MENU
ΑΝΑΛΥΣΗ LIVE LIVE
CHAMPIONS LEAGUE
«Γ. Καραϊσκάκης», Novasports 2HD
Ολυμπιακός
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
2 2
Partizan
PARTIZAN
ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE

Όπως ακριβώς είχε προαναγγείλει εδώ και μέρες ο Μίροσλαβ Τζούκιτς, η Παρτιζάν βγήκε στον αγωνιστικό χώρο του Καραϊσκάκη με ένα φουλ επιθετικό 4-4-2 προσπαθώντας να πιέσει από το ξεκίνημα και να κρατήσει τη μπάλα στη μεσαία γραμμή. Ωστόσο, αυτό δεν είχε ιδιαίτερα αποτελέσματα στο πρώτο τέταρτο του αγώνα. Στο διάστημα αυτό που οι πρωταθλητές Σερβίας είχαν την κατοχή της μπάλας, ο Ολυμπιακός δεν επέτρεψε στους Σέρβους να πλησιάσουν με αξιώσεις την περιοχή του Καπίνο.

Πρώτη απειλή η Παρτιζάν...

Αυτό τελικώς συνέβη για πρώτη φορά με τη συμπλήρωση περίπου ενός τετάρτου αγώνα στο Φάληρο, αρχικά όταν το σουτ του Σουμά κόντραρε στον Βούκοβιτς στο 14' και έπειτα, ένα λεπτό μετά, όταν μετά από εξαιρετική σέντρα του Γιάνκοβιτς, ο Καπίνο έσωσε με τρομερή επέμβαση την κοντινή κεφαλιά του αμαρκάριστου Τζούρτζεβιτς, γλιτώνοντας έτσι το 0-1.

...αλλά πρώτο «αίμα» από τον Ολυμπιακό!

Στην αντίπερα «όχθη», ανολοκλήρωτες έμειναν οι 2-3 επιθετικές προσπάθειες του Ολυμπιακού στο αντίστοιχο κομμάτι του αγώνα, όμως οι «ερυθρόλευκοι» ευτύχησαν -στην κυριολεξία- να ανοίξουν το σκορ σχετικά νωρίς, χωρίς καν να δημιουργήσουν ευκαιρία. Η τύχη ήταν με το μέρος τους στη φάση του 22ου λεπτού, όταν ο Μάριν κέρδισε φάουλ σε καλή θέση προς τα αριστερά, ο Καρσελά το εκτέλεσε απευθείας και παρότι το σουτ πήγε στο κέντρο της εστίας, η μπάλα... γέννησε στα χέρια του Κλιάγιτς και κατέληξε στην εστία του για το 1-0.

«Ξύπνησαν» και ισοφάρισαν

Μετά το «ερυθρόλευκο» γκολ και για περίπου ένα δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός είχε την υπεροχή και τον έλεγχο των κινήσεων αφού πλέον είχε με το μέρος του και την ψυχολογία. Αντίθετα, ιδιαίτερα με τον τρόπο που δέχθηκαν το γκολ, οι Σέρβοι έδειξαν να απογοητεύονται και να χάνουν αρκετά μέτρα στο γήπεδο. Και πάλι όμως -όπως μετά το 1-0- ήρθε ένα γκολ κόντρα στη ροή του αγώνα και μετά από λάθος τερματοφύλακα. Αυτή τη φορά, δυστυχώς για τους Πειραιώτες, ο Καπίνο δεν εκτίμησε σωστά την πορεία της μπάλας (σ.σ. αναπήδησε μπροστά του) στο μακρινό σουτ του Γιάνκοβιτς στο 33', ο Σουμά πήρε το «ριμπάουντ» και από κοντά πλάσαρε εύστοχα για το 1-1.

Τέταρτο απόλυτης σερβικής υπεροχής

Από το σημείο του σερβικού γκολ και μετά, ο Ολυμπιακός έδειξε να τα έχει... χαμένα στον αγωνιστικό χώρο. Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν την αυτοκυριαρχία και σε πολλές περιπτώσεις τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να βγαίνουν συχνά-πυκνά σε επικίνδυνες επιθέσεις από τις δύο πτέρυγες και κυρίως από τα αριστερά. Ένα μόλις λεπτό μετά την ισοφάριση, η Παρτιζάν είχε μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία με το σουτ του Τζούρτζεβιτς μέσα από την περιοχή λίγο άουτ, ενώ στο 39' ο Καπίνο μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια το διαγώνιο σουτ του Ταβάμπα. Μονάχα στο τελευταίο τρίλεπτο κάπως «ξύπνησε» η ομάδα του Χάσι και πάγωσε τον ρυθμό κρατώντας τη μπάλα, ενώ είχε και μια ωραία, ομαδική προσπάθεια στο 44' που ολοκληρώθηκε με το σουτ-άουτ από τον Καρσελά.

