MENU

Η τραγωδία του Χίλσμπορο αποτέλεσε την αφορμή για την κατάργηση της κερκίδας των ορθίων στην Αγγλία και την τοποθέτηση καθισμάτων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της εξέδρας για λόγους ασφαλείας. Μία κίνηση που αναμφισβήτητα εκείνη την εποχή είχε βρει πολλούς υποστηρικτές σε μία χώρα που είχε πληγεί ανεπανόρθωτα από τα φαινόμενα χουλιγκανισμού (ασχέτως αν το «Χίλσμπορο» δεν ήταν σε καμία περίπτωση τέτοιο). Ήταν όμως οι κερκίδες ορθίων ένας από τους λόγους της έξαρσης των φαινομένων της βίας; Μάλλον όχι. Οι γενικότερες αλλαγές αντιμετώπισης του χουλιγκανισμού στο Νησί ήταν αυτές που βοήθησαν ώστε το πρόβλημα να ξεριζωθεί τουλάχιστον μέσα από τα αγγλικά γήπεδα. Απλά η... μπάλα πήρε λανθασμένα και τη δυνατότητα μερίδας των οπαδών να μπορούν να παρακολουθούν την ομάδα τους όρθιοι κατά τη διάρκεια ενός 90λεπτου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στην πορεία αντιλήφθηκαν ότι τα αγγλικά γήπεδα μεταμορφώθηκαν σε εκκλησίες χωρίς τις εξέδρες ορθίων. Η ατμόσφαιρα πλέον δεν είχε καμία σχέση με το παρελθόν. Το πέπλο της ησυχίας κάλυψε τα βρετανικά γήπεδα, που πλέον δεν είχαν ανάλογο χρώμα με εκείνων της δεκαετίας του 80’. Η φωνή, η ενέργεια, το πάθος άρχισαν σιγά-σιγά να ξεθωριάζουν. Φυσικά, αυτή η εξέλιξη έκανε τις διοικήσεις των συλλόγων να τρίβουν τα χέρια τους καθώς οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν, τα έσοδα φούσκωναν όλο και περισσότερο τα ταμεία και αυτοί που την πλήρωσαν ήταν αρκετοί φίλαθλοι κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων που «εξοστρακίστηκαν» από τα γήπεδα μη μπορώντας να αντέξουν οικονομικά τα εισιτήρια που βγαίναν προς πώληση.

Αυτό όμως δεν ήταν ο κανόνας σε όλο το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα. Η Μπουντεσλίγκα ανέκαθεν ήταν πολύ πιο εναλλακτική σε αυτά τα θέματα, σκεπτόμενη και σεβόμενη τους οπαδούς των γερμανικών συλλόγων. Όλοι οι σύλλογοι στην Γερμανία έχουν διατηρήσει εξέδρες ορθίων σε ορισμένα σημεία του γηπέδου, δίνοντας τη δυνατότητα στους φιλάθλους να υποστηρίξουν όρθιοι και με ασφάλεια την αγαπημένη τους ομάδα.

Η Γκλάντμπαχ από το 2004 ακολουθεί αυτήν την τακτική με 25,000 θέσεις ορθίων, ενώ σε κάτι ανάλογο προχώρησε στη συνέχεια και η Ντόρτμουντ με το φημισμένο «Κίτρινο Τείχος», το οποίο δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα στα εντός έδρας παιχνίδια της Μπορούσια. Η Σάλκε, το Αμβούργο, η Μπάγερν Μονάχου, η Βόλφσμπουργκ, η Μπάγερ Λεβερκούζεν και πολλοί ακόμα σύλλογοι της Μπουντεσλίγκα ακολούθησαν το ίδιο παράδειγμα. Πάντα με σεβασμό προς τους οπαδούς, οι οποίοι μπορούσαν να παρακολουθήσουν την ομάδα τους με κάτι παραπάνω από 10 ευρώ, δημιουργώντας μια «ζεστή» ατμόσφαιρα και... τιγκάροντας κάθε γερμανικό γήπεδο με πληρότητα που άγγιζε το 100%.

Ο κίνδυνος επεισοδίων ή η ελλιπή ασφάλεια ήταν ένα επιχείρημα χωρίς στέρεη βάση. Τα τελευταία χρόνια, με αφορμή το γερμανικό παράδειγμα, η συζήτηση μεταφέρθηκε και στην Αγγλία με τους οπαδούς αρκετών ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ να συμφωνούν με το ενδεχόμενο δημιουργίας κερκίδας ορθίων στα αγγλικά γήπεδα. Ο σύλλογος που... έσπασε το ταμπού ήταν η Σέλτικ, ομάδα ανοιχτόμυαλη και πρωτοπόρος σε τέτοια ζητήματα που αφορούν το υγιές οπαδικό κίνημα. Η Σέλτικ, λοιπόν, το καλοκαίρι του 2016 έγινε ο πρώτος σύλλογος στο Ηνωμένο Βασίλειο που δημιούργησε εξέδρα ορθίων χωρητικότητας 2,600 οπαδών.

Το παράδειγμα της Σέλτικ αποτέλεσε αφορμή για μία νέα συζήτηση στον χώρο του αγγλικού ποδοσφαίρου, με τις ομάδες πλέον να βλέπουν με διαφορετικό μάτι το συγκεκριμένο project. Άλλωστε ο «συρταρωτός» τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται οι κερκίδες ορθίων, επιτρέπει τις ομάδες που αγωνίζονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA να μετατρέπουν την κερκίδα ορθίων σε καθήμενων από τη στιγμή που το μέτρο απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Ήδη η πρώτη αγγλική ομάδα που πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία κερκίδας ορθίων είναι η Σριούσμπερι. Οι οπαδοί της ομάδας της League One μάζεψαν 65,000 λίρες για την τοποθέτηση καθισμάτων που μετατρέπονται σε εξέδρες ορθίων και στο αμέσως επόμενο διάστημα ο σύλλογος προτίθεται να προχωρήσει στην δημιουργία των κερκίδων, αφού πάρει την έγκριση των αρχών σε θέματα ασφαλείας.

Το παράδειγμα αυτό, μετά από εκείνο της Σέλτικ, θα ισχυροποιήσει το αίτημα οπαδών κι άλλων συλλόγων, όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά και στην Ευρώπη για ανάλογες κινήσεις που θα λειτουργήσουν υπέρ των φιλάθλων και γενικότερα για το καλό του προϊόντος. Αποτελούν λοιπόν οι κερκίδες ορθίων το «αύριο» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο; Το safe standing, όπως ονομάζεται, είναι το νέο μοντέλο που θα γεμίσει με διαφορετικό χρώμα τα γήπεδα και θα βρει περισσότερους φίλους παρά εχθρούς.

Κερκίδες ορθίων: Το «αύριο» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου;