MENU

«Κάθαρση»! Μια υπόσχεση που ακούμε από κάθε νέα κυβέρνηση, σχεδόν για κάθε τομέα του δημόσιου βίου. Και, παράλληλα, μια υπόσχεση που σπάνια έχει κρατηθεί. Πόσες «καθάρσεις» θυμάστε να έχουν γίνει στην Ελλάδα των σκανδάλων;

Θα είναι και κάθαρση που υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας, μια από τις πολλές υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν ή αυτή τη φορά έχουμε να ελπίζουμε σε κάτι διαφορετικό;

Όποιος δηλώνει αισιόδοξος, να μας πει πού ψωνίζει τις ουσίες και να διώξει τον δράκο από την κουζίνα του. Ωστόσο...

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να είναι ο μοναδικός πολιτικός, μετά από χρόνια, που μπορεί να αντέξει το όποιο πολιτικό κόστος των αποφάσεών του. Ήδη, μέσα σε οκτώ μήνες έχει εξασφαλίσει τρεις φορές ισχυρή λαϊκή εντολή.

Την πρώτη, τη γύρισε πίσω.

Τη δεύτερη, στο δημοψήφισμα, την ..αναποδογύρισε.

Κι όμως, πήρε και τρίτη.

Παρά τα μπρος-πίσω, παρά τις κωλοτούμπες, παρά τις αδυναμίες, την απειρία και την όποια ...αναπηρία των στελεχών του, βγήκε μπροστά και έπεισε το λαό πως είναι η καλύτερη λύση. Αποδεικνύοντας ουσιαστικά πως δεν έχει αντίπαλο, πως δεν χάνει ούτε με αυτογκόλ, πως παίζει μπάλα μόνος του.

Ε, αν κι αυτός που παίζει μπάλα μόνος του, δεν μπορεί να τη βάλει στα δίχτυα και να στείλει τα μικρά και μεγάλα ψάρια της λαμογιάς και της απατεωνιάς στο δίχτυ της δικαιοσύνης, τότε δεν πρέπει να περιμένουμε ποτέ και για κανένα λόγο την περίφημη «κάθαρση στο ποδόσφαιρο».

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνησή του, στην προηγούμενη θητεία της αλλά με τον ίδιο υπουργό στο χώρο του αθλητισμού, τον Σταύρο Κοντονή, έκανε κάποιες προσπάθειες στη σωστή κατεύθυνση. Ίσως και να έβαλε κάποια πράγματα στη θέση τους ή, έστω, να «εξέθεσε» όσους επέμεναν να τα ...τακτοποιούν αλλιώς, ευνοώντας τα γνωστά συμφέροντα που τους στηρίζουν. Προσπάθησε, τέλος πάντων, να σταθεί απέναντι στη σάπια ΕΠΟ και στο βρώμικο κατεστημένο, στο «σύστημα», που κατήγγειλε κάποια στιγμή η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και που, όπως αποδείχθηκε δικαστικά, δεν ήταν «συκοφαντία».

Εδώ, όμως, η νέα κυβέρνηση, με τον ίδιο πρωθυπουργό και τον ίδιο αρμόδιο υπουργό, έχουν να παίξουν μια παρτίδα στην οποία γνωρίζουν πως υπάρχουν χαρτιά σημαδεμένα.

Π.χ., όπως είδαμε τις τελευταίες ώρες, ένας εφέτης, ο οποίος ήταν ο εισηγητής του δικαστικού συμβουλίου που εξέδωσε το βούλευμα του σκανδάλου των στημένων αγώνων («Koriopolis») τον Ιούλιο του 2015, είναι «πίτσι-πίτσι» με έναν πρώην παράγοντα, ο οποίος είναι πλέον κατηγορούμενος για μια από τις πιο τρανταχτές υποθέσεις εμπορίου ναρκωτικών όλων των εποχών στην Ελλάδα. Ο οποίος κατηγορούμενος παράγοντας ήθελε να τον φέρει σε επαφή με έναν εκ των κατηγορουμένων του σκανδάλου «Koriopolis», ο οποίος εν τέλει απαλλάχθηκε βάσει βουλεύματος. Ο οποίος «απαλλαχθείς» βαρύνεται τώρα με κατηγορίες για πέντε κακουργήματα ως επικεφαλής της «εγκληματικής οργάνωσης». Η οποία είναι η σημαντικότερη δικαστική υπόθεση που έχει απασχολήσει ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στην οποία εμπλέκεται σχεδόν ολόκληρη η Ελληνική Ομοσπονδία, διαιτητές και παράγοντες...

Ο οποίος, του οποίου, ο κατηγορούμενος, του κατηγορουμένου... Γαϊτανάκι, που ξεκινά από το ποδόσφαιρο και απλώνει τα δίχτυα του παντού. Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, μέχρι και στη δικαιοσύνη, η οποία καλείται να ...κάνει την κάθαρση που υπόσχεται ο πρωθυπουργός.

Είναι προφανές πως ο Αλέξης Τσίπρας, αν όντως είναι αποφασισμένος να καθαρίσει το τοπίο, πρέπει να σπάσει πολλά αυγά και σε πολλά «κοτέτσια». Να δυσαρεστήσει φίλους και εχθρούς. Ακόμα και να ενοχλήσει συμφέροντα που τον στήριξαν.

Είναι διατεθειμένος να το κάνει; Το πολιτικό κόστος μάλλον δεν θα πρέπει να το φοβάται. Ούτε τη θέση του. Εκτός κι αν -έχει να- φοβηθεί τίποτα άλλο... (δεν θα με εκπλήξει αυτό, το έχουμε ξαναδεί το έργο και με τον ίδιο πρωταγωνιστή).

Σε κάθε περίπτωση, η κάθαρση πρέπει να ξεκινήσει ...χθες κι όποιος φοβάται, πάει και κοιμάται!

Τα έμαθες, Αλέξη; Φιλαράκια κατηγορούμενοι και δικαστές!