MENU
Η ποινική προκαταρκτική εξέταση που διετάχθη με πρωτοβουλία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες που έγιναν σχετικά με τους χειρισμούς δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών σε σχέση με το βούλευμα της υπόθεσης των στημένων αγώνων του 2011 (Koriopolis), αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια μεγάλη δικαίωση του SDNA αναφορικά με όσα υποστηρίζαμε εδώ και μέρες για τις σκιές που έχουν πέσει πάνω από την εν λόγω υπόθεση.
Η έρευνα που διατάχθηκε και ανέλαβε η επιθεωρήτρια του Εφετείου κ. Μαγιάκου, αφορά στη διακρίβωση, τυχόν, ποινικών αδικημάτων από τον εισαγγελέα εφετών, Παναγιώτη Πούλιο που υπέβαλε την πρόταση στο δικαστικό συμβούλιο για το ποιοι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη και ποιοι να απαλλαχθούν, αλλά και τον εφέτη-εισηγητή, Γιάννη Τζιμπλάκη που μετείχε στο Συμβούλιο Εφετών το οποίο εξέδωσε και το βούλευμα για την υπόθεση. Βούλευμα, με το οποίο ως γνωστόν, απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης. Τόσο ο Πούλιος, όσο και ο Τζιμπλάκης έκριναν πως οι συνομιλίες του Μαρινάκη με διάφορους άλλους που τελικά κατηγορήθηκαν δεν είχαν... τίποτα επιλήψιμο.
Για να φτάσει το θέμα εδώ, προηγήθηκαν συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ μεταξύ Τζιμπλάκη-Αιμίλιου Κοτσώνη και καταγγελία του Αχιλλέα Μπέου για τον κ. Πούλιο. Στις δε συνομιλίες Τζιμπλάκη-Κοτσώνη σχεδιάζεται ραντεβού με τον Μαρινάκη. Που στη συνέχεια απαλλάχθηκε...
Για τον κ. Τζιμπλάκη δε, ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Νικόλαος Λεοντής, έχει διατάξει και πειθαρχική έρευνα μετά από καταγγελίες που διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης σε θέματα Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλo.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι απόλυτα ενήμερος για τις υποθέσεις των δύο δικαστών και έχει ζητήσει να ελεγχθούν σε βάθος.
Το γεγονός έχει προκαλέσει σάλος στην κοινωνία των δικαστών και έχει φέρει σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση τους δύο εφέτες καθώς το όνομά τους ενεπλάκη σε μια υπόθεση για την οποία το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης απαιτεί πλήρη διαλεύκανση.
Αμετάκλητο το βούλευμα, αλλά...
Όπως είναι ήδη γνωστό, το βούλευμα για το «Koriopolis» έχει καταστεί αμετάκλητο και δεν μπορεί να αναιρεθεί ή να αναψηλαφιστεί.
Ωστόσο, εφόσον προκύψουν από την έρευνα νέα στοιχεία που θα καταδείξουν ότι έχει πέσει βαριά σκιά πάνω από το βούλευμα σχετικά με τα πρόσωπα που παραπέμπονται ή απαλλάσσονται, δεν αποκλείεται να ανοίξει ξανά ο "φάκελος", ειδικά στην περίπτωση που υπάρξουν προσφυγές ή αιτήσεις από θιγόμενους.
Και εδώ έρχεται άλλη μια επιβεβαίωση στο ρεπορτάζ του SDNA, το οποίο από τις 10 Οκτωβρίου σας είχε ενημερώσει για το άρθρο 526 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το οποίο τιτλοφορείται: «Επανάληψη σε βάρος εκείνου που αθωώθηκε».
Σε αυτό διαβάζουμε ότι κάποιος που αθωώθηκε αμετάκλητα για κακούργημα ή πλημμέλημα, η ποινική διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί αν προκύψει παράβαση καθήκοντος κάποιου δικαστή από πρόθεση!
Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, δεν έχουμε δίκη για να μιλάμε για αθώωση ή καταδίκη. Όμως το ίδιο άρθρο στην παράγραφο 3, προβλέπει πως τα παραπάνω εφαρμόζονται και για κάποιον που αθωώθηκε αμετάκλητα με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου! Ακριβώς η περίπτωση που εξετάζουμε δηλαδή!
Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το Άρθρο 526 του ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ:
«ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΚΕΙΝΟΥ ΠΟΥ ΑΘΩΩΘΗΚΕ.
1. Σε βάρος εκείνου που αθωώθηκε αμετάκλητα για κακούργημα ή πλημμέλημα η ποινική διαδικασία επαναλαμβάνεται μόνο:
α) αν βεβαιωθεί ότι ουσιώδη επιρροή στην απόφαση για την αθώωση είχαν πλαστά έγγραφα ή πειστήρια ή δωροδοκία ή άλλη από πρόθεση παράβαση του δικαστικού καθήκοντος δικαστή ή ενόρκου που συνέπραξε στην αθώωση και,
β) αν από την αθώωση δεν έχει περάσει ο απαιτούμενος χρόνος για την παραγραφή του αξιοποίνου της πράξης.
2. Η αναφερόμενη στην παρ. 1 αξιόποινη πράξη της πλαστογραφίας ή της δωροδοκίας ή της παράβασης καθήκοντος δικαστή ή ενόρκου πρέπει να βεβαιώνεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
3. Οι παρ. 1 και 2 εφαρμόζονται και για εκείνον που αθωώθηκε αμετάκλητα με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου».
Η ποινική έρευνα αφήνει «ανοιχτό» το βούλευμα!