MENU

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα Πούλιου, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος «κατά το χρονικό διάστημα από 6/4/2010 μέχρι 30/5/2011, με περισσότερες από μια πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ενεργώντας με πρόθεση, συμμετείχε στο παράνομο στοίχημα προκαθορισμένης ή μη απόδοσης, που οι συγκατηγορούμενοί του Δημήτριος Ζαβαντίας και Βασίλειος Καρακούλιας, σε συνεργασία με αλλοδαπές στοιχηματικές εταιρείες του εξωτερικού, χωρίς δικαίωμα, διεξήγαγαν δημόσια και σε ευρύ κύκλο προσώπων, σχετικά με την έκβαση ποδοσφαιρικών αγώνων».

Όπως αναφέρει ο κ. Πούλιος, ο Έλληνας διεθνής αμυντικός «τυγχάνων εν ενεργεία επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, αν και γνώριζε, ότι η συμμετοχή στα “Παιχνίδια Στοιχημάτων Προκαθορισμένης Απόδοσης”, γίνεται μόνον μέσω της συμπλήρωσης των γνωστών εντύπων (κουπονιών) και μόνον στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, κατόπιν τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε με τον Δημήτριο Ζαβαντία, αλλά και με γραπτά μηνύματα που απέστειλε σε αυτόν, συμμετείχε στο παράνομο στοίχημα που οι συγκατηγορούμενοί του, χωρίς δικαίωμα, διεξήγαγαν δημόσια, στοιχηματίζοντας σε στοιχηματικές εταιρείες του εσωτερικού (ΟΠΑΠ) και του εξωτερικού (πράκτορες στοιχημάτων και σε ανταλλακτήρια στοιχημάτων Betfair κλπ, αλλά και στο ασιατικό στοίχημα) και συγκεκριμένα, στοιχημάτισε στις κατωτέρω ομάδες τα εξής χρηματικά ποσά:

1) Στις 5-2-2011 και ώρα 15.32, με γραπτό μήνυμα, που απέστειλε στον Ζαβαντία, ζήτησε από τον τελευταίο και τον Καρακούλια να του βγάλουν έναν κωδικό, με σκοπό να στοιχηματίσει στο ασιατικό στοίχημα. Ο Ζαβαντίας και ο Καρακούλιας, σε συνεργασία με τον σύνδεσμό τους στην Κύπρο, τού έδωσαν τον κωδικό ……… και έβαλαν στον κωδικό αυτόν, για λογαριασμό του, το ποσό των 10.000 ευρώ, με το οποίο στοιχημάτισε στο ασιατικό στοίχημα.

2) Στις 8-2-2011 και ώρα 22.30, μετά από γραπτό μήνυμα που απέστειλε στον Ζαβαντία, ο τελευταίος, σε συνεργασία με τον σύνδεσμό του στην Κύπρο, έβαλε στον κωδικό του και για λογαριασμό του άλλα 10.000 ευρώ, με τα οποία στοιχημάτισε στο ασιατικό στοίχημα.

3) Στις 10-2-2011 και ώρα 11.31, του έβαλαν άλλα 10.000 ευρώ, με τα οποία στοιχημάτισε στο ασιατικό στοίχημα.

4) Στις 15/16-2-2011 και ώρα 19.57, του έβαλαν άλλα 10.000 ευρώ, με τα οποία στοιχημάτισε στο ασιατικό στοίχημα.

5) Στις 22-2-2011 και ώρα 23.43, του έβαλαν άλλα 20.000 ευρώ, με τα οποία στοιχημάτισε στο ασιατικό στοίχημα.

6) Την 1-3-2011 και ώρα 12.28, με γραπτό μήνυμα που του απέστειλε ο Ζαβαντίας, τον ενημέρωσε ότι εφεξής θα παίζει στοίχημα στον κωδικό …………και ότι τα κέρδη του από το στοίχημα ανέρχονται στο ποσό των 8.000 ευρώ. Ο νέος κωδικός του χορηγήθηκε, μετά από συνεργασία των συγκατηγορουμένων του Ζαβαντία, Καρακούλια και Τσεκερίδη, πάνω στον κωδικό …… του Τσεκερίδη, με σκοπό να καρπώνονται ολόκληρο το ποσό της προμήθειας που ελάμβαναν από την στοιχηματική εταιρεία, επί του ποσού που κάθε φορά στοιχημάτιζε ο Παπαδόπουλος, ώστε οι Ζαβαντίας και Καρακούλιας να μην την μοιράζονται με τους συνεργάτες τους στην Κύπρο.

