MENU

Στις 10:20 της 5ης Φεβρουαρίου του 1985 γεννήθηκε, στο νοσοκομείο Cruz de Carvalho στο Φουντσάλ της Μαδέιρα, το νεότερο από τα τέσσερα παιδιά του Ζοσέ Ντινίς Αβέιρο και της Μαρία Ντολόρες. Ο κηπουρός και η μαγείρισσα -καθαρίστρια είχαν ήδη τον Ούγκο, την Έλμα και την Κάτια, αλλά έφεραν στον κόσμο και τον Κριστιάνο Ρονάλντο δίνοντας το όνομα του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν, ενώ το πρώτο όνομα ήταν η ιδέα της θείας του.

Στη φτωχογειτονιά...

Η οικογένεια του Ρονάλντο δεν ζούσε πλουσιοπάροχα, το αντίθετο μάλιστα, στη φτωχογειτονιά του Φουντσάλ ο πατέρας του τριγυρνούσε συνεχώς μεθυσμένος και η μητέρα του έκανε δύο και τρεις δουλειές, ώστε να μην λείψει τίποτα στα τέσσερα της παιδιά.

Στην οδό Quinta do Falcão, 27, στην ενορία του St. Anthony του Φουντσάλ ο Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα παίζοντας μπάλα στις αλάνες: «Εγώ και οι μπάλες ήμασταν πάντα οι καλύτεροι φίλοι. Είχα μια καλή παιδική ηλικία, πέρασε και πολλά άσχημα, όμως κρατάω τις καλές αναμνήσεις και δεν ντρέπομαι για τίποτα», έχει αναφέρει ο Πορτογάλος σούπερ σταρ.

Σταδιακά, το ταλέντο του μικρού αγοριού της καθαρίστριας και του αλκοολικού άρχισε να συγκεντρώνει την προσοχή της γειτονιάς. Όταν ο Ρονάλντο ήταν έξι χρονών τα παιδιά της γειτονιάς τον πήραν στην ομάδα τους. Η FC Swallow, της οποίας η έδρα ήταν λίγα μέτρα από το σπίτι του, άρχισε τη ποδοσφαιρική ζωή του Κριστιάνο μετά από υπόδειξη του ξαδέλφου του Νούνο που είχε φορέσει τη φανέλα του συλλόγου.

«Όταν γυρνούσε από το σχολείο, του έλεγα να κάνει τα μαθήματά του και μου έλεγε ότι δεν είχε τίποτα. Του έφτιαχνα να φάει και εκείνος πηδούσε από το παράθυρο και έτρεχε έξω μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Συνήθιζε να κλαίει, όταν έκανε πάσες στους συμπαίκτες του και εκείνοι δεν σκόραραν και ο κόσμος του έβγαλε το παρατσούκλι cry-baby (μωρό που κλαίει) και μικρή μέλισσα, διότι κανένας δεν μπορούσε να τον πιάσει», αποκάλυψε η αγαπημένη του μητέρα.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο πατέρας του Κριστιάνο ήταν επίσημο μέλος της ομάδας της γειτονιάς και είχε προσκαλέσει τον αρχηγό της ομάδας να γίνει ο νονός του τέταρτου παιδιού του. Ο Τζόναθαν Σόουζα δεν το ήξερε τότε, αλλά θα έπαιζε ρόλο κλειδί στη ζωή του αγοριού.

Οι ιστορίες για το αγόρι ονόματι Κριστιάνο Ρονάλντο εξαπλώθηκαν σε όλο το νησί της Μαδέιρα και μόλις σε ηλικία 10 ετών, οι δύο μεγαλύτεροι σύλλογοι της περιοχής, η Μαρίτιμο και η Νασιονάλ ενδιαφέρθηκαν για την απόκτηση του.

Το 1995, ο νεαρός Πορτογάλος που ξεχώριζε για την ταχύτητα του είχε ιδιαίτερη συμπάθεια στην πρώτη (Μαρίτιμο), αλλά έχασαν μια συνάντηση με την ομάδα του κατέληξε στη Νασιονάλ με 500 ευρώ!

Την πρώτη του χρονιά έγινε πρωταθλητής και το άστρο του έλαμπε στη Μαδέιρα παρότι ήταν πιτσιρικάς. Όλοι ήξεραν πως ένα ποδοσφαιρικό αστέρι είχε γεννηθεί!

Η Νασιονάλ ήταν πολύ μικρή για το ταλέντο του που αναπτυσσόταν πάρα πολύ γρήγορα. Ο σύλλογος χρωστούσε στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας 25.000 ευρώ για έναν παίκτη που λεγόταν Φράνκο.

Ο πρόεδρος της Νασιονάλ, Ρούι Άλβες αποφάσισε να παραχωρήσει τον Κριστιάνο στην Σπόρτινγκ αν η ομάδα της Λισαβόνας ξεχνούσε το χρέος. Ο Ρονάλντο πήγε για δοκιμαστικά στην πρωτεύουσα. Ήταν μια υπόθεση: όλα ή τίποτα!

