MENU

Διαβάζοντας στο λεξικό την «μετάφραση» της έκφρασης «στην κόψη του ξυραφιού» βλέπεις την εξής επεξήγηση: «λέγεται για κάποιον που αντιμετωπίζει κίνδυνο, που προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία του μέσα σε αντίξοες συνθήκες». Έκφραση που ταιριάζει «ταμάμ» (για να μπούμε και σε ρυθμούς… Τουρκίας) στον Ολυμπιακό τούτες τις ώρες. Θα μπορούσε να ταιριάζει «ταμάμ» και για τον Πάουλο Μπέντο. Αλλά για τον Πορτογάλο δεν είναι η πρώτη φορά, είναι άλλη μια φορά. Ολυμπιακός και Μπέντο άλλωστε είναι μαζί αυτή την στιγμή άρα ότι ισχύει για τον έναν ισχύει και για τον άλλο.

Πριν από το πρώτο ματς στο Καραισκάκη με τους Τούρκους και εν όψει και του ντέρμπι με την ΑΕΚ είχα γράψει πως τα «καυτά» ματς για τον Ολυμπιακό είναι με διαφορά αυτά απέναντι στην Οσμάνλισπορ. Όχι πως δεν θα πείραζε αν ο Ολυμπιακός έχανε στο ΟΑΚΑ, που έχασε και με τον τρόπο μάλιστα που έχασε (και δεν αναφέρομαι πλέον στη διαιτησία αλλά στην αγωνιστική εικόνα της ομάδας που είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία) αλλά αν κάποιος έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στους Τούρκους και την ΑΕΚ δεδομένα θα διάλεγε την πρόκριση.

Το ντέρμπι με την ΑΕΚ βεβαίως άφησε… απόνερα στους «ερυθρόλευκους», όχι γιατί έχασαν αλλά γιατί για άλλη μια φορά… επιβεβαίωσαν πως η φετινή χρονιά θα βγει με ζόρι και χωρίς περιθώρια ουσιαστικής βελτίωσης. Με το ζόρι βεβαίως σε σχέση με τα δεδομένα του Ολυμπιακού και όχι συγκριτικά με τις άλλες ομάδες της χώρας.

Και τώρα ο Ολυμπιακός καλείται να βρει «απάντηση» μέσα στην Άγκυρα. Σε ένα ματς που θα βρει δεδομένα ένα φανατικό κοινό που έκανε ήδη sold out, μια ομάδα που θα διψάει για διάκριση, σε ένα γήπεδο «χωράφι» και με την ψυχολογία του σε χαμηλά επίπεδα. Να πω πως είμαι αισιόδοξος πως ο Ολυμπιακός θα μπορέσει να «διατηρήσει την ισορροπία του μέσα σε αντίξοες συνθήκες», θα πω ψέματα. Μακάρι να διαψευστώ και ο Ολυμπιακός να μπορέσει να πάρει την πρόκριση στην Τουρκία. Όμως σίγουρα οι συνθήκες στις οποίες καλείται πλέον να ανταπεξέλθει είναι «αντίξοες».

«Κερασάκι στην τούρτα» η επικείμενη πώληση του Μπράουν Ιντέγε. Όχι πως δεν την περιμέναμε, εδώ και δύο μήνες άλλωστε γινόταν «δουλειά» για την Κίνα, αλλά το τάιμινγκ ήταν το χειρότερο δυνατό για τον Ολυμπιακό. Άλλη μια πώληση, άλλη μια απώλεια τεράστια για το ρόστερ του Ολυμπιακού πριν από ένα ματς που είναι σίγουρο πως η ομάδα τον χρειαζόταν. Με την διαφορά πως για αυτή την απώλεια ο Ολυμπιακός είχε προνοήσει και δεν θα έχει τον ίδιο… «κρατήρα» που έχει στον άξονα με την απώλεια του «Μίλι». Βεβαίως ο Καρίμ Ανσαριφάρντ που έχει αποκτηθεί δεν… κάνει στον Μπέντο όχι για πρώτος ούτε για δεύτερος. Με τα όσα μας έχει δείξει μέχρι τώρα τουλάχιστον.

