MENU

«Για όλους τους ψήστες, το μπιφτέκι ήταν πάντα το ιερό δισκοπότηρο του BBQ. Απλό στην παρασκευή του, αν και με χιλιάδες συνταγές και δύσκολο στο ψήσιμο, ειδικά αν θες να το ενσωματώσεις σε ένα χάμπουργκερ. Το μπιφτέκι, μαζεύει, γίνει ανομοιόμορφο, φουσκώνει, ξεφουσκώνει κα γενικώς μπορεί να εκθέσει και τον πιο έμπειρο ψήστη! Ευτυχώς, ύστερα από εκτεταμένες έρευνες και μελέτες, οι επιστήμονες (του ψησίματος) κατέληξαν στο πως πρέπει να είναι το μπιφτέκι ακριβώς πριν τοποθετηθεί στη σχάρα, ώστε να παραμείνει ομοιόμορφο μετά το ψήσιμο».

Τι σχέση μπορεί να έχει ένα μπιφτέκι με το χώρο της ελληνικής διαιτησίας; Υπομονή… Σημασία έχει πρώτα να μάθουμε τα μυστικά, όπως τα μοιράζεται και ο γνωστός σεφ Γιώργος Ζερβάκης. «Bάζουμε τη σχάρα λαδωμένη τελευταία στιγμή σε δυνατή φωτιά και ψήνουμε τα μπιφτέκια για 6-8 λεπτά και από τις δύο πλευρές». Εκεί είναι η ουσία. Στις δύο πλευρές. Ο Σπύρος Σελίμος το… έκαψε το μπιφτέκι πριν τέσσερα χρόνια και φέτος στην επιστροφή του στους πίνακες φαίνεται να είναι πιο προσεκτικός. Ή πιο μαθημένος στην τεχνική του ψησίματος.

Οικογενειοκρατία!

Ελληνική διαιτησία… Μερικές φορές μοιάζει σα να μιλάμε για την ελληνική, πολιτική σκηνή. Από πατέρα σε γιο και σόι πάει το βασίλειο. Ο Νίκος Σελίμος, που τώρα ασχολείται με τη διοργάνωση μεγάλων αγώνων στην Λακωνία, ξεκίνησε την παράδοση. Ήταν διαιτητής τη δεκαετία του ’90 και αποχώρησε το 1997 σε ηλικία 44 ετών, με παραστάσεις μόνο ως επόπτης από την Α’ Εθνική. Ο γιος του, Σπύρος, ήταν τότε 17 ετών. «Όταν ήμουν μικρός δεν ήθελα ούτε να ακούω για διαιτησία. Και αυτό διότι ο χώρος έχει πολλές χαρές, αλλά και πολύ περισσότερες λύπες», παραδέχτηκε χρόνια αργότερα, ωστόσο η επιμονή του πατέρα του να δοκιμάσει σε έναν χώρο που γοητεύει αλήτικα, τον έφεραν χωρίς να το καταλάβει και καλά στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

«Διαπίστωσα ότι ο πατέρας μου στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας είχε φίλους και με αυτούς είχε έλθει σε επαφή λόγω της διαιτησίας. Έτσι, όταν ήμουν στα 17 και μετά από καιρό έγινε σχολή στη Λακωνία και με τη δική του παρότρυνση πήγα. Μου είπε να βγάλω τη σχολή και άμα μου αρέσει συνεχίζω. Κάπως έτσι κόλλησα το μικρόβιο». Η διαιτησία ήταν τότε η αρχή μιας πολυσύνθετης ζωής για τον Σπύρο Σέλιμο, ο οποίος έχει τελειώσει ΤΕΙ ηλεκτρονικών και είναι συνιδιοκτήτης σε καφετέρια που έχει ανοίξει στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης.

Στο χώρο της διαιτησίας μάλλον αδίκως θεωρείται παιδί του Γιώργου Δούρου, αφού ο άλλοτε Κορίνθιος ρέφερι τον καρατόμησε από τους πίνακες της Super League και στις δημόσιες ευχαριστίες του συνήθως συμπεριλαμβάνει τον Νίκο Σπυράκη και τον Σπύρο Παπαδάκο. Ναι, τον γνωστό βετεράνο, Λάκωνα ρέφερι που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Ηλία Σπάθα στον Γιώργο Ανδρεάδη και που έχει αρκετά ράμματα στη γούνα του για την εποχή της διάσημης παράγκας!

