MENU
Χρόνος ανάγνωσης 7’

Ανατροπές που έγραψαν ιστορία: Όταν το αδύνατο γίνεται δυνατό! (vids)

0

Ο καθένας έχει τη δική του οπτική για τον αθλητισμό. Το αναμφισβήτητο είναι πως με όσα καλά του προσδίδουν ή κακά του προσάπτουν, μόνο ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει τέτοιες συγκινήσεις! Ίσως και ο έρωτας, όμως σπάνια στον έρωτα απολαμβάνεις τις ανατροπής!! Η απίστευτη πρόκριση της Μπαρτσελόνα εξυψώνει το πιο σπουδαίο χαρακτηριστικό του αθλητισμού. Το στοιχείο της έκπληξης και της ανατροπής…

10. I love this game!

Είστε λάτρης του Γκρεγκ Πόποβιτς και του μπάσκετ που πρεσβεύει; Πολύ καλά κάνετε! Το ορθολογικό, όμως, δεν είναι πάντα και το πιο πετυχημένο, ούτε φέρνει εγγυημένα αποτελέσματα. Σε έναν αξέχαστο αγώνα πριν 13 χρόνια, το Σαν Αντόνιο και ο περίφημος προπονητής του, είδαν τη μαγεία του Τρέισι ΜακΓκρέιντι σε μια από τις τελευταίες σπουδαίες παραστάσεις του, πριν αρχίσει η κατάρα των τραυματισμών. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2004, πέτυχε 13 πόντους σε 33 δευτερόλεπτα και το Χιούστον ανέτρεψε το εις βάρος του σκορ για να κερδίσει 81-80!

* Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και το προσωπικό σόου του Ρέτζι Μίλερ (8 πόντους σε 18 δευτερόλεπτα) που έδωσε τη νίκη στους Πέισερς επί των Νικς το 1995, ενώ μεγαλύτερη ανατροπή όλων των εποχών στο ΝΒΑ θεωρείται η τον Μιλγουόκι Μπακς το 1978. Έχαναν 29 πόντους από τους Χοκς στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου και κέρδισαν 117-115.

* Σημειώστε και τη νίκη του Τέξας απέναντι στο Αϊόβα στο Sweet Sixteen του 2016. Το κολέγιο της Ιowa κέρδιζε 12 πόντους 44 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση (και στη δεύτερη παράταση) με το Τέξας να κερδίζει 92-88.

9. To Wimbledon των ανατροπών!

Στις 6 Ιουλίου του 2008, ακόμα και οι πλέον αδαείς στήθηκαν μπροστά στην τηλεόραση. Άλλοι για πέντε λεπτά, άλλοι για μισή ώρα και κάποιοι – οι λίγοι που ξέρουν τι να περιμένουν – για τέσσερις ώρες και 48 λεπτά! Τόσο κράτησε ο επικός τελικός του Ράφα Ναδάλ με τον Ρότζερ Φέντερερ στο Open του Wimbledon. Τόσο χρειάστηκε για να γίνει και να μην γίνει η πιο σπουδαία ανατροπή στην ιστορία του τένις. Ο Ισπανός προηγήθηκε 2-0 σετ (6-4 αμφότερα) και ο Ελβετός ισοφάρισε 2-2 (6-7 αμφότερα) πριν παιχτεί το tiebreak που βρήκε νικητή τον Ναδάλ!

Ο Ρότζερ Φέντερερ δεν τα κατάφερε, όμως υπάρχει εκείνος που το έχει καταφέρει! Ο Γάλλος Ανρί Κοσέ το 1927 στο ίδιο open όχι μόνο έχανε 2-0 σετ από τον Ζαν Μποροτρά, αλλά ήταν και 5-1 πίσω στα games στο τελευταίο σετ. Ο συμπατριώτης του Μποροτρά είχε αλλεπάλληλα ματς μπολ, τα οποία δεν εκμεταλλεύτηκε και ηττήθηκε τελικά με 3-2 σετ.

8. Το θαύμα της Βέρνης!

Κάπως έτσι ο Γκάρι Λίνεκερ – αν και αγέννητος ακόμα – έμαθε για τους Γερμανούς που κερδίζουν στο τέλος. Το 1954 δεν είχαν φτιάξει ακόμα οι γερμανικές ομάδες τον μύθο τους. Τουναντίον, ήταν καταρρακωμένες, όπως και όλη η χώρα, από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο γι’ αυτό και ό,τι συνέβη στο Μουντιάλ εκείνης της χρονιάς έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Έχει γίνει βιβλίο, ταινία, αφιέρωμα και σημείο αναφοράς τόσο για την ανατροπή στη διάρκεια ενός αγώνα, όσο και για την ανατροπή των προγνωστικών.

