαι την πίεση, γιατί όταν παίζεις σε μια μεγάλη ομάδα αυτό είναι συνεπακόλουθο. Ίσως αυτή η απαίτηση από τον κόσμο να μας κάνει καλό. Να δίνουμε πάντα το 100%, για να επαναφέρουμε την ομάδα στη φυσική της θέση. Πρέπει όσοι ήμαστε φέτος στην ομάδα, να αντιληφθούμε την ευθύνη που κουβαλάμε, γιατί ο Άρης δεν είναι μια οποιαδήποτε ομάδα. Ακόμη και στη Σούπερ Λιγκ πρέπει να βρίσκεται στην 5άδα. Οπότε το αντίδοτο είναι δουλειά, συγκέντρωση και προσήλωση στο στόχο».

Για το πως κατάφερε να προσαρμοστεί τόσο γρήγορα όταν ήρθε στους «κιτρινόμαυορους», δεδομένο ότι είχε να αγωνιστεί οκτώ μήνες:

«Πιστεύω ότι η νοοτροπία μου ταιριάζει με αυτή του Άρη. Το πνεύμα που δίνουν στην ομάδα οι απίστευτοι οπαδοί της. Η προσωπικότητά μου, μου υπαγορεύει να δίνω σε κάθε παιχνίδι το 100% και αυτό έχω κάνει μέχρι στιγμής. Αυτό το στοιχείο του παιχνιδιού μου είναι που αρέσει στον κόσμο και το εκτίμησε από την πρώτη στιγμή. Άρχισα μετά από μόλις λίγους μήνες στην ομάδα να αισθάνομαι Άρης. Όταν είσαι από άλλη χώρα, εκτιμάς πολύ το γεγονός ότι σε λίγους μόνο μήνες ο κόσμος σου δείχνει την εκτίμησή του, την αγάπη του, είσαι αναγνωρίσιμος. Αντιλαμβάνομαι ότι είμαι μέλος σε ένα μεγάλο club και αυτό με κάνει να δουλεύω σκληρά κάθε μέρα, για να είμαι έτοιμος όταν θα μπω στο γήπεδο την Κυριακή να τους το ανταποδώσω».

Αν τον βοήθησε ότι το πρώτο του παιχνίδι ήταν κόντρα στον Ολυμπιακό:

«Ήμουν εννιά χρόνια στην Πόρτο και ξέρω πως είναι η πίεση και το γεμάτο γήπεδο. Πιστεύω ότι έτσι πρέπει να είναι κάθε παιχνίδι στο Βικελίδης. Πιστεύω ότι οι οπαδοί μας έχουν να δώσουν πολλά στην ομάδα. Εμένα πάντως από εκείνο το πρώτο παιχνίδι μου έδωσαν ώθηση και με βοήθησαν να καταλάβω ότι πήρα τη σωστή απόφαση».

Για κάποιους αγώνες πέρσι που έμοιαζε θυμωμένος αν δεν έπαιζε καλά:

«Όταν έβλεπα να μην δίνουμε το 100% από το πρώτο λεπτό κόντρα σε ομάδες που έδιναν και τη ζωή τους κόντρα στον Άρη τρελαινόμουν, γιατί εγώ ήρθα στον Άρη για να ανέβω μαζί του στη Super League. Τον επέλεξα και ήρθα στην Ελλάδα έχοντας μόνο ένα πράγμα στο μυαλό μου. Πως θα τον βοηθήσω να επιστρέψει στη Super League, να ξαναπαίξουμε στην Ευρώπη, να κυνηγήσουμε τίτλους, να παίζουμε κόντρα στους καλύτερους. Όταν έρχεσαι από μια άλλη χώρα, είσαι στην καλύτερή σου ηλικία (σ.σ 25) και βλέπεις τα πράγματα να μην εξελίσσονται όπως τα περίμενες, θυμώνεις…».

