MENU

Το πρόβλημα είναι το ότι η πολιτεία δεν θέλει ''να σπάσει αυγά'. Κινείται στο πλαίσιο της εντυπωσιοθηρίας και προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα οικονομικά συμφέροντα και στο λαϊκό αίσθημα. Οι διακηρύξεις περί ισονομίας και διαφάνειας μοιάζουν με προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το πραγματικό πρόβλημα και το χάιδεμα των αυτιών της κοινής γνώμης δημιουργεί συνθήκες απόλυτης ακινησίας.

Τελευταίο παράδειγμα η συζήτηση του υφυπουργού αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη με τους εκπροσώπους των μεγάλων ομάδων. Επιδιώκοντας να βρει ''χρυσές'' τομές στις διαφωνίες τους, ο κ.Βασιλειάδης υπέπεσε σε ατόπημα: Επιχείρησε να συμψηφίσει δυο ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Δημήτρη Μελισσανίδη, υποσχόμενος μάλιστα ότι θα προωθήσει σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Όταν ο διάλογος δημοσιοποιήθηκε, ο υφυπουργός επιχείρησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν νομοθετεί με βάση τα πρόσωπα ούτε προχωράει σε φωτογραφικές διατάξεις, χωρίς όμως να διαψεύσει ουσιαστικά το περιεχόμενο των συνομιλιών με τους Big 4.

Η περίπτωση Μαρινάκη είναι μια υπόθεση που ξεκίνησε το 2001 με τη διάταξη Φλωρίδη όταν ο τότε υφυπουργός αθλητισμού αυστηροποίησε το νομοθετικό πλαίσιο για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό. Νομοθέτησε την απαγόρευση ενασχόλησης με τον αθλητισμό εφόσον υπάρχει παραπεμπτικό κακουργηματικό βούλευμα και όχι απαραιτήτως τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Αν αλλάξει αυτό, τότε ο Γκιρτζίκης και η παρέα του πρέπει να επιστρέψουν στο ποδόσφαιρο.

Η περίπτωση Μελισσανίδη έχει να κάνει με μια απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία τον χαρακτήρισε ΄΄διοικητή΄΄ της ΑΕΚ. Έτσι προέκυψε το ασυμβίβαστο με τη μετοχική θέση του υιού Μελισσανίδη στον ΟΠΑΠ, το οποία συχνά-πυκνά επικαλείται ο Ολυμπιακός. Αν αλλάξει, τότε ανοίγει ο δρόμος για να πάψει κάθε ασυμβίβαστο μεταξύ ΠΑΕ και στοιχηματικών εταιριών.

Σε κάθε περίπτωση ο υφυπουργός αθλητισμού πρέπει να είναι πιο προσεκτικός ακόμα και όταν βρίσκεται σε κλειστές συζητήσεις. Η συμψηφιστική αντίληψη δεν δείχνει καθαρότητα πολιτικής ούτε συνεισφέρει στην εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πόσο μάλλον οι πρωθυπουργικές αναφορές στην Πάτρα για τροπολογία σκανδαλώδους δεύτερης ευκαιρίας σε ΠΑΕ που φρόντισαν να υποβιβαστούν στη Γ' εθνική για να διαγράψουν τα χρέη τους.

Ο συμψηφισμός βλάπτει την εξυγίανση