MENU

Τη φετινή σεζόν πέτυχε 24 γκολ στη Serie A. Πέρυσι βρήκε δίχτυα 36 φορές στο πρωτάθλημα και έσπασε το σχετικό ρεκόρ στο καμπιονάτο. Δεν είναι και άσχημα για έναν παίκτη ο οποίος έχει πετύχει διπλάσιο αριθμό τερμάτων κάθε σεζόν από το 2008 και έπειτα, ο οποίος κόστισε 90 εκατομμύρια ευρώ στη Γιουβέντους και ο οποίος αναλαμβάνει να… σηκώσει τη «μεγάλη κυρία» στις πλάτες του στον τελικό του Κάρντιφ.

Υπάρχουν, όμως, κάποια… θεματάκια που τον αφορούν. Και, προφανώς, ανάμεσα σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα παραπανίσια κιλά του, για τα οποία αρκετές φορές επικρίθηκε στη διάρκεια της φετινής σεζόν. Ακόμα και το γεγονός ότι ο ίδιος χρειάστηκε να καταφύγει στο φώτοσοπ σε αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει πως και ο ίδιος είχε πρόβλημα με την κοιλίτσα του, για την οποία τον επέκριναν πολλοί οπαδοί της «μεγάλης κυρίας».

Τα… θεματάκια του Ιγουαΐν είναι άλλα. Για παράδειγμα, είναι θετικό ότι πετυχαίνει γκολ κόντρα στην Κιέβο ή την Πεσκάρα, αλλά τι να τον κάνεις όταν… εξαφανίζεται στα μεγάλα παιχνίδια; Στην Αργεντινή γνωρίζουν πολύ καλά αυτή την… εξαφάνιση του 29χρονου επιθετικού εδώ και χρόνια. Τρεις χαμένοι τελικοί για τη «μπιανκοσελέστε» χρεώνονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν.

Απίστευτες χαμένες ευκαιρίες στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στη Γερμανία το 2014 (τότε που στο 20ο λεπτό βγήκε τετ α τετ με τον Νόιερ και έχασε ανεπανάληπτη ευκαιρία για να γίνει ο ήρωας ενός έθνους) και σε αυτούς του Κόπα Αμέρικα κόντρα στη Χιλή δύο φορές το 2015 ( με χαμένη ευκαιρία στο 92’ όταν το σκορ ήταν 0-0 και με πέναλτι στα… πουλιά) και το 2016 (όπου ήταν απελπιστικά άστοχος και με κάκιστη απόδοση).

Την ώρα που επικρίνεται σφοδρά στην Αργεντινή ο Λιονέλ Μέσι για την αποτυχία του να αναδειχθεί σε ηγέτη, όπως ο Ντιέγο Μαραντόνα, και να οδηγήσει την εθνική ομάδα της χώρας στην κατάκτηση ενός τροπαίου, οι… κατάρες παίρνουν και τον Ιγουαΐν, στον οποίο έχει κολλήσει η ταμπέλα του λούζερ. Κάποιοι λένε ότι απλά είναι ανίκανος χασογκόλης, αυτοί που τον υποστηρίζουν, από την άλλη, το ρίχνουν στην... ψυχολογία.

Προφανώς και έχει ψυχολογικό πρόβλημα ο Αργεντινός. Είναι έλλειψη αυτοπεποίθησης; Υπήρχε μια περίοδος στη Νάπολι που είχε αστοχήσει τρεις συνεχόμενες φορές σε πέναλτι. Παρά το γεγονός αυτό, ο Ράφα Μπενίτεθ συνέχισε να τον εμπιστεύεται για την εκτέλεση των πέναλτι, καθώς είχε συνειδητοποιήσει ότι το αντίθετο θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τον παίκτη.

Με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης έχασε τρεις ημιτελικούς Τσάμπιονς Λιγκ, σε 24 νοκ άουτ παιχνίδια της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης είχε σημειώσει μόνο δύο γκολ, κανένα εκ των οποίων εκτός έδρας. Δεν μπορούσε το παλικάρι… Καταραμένος; Ματιασμένος; Ανίκανος; Λίγος;

Στα τρία χρόνια που έμεινε στη Νάπολι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Το καλοκαίρι του 2013 όταν αποφασίστηκε από τη διοίκηση της Ρεάλ Μαδρίτης η αποχώρησή του, ο Ιγουαΐν είχε στα χέρια του αρκετές προτάσεις, τον ήθελε πολύ η Άρσεναλ. Προτίμησε τη Νάπολι, ίσως διότι πείστηκε ότι στο «Σάν Πάολο» θα γινόταν ηγέτης.

Και έγινε. Παρά τα προβλήματα, σεζόν με τη σεζόν έχτιζε κάτι στη Νάπολη, οι οπαδοί της ομάδας είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι με αυτόν θα έφταναν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, του τίτλου που στο παρελθόν τους είχε χαρίσει ένας άλλος Αργεντινός, ένας θρύλος, ο Ντιέγο Μαραντόνα.

Ουδείς μπορεί να τον κατηγορήσει ότι δεν προσπάθησε. Με τη φανέλα των «παρτενοπέι» ο Ιγουαΐν έσπασε ρεκόρ του Μαραντόνα και όχι μόνο, αλλά το πρωτάθλημα παρέμεινε όνειρο. Και η φετινή σεζόν, η πρώτη του στη Γιουβέντους κάθε άλλο παρά κακή ήταν. Η απόδοσή του και τα γκολ που πέτυχε στα ημιτελικά με τη Μονακό ήταν απλά απόδειξη πως όταν θέλει, μπορεί.

Μόνο που δεν είναι αρκετό ό,τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα. To βράδυ του Σαββάτου ο Ιγουαΐν καλείται να ξεπεράσει τον εαυτό του, να κάνει κάτι που δεν μπόρεσε να ποτέ πριν μέχρι σήμερα. Καλείται να απαλλαγεί από το παρελθόν, να σηκώσει στην πλάτη του το παρόν. Να μην κλωτσήσει άλλες ευκαιρίες. Να αποτινάξει την ταμπέλα του λούζερ. Να εξιλεωθεί…

Μαζί του θέλει να εξιλεωθεί, να διώξει μακριά την κατάρα των χαμένων τελικών και η Γιουβέντους. Ένωσαν τις κατάρες τους, λοιπόν. Κάτι καλό θα γίνει ή μεγάλο κακο θα τους βρει...

Στον τελικό του Μουντιάλ είχε χάσει αυτό...

Και στον τελικό του Κόπα Αμέρικα το 2015 αυτό στις καθυστερήσεις...

Και αστόχησε σε αυτό το πέναλτι...

Δίνοντας αφορμή να δημιουργηθεί αυτό το καταπληκτικό βίντεο - παρωδία:

Φέτος, όμως, έβαλε αυτά στα ημιτελικά με τη Μονακό...

http://www.youtube.com/embed/EcIZeeaAyRU?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
Γκονζάλο Ιγουαΐν: ο λούζερ που αναζητά την εξιλέωση