Τον Μπέντο που για μια ακόμη φορά πάει σε έναν αγώνα που ξέρει πως βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο». Και λογικά θα πάει να «ζήσει ή να πεθάνει» με τον δικό του τρόπο. Λογικά.

Με τον κόσμο του Ολυμπιακού να τάσσεται σε μεγάλο ποσοστό κατά των επιλογών του εδώ και καιρό ο Πορτογάλος καλείται να βρει «απαντήσεις» και να πάρει το ματς που θα φέρει ξανά την ηρεμία και την απαιτούμενη ισορροπία. Αν δεν το πάρει, αν ο Ολυμπιακός «χαιρετήσει» στο Γιουρόπα Λιγκ από την άσημη Οσμάνλισπορ τότε το πράγμα θα ζορίσει συνολικά στον σύλλογο. Το να γράψουμε για άλλη μια φορά πως ο Μπέντο θα «χαιρετήσει» δεν λέει και κάτι. Σαφέστατα μόνο απίθανο δεν είναι αν έρθει ο αποκλεισμός. Αλλά μην νομίζει κανείς πως θα λύσει μια τέτοια επιλογή δια μαγείας τα αγωνιστικά προβλήματα του Ολυμπιακού. Γιατί ναι μεν ο Μπέντο δίνει συνεχώς δικαιώματα για «κράξιμο», κυρίως γιατί έχει πετάξει έξω από την ομάδα παίκτες με προσωπικότητα που αν μη τι άλλο, όπως ο Καρντόσο που μας είπε σωστά ο Πορτογάλος, απαιτούν σεβασμό (που δεν δείχνει ο ίδιος σε Καμπιάσο και Τσόρι) όμως από την άλλη μόνο δίκαιο δεν είναι να του «φορτωθούν» όλα τα «πάθη του Χριστού» σε μια χρονιά που ξεκίνησε θεόστραβα χωρίς να είναι αυτός παρών.

Αν από την άλλη, με το καλό, ο Μπέντο καταφέρει να πάρει στην Τουρκία αυτό που θέλει, δηλαδή την πρόκριση, τότε σίγουρα θα έχει πετύχει μέσα από μεγάλη αμφισβήτηση ότι δεν πέτυχαν άλλοι προπονητές στη θέση του με πολύ καλύτερες συνθήκες. Γιατί ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ξεκίνησε αυτή η χρονιά για τον Ολυμπιακό, που ακόμη και έτσι όπως είναι η ομάδα, εξελίσσεται πολύ, μα πάρα πολύ, καλύτερα από ότι περιμέναμε.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν βρίσκεται «στην κόψη του ξυραφιού» πριν από ένα ματς ορόσημο στην Τουρκία. Ματς που αν τον φέρει στους «16» του Γιουρόπα θα βάλει με μιας (έστω και για λίγο) σε δεύτερη μοίρα την αποδυνάμωση του ρόστερ με τις 9 πωλήσεις ή παραχωρήσεις βασικών παικτών τους τελευταίους 9 μήνες (!!!) συμπεριλαμβανομένου του Ιντέγε που λογικά θα ανακοινωθεί την Τετάρτη η μεταγραφή του, αλλά και την «άγευστη» αγωνιστική εικόνα που έχει εδώ και καιρό (με ελάχιστες εκλάμψεις) με τελευταία την κάκιστη παρουσία στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Θα φέρει την ομάδα σε μια καλή ισορροπία για την δύσκολη συνέχεια, θα υπάρχει η προσμονή για το επόμενο «ζευγάρωμα» στο Γιουρόπα και η καλύτερη ψυχολογία για τα ματς του πρωταθλήματος που απομένουν και την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη εξασφάλιση του ώστε να μην μπλέξει στο φινάλε.

Και τέλος, μόνο τυχαία δεν ήταν σήμερα η παρουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη στο Ρέντη, σε μια από τις πλέον κομβικές στιγμές για τον Ολυμπιακό στην τρέχουσα σεζόν. Με την ελπίδα πως την επόμενη φορά που θα βρεθεί και πάλι στις «ερυθρόλευκες» προπονητικές εγκαταστάσεις δεν θα είναι σε μια περίοδο που ο Ολυμπιακός θα βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού»…

Στην κόψη του ξυραφιού…