Δόξα και δράμα…

Μοιάζει σχεδόν ταυτόχρονη η στιγμή που ο Νίκος Σελίμος παραδίδει τη σκυτάλη στον γιο του Σπύρο, κάπου στο 1997. Η πρώτη, όμως, επαφή του «μικρού», που ειρήσθω εν παρόδω έχει ύψος 1μ.97 και κάλλιστα θα μπορούσε να κάνει αθλητική καριέρα, με τις Εθνικές κατηγορίες έρχεται τον Απρίλιο του 2005, όταν θα σφυρίξει το Βύζας-ΠΑΝΟ Μαλίων για τη Γ’ Εθνική. Το 2006 προβιβάζεται στη Β’ Εθνική και του παίρνει πέντε χρόνια για να πάρει τη… σφραγίδα του διαιτητή Super League.

Στα τεστ του 2011, όπως και στις περισσότερες δοκιμασίες που περνάνε οι διαιτητές, αριστεύει και ξεκινάει το όνειρο της μεγάλης κατηγορίας. Εξάλλου, όπως ο ίδιος λέει το χόμπι δεν μπορεί να γίνει επάγγελμα, είτε αμείβεται με σαράντα είτε με 1.500 ευρώ! «Η διαιτησία είναι αρρώστια και ο καθένας από μας έχει προσβληθεί από το μικρόβιό της. Έχει και αυτή χαρές και λύπες, όπως συμβαίνει σε όλο το φάσμα του αθλητισμού». Η πρώτη χαρά έρχεται με τον αγώνα Γιάννινα-Κέρκυρα στις 2 Οκτωβρίου του 2011, με τους γηπεδούχους να επικρατούν με 2-1.

Ο Σπύρος Σελίμος θα σφυρίξει σε οκτώ παιχνίδια της Super League εκείνη τη σεζόν. Παραδόξως, δε θα σφυρίξει σε ούτε ένα ματς κυπέλλου. Εξίσου και λίγο παραπάνω παραδόξως θα σφυρίξει τέσσερις φορές τη Δόξα Δράμας! Σε οκτώ ματς θα καταφέρει να προκαλέσει τα παράπονα των Δραμινών για τον αγώνα με τον ΠΑΣ στα Γιάννινα και της ΑΕΚ για τον αγώνα με την Δόξα στο ΟΑΚΑ, ενώ θα γίνει αντικείμενο σχολιασμού η στάση του στο Στάδιο Καραϊσκάκη, όπου ήταν άρχοντας της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με τον ΟΦΗ.

Στις 30 Οκτωβρίου του 2011 οι πολιτικές εξελίξεις άγγιξαν όλα τα γήπεδα της Ελλάδας, ακόμα και τη «no politica» Θύρα 7. Στο 12ο λεπτό του αγώνα ανέβηκαν τρία πανό με πολιτικό περιεχόμενο, εναντίον των κυβερνώντων τη χώρα. «Κανείς βουλευτής ξανά στο Καραϊσκάκη, είστε ανεπιθύμητοι». «50% κούρεμα κάντε σε κάνα γίδι, από εμάς θα πάρετε μόνο 1 αρχ...». «Αλήτες, προδότες, πολιτικοί θα κάψουμε και εσάς και τη βουλή». Ο Σελίμος απείλησε να μην ξεκινήσει το δεύτερο ημίχρονο αν δεν κατέβουν τα πανό, ακούστηκαν συστάσεις από τα μεγάφωνα, όμως τελικά και το παιχνίδι ξεκίνησε και τα πανό έμειναν στη θέση τους στα 45 λεπτά της επανάληψης.

Η δόξα της Super League δεν κράτησε πολύ. Στην 28η αγωνιστική σφύριξε για τελευταία φορά, την αναμέτρηση του ΠΑΣ με την ΑΕΚ και το καλοκαίρι του 2012 υποβιβάστηκε εκ νέου. Ήταν, μάλιστα, ο δεύτερος διαιτητής μαζί με τον Δημήτρη Κύρκο που κόπηκαν από τους πίνακες, με τον Κύρκο να μην επιστρέφει ποτέ ξανά στη διαιτησία. Μια σχετική άσχετη λεπτομέρεια: Ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε εφτά ματς εκείνη τη σεζόν. ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-1 και Ξάνθη-Ολυμπιακός 1-0, διαιτητής Πέτρος Κωνσταντινέας. Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1, διαιτητής Θανάσης Γιάχος. Δόξα-Ολυμπιακός 0-0, διαιτητής Τάσος Παπαπέτρου. Ολυμπιακός-Κέρκυρα 0-1, διαιτητής Πραξιτέλης Ζαχαριάδης. Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 2-0, διαιτητής Δημήτρης Κύρκος. Ολυμπιακός-ΟΦΗ 2-2, διαιτητής Σπύρος Σελίμος.

