MENU
Χρόνος ανάγνωσης 6’

Χαράλαμπος Βουρλιώτης: Η Δικαιοσύνη και το Δίκαιο!

0

Kαθοδηγούμενος από την πλατωνική ρήση «Μηδέν περί πλείονος ποιού προ του δικαίου» (Να φροντίζεις περισσότερο για το δίκαιο απ΄οτιδήποτε άλλο), ο κ.Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ο άνθρωπος που ζητά την αναίρεση του βουλεύματος για την εγκληματική οργάνωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχει διαγράψει μια αξιοπρόσεκτη πορεία ως δικαστικός λειτουργός.

Ένας από τους πλέον διακεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς παρενέβη σε ένα από τα πιο «καυτά» θέματα που ταλάνισαν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έριξε στο καλάθι των αχρήστων το βούλευμα για τη «συμμορία» ασκώντας αναίρεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, το οποίο αποφάνθηκε να μη γίνει κατηγορία για απάτη και εκβίαση κατά των Β.Μαρινάκη, Γ.Σαρρή, Θ.Κουρίδη, Αρ.Σταθόπουλου, Γ.Παπακωνσταντίνου, Ν.Προύντζου, Γ.Δούρου και Θ.Μπριάκου. Αυτό σημαίνει ότι για τους προαναφερθέντες κατηγορούμενους επιστρέφουν οι κατηγορίες περί «Εγκληματικής Οργάνωσης»!

Οι υποθέσεις τις οποίες έχει χειριστεί ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα του να υπηρετήσει τη δικαιοσύνη χωρίς φόβο, αλλά με πάθος.

Στη Λαγκάδα της Μυτιλήνης όλοι μιλούν γι' αυτόν με καμάρι. Δεν είναι και λίγα αυτά που κατάφερε το μοναχοπαίδι του Γιάννη, ο οποίος ήταν γαμπρός από το Λιβόρι, και της Νίκης, ο Μπάμπης τους, όπως τον αποκαλούσαν οι γονείς και οι συγχωριανοί του, ο Χαράλαμπος, όπως έγινε γνωστός στα ρεπορτάζ.

Πολλές δεκαετίες πριν, όταν ακόμα δεν είχε καν σκεφτεί ότι θα σπούδαζε νομική, θα γινόταν δικαστής, θα γινόταν καθηγητής και θα άρχιζε την πορεία του ως δικαστικός λειτουργός, συμμετέχοντας σε πολύκροτες υποθέσεις και αφήνοντας πάντα το στίγμα του, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Τον κλασικό αθλητισμό... Ήταν αθλητής του μήκους και του άρεσε να τρέχει μεγάλες αποστάσεις.

Με το πέρασμα των χρόνων, βέβαια, έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στον αθλητισμό και στις σπουδές. Ουσιαστικό δίλημμα, μάλλον, δεν υπήρξε, καθώς μεγαλώνοντας άρχισε να αγαπά τη νομική επιστήμη και στα 18 του ήταν πια έτοιμος να την... υπηρετήσει. Όσοι τον θυμούνται στη Σχολή Δικαστών μόνο με καλά λόγια αναφέρονται σε αυτόν.

Η κυρά Νίκη Βουρλιώτη ένιωθε από νωρίς ότι αυτή η δουλειά για την οποία προοριζόταν ο γιος της. Για την ακρίβεια δεν ήταν δουλειά, ένα λειτούργημα ήταν για να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των αδύναμων. Τον στήριξε όσο μπορούσε και δεν ξεπέρασε ποτέ την αγωνία της μήπως κάποιος από όλους αυτούς με τους οποίους τα έβαλε, κατά καιρούς, του κάνουν κακό.

