MENU

Φτάνοντας στο μικρό, είναι η αλήθεια, αεροδρόμιο του Μπιλμπάο η αίσθηση που δίνει στον επισκέπτη είναι πως πρόκειται για κάτι διαφορετικό για κάτι που ξεφεύγει τα κλασικά ισπανικά πρότυπα. «Καλώς ήρθατε στη χώρα των Βάσκων» το πρώτο μήνυμα που διαβάζει ο επισκέπτης που όσο και αν ψάξει δεν βρίσκει πουθενά σημαία της Ισπανίας, μονάχα βασκική.

Αντιλαμβάνεται, εύκολα κανείς πως στο Μπιλμπάο, όλα κινούνται γύρω από το καμάρι της πόλης. την Αθλέτικ. Το νεόχτιστο γήπεδο της ομάδας, το… νέο Σαν Μαμές βρίσκεται σε αρκετά κεντρικό σημείο της πόλης όχι πολύ μακριά από το μουσείο Γκούγκενχαιμ που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος του Μπιλμπάο για τους φίλους της τέχνης και όχι μόνο. Με την πιο κοντινή στάση του μετρό αφιερωμένη στο «σπίτι» της Αθλέτικ δεν δυσκολεύεται καθόλου κανείς να φτάσει σε αυτό.

Στις όχθες του Νερβίον, το γήπεδο της Αθλέτικ εντυπωσιάζει τους περαστικούς που ανεξάρτητα της σχέσης τους με τη στρογγυλή θεά σταματούν για να το φωτογραφίσουν. Πέριξ αυτού ουκ ολίγα μπαρ και καφετέριες. Όλες με μία σημαία ή ένα λάβαρο της Αθλέτικ αλλά και με ένα λιοντάρι ή μία επιγραφή «lions». Στην πρόσοψη της μπουτίκ το κασκόλ με τα σήματα τόσο των Βάσκων όσο και του Παναθηναϊκού θυμίζει την κόντρα της Πέμπτης.

Τις ημέρες αυτές τυχαίνει και υπάρχει το φεστιβάλ «Aste Nagusia» το οποίο και συγκεντρώνει χιλιάδες ανθρώπων στους δρόμους προκειμένου να το γιορτάσουν. Όσο πλησιάζει κανείς προς το κέντρο της παλιάς πόλης βλέπει διάφορα events και άτομα όλων των ηλικιών με μία μπύρα στο χέρι να χορεύουν στους ρυθμούς τοπικής και όχι μόνο μουσικής. Όλοι φορώντας το χαρακτηριστικό μπλε μαντήλι στο λαιμό, εμπνευσμένο από τα έργα των Βάσκων ζωγράφων Αθκούε και Αρούε. Η αναμέτρηση με το «τριφύλλι» έπεσε ακριβώς στα μέσα του εν λόγω φεστιβάλ που διεξάγεται από τις 19 έως και τις 27 του μήνα.

Περπατώντας, στα σοκάκια της παλιάς πόλης τα γραφικά μπαρόκ σπίτια γέρνουν προς τους περαστικούς με τρόπο τέτοιον που… τρομάζει. Σε κάθε μπαλκόνι, σε κάθε παράθυρο υπάρχει μία σημαία της Αθλέτικ που σε κάνει να πιστεύεις πως σε αυτή την πόλη δεν υπάρχουν οπαδοί άλλων ομάδων.

Δείγμα του πως αντιμετωπίζεται ο σύλλογος από τους ανθρώπους του Μπιλμπάο είναι ότι στα γνωστά μαγαζιά με σουβενίρ για τουρίστες το λογότυπο της Αθλέτικ υπάρχει παντού. Αντί δηλαδή κάποιου ναού, κάποιου σημαντικού κτιρίου κάποιου σημείου ενδιαφέροντος υπάρχει το έμβλημα της ποδοσφαιρικής ομάδας. Από μαγνητάκια μέχρι κούπες και από μινιατούρες του Σαν Μαμές μέχρι αφίσες όλα έχουν ποδοσφαιρικό χρώμα.

Κάνοντας μία μικρή βόλτα στα εστιατόρια και στα τάπας μπαρ της πόλης παρατηρεί ανάλογη εικόνα. Παντού κάτι να θυμίζει την Αθλέτικ, ενώ το βράδυ της Τρίτης όταν και έπαιζε η Σεβίλλη για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ ο κόσμος δεν έδειχνε ιδιαίτερα… θερμός για την ομάδα της Ανδαλουσίας.

Μπιλμπάο, μία πόλη που ζει… για την Αθλέτικ (pics)