Πολλά κενά και «φλυαρία» στη μεσαία γραμμή

Σε γενικές γραμμές, στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου 45λεπτου η Παρτιζάν ήταν καλύτερη από τον Ολυμπιακό σε όλες τις γραμμές και οι πρωταθλητές Ελλάδας μάλλον πρέπει να ευχαριστούν την τύχη τους για το 1-1 του ημιχρόνου που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα σκορ εις βάρους με ένα ή και δύο σερβικά γκολ. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι το στατιστικό του ημιχρόνου έδειξε 3 τελικές (1 στην εστία) για τους «ερυθρόλευκους» και 8 (με 7 εντός στόχου) για τους «ασπρόμαυρους».

Σε τακτικό επίπεδο, οι «ερυθρόλευκες» πτέρυγες στην άμυνα έμειναν ακάλυπτες σε πολλές περιπτώσεις αφού οι δύο εξτρέμ, Μάριν και Καρσελά, δεν βοήθησαν όσο θα έπρεπε σε αυτό το κομμάτι. Αντίστοιχα, «φλύαρη» και ανούσια ήταν ως επί το πλείστον και η μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού αφού στα 45 πρώτα λεπτά ο Φορτούνης και ο Οφόε δεν κράτησαν σωστά τη μπάλα, ενώ έλειψαν και τα απαραίτητα για την εποχή τρεξίματα του Σιώπη.

Είδε τα προβλήματα, τα έλυσε!

Αλλαγμένος προς το (πολύ) καλύτερο εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός με την έναρξη του δεύτερου μέρους, με τον Χάσι να βλέπει προφανώς τα παραπάνω ζητήματα και να δίνει τις σχετικές οδηγίες. Από τα πρώτα λεπτά της επανάληψης, οι κενοί χώροι στις πτέρυγες περιορίστηκαν στο ελάχιστο, ενώ αντίστοιχα η κατοχή μπάλας των γηπεδούχων έγινε πιο παραγωγική και πιο ουσιώδης, με τις πάσες -κοντινές και μακρινές- να βελτιώνονται κατακόρυφα ως προς την ακρίβεια και την ταχύτητα εκτέλεσης. Μοιραία, όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε λιγότερες επικίνδυνες επιθέσεις της Παρτιζάν και περισσότερες ευκαιρίες για γκολ από τον Ολυμπιακό.

Γρήγορο δεύτερο και... τέλος!

Από τη στιγμή μάλιστα που αξιοποίησαν μόλις στην πρώτη από αυτές στην επανάληψη, οι Πειραιώτες κατάφεραν να μετατρέψουν σε τυπική διαδικασία το υπόλοιπο 90λεπτο! Ήταν η φάση του 51ου λεπτού όταν ο Κούτρης βρήκε χώρο από αριστερά, έβγαλε μια συστημένη σέντρα για το κεφάλι του Φορτούνη ο οποίος είχε κάνει κάθετη κίνηση ανάμεσα στα στόπερ και με δυνατή κεφαλιά δεν δυσκολεύθηκε να «εκτελέσει» τον Σέρβο γκολκίπερ για το 2-1!

Το γκολ αυτό ουσιαστικά σφράγισε την πρόκριση του Ολυμπιακού στα πλέι οφ του Champions League, αφού στη συνέχεια δεν... ξανακοίταξαν πίσω. Οι «ερυθρόλευκοι» βελτίωσαν όλα τα «θέματα» του πρώτου ημιχρόνου, πέτυχαν ένα γρήγορο δεύτερο γκολ στην επανάληψη και στη συνέχεια διαχειρίστηκαν απλώς το υπόλοιπο του αγώνα. Είχαν μάλιστα και λίγες ακόμη ευκαιρίες για ένα τρίτο γκολ. Η πρώτη με την εξ επαφής κεφαλιά του Βούκοβιτς στο 58' πάνω όμως στον Κλιάγιτς και η δεύτερη με το σουτ του Καρσελά στο 66' το οποίο επίσης έδιωξε ο γκολκίπερ της Παρτιζάν.

Παραλίγο... δράμα στο φινάλε

Οι Σέρβοι από την πλευρά τους ελάχιστα πράγματα κατάφεραν να δημιουργήσουν στο δεύτερο ημίχρονο, μετρώντας μόλις δύο σχετικά αξιόλογα σουτ για πολλή ώρα: αυτό του Γιάνκοβιτς στο 63' και ένα του Τζούρτζεβιτς στο 73'. Τελικά, λίγα λεπτά πριν το τέλος και ενώ άπαντες είχαν... χαλαρώσει, οι Σέρβοι αρχικά έφτασαν στην ισοφάριση στο 84' και δύο λεπτά μετά απείλησαν και με φινάλε-θρίλερ. Το 2-2 ήρθε με ένα φοβερό σουτ του Τζούρτζεβιτς μέσα από την περιοχή και ενώ η μπάλα είχε περάσει από όλους μετά το γύρισμα του Γιάνκοβιτς, ενώ αυτός έχασε και την απίθανη ευκαιρία για το 2-3 στο 86' αστοχώντας προ του Καπίνο μετά το τραγικό λάθος γύρισμα του Οφόε.

