MENU

Θύελλα έχει ξεσπάσει από το απόγευμα της Κυριακής, αναφορικά με το σενάριο που θέλει την ομάδα της Φθιώτιδας να κινδυνεύει να χάσει το παιχνίδι -που κέρδισε στο χορτάρι- με τη Σπάρτη (2-0) στα χαρτιά, λόγω χρησιμοποίησης έξι ξένων παικτών. Ανάμεσα σε αυτούς ωστόσο περιλαμβάνεται κι ο Φιορίν Ντουρμισάι, αλβανικής καταγωγής μεν, με ελληνική υπηκοότητα κι ελληνικό διαβατήριο δε, όπως επισημαίνουν σε κάθε τόνο οι άνθρωποι της Λαμίας. Κι από τη στιγμή βέβαια που ισχύει αυτό, ασχέτως αν έχει ή όχι δικαίωμα συμμετοχής και στην εθνική Ελλάδας (έχει αγωνιστεί μόνο με την Ελπίδων της Αλβανίας, οπότε θεωρητικά διατηρεί ακόμη το δικαίωμα να επιλέξει την εθνική Ανδρών στην οποία θα αγωνιστεί), δεν υπάρχει θέμα τιμωρίας για τη Λαμία, βάσει όσων αναφέρονται στον ΚΑΠ και την προκήρυξη της Football League.

Κι εξηγούμαστε... Αρχικά να σημειώσουμε ότι από χθες το SDNA είχαμε αναφερθεί χθες στο άρθρο 19 παράγραφος 6 του ΚΑΠ, που λέει ότι: «Στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής Κατηγορίας είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα, κάθε ομάδας της κατηγορίας, καθόλη τη διάρκεια του αγώνα έξι (6) ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες ή που έχουν την ελληνική ιθαγένεια (ελληνική ταυτότητα ή διαβατήριο). Ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός μη κοινοτικών ποδοσφαιριστών στην ενδεκάδα κάθε ομάδας είναι τρεις (3) ποδοσφαιριστές».

Την ίδια στιγμή στον ΚΑΠ υπάρχει και το άρθρο 7, παράγραφος 7, το οποίο επισημαίνει πως: «Οποιαδήποτε διάταξη, αντίθετη με τους κανονισμούς, περιληφθεί στις προκηρύξεις είναι ανίσχυρη και θεωρείται ότι δεν είναι γραμμένη»!

Τι λέει η προκήρυξη της Football League

Πάμε ωστόσο και στην προκήρυξη της Football League, που επίσης... ακυρώνει τα όνειρα όσων έχουν σκοπό να καταθέσουν ένσταση και να επωφεληθούν πιθανής τιμωρίας της Λαμίας (μηδενισμός και -3 βαθμοί, δηλαδή συνολική αφαίρεση 6 βαθμών). Tο SDNA σας παραθέτει όλα τα επίμαχα άρθρα που επικυρώνουν την επικείμενη δικαίωση της ομάδας της Φθιώτιδας, από τη στιγμή πάντα που ο Ντουρμισάι έχει ελληνικό διαβατήριο.

Καταρχήν να σημειώσουμε ότι στο άρθρο 22 της προκήρυξης πάνω στο οποίο “πατούν” όσοι θέλουν να κάνουν ένσταση, αναφέρεται πως:

«Συμμετοχή ποδοσφαιριστών –Προπονητές

Στο πρωτάθλημα της FOOTBALL LEAGUE αγωνιστικής περιόδου 2016-2017 θα μετέχουν υποχρεωτικώς για τις αδειοδοτημένες ομάδες σε όλη την διάρκεια του αγώνα έξι (6) ποδοσφαιριστές που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται στις Εθνικές ομάδες. Ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός μη κοινοτικών ποδοσφαιριστών στην ενδεκάδα κάθε αδειοδοτημένης ομάδας: τρεις (3) ποδοσφαιριστές».

Παρ' όλα αυτά στο άρθρο 1 της προκήρυξης της δεύτερης κατηγορίας σημειώνεται ότι: «Όλοι οι αγώνες του Πρωταθλήματος της "Football League" διέπονται και διεξάγονται σύμφωνα με τις διατάξεις: α) των "Κανόνων του παιχνιδιού", των αποφάσεων, εγκυκλίων που ισχύουν διεθνώς ως ορίζονται από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) και τη FIFA β) του Καταστατικού της ΕΠΟ, γ) Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, ε) του Καταστατικού της Football League, στ) Των αποφάσεων, εγκυκλίων κι οδηγιών του Δ.Σ. της Football League, εφόσον δεν αντίκειται σε αντίστοιχες της ΕΠΟ, ζ) του Κανονισμού Ιδιότητας Μετεγγραφών της ΕΠΟ, η) Κανονισμού Προπονητών 2016».

Την ίδια στιγμή όμως στο άρθρο 1 της προκήρυξης της δεύτερης κατηγορίας σημειώνεται ότι: «Όλοι οι αγώνες του Πρωταθλήματος της "Football League" διέπονται και διεξάγονται σύμφωνα με τις διατάξεις: α) των "Κανόνων του παιχνιδιού", των αποφάσεων, εγκυκλίων που ισχύουν διεθνώς ως ορίζονται από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) και τη FIFA β) του Καταστατικού της ΕΠΟ, γ) Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, ε) του Καταστατικού της Football League, στ) Των αποφάσεων, εγκυκλίων κι οδηγιών του Δ.Σ. της Football League, εφόσον δεν αντίκειται σε αντίστοιχες της ΕΠΟ, ζ) του Κανονισμού Ιδιότητας Μετεγγραφών της ΕΠΟ, η) Κανονισμού Προπονητών 2016».

Επιπλέον το άρθρο 25 τονίζει πως: «Η παρούσα προκήρυξη καθώς κι ο Κανονισμός Διεξαγωγής Πρωταθλήματος ισχύουν συμπληρωματικά του ΚΑΠ, του Πειθαρχικού Κώδικα και των λοιπών κανονιστικών κειμένων του άρθρου 1 της παρούσης».

Ενώ το άρθρο 26 της προκήρυξης υπάρχει η «τελική διάταξη», η οποία και αναφέρει: «Κάθε τι που δεν προβλέπεται από την προκήρυξη αυτή, ή αμφισβητείται η ερμηνεία ρητού όρου της, θα επιλύεται ή ερμηνεύεται αντίστοιχα με απόφαση του Δ.Σ. της Football League, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΑΠ ή του Καταστατικού της ΕΠΟ και της Football League ή και των Κανονισμών της ΕΠΟ και της Football LEague ή των λοιπόν κανονιστικών κειμένων που ρητώς αναφέρονται στο άρθρο 1 της παρούσης».

Ως εκ τούτου είναι ξεκάθαρο ότι ο ΚΑΠ υπερισχύει κάθε προκήρυξης των επαγγελματικών κατηγοριών κι από τη στιγμή που ο Ντουρμισάι διαθέτει ελληνικό διαβατήριο, δεν τίθεται θέμα τιμωρίας για τη Λαμία.

Ξεκάθαρος ο ΚΑΠ και η προκήρυξη της Football League, δεν χάνει το ματς η Λαμία!