7) Στις 4-3-2011 και ώρα 21.00, με γραπτό μήνυμα που ο Ζαβαντίας απέστειλε στον σύνδεσμό του στην Κύπρο, τον ενημέρωσε ότι το στοίχημα που έπαιξε ο Παπαδόπουλος ήταν «+1.5 ΟΒΕΡ 19.000».

8) Στις 4/5-3-2011 και ώρα 21.42, μετά από γραπτό μήνυμα που απέστειλε στον Ζαβαντία, ο τελευταίος στοιχημάτισε για λογαριασμό του Παπαδοπούλου το εξής στοίχημα «ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ ΚΑΤΑ (1.74) 7.600».

9) Στις 4/5-2-2011 και ώρα 11.06,  με γραπτό μήνυμα ζήτησε από τον Ζαβαντία και ο τελευταίος μέσω του Τσεκερίδη και του συνδέσμου τους στην Κύπρο, έβαλε, στον κωδικό του Παπαδόπουλου) και για λογαριασμό του άλλα 20.000 ευρώ, με τα οποία στοιχημάτισε στο ασιατικό στοίχημα.

10) Στις 10-3-2011 και ώρα 18.00, του έβαλαν άλλα 10.000 ευρώ, με τα οποία στοιχημάτισε στο ασιατικό στοίχημα.

11) Στις 18-3-2011 και ώρα 17.36, του έβαλαν άλλα 10.000 ευρώ, με τα οποία στοιχημάτισε στο ασιατικό στοίχημα.

12)  Κατά το χρονικό διάστημα από 1/2/2010 μέχρι και τον Ιανουάριο 2011, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος συμμετείχε στο παράνομο στοίχημα που οι συγκατηγορούμενοί του Ζαβαντίας και Καρακούλιας, χωρίς δικαίωμα, διεξήγαγαν δημόσια και σε ευρύ κύκλο προσώπων, στοιχηματίζοντας διάφορα χρηματικά ποσά, άγνωστου ύψους, πραγματοποιώντας ετησίως τζίρο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, με αποτέλεσμα να κερδίσει μεγάλου ύψους περιουσιακά οφέλη και χρηματικές αποδόσεις από τους συγκεκριμένους παράνομους στοιχηματισμούς».

Ο αντεισαγγελέας Εφετών στέκεται στη συνέχεια σε ορισμένες «αποκαλυπτικές» -όπως τις χαρακτηρίζει- τηλεφωνικές συνομιλίες…

-Εισερχόμενη συνομιλία άγνωστου (Β) με Δημήτριο Ζαβαντία (Α)

(07-02-2011, ώρα 13.34)

(πρόκειται για τον σύνδεσμο των Καρακούλια και Ζαβαντία στην Κύπρο, τον οποίο ο τελευταίος αποκαλεί «θείο»).

B: Δημήτρη, αν ακούς καμία κουβέντα για ΟΦΗ, πες μου.

Α: Πιο παιχνίδι είναι θείο;

Β: ΟΦΗ.

Α: Με ποιον παίζει;

Β: Με Ιωνικό.

Α: ΙΩΝΙΚΟΣ-ΟΦΗ ή ΟΦΗ-ΙΩΝΙΚΟΣ.

Β: ΟΦΗ-ΙΩΝΙΚΟΣ, έχει 80.000 πάνω τον ΟΦΗ στο Μπετφέρ.

Α: Τι ώρα παίζουνε;

Β: Ώρα 18:00.

Α: Ποια είναι η τιμή στη Μπετφερ η τιμή του ΟΦΗ;

Β: 1,27 τώρα.

Α: Εντάξει, 1,27.

Β: Έχει 80.000 πάνω του η πιο ψηλή τιμή που ήταν. Κι έχει κάμποσους που θέλουν να την παίξουν, θέλαν να παίξουν καλά λεφτά γύρω στα 1,34.

Α: Θείο πες μου λίγο κάτι γιατί δεν μπορώ να μπω, είμαι έξω γι’ αυτό. Τι κάνουμε από την Τρίτη μέχρι σήμερα στο ΙΒC;

Β: Χάνουμε.

Α: Πολλά;

Β: Όλοι μαζί θα σου πω, είναι 19.000 όλοι μαζί.