Συμφοιτητής του στη Νομική, ο Απόστολος Κομνηνάκας θυμάται τον εξαιρετικό του χαρακτήρα, όπως και το πόσο άριστος φοιτητής ήταν την περίοδο 1972 - 1977. Κατάφερε, μάλιστα, να τελειώσει ένα εξάμηνο πριν από τον καλό φίλο του. «Εργατικός, πάντα δημοκράτης, αλλά και πολύ καλός ως άνθρωπος, έμενε στη Φοιτητική Εστία των Ιλισίων, κι έχω να θυμάμαι αμέτρητα περιστατικά απ’ την κοινή μας περίοδο στο Πανεπιστήμιο, αλλά και από εκδρομές και πάρτυ», αναφέρει ο κ. Κομνηνάκας για τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Είναι ο μικρότερος σε ηλικία λειτουργός που διορίστηκε ποτέ στην θέση αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην παρθενική υπόθεση που ανέλαβε σε αυτή τη θέση πέτυχε να οδηγήσει τις Αρχές στη σύλληψη της ηγετικής ομάδας της «Χρυσής Αυγής».

Ήταν τότε που έγινε ευρύτερα γνωστός, καθώς τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 2013, αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, συντάραξαν την ελληνική κοινωνία και τον έφεραν στο επίκεντρο. Πολλοί δημοσιογράφοι τότε, βέβαια, έκαναν αναφορά στον Βορειοελλαδιτή δικαστικό, καθώς είχε υπηρετήσει πολλά χρόνια στο Εφετείο Θεσσαλονίκης και η οικογένειά του, η σύζυγός του και οι δύο γιοι του (οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με το επάγγελμα του πατέρα τους, καθώς ο ένας σπούδασε Πληροφορική και ο έτερος στη Γυμναστική Ακαδημία) εξακολούθησε να ζει εκεί, όταν εκείνος κατέβηκε στην Αθήνα.

Μεταξύ των υποθέσεων που έχει χειριστεί στη συμπρωτεύουσα, στα πρώτα χρόνια της πορείας του, ήταν το σκάνδαλο που αφορούσε σε παράνομες μετεγγραφές στα πανεπιστήμια το 1980, ενώ είχε ξεσκεπάσει και τις παράνομες δραστηριότητες αστυνομικών που πουλούσαν «προστασία» στο αστυνομικό τμήμα της πλατείας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Ασχολήθηκε, επίσης, με το «χουντικό γλέντι» που είχε γίνει στη Θέρμη τη δεκαετία του 1990, όπως επίσης ήταν σημαντική η συνεισφορά του στη διάλυση του παραχρηματιστηριακού κυκλώματος.

«Δεν ξέρετε για τι καλό παιδί μιλάμε. Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λέξεις πόσο διάβαζε, και τα κατάφερνε χωρίς φροντιστήρια, χωρίς να μας κουράσει εμένα και τον πατέρα του, χωρίς να μας στεναχωρήσει για το παραμικρό» είχε πει η κ. Νίκη Βουρλιώτη μιλώντας με καμάρι για τον γιο της σε τοπικό έντυπο της Μυτιλήνης.

«Νιώθω και μεγάλη συγκίνηση που όλη η Ελλάδα λέει τα καλύτερα για το παιδί μου. Έκλαιγα και μιλούσα στο μακαρίτη τον άντρα μου, “πού είσαι, Γιάννη, να τον καμαρώσεις” μονολογούσα. Για 35 χρόνια ο άντρας μου, που τον έχω χάσει 14 χρόνια τώρα, δούλευε οδηγός, ήταν πάνω στο τιμόνι και στα τελευταία απόκτησε και δικό του ταξί. Είχαμε όμως τον τρόπο να ανοίξουμε στο παιδί μας δικηγορικό γραφείο, αλλά αυτός δεν ήθελε. Από μικρός το έλεγε και εξ αρχής όταν πέρασε στη Νομική, δήλωνε πως θα γίνει δικαστής, όπως και έγινε».

Ήταν αυτός που «έδεσε» την «Χρυσή Αυγή» και με ένα πόρισμα - φωτιά, το οποίο όχι άδικα χαρακτηρίστηκε από τους γνωρίζοντες «κείμενο -σταθμός» έστειλε στο εδώλιο των κατηγορούμενων πολλά στελέχη, μεταξύ των οποίων και τον αρχηγό της οργάνωσης, Νίκο Μιχαλολιάκο.

