MENU

Σέλτικ: 100+ τίτλοι και συμπαγές σύνολο

Το λογικό φαβορί του ζευγαριού είναι η Σέλτικ, επτά συνεχόμενες φορές πρωταθλήτρια Σκωτίας (εκμεταλλευόμενη και την παρακμή της Ρέιντζερς), με περισσότερους από 100 τίτλους από το 1887 που ιδρύθηκε, ανάμεσα στους οποίους και το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1967, την πρώτη μεγάλη κούπα που σήκωσε σύλλογος από την Μεγάλη Βρετανία. Οι Καθολικοί της Γλασκώβης έπαιξαν επίσης στον τελικό του τότε Κυπέλλου UEFA την σεζόν 2002-03, χάνοντας με 3-2 από την Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο στην Σεβίλλη. Με 350 ευρωπαϊκά παιχνίδια για όλες τις διοργανώσεις, ανάμεσα στα οποία τα δύο με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1974 (όταν οι Πειραιώτες προκρίθηκαν θριαμβευτικά), αλλά και συχνές συμμετοχές στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ο πιθανότερος αντίπαλος της Ένωσης διαθέτει εντυπωσιακή «ευρωπαΐκή» εμπειρία και παραστάσεις.

Στον πάγκο της Σέλτικ κάθεται ένα πολύ «βαρύ» όνομα, ο 45χρονος Βορειοϊρλανδός Μπρένταν Ρότζερς, ο άνθρωπος που έφτασε πιο κοντά από κάθε άλλον στο να επαναφέρει την Λίβερπουλ στην κορυφή του αγγλικού πρωταθλήματος πριν τέσσερα χρόνια. Το ρόστερ δεν έχει ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι, με αρκετούς Σκωτσέζους διεθνείς όπως ο πολύπειρος τερματοφύλακας Κρεγκ Γκόρντον, ο αρχηγός Σκοτ Μπράουν, ο Κέιλουμ ΜακΓκρέγκορ που «χτυπάει» στα κρίσιμα παιχνίδια και ο γκολτζής Λι Γκρίφιθς, αλλά και ικανούς ξένους ποδοσφαιριστές: ο Βέλγος κεντρικός αμυντικός Ντέντρικ Μπογιάτα, με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, ο Άγγλος μέσος Σκοτ Σινκλέρ, ο Κοσταρικανός μπακ Κριστιάν Γκαμπόα, ο Αυστραλός διεθνής Τομ Ρόγκιτς, οι Γάλλοι Ολιβιέ Εντσάμ (σπουδαίο ταλέντο), Μούσα Ντεμπελέ, χωρίς να λησμονήσουμε τον «μπαρουτοκαπνισμένο» Σουηδό αμυντικό Μίκαελ Λούστιγκ.

Η Σέλτικ έκανε υγιεινό περίπατο στον προηγούμενο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, επικρατώντας δύο φορές με σκορ 3-0 της αδύναμης Αλασκέρτ από την Αρμενία, ενώ το πρωτάθλημα της Σκωτίας ξεκινάει στις αρχές Αυγούστου. Στο Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2017-18 δεν κατάφερε να φανεί ανταγωνιστική απέναντι στα «μεγαθήρια» Παρί Σεν Ζερμέν και Μπάγερν Μονάχου, ωστόσο έβαλε από κάτω την Άντερλεχτ με νίκη 3-0 στις Βρυξέλλες και συνέχισε στο Europa League, όπου αποκλείστηκε από την Ζενίτ (1-0 στην Γλασκώβη, 0-3 στην Αγία Πετρούπολη). Ανάμεσα στους πρώτους σκόρερ της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με τον εμβληματικό Σουηδό επιθετικό Χένρικ Λάρσον να βρίσκεται ασφαλώς στην πρώτη θέση και απλησίαστος, υπάρχει ένας Έλληνας, ο Γιώργος Σαμαράς, ο οποίος είχε μια πολύ αξιόλογη εξαετία (2008-14) με τους Καθολικούς.

Ρόζενμποργκ: Περασμένα μεγαλεία

Ξεχάστε την Ρόζενμποργκ που έκανε συχνά τον Ολυμπιακό να υποφέρει εντός και εκτός έδρας στο Τσάμπιονς Λιγκ τις προηγούμενες δεκαετίες. Ο σύλλογος του Τρόντχαϊμ, αναμφίβολα ο σημαντικότερος που ανέδειξε ποτέ το ποδόσφαιρο της Νορβηγίας, έχει χάσει την παλιά του αίγλη (παρότι έπειτα από ένα σημαντικό «διάλειμμα» κατάφερε να ανακτήσει τα εγχώρια πρωτεία) και είναι χαρακτηριστικό ότι πέρασε δια πυρός και σιδήρου την κατώτερη Βαλούρ Ρέικιαβικ, με ήττα 1-0 στην Ισλανδία και νίκη 3-1 χάρη στο πέναλτι του Νίκλας Μπέντνερ στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων του επαναληπτικού.

Με το πρωτάθλημα Νορβηγίας να βρίσκεται ακριβώς στα μισά του, η ομάδα του Ολλανδού προπονητή Ρίνι Κούλεν (ο οποίος αντικατέστησε μετά την πρόκριση επί της Βαλούρ Ρέικιαβικ τον Kare Ingebrigtsen, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση της διοίκησης της Ρόζενμποργκ, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία της... Εθνικής Αρούμπα) βρίσκεται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, πίσω από την Μπραν. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι το μόνο «επικίνδυνο» από τον ιστορικό σύλλογο με τα 25 πρωταθλήματα την δεδομένη στιγμή είναι η αγωνιστική ετοιμότητά του, αν και δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε σε καμία περίπτωση το παραπάνω από αξιοπρεπές «ευρωπαϊκό» όνομά του.

Η Ρόζενμποργκ βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε Σκανδιναβούς ποδοσφαιριστές και το μεγάλο αστέρι της δεν είναι άλλο από τον εκκεντρικό αλλά αναμφίβολα πολύπειρο και χαρισματικό Δανό διεθνή στράικερ Νίκλας Μπέντνερ, ο οποίος έχασε το Μουντιάλ λόγω ενός τραυματισμού αλλά έχει ανακάμψει και σηκώνει το βάρος της επιθετικής γραμμής των Νορβηγών. Ο συμπατριώτης του και αρχηγός της ομάδας, Μάικ Γένσεν, είναι αξιόλογος μέσος με σημαντικές παραστάσεις, ενώ ο 31χρονος Αλεξάντερ Σόντερλουντ επέστρεψε έπειτα από μια διετία στην Γαλλία με την Σεντ Ετιέν και μέχρι στιγμής τα πάει περίφημα. Η ισορροπία της άμυνας εξαρτάται από τον βετεράνο στόπερ Τόρε Ρεγκίνιουσεν, στα 32 του πλέον και κάποτε άσο της Σάλκε, ενώ ο βασικός τερματοφύλακας Αντρέ Χάνσεν έχει καλά σωματικά προσόντα αλλά και κάποια βραδύτητα στις επεμβάσεις του.

Οι αντίπαλοι της ΑΕΚ: Ιστορικές, αλλά δεν φοβίζουν - Φαβορί η Σέλτικ