Τέλος καλό, όλα καλά όμως για τον Ολυμπιακό, ο οποίος παρά το μέτριο παιχνίδι του συνολικά στα δύο ημίχρονο, ήταν και πάλι αποτελεσματικός στα σημεία που έπρεπε, ξεπέρασε το εμπόδιο των πρωταθλητών Σερβίας και πλέον περιμένει αντίπαλο στα πλέι οφ το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το ταμείο του αγώνα

Ο καθ' ύλην αρμόδιος για να περιγράψει το παιχνίδι του Ολυμπιακού, ο Μπεσνίκ Χάσι, ήταν ο πρώτος που παραδέχθηκε μετά το φινάλε του αγώνα μιλώντας στην κάμερα της Nova ό,τι η ομάδα του ακόμη δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο φυσικής κατάστασης και τακτικής. Ο Αλβανός τεχνικός τόνισε ξεκάθαρα ότι η ομάδα του δεν έκανε καλό παιχνίδι και σίγουρα μακριά από όσα ο ίδιος θέλει να βλέπει. Έστω κι έτσι όμως, εκμεταλλευόμενος τις λύσεις του, την ποιότητα συγκεκριμένων παικτών και την εντυπωσιακή επιθετική του αποτελεσματικότητα, ο Ολυμπιακός «πάτησε» πάνω στο 1-3 του Βελιγραδίου και καθάρισε τη δουλειά. Ότι καλύτερο μπορεί να κάνει δηλαδή μια ομάδα σε αυτές τις προκριματικές φάσεις...

Αυτοί που έκριναν το ματς

Πολύ καλό ματς έκανε ο σκόρερ του πρώτου γκολ Μεχντί Καρσελά, απειλώντας σταθερά την άμυνα της Παρτιζάν και μοιράζοντας σωστά τη μπάλα, αρκετά καλοί ήταν οι δύο στόπερ Ρέτσος και Βούκοβιτς όπως και ο Μάριν. Εξαιρετικοί ήταν για τους Σέρβους οι Τζούρτζεβιτς, Γιάνκοβιτς και Μίλετιτς.

Ο χειρότερος του αγώνα

Τηρουμένων των αναλογιών και της ποιότητάς τους, λίγα πράγματα έκαναν για τον Ολυμπιακό οι δύο αμυντικοί του μέσοι σε αυτό το ματς, Οφόε και Ρομαό. Για την Παρτιζάν αντίθετα, στοίχισε η γκάφα του Κλιάγιτς στο 1-0 των «ερυθρόλευκων».

Ο έλεγχος των διαιτητών

Κανένα πρόβλημα για το ισπανικό τιμ διαιτητών σε αυτό το ματς.

Πως ξεκίνησαν

Με το κλασικό 4-2-3-1 παρέταξε ο Μπεσνίκ Χάσι τον Ολυμπιακό, διατηρώντας το αρχικό σχήμα απαράλλαχτο κατά 9/11 σε σχέση με το ματς του Βελιγραδίου. Κάτω από τα δοκάρια ξεκίνησε ο Καπίνο, αριστερά στην άμυνα ο Κούτρης, δεξιά ο Φιγκέιρας και στα στόπερ οι Ρέτσος και Βούκοβιτς, στο ντεμπούτο του δεύτερου. Αμυντικά χαφ ήταν οι Ρομαό και Οφόε, επιτελικός ο Φορτούνης, αριστερό εξτρέμ ο Μάριν, δεξί ο Καρσελά και σέντερ φορ ο Μπεν.

Ο Μίροσλαβ Τζούκιτς, από την πλευρά του, κατέβασε την Παρτιζάν με ένα επιθετικό 4-4-2 και τον Κλιάγιτς στο τέρμα, με τετράδα άμυνας από αριστερά προς τα δεξιά τους Μίλετιτς, Τσίρκοβιτς, Όστογιτς και Βουλίτσεβιτς. Οι τέσσερις της μεσαίας γραμμής, επίσης από αριστερά προς τα δεξιά, ήταν οι Γιάνκοβιτς, Έβερτον, Γέβτοβιτς και Σουμά με επιθετικό «δίδυμο» τους Τζούρτζεβιτς και Ταβάμπα.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ολυμπιακός (Μπεσνίκ Χάσι): Καπίνο, Κούτρης, Ρέτσος, Βούκοβιτς (72' Ζντιέλαρ), Φιγκέιρας, Ρομαό, Οτζίτζα-Οφόε, Φορτούνης (70' Σεμπά), Μάριν (87' Σιώπης), Καρσελά, Μπεν.

Παρτιζάν (Μίροσλαβ Τζούκιτς): Κλιάγιτς, Ν. Μίλετιτς, Τσίρκοβιτς, Όστογιτς, Βουλίτσεβιτς, Γιάνκοβιτς, Έβερτον, Γέβτοβιτς (79' Κόσοβιτς), Σουμά (64' Πάντιτς), Τζούρτζεβιτς, Ταβάμπα.

Διαιτητής: Χαβιέ Εστράδα (Ισπανία)

Βοηθοί: Μιγκέλ Μαρτίνεθ (Ισπανία), Φρανθίσκο Μαρτίν (Ισπανία)

Τέταρτος: Ιγκνάθιο Ιγκλέσιας Βιγιανουέβα (Ισπανία)

Ολυμπιακός - Παρτιζάν 2-2