Α: Όλοι μαζί μέχρι τώρα από την Τρίτη;

Β: Ναι (ακατάληπτο) κέρδισε ο Κωνσταντίνος μες το 24, 8.500 τον πληρώσαμε κι έχουμε τον (ακατάληπτο) που κέρδισε 6.000 ο 15023…..

Α: Ποιος ο 15023;

Β: Εκείνος μην τον φοβάσαι, έτσι που παίζει θα τα χάσει.

Α: Ξέρω ρε θείο…

Β: Εκείνος παίζει κόρνερ, και να μπει GOAL, τα τελευταία 15 λεπτά…

Α: Θείο αυτός ο παίκτης που τον έχω εκεί στο 15023 μας έχει δώσει πολλά λεφτά μέχρι τώρα.

Β: Ναι, ναι, ναι.

Α: Απλά τον είχα κόψει εγώ για λίγο καιρό γιατί κάποια στιγμή είχανε μαζευτεί 50.000, αυτός καταρχήν είναι ποδοσφαιριστής να ξέρεις, είναι της Εθνικής ποδοσφαιριστής, είναι μεγάλο όνομα.

Β: Ναι, ναι.

Α: Κι επειδή είχε φύγει στο Παγκόσμιο κάτω με την Εθνική, τα λεφτά δεν μου τα είχε δώσει πριν φύγει και τα κάλυψα εγώ όλα τα λεφτά. Και μετά είχε κάπου τρεις μήνες να μου τα δώσει 50.000 και του λέω, ότι δεν μπορώ να σε καλύπτω τόσα λεφτά του λέω για τόσο καιρό, ξέρω λέω, ότι δεν θα τα χάσω, είναι το μόνο σίγουρο, δεν πρόκειται να χάσουμε λεφτά, αλλά του λέω είναι πολλά τα λεφτά, δεν μπορώ να τα καλύψω για δυο μήνες και για τρεις μήνες, και κάποια στιγμή είχε σταματήσει. Και μου λέει, να μου ανοίξεις πάλι ένα κωδικό, του λέω εντάξει, θα σου βάλω 10.000, αλλά δεν μπορώ και πολλά του λέω, γιατί εσύ μπορεί να κάνεις κανα μήνα να λείπεις με την ομάδα από’ δω από κει να μην μπορείς να τα δώσεις. Για αυτό τον έβαλα 10.000 και τι κάνει αυτός (ακατάληπτο);

Β: Αυτή την εβδομάδα κερδίζει, αλλά έτσι που παίζει…

Α: Πολλά είναι, πόσο είναι πάνω μέχρι τώρα;

Β: Τούτη τη βδομάδα;

Α: Πόσο είναι πάνω μέχρι τώρα; Πόσο κερδίζει;

Β: Τούτη εβδομάδα νομίζω ήταν 6.000, αλλά πρέπει να ξέρεις έκαμε τούτος…. κερδίζει 16.500 τούτη την εβδομάδα.

Α: Κερδίζει 16.500;

Β: Έκαμε 264.000 τζίρο.

Α: Σώπα ρε.

Β: Ναι, παίζει 10-10 και του αρέσουν τα κόρνερ και να μπουν goal τα τελευταία 15 λεπτά.

Α: Ναι, ναι κατάλαβα. 16.500 πάνω είναι.

Β: Ναι. Κέρδισε εκείνος, ναι.

Α: Κερδίζει εκείνος 16.500 ναι. Εντάξει θείο ξαναμιλάμε.

Β: Αν μάθεις για ΟΦΗ πάρε με.

Α: Εννοείται ναι.

-Εξερχόμενο από τον Δημήτριο Ζαβαντία (Α) στον Βασίλειο Καρακούλια (Β)

(28-02-2011, έναρξη:13:11)

Α:  Όσον αφορά αυτόν τον κωδικό του Αβραάμ, θέλεις να αναλάβουμε οι δυο μας, έτσι ώστε, και να μας καθυστερήσει κάποια στιγμή, να τα καλύψουμε εμείς, ρε παιδί μου, για μια εβδομάδα, για έναν μήνα.... αλλά τι σκέφτηκα όμως; Θα τον βάλουμε σε ένα μάστερ, που την προμήθεια θα την παίρνουμε εμείς οι δυο.

Β: Πώς; Δε θα το καταλάβει;

Α: Αν δεν το καταλάβεις, επειδή τώρα στην ουσία κάνει ένα εκατομμύριο και τζίρο και παίρνουν όλοι από 2-3-4 χιλιάρικα και ο Περίσης και ο Μιχάλης, αν μας καθυστερήσει εγώ δεν πληρώνω ευρώ.