«Ο Κριστιάνο ήταν πολύ ταλαντούχος από την ηλικία των 11. Είχε φανταστικό κοντρόλ, σπουδαία νοοτροπία και είχε σωστή συμπεριφορά και μεγάλη αποφασιστικότητα. Έφτασε στα 12 στην ομάδα και πέρασε τα δοκιμαστικά. Στα 16 του πέρασε τα δοκιμαστικά για να μπει στην πρώτη ομάδα. Είχα μερικές αξιόπιστες αναφορές από μερικούς φίλους και έτσι δέχτηκα να έρθει και να προπονηθεί μαζί μας. Τον είδα δύο φορές και ευτυχώς εισηγήθηκα στους ανθρώπους της πρώτης ομάδας τη μεταγραφή του. Όλα τα υπόλοιπα παιδιά, ακόμα και τα πιο μεγάλα από τον Κριστιάνο, αντιλαμβάνονταν πως ήταν διαφορετικός, ξεχωριστός. Από νεαρός έκανε προπονήσεις με βάρη», είπε ο Αουρέλιο Περέιρα.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε έναν στενό φίλο και συμπαίκτη, τον Άλμπερτ Φαντράου και έπρεπε ένας από τους δύο να μετακομίσει στη Λισαβόνα. Η Σπόρτινγκ είχε διαμηνύσει: όποιος βάλει τα περισσότερα γκολ θα έρθει μαζί μας...

«Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο μου, Άλμπερτ, για την επιτυχία μου. Παίζαμε μαζί μικροί. Όταν έφτασαν άνθρωποι της Σπόρτινγκ, μας είπαν ότι όποιος σκόραρε περισσότερα γκολ, θα γινόταν αποδεκτός από την Ακαδημία της. Νικήσαμε 3-0, εγώ είχα πετύχει το πρώτο γκολ, ο Αλμπερτ το δεύτερο με κεφαλιά και το τρίτο ήταν ένα γκολ που άφησε εντύπωση σε όλους. Ο Άλμπερτ βγήκε τετ-α-τετ με τον τερματοφύλακα, εγώ έτρεχα δίπλα του, κατάφερε να τον περάσει και απλά έπρεπε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα σε άδεια εστία. Όμως, πάσαρε σε μένα και σκόραρα. Έγινα αποδεκτός από την Ακαδημία. Μετά το ματς, τον πλησίασα και τον ρώτησα 'γιατί;' και εκείνος μου απάντησε 'είσαι καλύτερος από μένα'», αποκάλυψε ο σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Κριστιάνο δεν ζήτησε την άδεια του πατέρα του για να πάει στη Λισαβόνα, αφού ήταν συνεχώς μεθυσμένος και δεν έδινε σημασία για το τι γινόταν στην οικογένεια του. Ο μεγαλύτερος του αδερφός είχε μπελάδες από μικρό παιδί και οι αδερφές του δεν μπορούσαν να βοηθήσουν στα έξοδα του σπιτιού λόγω ηλικίας. Ετσι, με τη βοήθεια της μητέρας του έκανε το βήμα μακριά από την φτωχογειτονιά του...

«Όταν ο Ρονάλντο ήρθε στη Λισαβόνα, ήταν μόλις 12 ετών και ήταν πολύ δύσκολο γι' αυτόν να προσαρμοστεί. Έκλαψε πολλές ημέρες. Άφησε το χωριό του, την οικογένειά του, ήρθε σε μία μεγάλη και μακρινή πόλη, σε μία δύσκολη ατμόσφαιρα και με μερικές εγκαταστάσεις όχι τόσο καλές όσο αυτές που έχουμε τώρα. Απλά φανταστείτε πόσο δύσκολο ήταν γι' αυτόν. Εάν δεν ήταν τόσο δυνατός και τόσο πεπεισμένος ότι το όνειρό του ήταν να γίνει ποδοσφαιριστής, θα τα είχε παρατήσει», είπε μόλις χθες ο τότε συντονιστής των τμημάτων υποδομής της Σπόρτινγκ, Αουρέλιο Περέιρα!

Στα 15 του είχε υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς, καθώς οι γιατροί είχαν διαγνώσει ταχυκαρδία με συνέπεια να υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Στις 17 Απριλίου 1997, ο προπονητής και ο βοηθός του αποφάσισαν να βάλουν τον Ρονάλντο να προπονηθεί με μεγαλύτερα παιδιά και όλοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό.

Στα 16 του και για έξι μήνες έμεινε σε ένα hostel στην Λισαβόνα μαζί με άλλα 16 παιδιά - συμπαίκτες του. Μέσα σε δύο χρόνια εντυπωσίασε και ένα φιλικό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έκανε τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να τον ζητήσει μέσα από το αεροπλάνο πως πρέπει να μετακομίσει στο «Ολντ Τράφορντ». Τα υπόλοιπα τα ξέρετε...

http://www.youtube.com/embed/BO9V_Pd9DtQ?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
Ο Κριστιάνο της Σπόρτινγκ πριν γίνει Ρονάλντο της Ρεάλ (pics & vid)