MENU

Με το μεγάλο διπλό επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ο Ολυμπιακός δεν έκανε μόνο ένα σημαντικό βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League, αλλά κατάφερε να προσπεράσει τον αιώνιο αντίπαλο Παναθηναϊκό αριθμητικά στις ευρωπαϊκές επιτυχίες.

Οι «ερυθρόλευκοι», όπως σας παρουσίασε χθες το SDNA, μετρούν πλέον 96 ευρωπαϊκές νίκες, έναντι 95 του Παναθηναϊκού, δείγμα της ευρωπαϊκής εκτόξευσης του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια. Η ραγδαία άνοδος του Ολυμπιακού στις διοργανώσεις της UEFA, σε συνδυασμό και με την καθίζηση του Παναθηναϊκού, αντικατοπτρίζεται και στα rankings της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας όπου πλέον οι «ερυθρόλευκοι» καταλαμβάνουν την 21η θέση και οι «πράσινοι» την 115η.

Ο Ολυμπιακός υπερτερεί έναντι του Παναθηναϊκού πλέον στις ευρωπαϊκές επιτυχίες, ωστόσο γιατί μπορεί ακόμα το «τριφύλλι» να αυτοπροσδιορίζεται ως ο... περήφανος πρέσβης του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη; Το SDNA σας παρουσιάζει την «πράσινη» πλευρά του νομίσματος, όπου φαίνεται πως ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει το πάνω χέρι στις νίκες, αλλά ο Παναθηναϊκός μετράει συνολικά μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιτυχίες ως προς το μέγεθος και τη σπουδαιότητά τους.

Ο τελικός του Γουέμπλεϊ

Η μόνη ελληνική ομάδα που έχει αγωνιστεί ως και σήμερα σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης είναι ο Παναθηναϊκός στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης στο Γουέμπλεϊ το 1971 με αντίπαλο τον Άγιαξ. Παίρνοντας μεγάλες προκρίσεις έναντι των Έβερτον και Ερυθρού Αστέρα στα προημιτελικά και ημιτελικά αντίστοιχα, οι «πράσινοι» φτάσανε μία ανάσα από τον απόλυτο θρίαμβο. Παρά την ήττα με 2-0 από τον «Αίαντα», ο Παναθηναϊκός δικαίως μπορεί να αισθάνεται περήφανος για τη μεγάλη αυτή επιτυχία της συμμετοχής στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, κάτι που φαντάζει απίθανο να ξαναδούμε κάποια στιγμή από ελληνικό σύλλογο.

Ο Παναθηναϊκός δύο φορές στην τετράδα

Εκτός από το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός αποτελεί τον μοναδικό ελληνικό σύλλογο που έχει φτάσει ποτέ σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, οι «πράσινοι» είναι και η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει κατορθώσει να περάσει στα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Και μάλιστα αυτό έχει συμβεί δύο φορές σε Κύπελλο Πρωταθλητριών και Champions League μετέπειτα. Αρχικά το 1985 όταν η μεγαλειώδης πρόκριση επί της Γκέτεμποργκ έφερε τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά απέναντι στη θρυλική Λίβερπουλ, και φυσικά το 1996 όταν ο Παναθηναϊκός άγγιξε το όνειρο της πρόκρισης στον τελικό για δεύτερη φορά στην ιστορία του μετά το διπλό επί του Άγιαξ, πριν αποκλειστεί στον επαναληπτικό της Αθήνας.

Περισσότερες «πράσινες» προκρίσεις στα προημιτελικά

Τρεις φορές έχει καταφέρει ο Παναθηναϊκός, εκτός των προαναφερθέντων, να πανηγυρίσει προκρίσεις σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το 1988 αποκλείοντας Γιουβέντους και Χόνβεντ έφτασε ως τους «8» του Κυπέλλου UEFA απέναντι στην Κλαμπ Μπριζ, ενώ το 2003 για την ίδια διοργάνωση ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από την Πόρτο στην προημιτελική φάση. Μία χρονιά φυσικά πιο πριν, ο Παναθηναϊκός είχε καταφέρει να κοιτάξει στα μάτια την Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά του Champions League, παλεύοντας στα ίσια ως το τέλος την πρόκριση στα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Μάλιστα αν υπολογίσουμε και τις πορείες του Παναθηναϊκού στον τελικό του Γουέμπλεϊ και στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, τότε οι παρουσίες των «πρασίνων» στην οκτάδα μεγάλων διοργανώσεων φτάνουν τις έξι!

http://www.youtube.com/embed/hN-5ELQGC10

Αντίθετα ο Ολυμπιακός το συγκεκριμένο επίτευγμα έχει καταφέρει να το γευτεί δύο φορές στην ευρωπαϊκή ιστορία του. Αρχικά το 1993 όταν στο Κύπελλο Κυπελλούχων η μεγάλη εκτός έδρας πρόκριση επί της Μονακό έφερε τους «ερυθρόλευκους» στα προημιτελικά με αντίπαλο την Ατλέτικο Μαδρίτης, και εν συνεχεία το 1999 όταν ο Ολυμπιακός για μόλις μερικά λεπτά δεν πανηγύρισε την τεράστια πρόκριση στους «4» του Champions League καθώς το γκολ του Κόντε της Γιουβέντους πέταξε τους «ερυθρόλευκους» εκτός.

Μάλιστα στη συγκεκριμένη παρουσία του Ολυμπιακού στα προημιτελικά του Champions League το 1999 αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι η πρόκριση είχε επιτευχθεί κατευθείαν από τον όμιλο. Αντίθετα στην αντίστοιχη πρόκριση του Παναθηναϊκού στους «8» του Champions League το 2002, ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε να παίξει και σε δεύτερη φάση ομίλων στους «16» προκειμένου να φτάσει στα προημιτελικά με την Μπαρτσελόνα, με τη μορφή της διοργάνωσης να είναι σαφέστατα πιο απαιτητική.

Τετράδα και η ΑΕΚ

Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως και η ΑΕΚ έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Πιο συγκεκριμένα το 1977 στο πλαίσιο του Κυπέλλου UEFA, η «Ένωση» είχε παίξει στα ημιτελικά με τη Γιουβέντους, έπειτα από τις μεγάλες προκρίσεις εις βάρος των Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρού Αστέρα και ΚΠΡ. Επίσης η ΑΕΚ έχει καταφέρει να φτάσει και τρεις φορές σε οκτάδα ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αρχικά το 1969 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών με τη Σπάρτακ Τρνάβα και στη συνέχεια στο Κυπέλλο Κυπελλούχων με Παρί Σεν Ζερμέν και Λοκομοτίβ Μόσχας το 1997 και το 1998 αντίστοιχα.

Ο Ολυμπιακός τις νίκες, ο Παναθηναϊκός τους θριάμβους! (vids)