Β: Είναι καλή η σκέψη, αλλά εγώ πιστεύω, ότι  θα το καταλάβει.

Α: Αν την προμήθεια όμως την πάρουμε εμείς, εμείς είμαστε αναγκασμένοι να τα καλύπτουμε εμείς και να μας καθυστερήσει, αυτοί δεν θα ξέρουν τίποτα. Είναι κρίμα να δίνουμε από αυτόν τον κωδικό 3-4.000 στον Περίση, αλλά αν ο Αβραάμ μας καθυστερήσει έναν μήνα, να πει: «Στα α….. μου, εγώ θέλω τα λεφτά μου».

Β: Που θα τον πας θέλω να καταλάβω.

Α: Εγώ σκέφτηκα... Η μία είναι να τον βάλω πάνω στον Τσεκερίδη, στο 29, αλλά την προμήθεια θα την παίρνουμε εμείς, δεν θα την παίρνει ο Τσεκερίδης. Σκέφτηκα να το κάνω έτσι. Αν πούνε τίποτε, θα πω, ότι τον έδωσα στον Χασάν, για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Κι αν έχουμε 10.000 προμήθεια, ο συγκεκριμένος ο κωδικός, θα φαίνεται πάνω στο 29, θα τα μοιραζόμαστε εμείς από 5. Αν έχουμε 7.000 προμήθεια, θα μοιραζόμαστε εμείς οι δυο από 3.500.

Β: Κάντο έτσι, αλλά μήπως το καταλάβει.

Α: Και να το καταλάβει, θα πω στο θείο, ότι τον συγκεκριμένο, τον 23…..γιατί του το είχα πει του θείου… επειδή εγώ δεν μπορώ, αν κάποια στιγμή μας καθυστερήσει, να το αναλάβω, τον έδωσα στον 29, να τον κλείνει αυτός. Ποια είναι η γνώμη σου;

Β: Κάντο, παίχτον από κει πέρα και άμα πει τίποτα, θα πούμε ότι έγινε παρεξήγηση.

Α: Θα πω, ότι αυτοί που παίζουν στο 29 είναι ποδοσφαιριστές και τον έδωσα να τον κλείνουν αυτοί εκεί, να τα κλείνει αυτός, για να έχουμε εμείς το κεφάλι μας ήσυχο. Κι αν κάποια στιγμή καθυστερήσει ή οτιδήποτε, τα βάζουμε οι δυο μας, δεν χρειάζεται να ξέρουν οι άλλοι.

Β: Εντάξει.

Να σημειωθεί ότι στον Αβραάμ Παπαδόπουλο είχε ασκηθεί αρχικά ποινική δίωξη για την τέλεση του αδικήματος του «παράνομου στοιχηματισμού» και σε προγενέστερο χρόνο (από το 2009). Ωστόσο, λόγω παρέλευσης πενταετίας, το αδίκημα παραγράφηκε και λαμβάνονται υπόψη οι πράξεις από τον Απρίλιο του 2010 και έπειτα.

Όπως αναφέρει στα συμπεράσματά του ο αντεισαγγελέας Εφετών, «προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις, ότι ο ανωτέρω κατηγορούμενος τέλεσε την αξιόποινη πράξη της συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα, κατ’ εξακολούθηση».

Ο ίδιος ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, κατά την απολογία του στον ανακριτή αρνήθηκε ότι τέλεσε την πράξη που του αποδίδεται… Ο κ. Πούλιος αναφέρει: «Ο ισχυρισμός του αυτός αντικρούεται από τα στοιχεία της δικογραφίας. Εξάλλου, ο κατηγορούμενος στην απολογία του και στο από 17/12/2012 απολογητικό υπόμνημά του αναφέρει, ότι στοιχημάτιζε σε στοιχηματικές εταιρείες του εξωτερικού, σε διαφόρους αγώνες, μέσω του Δημητρίου Ζαβαντία».

Ο εισαγγελέας, τέλος, απαλλάσσει τον Αβραάμ Παπαδόπουλο από την πιθανή τέλεση του αδικήματος της απάτης κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση και δη, ότι απέκτησε και κατείχε παράνομο πλουτισμό.

«Παίζει 10-10, του αρέσουν τα κόρνερ και τα γκολ στο τέλος»!