MENU

Μεγάλη Τετάρτη, 7 Απριλίου του 1999. Μια μέρα που η οικογένεια της ΑΕΚ δεν θα ξεχάσει ποτέ. Δεν κέρδισε κάποιον τίτλο, δεν πανηγύρισε καν κάποια μεγάλη νίκη. Όμως, προσέθεσε στις χρυσές σελίδες της ιστορίας της ένα ακριβό παράσημο – απόδειξη της μοναδικότητας αυτής της ομάδας.

Η θεότρελη ιδέα, γεννήθηκε στο μυαλό του Δημήτρη Μελισσανίδη. Φαινόταν αδύνατο, ακόμη και σε εκείνον. Ωστόσο, φημίζεται για την ικανότητά του να κάνει την... τρέλα του πραγματικότητα. Και θα το πετύχαινε για ακόμη μια φορά. Η ΑΕΚ θα ταξίδευε στο εμπόλεμο Βελιγράδι, εν μέσω βομβαρδισμών, για να στείλει σε όλο τον κόσμο μήνυμα κατά του πολέμου. Έτσι απλά. Με την ίδια απλοϊκότητα, άλλωστε, αντιμετώπισε αυτό το παράτολμο εγχείρημα, αφού είχε ήδη γίνει, και ο αρχηγός της ΑΕΚ Ντέμης Νικολαϊδης, ο οποίος δήλωσε ότι... «Κάναμε αυτό που θέλαμε».

Τα πάντα αποφασίστηκαν και κανονίστηκαν μέσα σε λίγες μέρες. Την Πρωταπριλιά, σαν να ήταν ψέμα, ενημερώθηκαν οι παίκτες από τον Βασίλη Δημητριάδη. «Θα πάμε στο Βελιγράδι και θα παίξουμε φιλικό με την Παρτιζάν». Νόμιζαν ότι τους έκανε πλάκα. Όμως, δεν ήταν.

Στις 3 Απριλίου, προγραμματίστηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν οι Δημήτρης Μελισσανίδης, Πέτρος Στάθης, Κώστας Γενεράκης και Ντέμης Νικολαΐδης, προκειμένου να γνωστοποιήσουν τις λεπτομέρειες αυτού του ιδιαίτερου ταξιδιού. Ο Τίγρης είχε παρουσιαστεί αποφασισμένος, αλλά και ρεαλιστής. «Από την αρχή έχω πει πως η συμμετοχή είναι εθελοντική. Δεν υπάρχει εγγύηση στον πόλεμο», ξεκαθάρισε ο Μελισσανίδης.

Ο Νικολαϊδης, εκπροσωπώντας τους ποδοσφαιριστές, είχε αναφερθεί στο μήνυμα που είχε ως στόχο να περάσει η ΑΕΚ: «Οι Ελληνες και οι Σέρβοι είναι οι μοναδικοί λαοί στα Βαλκάνια που πολέμησαν τους ναζί. Το μήνυμα είναι το εξής: Ειρήνη, κουράγιο και ελπίδα σε όσους ταλαιπωρούνται. Θέλω να καταδείξω την απέχθεια των Ελλήνων στον πόλεμο».

Έπειτα από αυτή τη συνέντευξη Τύπου όλα πήραν τον δρόμο τους. Όχι ότι δεν παρουσιάζονταν εμπόδια μέχρι και την τελευταία στιγμή. Πιέσεις ασκούνταν από παντού και προς όλους. Ακόμη και προς την ENIC (τότε ιδιοκτήτρια της ΑΕΚ) από το Υπουργείο Αθλητισμού της Αγγλίας. Όμως η απόφαση είχε παρθεί και δεν επρόκειτο να αλλάξει σε καμία περίπτωση.

 Το ταξίδι...

Το ιστορικό εγχείρημα ξεκίνησε την Μεγάλη Τρίτη, το απόγευμα. Η αποστολή «πέταξε» από το αεροδρόμιο του Ελληνικού με προορισμό την Ουγγαρία. Την αποτελούσαν περισσότερα από 150 άτομα(!), μεταξύ των οποίων ποδοσφαιριστές, μέλη της διοίκησης, άνθρωποι της ΠΑΕ, πρόσωπα από τον πολιτικό χώρο, επώνυμοι οπαδοί της ΑΕΚ, εξέχουσες προσωπικότητες του τόπου και φυσικά δημοσιογράφοι που κάλυπταν το ρεπορτάζ της ομάδας.

Το πρόγραμμα προέβλεπε διανυκτέρευση στη Βουδαπέστη και την επομένη, τη Μεγάλη Τετάρτη, ένα κομβόι από πούλμαν ξεκινούσε για το Βελιγράδι. Η πρώτη υποδοχή έγινε περίπου 50 χιλιόμετρα μετά τα σύνορα, με τις τοπικές αρχές να καλωσορίζουν την αποστολή της ΑΕΚ κρατώντας ελληνικές σημαίες, ενώ -τηρώντας το έθιμο- προσέφεραν στα μέλη της αλάτι και ψωμί. Ακολούθησαν πολλές ακόμη στάσεις, καθώς ο λαός της Σερβίας ήθελε να δείξει την ευγνωμοσύνη του γι' αυτό που γινόταν.