Η Ουγγαρία, η οποία λίγες μέρες πριν είχε κερδίσει τη Γερμανία με 8-3, βρέθηκε να προηγείται 2-0 πριν συμπληρωθούν δέκα λεπτά. Έμοιαζε αυτονόητο ότι θα πάρει τον τίτλο και σχεδόν βέβαιο ότι θα διασύρει εκ νέου τη Δυτική Γερμανία. Δεν έγινε, όμως, έτσι. Μέχρι το ημίχρονο το αουτσάιντερ ισοφάρισε και στο 84’ πέτυχε το νικητήριο γκολ με τον Χέλμουτ Ραν, κατακτώντας το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο.

http://www.youtube.com/embed/bfjxgT6SDYk?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

7. Any given Sunday!

Αν θέλετε ανάλυση, λεπτομέρειες και περιγραφή, καλύτερα να διαβάσετε το espn, το cnn και το sports illustrated! Επίσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις γνωστές αμερικάνικες ταινίες που εισβάλλουν στον κόσμο του American Football, έναν κόσμο τόσο άγνωστο για μας. Το Superbowl είναι κάτι παραπάνω από παράδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τείνει να γίνει μια ανεξήγητη μόδα στην Ελλάδα και ήταν η πιο πρόσφατη αφορμή για τέτοια αφιερώματα. Στις αρχές του προηγούμενου μήνα ο Τομ Μπρέιντι έγινε το απόλυτο είδωλο των μεγάλων ανατροπών με τους New England Patriots να στέφονται πρωταθλητές στην παράταση, παρότι έχαναν 25 πόντους από τους Atlanta Falcons.

http://www.youtube.com/embed/X2nI0xkaIQs?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

6. King Lebron (& Irving)

Η Μπαρτσελόνα το έκανε στο χορτάρι. Οι Κλίβελαντ Καβαλίερς το έκαναν στο παρκέ! Υπάρχουν εκείνα τα «δεν έχει συμβεί ξανά στην ιστορία» που κάποιοι έρχονται και τα ανατρέπουν. Η παρέα του Λεμπρόν Τζέιμς και του Κάιρι Ίρβινγκ έγραψαν ιστορία το προηγούμενο καλοκαίρι σε μια τέτοια ανατροπή. Δε συνέβη, απλώς, στα 48 λεπτά που διαρκεί ένας αγώνας. Συνέβη μετά από 192 αγωνιστικά λεπτά. To Γκόλντεν Στέιτ είχε κερδίσει τα τρία από τα τέσσερα παιχνίδια και οι ιστορικοί ήταν ξεκάθαροι: Καμία ομάδα δεν έχει γυρίσει σειρά από το 3-1. Όπως καμία ομάδα δεν είχε προκριθεί μετά από ήττα 4-0.

Η Μπαρτσελόνα το έκανε χθες και οι Καβαλίερς το προηγούμενο καλοκαίρι. Κέρδισαν τρία παιχνίδια συνεχόμενα και έδωσαν μυθιστορηματικές διαστάσεις στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

5. Hello (Copa) Africa!

Ποδοσφαιρική η ανατροπή της Μπαρτσελόνα, οπότε λίγη περισσότερη βάση στο ποδόσφαιρο θα δώσουμε κι εμείς. Υπάρχουν, βέβαια, σπουδαίες ανατροπές και στο baseball και στο γκολφ, ακόμα και στο μπιλιάρδο, αλλά μην το παρακάνουμε… Το 2010 έγινε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές σε 90 λεπτά αγώνα. Κι ο λόγος που δεν έχει πάει πιο ψηλά στην κατάταξη είναι ότι έγινε στο Κόπα Άφρικα και απλώς σε ματς ομίλου. Η Ανγκόλα και το Μάλι αναμετρήθηκαν στις 10 Ιανουαρίου και οι γηπεδούχοι (σ.σ. η διοργάνωση διεξαγόταν στη χώρα της νοτιοκεντρικής Αφρικής) πέτυχαν το 4-0 στο 74 (!!). Κι όμως! Κατάφεραν να δεχτούν τέσσερα τέρματα ως την εκπνοή του αγώνα και ως άλλη Μπαρτσελόνα το Μάλι σκόραρε στο 88’, στο 93’ και στο 94’!

* Παρόμοια ανατροπή έχει κάνει και η Άρσεναλ με τη Ρέντινγκ τον Οκτώβριο του 2012. Η ομάδα του Αρσέ Βενγκέρ έχανε με 4-0 στο 37’, ισοφάρισε στις καθυστερήσεις και προκρίθηκε στην παράταση με τελικό σκορ 7-5 (!!!).

* Σπουδαιότερη ανατροπή στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου θεωρείται η νίκη της Τσάρλτον επί της Χάντερσφιλντ με 7-6 το 1956. Οι φιλοξενούμενοι κέρδιζαν 1-5 27 λεπτά πριν τη λήξη, έχαναν 6-5 στο 81’ (τα γκολ της ανατροπής μπήκαν στο 63’, στο 64’, στο 73’, στο 78’ και στο 81’), ισοφάρισαν 6-6 στο 86’ και το τελευταίο τέρμα σημειώθηκε στο 89’.

4. Ο νικητής στη ζούγκλα!