Μόλις έξι ημέρες, χρόνος που αποτελεί ρεκόρ, χρειάστηκε ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης για να «ξεσκονίσει» 32 δικογραφίες, να πάρει καταθέσεις, να μετελήσει τις αναφορές από τις άρσεις του τηλεφωνικού απορρήτου για να στοιχειοθετήσει το βαρύ κατηγορητήριο και να αποδώσει οργανωτικό σχήμα κατά το χιτλερικό πρότυπο στη «Χρυσή Αυγή» οδηγώντας σε μαζικές συλλήψεις μελών και στελεχών της.

Στις αρχές του 2017, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν αυτός που εισηγήθηκε να μην εκδοθούν στην Τουρκία, οι δύο από τους στρατιωτικούς, οι οποίοι είχαν καταφύγει στη χώρα μας μετά το «πραξικόπημα» του Ιουλίου του 2016 στη γειτονική χώρα. Ο κ.Βουρλιώτης αγόρευσε, μάλιστα, σε μια γεμάτη αίθουσα εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων.

«Ναι μεν οι πράξεις τους είναι επαρκώς αποτυπωμένες, αλλά ακόμα κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας δεν πρέπει να εκδοθούν. Το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει όχι τη βεβαιότητα της κακομεταχείρισης σε ένα ξένο κράτος, αυτό είναι αδύνατον. Κάθε ένας πρέπει να τύχει απόλαυσης δικαιωμάτων σε κάθε χώρα που συμβάλλεται. Το δικαστήριο συναξιολογεί και ελέγχει αν είναι βάσιμος ο φόβος δίωξης του προσώπου. Δεν αξιολογείται η αίτηση ασύλου αλλά και ο φόβος. Και το ερώτημα είναι υπάρχει εδώ; Αλήθεια υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφαλίζει ότι θα υπάρξει δίκαιη δίκη; Μήπως έχουμε παρέκκλιση από τα άρθρα της ΕΣΔΑ; Δεν μπορούμε να πούμε νίπτω τας χείρας μου και πάρτε τον» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βουρλιώτης σημειώνοντας με ιδιαίτερη έμφαση ότι η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό.

Η τελευταία υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε ήταν το αίτημα του για ανάκληση του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη εννέα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ. To θέμα είχε προκαλέσει, μάλιστα, εμπλοκή στην εκταμίευση της δόσης από τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς τρεις από τους εννέα τεχνοκράτες που παραπέμπονταν σε δίκη ήταν στελέχη της Κομισιόν. Σε αυτή την περίπτωση το βούλεμα όντως αναιρέθηκε, όπως είχε αιτηθεί ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Τον περασμένο Οκτώβριο, έδωσε εντολή για προκαταρκτική εξέταση μιας ποδοσφαιρικής παρατράπεζας με θαλασσοδάνεια. Στόχος του ήταν να ερευνηθεί για ποιο λόγο η ΕΠΟ δάνειζε χρήματα, τα οποία δεν επιστρέφονταν ζητώντας να ερευνηθούν αδικήματα κακουργηματικής μορφής (απάτη, απιστία και υπεξαίρεση).

Αυτό σημαίνει ότι η αίτηση αναίρεσης του περιβόητου βουλεύματος του Κωνσταντίνου Σταμαδιάνου περί «σύστασης συμμορίας» και «αλλοίωσης αποτελεσμάτων αγώνων» δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης «έμπλεξε» με τα ποδοσφαιρικά. Η προ ημερών ενέργειά του, ωστόσο, είναι σαφώς πιο δυναμική και βαρυσήμαντη καθώς επαναφέρει το αρχικό κατηγορητήριο αυτής της πολύκροτης υπόθεσης.

Έχοντας αποδείξει ότι δεν έχει πρόβλημα να τα βάλει με... συμμορίτες, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρενέβη για άλλη μια φορά. ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη σε μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Χαράλαμπος Βουρλιώτης: Η Δικαιοσύνη και το Δίκαιο!