Βέβαια, οι εκδηλώσεις αγάπης κορυφώθηκαν όταν η ΑΕΚ έφτασε στο γήπεδο. Τα εισιτήρια του αγώνα ξεπερνούσαν τα 40.000, όμως περίπου 25.000 κόσμου κατάφερε να βρεθεί στις εξέδρες, λόγω της μεγάλης έλλειψης καυσίμων! Στην γιγαντοοθόνη εμφανίζονταν τα μηνύματα «Σταματήστε τον πόλεμο» και «Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό», ενώ από τα μεγάφωνα έπαιζαν ελληνικά τραγούδια.

 Το παιχνίδι...

Οι δύο ομάδες παρουσιάστηκαν στον αγωνιστικό χώρο με τους ποδοσφαιριστές να κρατούν ένα πανό με το ξεκάθαρο μήνυμα: «ΝΑΤΟ SΤΟP ΤΗΕ WΑR, SΤΟP ΤΗΕ ΒΟMΒΙΝG». Ο αγώνας δεν κράτησε ούτε μια ώρα. Μόλις στο 58' υπήρξε διακοπή λόγω της ειρηνικής εισβολής του κόσμου στο γήπεδο, για να αγκαλιάσει τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων και να εκφράσει την αγάπη του. Μέχρι το σημείο της διακοπής, το σκορ ήταν στο 1-1. Ο Κέζμαν είχε ανοίξει το σκορ στο 13', ενώ ο Πάρης Ζουμπούλης είχε ισοφαρίσει στο 26'.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Παρτιζάν (Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς): Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ιλιτς, Βλ. Ιβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κέζμαν

 ΑΕΚ (Όλεγκ Μπλαχίν): Ατματσίδης (29’ Μιχαηλίδης - 40’ Κουρκούνας), Κοπιτσής (40’ Κωστένογλου), Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς (42’ Καψής), Τσέκολι (45’ Ζήκος), Κατσαβός, Σαβέβσκι (32’ Κασάπης), Μαλαδένης, Καλιτζάκης, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης.

 Δηλώσεις συγκίνησης

Μετά την ολοκλήρωση αυτού του μοναδικού φιλικού, ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε δηλώσει: «Είμαι συγκινημένος. Αυτά που ζω είναι δύσκολο να περιγραφούν με ακρίβεια. Ολη η Γιουγκοσλαβία άνοιξε την αγκαλιά της και μας υποδέχθηκε με τη φράση 'Είσαστε αδέλφια μας'. Έκλαιγαν στους δρόμους ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες. Μου έκαναν εντύπωση τα παιδιά. Βγήκαν από τα καταφύγια και ήρθαν στο γήπεδο. Μας ζητούσαν σημαίες της ΑΕΚ, μας έσφιγγαν τα χέρια, έκλαιγαν, μας έλεγαν ότι έγιναν οπαδοί της ΑΕΚ. Η ΑΕΚ έδωσε την ψυχή της, ένωσε τους χτύπους της καρδιάς της με τους δοκιμαζόμενους φίλους μας Γιουγκοσλάβους. Ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε».

Ο Ντέμης Νικολαϊδης είχε πει: «Δεν περιγράφονται τα συναισθήματα. Κάναμε αυτό που θέλαμε. Δώσαμε χαρά και ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν από τις 24 Μαρτίου. Μακάρι να έρθει η ειρήνη, αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτό που ζήσαμε δεν το συγκρίνω με κανέναν τίτλο, είναι διαφορετικό σαν εμπειρία από όλα τα άλλα. Όσους τίτλους κι αν πάρω δεν γίνεται σύγκριση. Ήταν ανεπανάληπτο».

Έντονα συγκινημένος, αλλά και με εμφανή την ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ομάδα στην οποία αγωνιζόταν είχε κάνει κάτι τόσο σημαντικό για τον λαό της Σερβίας, ο σημερινός τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς, είχε τονίσει: «Θα μείνει για πάντα στη καρδιά όλων των Σέρβων η απόφαση της ΑΕΚ να σπάσει το εμπάργκο και εν μέσω βομβαρδισμών να βρεθεί στο Βελιγράδι. Είμαι περήφανος που ανήκω στην ΑΕΚ...».

 Παγκόσμια υπόκλιση

Η ΑΕΚ κατάφερε να πετύχει και τους δύο στόχους της. Έδωσε κουράγιο σε έναν δοκιμαζόμενο λαό και έστειλε ένα μήνυμα που ακούστηκε παντού, αφού την επόμενη μέρα το συγκεκριμένο φιλικό βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. «Απίστευτο! Μια ελληνική ομάδα πήγε να παίξει ποδόσφαιρο στα χαρακώματα», έγραψε η Marca, ενώ η Bild τόνισε: «Η ΑΕΚ πήγε να παίξει εναντίον της Παρτιζάν, με το σύνθημα έξω ο πόλεμος από τη Γιουγκοσλαβία».

Πολύ συγκινητικά ήταν και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Σερβιας. Η Politica κυκλοφόρησε με τίτλο: «Νικήσαμε τον πόλεμο δίπλα στους Έλληνες ήρωες». Η Borba πήγε ένα βήμα παραπέρα: «Είναι Έλληνες και παραμένουν ήρωες». «Αδέλφια με αδέλφια, κόντρα στον πόλεμο», σημείωσε η Sport, ενώ η Sportski Zurnal είχε τίτλο: «Ανάσανε η ειρήνη».

07.04.1999 - Ταξίδι της ΑΕΚ στο εμπόλεμο Βελιγράδι από pklora7

Όταν η ΑΕΚ αψήφησε τις βόμβες (Pics + Vids)