MENU

Η ήττα του Παναθηναϊκού στο Άμστερνταμ έδωσε συνέχεια σε μία σειρά αρνητικά ρεκόρ που «σπάει» φέτος το «τριφύλλι» με την απογοητευτική του παρουσία στο Europa League. Ο Λουκ Στιλ είναι αυτός που συγκέντρωσε τα περισσότερα πυρά κυρίως για την ευθύνη που φέρει στο πρώτο γκολ του Άγιαξ, όμως η αλήθεια είναι λιγάκι διαφορετική.

Ακόμα και τον Μάνουελ Νόιερ να είχε κάτω από τα δοκάρια του το «τριφύλλι» είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε να έχει πολύ καλύτερη πορεία στην διοργάνωση. Κι αυτό γιατί σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες της διοργάνωσης, ο Παναθηναϊκός εμφανίζεται είτε ουραγός είτε εκ των ουραγών. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με την επάρκεια ή την ανεπάρκεια του τερματοφύλακα του.

Οι αριθμοί στις πρώτες 5 αγωνιστικές του Europa League (σύμωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της UEFA) αποδεικνύουν ότι ο Παναθηναϊκός είναι πιθανώς η χειρότερη από τις 48 ομάδες του Europa League σε ότι αφορά την παρουσία του στο γήπεδο.

Καταρχήν έχει πάρει μόλις ένα βαθμό, κάτι που συμβαίνει και με την Κόνιασπορ. Ωστόσο, το απόλυτο μηδέν που έχει η Καμπάλα μετά από 5 αγωνιστικές καθιστά τους Αζέρους ουραγούς σε ότι αφορά την συγκομιδή.

Για να πάρεις βαθμούς πρέπει να δημιουργήσεις. Να φτιάξεις ευκαιρίες. Οι πράσινοι είναι μόλις 44οι (στις 48 ομάδες) αφού φτιάχνουν μόνο 8,8 τελικές ανά παιχνίδι, ξεπερνώντας σε παραγωγή φάσεων μόνο τις Σπάρτα Πράγας, Κόνιασπορ, Φέγενορντ και Ντάνταλκ.

Για να φτιάξεις ευκαιρίες, πρέπει να έχεις την μπάλα στα πόδια σου. Με 42% κατοχής μετά από 5 αγωνιστικές, ο Παναθηναϊκός είναι ουραγός (48ος) σε αυτό τον τομέα, αφήνοντας την απόλυτη πρωτοβουλία στους αντιπάλους του.

Για να έχεις κατοχή, πρέπει να έχεις ένα σωστό passing game. To «τριφύλλι» κι εδώ τα πάει άθλια, αφού είναι 46o (στους 48) με μόλις 1083 εύστοχες μεταβιβάσεις, κάτι που εξηγείται από το πολύ χαμηλό του ποσοστό στις πάσες (82%) το οποίο τον φέρνει στην 45η θέση επί των 48 ομάδων των ομίλων!

Η ομάδα του Αντρέα Στραματσόνι έχει την δεύτερη χειρότερη επίθεση των ομίλων μόλις με 3 γκολ στο ενεργητικό του και την 45η χειρότερη άμυνα, η οποία έχει δεχθεί 11 τέρματα!

Έχει κερδίσει μόλις 14 κόρνερ μετά από 5 αγωνιστικές, κάτι που τον φέρνει στην 45η θέση, ενώ είναι πρώτος σε μία άλλη διόλου κολακευτική κατηγορία. Οι παίκτες του έχουν παρατηρηθεί 21 φορές με κίτρινη κάρτα κι άλλες 3 φορές με κόκκινη, κάτι που τον φέρνει ουραγό και σε ότι αφορά τον πειθαρχικό έλεγχο.

Με λίγα λόγια; Η παρουσία του στους ομίλους του Europa League δείχνει μία προβληματική ομάδα σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού, κάτι που δεν μπορεί να προσωποποιείται μόνο σε ένα παίκτη. Όντως, ο όμιλος του Παναθηναϊκού είχε υψηλό βαθμό δυσκολίας, ωστόσο οι εμφανίσεις των πρασίνων στην διοργάνωση είναι σχεδόν όλες πολύ κάτω του μετρίου, καθόλου ανταγωνιστικές και μη αντιπροσωπευτικές της ιστορίας και της φανέλας του συλλόγου.

Παναθηναϊκός, ίσως η χειρότερη ομάδα του φετινού Europa League!