MENU

Στο πρώτο άκουσμα του ονόματός της, στις 7 Αυγούστου όταν κι έγινε η κλήρωση των ελληνικών ομάδων στο Europa League, οι περισσότεροι έψαχναν στο... Google για να δουν τι εστί Κμπάλα. Οι άσημοι Αζέροι τελικά όχι μόνο ανέκδοτο δεν ήταν, όπως κόντεψαν να γίνουν πριν φυσικά αναμετρηθούν για πρώτη φορά με τον Παναθηναϊκό, αλλά έφτασαν να κάνουν... σκόνη και θρύψαλα τα κατά πολύ υψηλότερα μπάτζετ των δύο ελληνικών εκπροσώπων μας στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της UEFA.

225 θέσεις διαφορά!

Στο Νο 336 -τότε- στη βαθμολογία της UEFA, με το Τριφύλλι στο 111, ήτοι 225 θέσεις υψηλότερα, ενώ όταν έφτασε να παίξει με τον ΠΑΟΚ είχε ήδη σκαρφαλώσει 79 θέσεις (Νο 257), με τον ΠΑΟΚ στο Νο 53!

Απίστευτο; Κι όμως πραγματικότητα. Αυτή η ομάδα κατάφερε να παραμείνει αήττητη σε περισσότερα από 360 αγωνιστικά λεπτά, ήτοι στα τέσσερα μεταξύ τους παιχνίδια, από τις δύο ελληνικές ομάδες. Κι όχι φυσικά μόνο αυτό. Στο ίδιο διάστημα δέχτηκε -αλλά και πέτυχε- δύο γκολ όλα κι όλα, στον επαναληπτικό με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο όπου πήρε μία... ηρωική ισοπαλία και πανηγύρισε μία ιστορική πρόκριση, την πρώτη της, στους ομίλους της διοργάνωσης, αναγκάζοντας παράλληλα τους «πράσινους» στην πιο ταπεινωτική βραδιά της ευρωπαϊκής τους ιστορίας.

Κι αν ο Παναθηναϊκός είχε ένα ελάχιστο ελαφρυντικό του άγνωστου που θα αντιμετώπιζε, για τον Δικέφαλο προφανώς και δεν μπορεί να υπάρξει καμία απολύτως δικαιολογία. Οι Θεσσαλονικείς πήγαν -θεωρητικά τουλάχιστον- υποψιασμένοι στις αναμετρήσεις με τους Αζέρους, αυτό ωστόσο είναι κάτι που ουσιαστικά δεν το είδαμε ποτέ. Σε κανένα από τα δύο παιχνίδια δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ο ΠΑΟΚ ήταν τόσο καλύτερος, ώστε να αδικείται κατάφωρα από το αποτέλεσμα.

Πέταξε τα μπάτζετ στα... σκουπίδια!

Κι αν ρίξει κανείς μία ματιά στα ρόστερ των τριών ομάδων, θα αντιληφθεί με ακόμα πιο εντυπωσιακό τρόπο στο επίτευγμα της άσημης -μέχρι πριν λίγους μήνες- Καμπάλα, η οποία βέβαια ελέω -πρωτίστως- του Παναθηναϊκού, έγινε ευρύτερα γνωστή και στο ευρωπαϊκό κοινό.

Κι αυτό γιατί η αξία των παικτών της εκτιμάται (σύμφωνα με το transfermarkt) στα 14 εκατ. ευρώ. Ο πιο ακριβός παίκτης της μάλιστα είναι ένα... δικό μας παιδί, ο δανεικός από τον ΠΑΟΚ, Φακούντο Περέιρα, ο οποίος εμφανίζεται να αξίζει περί το 1,5 εκατ. ευρώ, το ίδιο και ο Βόσνιος Ερμίν Ζετς, ενώ ο δήμιος του Παναθηναϊκού, ο Ντοντό κοστολογείται μόλις στις 350.000 ευρώ!

Την ίδια στιγμή οι «πράσινοι» τους οποίους αντιμετώπισε πρώτα ο σύλλογος από το Αζερμπαϊτζάν, έχουν ρόστερ που αξίζει υπερδιπλάσιο ποσό και συγκεκριμένα στα 34 εκατ. ευρώ. Οσο για το μεγαλύτερο περιουσιακό τους στοιχείου, τον Μάρκους Μπεργκ εκτιμάται στα 5 εκατ. ευρώ, περισσότερο δηλαδή από το 1/3 ολόκληρης της Καμπάλα!

Ο ΠΑΟΚ βέβαια κοστολογείται ακόμα ακριβότερα από το Τριφύλλι, μιας και φτάνει στα 36,7 εκατ. Ευρώ, ήτοι πάνω από 2,5 φορές το ρόστερ των Αζέρων κόντρα στους οποίους δεν κατάφερε καν να σκοράρει! Ενώ ως ακριβότερος παίκτης του Δικεφάλου δίνεται ο Στέφανος Αθανασιάδης των 4 εκατ. ευρώ, δηλαδή λίγο κάτω από το 1/3 της Καμπάλα...

Ισως λοιπόν θα ήταν καλό να το σκεφτούμε αρκετά καλύτερα πριν αποφασίσουμε να λοιδορήσουμε κάποια -τυχόν- άσημη αντίπαλο στην επόμενη ευρωπαϊκή κλήρωση των ελληνικών ομάδων...

Η ομάδα που «ξεφτίλισε» τα ελληνικά μπάτζετ