MENU

Θα μπορούσε ν' αποτελεί το ιδεατό παράδειγμα πλήρους μεταστροφής των συναισθημάτων: όταν η κληρωτίδα έφερε την Μπάγερν στο δρόμο της Πόρτο για τους προημιτελικούς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ο Λοπετέγι και οι παίκτες του λογικά θα έψαχναν φανέλες φωτεινού χρώματος- τις μαύρες, για παράδειγμα- προκειμένου να ταιριάζουν με την ψυχολογία τους, καθώς το βαυαρικό μεγαθήριο δεν είναι και ο πιο επιθυμητός αντίπαλος του ποδοσφαιρικού πλανήτη. 

Όμως, όχι πολύ αργότερα, βγήκαν στη φόρα τα λευκά: έξω ο Αλάμπα, έξω ο Ριμπερί, έξω ο Ρομπέν, έξω ο Μπενάτια, έξω και ο Σβαϊστάιγκερ. Εν ολίγοις, η μισή ενδεκάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα θα δει τον σημερινό αγώνα έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. 

Κάπως έτσι, το ακλόνητο φαβορί, η Μπάγερν, συγκεντρώνει ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να κλονιστεί σήμερα, ή, έστω, η Πόρτο δε θα φορέσει την ενδυμασία του προβάτου που οδηγείται με περισσή χάρη στη σφαγή. 

Ακόμα και αποδεκατισμένη, ωστόσο, η- αήττητη επί πορτογαλικού εδάφους- Μπάγερν παραμένει το φαβορί του ζευγαριού, αν και είναι βέβαιο πως η Πόρτο αν της ζητηθεί να πουλήσει το τομάρι της θα το δώσει σε υψηλότατη τιμή- ακριβά, δηλαδή, πολύ ακριβά. 

Μένει να φανεί, λοιπόν, μετά το τέλος του αγώνα ποια εκ των δύο ομάδων θα έχει πετάξει αγωνιστικές φωτιές. Οι «Δράκοι» που έχουν το όνομα ή οι «Βαυαροί» που έχουν τη χάρη; Το πρόσωπο: Ακριβέστερα, τα πρόσωπα: Ζουλιέν Λοπετέγι και Πεπ Γκουαρντιόλα υπήρξαν συμπαίκτες επί μια τετραετία (1994-1997) στην Μπαρτσελόνα την περίοδο που φορούσαν και οι δυο τους ποδοσφαιρικά παπούτσια, όμως σήμερα είναι η πρώτη φορά από τότε που φόρεσαν σακάκια που τίθενται αντιμέτωποι. Ο προπονητής της Πόρτο μπορεί να μη διαθέτει τη λάμψη που καλύπτει τον Πεπ, όμως ειδικεύεται στο να παίρνει τα πορτοφόλια αυτών που κάθονται στον απέναντι πάγκο. Βέβαια, το να πάρεις αυτό του Γκουαρντιόλα μοιάζει, πολλές φορές, με “Mission Impossible”. Ο αριθμός: 11. Αυτοί είναι οι αγώνες που έχει δώσει επί πορτογαλικού εδάφους η Μπάγερν και ιδού ο αριθμός των ηττών της σε αυτά τα 11 παιχνίδια: 0. Ακριβώς, μηδέν. Οι Βαυαροί μετρούν 5 νίκες και 6 ισοπαλίες σε αυτά τα έντεκα ματς και ο στόχος τους είναι η θετικότατη παράδοσή της να συνεχιστεί και για 12ο παιχνίδι. Το απουσιολόγιο: Είναι τόσο γεμάτο που χρειάζεται ηλεκτρονική κόλλα Α3 προκειμένου να γίνει εκτενής καταγραφή. Κάπως έτσι, η επιγραμματική αναφορά κρίνεται επιβεβλημένη: σίγουρα εκτός αγώνα ο Τέγιο και ο Μαρκάνο (ναι, ο γνωστός πρώην παίκτης του Ολυμπιακού) για την Πόρτο, ενώ αμφίβολος είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, ο Τζάκσον Μαρτίνες. 

Στον αντίποδα, η Μπάγερν δίνει καινούριο νόημα στη λέξη “αποδεκατισμένος”, καθώς η λίστα με τους απόντες της συναγωνίζεται αυτήν του Σίντλερ: Στάρκε, Χάβι Μαρτίνεθ, Μπενάτια, Αλάμπα, Ρομπέν, Σβαϊνστάγκερ, Ριμπερί. Περισσότεροι εκτός παρά εντός, δηλαδή, για τον Γκουαρντιόλα... Η προϊστορία: Αυτή είναι η τρίτη φορά που οι δύο ομάδες συναντώνται στους προημιτελικούς του Champions League: τη σεζόν 1999-2000 η Μπάγερν είχε επικρατήσει 2-1 εντός έδρας στο πρώτο παιχνίδι και είχε έρθει ισόπαλη με την Πόρτο στο δεύτερο (1-1) παίρνοντας την πρόκριση, ενώ ίδια ήταν η κατάληξη και τη σεζόν 1990-1991 (στο τότε κύπελλο Πρωταθλητριών), μιας και το πρώτο ματς είχε λήξει ισόπαλο 1-1 στο Μόναχο, όμως στον επαναληπτικό είχε κερδίσει με 0-2. 

Όμως, στο σημαντικότερο παιχνίδι των δύο ομάδων, το 1987 στον τελικό του Πρωταθλητριών στη Βιέννη, η Πόρτο είχε αναδειχθεί θριαμβεύτρια με 2-1 και είχε σηκώσει ψηλά στον ουρανό το τρόπαιο που απονέμεται στον νικητή της διοργάνωσης. Η δήλωση: «Τους σεβόμαστε. Διαθέτουν μία από τις καλύτερες ομάδες που είχε ποτέ η Μπάγερν στην ιστορία της. Όμως, θέλουμε να έχουμε εμείς το πάνω χέρι». Τάδε έφη ο Ζουλιέν Λοπετέγι, καταδεικνύοντας πως στο λεξιλόγιό του δεν περιλαμβάνεται το λήμμα “ηττοπάθεια”. Πιθανές συνθέσεις: Πόρτο: Φαμπιάνο,  Ντανίλο, Μαϊκόν, Μάρτινς ίντι, Άλεξ Σάντρο, Κασεμίρο, Ερέρα, Όλιβερ Τόρες, Κουαρέσμα, Μπραχίμι, Αμπουμπακάρ. Μπάγερν: Νόιερ, Ραφίνια, Μπόατενγκ, Ντάντε, Μπερνάτ, Τσάβι Αλόνσο, Λαμ, Μίλερ, Τιάγκο, Γκέτσε, Λεβαντόφσκι. 

Η... ευκαιρία των «Δράκων»