MENU

Ας αρχίσουμε από τα... βασικά. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η ομάδα με τα περισσότερα Champions League καθώς μετράει 12 τρόπαια σε 15 συνολικά τελικούς που έχει πάρει μέρος, από τότε που ονομαζόταν Κύπελλο Πρωταθλητριών, ενώ είναι και η ομάδα με την οποία ένας παίκτης έχει σηκώσει το τρόπαιο με... τα μεγάλα αυτιά τις περισσότερες φορές. Αυτός είναι ο θρυλικός εξτρέμ των «Blancos», Πάκο Χέντο, που αγωνίστηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης από το 1953 έως το 1971 και σήκωσε 6 Κύπελλα Πρωταθλητριών - ο μόνος ποδοσφαιριστής που το έχει καταφέρει μέχρι σήμερα. Αντίθετα ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο που κατέκτησε πέντε τρόπαια με τους «Μερένχες» είναι ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ σε τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών, καθώς έχει σκοράρει επτά φορές, ενώ πίσω του βρίσκεται ο Κριστιάνο Ρονάλντο με τέσσερα τέρματα.

Ισπανική «κυριαρχία»

Η Ισπανία είναι η χώρα με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικό, αφού τέσσερις ομάδες έχουν βρεθεί στον τελικό της διοργάνωσης 28 φορές και μετρούν 17 κατακτήσεις, δώδεκα της Ρεάλ και πέντε της Μπαρτσελόνα, ενώ άλλες έντεκα φορές, ισπανικές ομάδες -μέσα σε αυτές η Ατλέτικο Μαδρίτης αλλά και η Βαλένθια- έχουν φύγει από τον αγωνιστικό χώρο με «άδεια» χέρια. Και σε αυτή την κατηγορία η Ιταλία είναι δεύτερη στις κατακτήσεις, καθώς οι ιταλικές ομάδες έχουν 12 κατακτήσεις σε 16 συμμετοχές σε τελικούς.

Το ρεκόρ που... κυνηγάει η Βασίλισσα

Η Ρεάλ Μαδρίτης αν το βράδυ του Σαββάτου κατακτήση το 13ο Τσάμπιονς Λιγκ της Ιστορίας της θα είναι η πρώτη ομάδα που κάνει three- peat, από τότε που ο θεσμός μετονομάστηκε από Κύπελλο πρωταθλητριών Ευρώπης σε Τσάμπιονς Λιγκ. Αξίζει να αναφερθεί πως είναι η μόνη ομάδα που έχει κερδίσει πέντε φορές συνεχόμενες το Κύπελλο πρωταθλητριών, με την ΟΥΕΦΑ να δίνει το προηγούμενο τρόπαιο στους «Μερένχες», ως δώρο μετά την έκτη κατάκτηση του θεσμού!

Ο... ξεχωριστός Ολλανδός

Η «μηχανή» της Μίλαν. Ο πρώην ποδοσφαιριστής των Μίλαν, Ρεάλ Μαδρίτης και Άγιαξ, Κλάρενς Ζέεντορφ είναι ο μοναδικός παίκτης μέχρι σήμερα, που έχει καταφέρει να κατακτήσει το Champions League με τρεις διαφορετικές ομάδες (Άγιαξ 1995, Ρεάλ, 1998 και Μίλαν 2003-2007).

Η διοργάνωση του «CR7»

Ο 33χρονος πλέον σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης, Κριστιάνο Ρονάλντο, είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στη διοργάνωση με 130 γκολ σε 168 συμμετοχές, από το 2003 που έπαιξε για πρώτη φορά σε αγώνα Champions League με τη φανέλα των «Κόκκινων Διαβόλων». Έχει σπάσει όλα τα κοντέρ, καθώς έχει βγει πρώτος σκόρερ έι φορές και οι πέντε από αυτές είναι συνεχόμενες (!), ενώ έχει τέσσερα τρόπαια: ένα με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2010) και τρία με την Βασίλισσα (2014, 2016, 2017).

Ο Πορτογάλος επίσης είναι ο πρώτος που σκοράρει 10 γκολ εναντίον μίας ομάδας – η άτυχη της υπόθεσης είναι η Γιουβέντους, έχει πετύχει 60 τέρματα σε νοκ άουτ φάσεις, ενώ έχει 55 όσον αναφορά τα εκτός έδρας ματς και είναι επίσης ο μοναδικός που έχει 100 γκολ με έναν σύλλογο, την Ρεάλ Μαδρίτης, στη διοργάνωση.

https://www.youtube.com/embed/nxPO507Sx8U?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Ο Ζιντάν και οι Θρύλοι

Ο προπονητής-θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, είναι ο τεχνικός με τις πιο πολλές συμμετοχές στο Champions League, αφού είχε καθίσει στην άκρη του πάγκου των «Κόκκινων Διαβόλων» 190 φορές, από το 1993 έως την τελευταία του χρονιά στο «Ολντ Τράφορντ» το 2013.

Ο 46χρονος τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης, Ζινεντίν Ζιντάν, θα είναι για τρίτη φορά ως προπονητής σε τελικό Champions League, μαζί με τους Μπομπ Πέισλι της αντιπάλου του το Σάββατο Λίβερπουλ αλλά και του νέου τεχνικού της Νάπολι, Κάρλο Αντσελότι, που έφτασε στον τελικό τόσο με τους Μερένχες, αλλά και με την Μίλαν. Μάλιστα, αν η Ρεάλ πάρει το τρόπαιο, ο Ζιντάν θα γίνει ο πρώτος προπονητής που φτάνει σε τρεις διαδοχικούς τελικούς και επικρατεί σε όλους.

Λεπτά των γκολ και συχνά αποτελέσματα σε τελικούς

Πριν κλείσουμε ας δούμε με τους αγαπημένους μας αριθμούς, πίσω από τους προηγούμενους τελικούς.

Στους προηγούμενους 62 τελικούς από το 1956 μέχρι και πέρυσι στο Κάρντιφ, τα τέρματα που έχουν επιτευχθεί είναι 171, με τον μέσο όρο να είναι 2.7 γκολ ανά τελικό, καθόλου άσχημα δηλαδή...

Τα λεπτά που πετυχαίνουν οι ομάδες τα περισσότερα γκολ σε τελικούς είναι από το 61’ έως και το 75', καθώς σε αυτό το διάστημα έχουν μπει συνολικά 40 τέρματα. Στα δεύτερα ημίχρονα των αναμετρήσεων, έχουν επιτευχθεί 93 γκολ, 24 από το 46’ μέχρι το 60’ και άλλα 30 γκολ από το 76’ έως το 93’, ενώ μόλις 11 γκολ έχουν σημειωθεί στην παράταση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα σκορ στους 62 τελικούς που έχουν γίνει μέχρι τώρα, καθώς 15 φορές το παιχνίδι έχει λήξει με 1-0, ενώ αμέσως επόμενο αποτέλεσμα είναι το 2-1, με 10 αγώνες να έχουν τελειώσει με το συγκεκριμένο σκορ.

Το Τσάμπιονς Λιγκ των ρεκόρ: Ζέεντορφ, Ζιντάν, Ρονάλντο και η «Βασίλισσα» Ρεάλ