Ένα ακόμα διάλειμμα από τα δημοφιλή ομαδικά σπορ, για ένα δημοφιλές ατομικό σπορ. Και μπορεί η πυγμαχία να μην συγκεντρώνει εκατομμύρια φίλους στην Ελλάδα, όμως αν μιλάμε για τον Μοχάμεντ Άλι και τον Τζορτζ Φόρμαν η υπόθεση αλλάζει. Η αναμέτρηση του Κάσιους Κλέι με τον τότε Παγκόσμιο Πρωταθλητή στο Ζαΐρ στις 30 Οκτωβρίου του 1974 ήταν ένα σπουδαίο γεγονός και έμεινε στην ιστορία για τη διπλή ανατροπή του Αλί. Αφενός ανέτρεψε τα προγνωστικά που τον ήθελαν αουτσάιντερ και αφετέρου ανέτρεψε την κατάσταση! Η τακτική του ήταν να αφήσει τον Φόρμαν να τον χτυπάει – και ως εκ τούτου να εξαντληθεί – από τον δεύτερο ως τον όγδοο γύρο πριν φύγει από τα σκοινιά και τον βγάλει νοκ-άουτ.

http://www.youtube.com/embed/sTn9GeHs11I?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

3. Το έπος της Κωνσταντινούπολης!

Χρειαζόταν ένας άνθρωπος να το πιστέψει λίγο περισσότερο από τους υπόλοιπους. Χθες, ήταν ο Νεϊμάρ. Το 2007 ήταν ο Στίβεν Τζέραρντ, που πανηγύρισε και τον θρίαμβο της Μπαρτσελόνα. Μίλαν-Λίβερπουλ στις 25 Μαΐου του 2007. Ένας τελικός που έγινε σήμα κατατεθέν της πίστης, της επιθυμίας και της επιμονής. Οι Ιταλοί προηγήθηκαν στο 1ο λεπτό. Σκόραραν στο 38’ και στο 43’. Πήγαν στα αποδυτήρια με σκορ 3-0. Και ήταν Ιταλοί και κεντρικό αμυντικό δίδυμο τον Νέστα και τον Σταμ, με τον Μαλντίνι και τον Καφού στα άκρα.

Η Λίβερπουλ γύρισε διαφορετική από τα αποδυτήρια. Ο Στίβεν Τζέραρντ σκόραρε στο 54’ και όλα άλλαξαν. Ο Σμίτσερ στο 56’ και ο Αλόνσο στο 60’ σφράγισαν την ανατροπή. Στα υπόλοιπα 30+30 λεπτά δε σημειώθηκε γκολ. Στα πέναλτι η αγγλική ομάδα κέρδισε και πανηγύρισε τον τίτλο!

2. Το όνειρο της Πόλης!

Μπορεί να εμπνέει η Κωνσταντινούπολη. Μπορεί ο αέρας του Βοσπόρου να δίνει πίστη για οποιοδήποτε θαύμα. Ο Ολυμπιακός θα έκανε μια από τις σπουδαιότερες ανατροπές στο παγκόσμιο μπάσκετ και θα το έκανε σε τελικό! Το γεγονός ότι τον κέρδισε κιόλας, τον φέρνει στη δεύτερη θέση της λίστας! Οι ερυθρόλευκοι πήγαν σαν αουτσάιντερ στην Πόλη και ήταν απόλυτο αουτσάιντερ στον τελικό. Η ΤΣΣΚΑ επιβεβαίωνε τα προγνωστικά για σχεδόν 30 λεπτά αγώνα. Στο 28’ το ταμπλό έδειχνε 53-34 και στο τέλος του δεκαλέπτου 53-40. Η ανατροπή είχε ξεκινήσει. Η ανατροπή θα ολοκληρωνόταν στην εκπνοή του αγώνα με το καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη που έκανε το 62-61 και έστεψε τον Ολυμπιακό πρωταθλητή Ευρώπης!

1. Ο παράδεισος και η κόλαση του «Καμπ Νου».

Όσα χρόνια και να περάσουν, δύσκολα θα βρεθεί ανατροπή που να ξεπερνάει εκείνο που συνέβη στη Βαρκελώνη το 1999. Δεν ήταν εξίσου εντυπωσιακό, δεν ήταν θεαματικό, ούτε πλούσιο σε γκολ σαν το χθεσινό. Ποτέ, όμως, ξανά δεν έκανε κανείς τη διαδρομή παράδεισος-κόλαση τόσο γρήγορα. Ούτε βρέθηκε από την κόλαση στον παράδεισο τόσο χαρακτηριστικά. Η Μπάγερν, εκείνοι οι Γερμανοί που πάντα κερδίζουν στο τέλος, κέρδιζαν από το 6ο λεπτό του αγώνα. Κέρδιζαν για 85 λεπτά αγώνα. Θα ήταν πρωταθλητές Ευρώπης, αρκεί να περνούσαν και τα τρία λεπτά των καθυστερήσεων. Στο πρώτο λεπτό ο Τέντι Σέριγχαμ ισοφαρίζει σε 1-1. Στο δεύτερο λεπτό, ο Σόλσκιερ κάνει το 2-1. Στην ίδια εστία που έκανε το θαύμα χθες η Μπαρτσελόνα!

http://www.youtube.com/embed/nVjAP9iq_YU?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
Ανατροπές που έγραψαν ιστορία: Όταν το αδύνατο γίνεται δυνατό! (vids)