Οι τρεις στους έξι, δηλαδή, κόντεψαν να εξαφανιστούν μετά το 2012, ενώ ούτε ο Παπαπέτρου σφύριξε στη Super League την επόμενη σεζόν (σ.σ. 2012-13).

Το μπιφτέκι και ο Κωνσταντινέας!

Ο Σπύρος Σελίμος δεν εγκατέλειψε τη διαιτησία, ούτε βγήκε εκτός παιχνιδιού. Ίσως, όμως, αντιλήφθηκε τους όρους του παιχνιδιού. Στο δρόμο της επιστροφής του στη Super League, βρίσκουμε την αναμέτρηση του Απόλλωνα με τη Νίκη Βόλου στις 20 Φεβρουαρίου του 2013 και τον Σταμάτη Βελλή να ωρύεται τόσο στα αποδυτήρια, όσο και μετά το ματς. «Εγκληματία, μ…, αρχ… Πού σε στέλνουν και τα κάνεις αυτά;», έγραψε στο φύλλο αγώνα ο Σελίμος για τις ύβρεις που άκουσε από τον πρόεδρο της ελαφράς ταξιαρχίας και τα παράπονα συνεχίστηκαν στην αίθουσα Τύπου.

«Αυτό που έγινε σήμερα ήταν ένα έγκλημα κατ' εξακολούθηση, που παίζεται στον Απόλλωνα εδώ και μερικές αγωνιστικές. Δεν ξέρω γιατί, δεν ξέρω ποιους ενοχλούμε, αλλά σίγουρα παίζεται. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, άλλοι είναι αυτοί που κανονίζουν αυτά τα σενάρια κι έχουν αυτούς τους «κυρίους» να τα εκτελούν. Μας αναγκάζουν να φερόμαστε σαν αλήτες, αλλά όταν ο αλήτης δεν μπορεί να ανέβει στο επίπεδό σου, στο τέλος αναγκάζεσαι εσύ να κατέβεις στο δικό του».

Ο Σπύρος Σελίμος δεν παραπέμφθηκε για το πέναλτι που δεν έδωσε υπέρ του Απόλλωνα στο 82’ και αφού έδειξε καλή διαγωγή επέστρεψε φέτος στους πίνακες της Super League. Έδωσε, δε, τα διαπιστευτήριά του στην αναμέτρηση του Λεβαδειακού με τον Παναιτωλικό, όπου έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων και απέβαλε μόνο τον Μπεχαράνο σε μια φάση που έπρεπε να δει κόκκινη κάρτα ο Μιλιάζες για κλωτσιά σε πεσμένο ποδοσφαιριστή.

Κι ερχόμαστε στη λύση του μυστηρίου… Τι σχέση έχει, λοιπόν, το μπιφτέκι με τη διαιτησία; Ο Πέτρος Κωνσταντινέας σε μια από τις συνεντεύξεις του έβαλε ποδιά και εξήγησε τα μυστικά της καλής μαγειρικής. «Αν είσαι μάρτυρας, δεν μπορείς μετά να το γυρίζεις το μπιφτέκι. Ξέρεις καλά τι εννοώ. Λίγοι άνθρωποι καλοί έμειναν στο ποδόσφαιρο. Ο Βελλής έφυγε, ο Κωστούλας θα φύγει και αυτός. Διαιτητές όπως ο Κύρκος και ο Σελίμος εξαφανίστηκαν. Και ναι, υπήρχε και ένας μαλάκας, ο Κωνσταντινέας. Και να ξέρουν εγώ θα καταθέσω κανονικά στο δικαστήριο, δεν θα κάνω κωλοτούμπα».

Η συνέντευξη ήταν τον Δεκέμβριο του 2014, μόλις ένα χρόνο πριν. Ο Σελίμος τελικά επέστρεψε. Και τώρα το μπιφτέκι το ψήνει από την άλλη πλευρά!

Ο Σελίμος και το σωστό μαγείρεμα!