Για την απόφαση του να μείνει τελικά στην ομάδα:

«Θα είμαι ειλικρινής. Δεν είναι εύκολο για μένα να αγωνιστώ στη Football League. Είμαι πολύ λίγο καιρό στην ομάδα, αλλά η αγάπη που εισπράττω, ο σεβασμός, τα εκατοντάδες μηνύματα που δέχθηκα το διάστημα των συζητήσεων με τον Άρη από τους φίλους της ομάδας που με σταματούσαν στον δρόμο και μου ζητούσαν να μείνω, η δυναμική που βλέπω και η ευκαιρία μαζί με τον Άρη να φτιάξω και τη δική μου καριέρα παίζοντας στη Super League, με έκαναν να μείνω. Το ξέρω ότι ήταν μια απόφαση ρίσκου, είχα καλύτερες προτάσεις και από εδώ και από το εξωτερικό, αλλά από τη στιγμή που έμεινα, μπορώ να διαβεβαιώσω τον κόσμο ότι θα δίνω τα πάντα σε κάθε παιχνίδι, ώστε να ανέβει η ομάδα».

Αν ονειρεύεται τον εαυτό του με το περιβραχιόνιο στο μέλλον:

«Θα σου πω κάτι. Αν έφευγα από την ομάδα αυτό το καλοκαίρι, δίχως να βοηθήσω τον Άρη να ανέβει, θα ένιωθα ανολοκλήρωτος. Εγώ αισθάνομαι -αν και ξέρω ότι δεν εξαρτάται όλη η ομάδα από μένα- ότι αποτύχαμε πέρσι μαζί με τους συμπαίκτες μου, τους προπονητές, τον Πρόεδρο. Φέτος μας παρουσιάζεται η ευκαιρία να επανορθώσουμε. Εγώ έτσι αισθάνομαι. Πολλοί μου λένε ότι πρέπει να είμαι αρχηγός, αλλά ακόμη και χωρίς το περιβραχιόνιο θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να ανέβει η ομάδα».

Για το φιλικό με την Μπόκα:

«Όταν βλέπω βίντεο από το πρώτο φιλικό με την Μπόκα, καταλαβαίνω ότι γι’ αυτό ήρθα στην ομάδα. Για να ζω τέτοια ατμόσφαιρα, που θέλει να ζήσει κάθε ποδοσφαιριστής».

Για τον συμπατριώτη του και γνωστό του από την Πόρτο Βιεϊρίνια, για την επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη:

«Αυτό που μου είπε είναι ότι αν ανέβουμε στη Super League, θα λατρέψω την ατμόσφαιρα στα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ., που είναι από τα παιχνίδια που σου μένουν. Δεν ξέρω βέβαια αν τότε θα μπορούμε να κάνουμε παρέα (σ.σ γέλια) βέβαια".

Για τον τεχνικό διευθυντή του Άρη, που είπε όταν ανέλαβε ότι πέρσι δεν αισθανόταν φόβο παίζοντας κόντρα στον Άρη:

«Ό, τι έγινε, έγινε πέρσι. Είναι σεβαστή η άποψη του Παύλου και εύχομαι όσο πετυχημένος ήταν με τις προηγούμενες ομάδες του, να είναι και με τον Άρη. Να βοηθήσει την ομάδα, όπως βοήθησε πέρσι τον Απόλλωνα. Φέτος όλοι πρέπει να είμαστε μια γροθιά και ο καθένας από το πόστο του να παλέψει για την άνοδο. Τίποτα άλλο».

Ο ρόλος του κολλητού του... Νέτο:

«Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που έμεινα για ένα ακόμη χρόνο ήταν ο Νέτο. Μου έδειξε τα πάντα για τον Άρη, μου εξήγησε τι σημαίνει Άρης και κατάλαβα τι έζησε με την ομάδα, όταν βλέπω τις εκδηλώσεις του κόσμου όταν κυκλοφορούμε μαζί στην πόλη. Μου είπε κάτι που δεν πρόκειται να ξεχάσω και με άγγιξε πολύ. Ότι μέσα σε ελάχιστους μήνες κέρδισα την εκτίμηση του κόσμου, κάτι που ελάχιστοι έχουν πετύχει ή χρειάστηκαν χρόνια για να το πετύχουν. Αυτό με κάνει να θέλω να παλέψω για να ζήσω το γεμάτο σε κάθε παιχνίδι Βικελίδης και σπουδαία παιχνίδια. Όταν βλέπω βίντεο που μου δείχνει ο Νέτο από το παρελθόν και βλέπω αυτό το πάθος του κόσμου δεν γίνεται να μην σε αγγίξει. Αυτό που μου λέει ο Νέτο είναι ότι ο Άρης μπορεί να μου δώσει πολλά, όπως έγινε και με εκείνον. Πίστεψα στο πρότζεκτ και θέλω να πετύχω με τον Άρη»

Σόουζα: «Θα ένιωθα μισός αν έφευγα»