MENU

Ακριβώς 100 χρόνια συμπληρώνονται από την «πρεμιέρα» του Κόπα Αμερικά και η φετινή (έκτακτη) επετειακή διοργάνωση που ανοίγει τις πύλες της από σήμερα μέχρι τις 26 Ιουνίου όπου θα γίνει ο τελικός, αποφασίστηκε για πρώτη φορά στα χρονικά να διεξαχθεί εκτός λατινικής Αμερικής. Πρόκειται για την αρχαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση εθνικών ομάδων κι από το 2007 αποφασίστηκε να διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Στο φετινό Κόπα Αμέρικα θα λάβουν μέρος 16 ομάδες, ωστόσο το ποσοστό να πανηγυρίσει Αργεντινός είναι κάτι παραπάνω από μεγάλο, καθώς οι έξι από αυτές έχουν στον πάγκο τους προπονητή από τη «χώρα του τανγκό»! Συγκεκριμένα εκτός φυσικά από την «Αλμπισελέστε» με τον Χεράρδο Μαρτίνο στο τιμόνι, υπάρχουν και η περσινή νικήτρια Χιλή (Πίτσι), με τις Κολομβία (Πέκερμαν), Παραγουάη (Ντίας), Εκουαδόρ (Κιντέρος) και Περού (Γκαρέκα).

Οσο για το φαβορί; Δίχως άλλο οι Αργεντινοί, που θέλουν επιτέλους να τερματίσουν την κατάρα που τους κυνηγάει στη διοργάνωση, όπου έχουν τους περισσότερους χαμένους τελικούς από κάθε άλλη ομάδα. Συγκεκριμένα από τις 44 διοργανώσεις (45η η φετινή) έπαιξαν σε περισσότερους από τους μισούς τελικούς (27), αλλά πανηγύρισαν το τρόπαιο σε οριακά περισσότερους από τους μισούς 14/13. Μάλιστα ήταν φιναλίστ και στους τρεις από τους τέσσερις τελευταίους τελικούς, αλλά ισάριθμες φορές φορές έφυγε με κατεβασμένο κεφάλι.

Ο «χάρτης» των ομάδων

Από τις 16 ομάδες που θα λάβον μέρος στη διοργάνωση, οι δέκα ανήκουν στη Συνομοσπονδία της Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Χιλή, Βολιβία, Κολομβία, Βενεζουέλα, Παραγουάη, Περού, Εκουαδόρ), ενώ οι έξι προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική (Παναμάς, Αϊτή, Τζαμάικα, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, ΗΠΑ), με τους Παναμά κι Αϊτή μάλιστα να συμμετέχουν για πρώτη φορά.

Σε 10 πόλεις και γήπεδα... φούτμπολ

Το Κόπα Αμέρικα Σεντενάριο θα διεξαχθεί σε δέκα πόλεις των ΗΠΑ και ισάριθμα γήπεδα. Πρόκειται για συνολικά 32 αγώνες μέχρι και τον τελικό της 26ης Ιουνίου, που θα γίνει στο «Ιστ Ράδερφορντ» του Νιου Τζέρσεϊ (δεύτερο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα: 82,566). Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εννιά πόλειες είναι Μασαχουσέτη, Χιούστον, Σάντα Κλάρα, Σικάγο, Σιάτλ, Ορλάντο, Φιλαδέλφεια, Αριζόνα και Πασαντίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα περισσότερα γήπεδα γίνονται κι αγώνες του αμερικανικού φούτμπολ, που είναι εξάλλου και το δημοφιλέστερο άθλημα στις ΗΠΑ. Μεγαλύτερο σε χωρητικότητα είναι το «Ρόουζ Μπόουλ» της Πασαντίνα με 92.542 θέσεις, ενώ μικρότερο το «Κάμπινγκ Γουόρλτν Στάντιουμ» (60,129 θ.). Οσο για την τελετή έναρξης θα γίνει στο «Levi'S Stadium» (68,500 θ.) της Σάντα Κλάρα και θα περιλαμβάνει αρκετά μουσικά events.

Χωρίς παράταση και με “goal line technology”

Μία σημαντική σημείωση για το Κόπα Αμέρικα είναι ότι δεν υπάρχει παράταση. Εφόσον ένα παιχνίδι λήξει ισόπαλη στη φάση των νοκ άουτ τότε ακολουθούν απευθείας πέναλτι, όπως συνέβη και στον περσινό τελικό (0-0 καν. Διάρκεια) που βρήκε νικητές τους Χιλιανούς με 4-1 στη “ρώσικη ρουλέτα”. Ενα ακόμα αξιοσημείωτο είναι η λειτουργία “goal line technology”, της τεχνολογίας δηλαδή βίντεο για να ξεκαθαρίζεται αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία πρόκρισης, υπάρχουν τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων και περνούν οι δύο πρώτοι κάθε γκρουπ. Ξεχωρίζει φυσικά η γιγαντομαχία Αργεντινής και Βραζιλίας στον πρώτο όμιλο, όπου βρίσκονται και οι διοργανωτές Αμερικανοί με το Μεξικό. Σχετικά με τα κριτήρια ισοβαθμίας, πρώτο είναι τα μεταξύ τους παιχνίδια, έπειτα διαφορά τερμάτων, καλύτερη επίθεση και... κλήρωση.

17 διαιτητές, χωρίς εκπρόσωπο Τζαμάικα κι Αϊτή

Σε ό,τι αφορά τις σφυρίχτρες της διοργάνωσης υπάρχουν 17 πρώτοι διαιτητές, με τις ΗΠΑ να είναι οι μοναδικές που θα έχουν διπλή εκπροσώπηση. Από εκεί και πέρα με εξαίρεση τις Τζαμάικα κι Αϊτή που δεν έχουν στείλει κάποιον ρέφερι στο Κόπα Αμέρικα, οι υπόλοιπες 13 ομάδες (εκτός των ΗΠΑ) έχουν στείλει από έναν διαιτητή, ενώ υπάρχει ρέφερι κι από την Κούβα παρ' ό,τι δεν συμμετέχει.

Trophy... Centenario

Για το Κόπα Αμέρικα Σεντενάριο δημιουργήθηκε ένα νέο τρόπαιο, που επί της ουσίας είναι αναμνηστικό και θα δοθεί μόνο στη νικήτρια ομάδα, ενώ το αρχικό ασημένιο θα συνεχίζει να απονέμεται σε κάθε νικήτρια χώρα της διοργάνωσης (μαζί με τη φετινή). Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του, διατηρεί την μορφή του αρχικού, ωστόσο είναι φτιαγμένο από χρυσό! Το μπροστινό μέρους είναι διακοσμημένο με υπερυψωμένη την εικόνα του κειμένου και του λογοτύπου του Κόπα Αμέρικα Σεντενάριο. Παράλληλα έχει σε κάθε πλευρά ανάγλυφη εικόνα της ενωμένης Βόριας και Νότιας Αμερικής, ώστε να τιμηθεί το πρώτο Κόπα Αμέρικα που γίνεται εκτός Λατινικής Αμερικής. Αντί της παραδοσιακής ξύλινης βάσης που εμπεριείχε τα ονόματα των χωρών που έχουν κατακτήσει το τρόπαιο, η βάση περιλαμβάνει 16 ζώνες, όπου είναι χαραγμένα τα ονόματα που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

Copa America 2016: Ωρα για... σέντρα (pics)