MENU

Αυτό αποδείχτηκε, άλλωστε, και με την άρον άρον πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα προς τους παλαιμάχους της ΑΕΚ για εκείνη τη συνάντηση στην Κουμουνδούρου, η οποία όμως κατέληξε σε φιάσκο. Η κατάσταση δεν εκτονώθηκε και η φωτιά δεν έσβησε. Κάτι απολύτως φυσιολογικό. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε μία πολιτική γεμάτη υπεκφυγές και ήξεις αφήξεις απέναντι σε μία υπόθεση, αυτή της «Αγιά-Σοφιάς», που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες φίλους της ΑΕΚ, οι οποίοι τυχαίνει να... ψηφίζουν στις προσεχείς εκλογές. Και ακριβώς εκεί γίνεται ο τζόγος.

Από τη μία πλευρά εμφανίζονται οι «σκληροπυρηνικοί», που θέλουν να τα 'χουν καλά με τους «ταλιμπάν» οικολόγους και με τις «αντικαπιταλιστικές» και μαρξιστικές συνιστώσες και επιτίθενται συνεχώς τόσο στον Δημήτρη Μελισσανίδη όσο και στο πρότζεκτ της «Αγια-Σοφιάς», θεωρώντας το «αυτοκρατορικό»! Έτσι το χαρακτήρισε ο διευθυντής της «Αυγής» και υποψήφιος βουλευτής, Νίκος Φίλης. Λες και θα 'πρεπε να τον ρωτήσει η ΑΕΚ για την... τεχνοτροπία και την αρχιτεκτονική μορφή του έργου. Εφόσον, όμως, αυτό είναι απολύτως νόμιμο (που είναι 100%) δεν πέφτει λόγος σε κανέναν Φίλη αν στο γήπεδο θα υπάρχουν αναμμένες δάδες ή χαμάμ...

Από την άλλη μεριά, παρουσιάζονται οι «ισορροπιστές» του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος των αντιδράσεων (ίσως και το δίκαιο της ΑΕΚ), κρατούν χαμηλούς τόνους και προσπαθούν να πείσουν τους ΑΕΚτσήδες -τουλάχιστον μέχρι αυτοί να φτάσουν στην κάλπη- πως «το γήπεδο θα γίνει». Δίχως, όμως, να παρουσιάζουν κάποια σαφή θέση και δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ προς αυτή την κατεύθυνση.

Η βουλευτής Ελένη Αυλωνίτου, για παράδειγμα, έλεγε στη «Δίκη» του ΣΚΑΪ τα ξημερώματα της Τρίτης ότι «δεν θα τα χαλάσουμε για δυο δέντρα. Η ΑΕΚ θα φτιάξει το γήπεδό της με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»! Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ, Άρης Βασιλόπουλος, έχει προσφύγει στο ΣτΕ και απειλεί να τινάξει το έργο στον αέρα ακριβώς για αυτά τα δύο (που, για την ακρίβεια, είναι 52) δέντρα!

Ταυτόχρονα, ενώ η Αυλωνίτου δηλώνει, κλείνοντας το... μάτι στους ΑΕΚτσήδες, πως «ο κωδικός για τα 20 εκατ. της Περιφέρειας υπάρχει και έχει εγκριθεί» και ψάχνει αυτοεπιβεβαίωση με την επική ατάκα «πιστεύω να ικανοποίησα με αυτά που είπα» (!), ο Νίκος Φίλης αποφασίζει και διατάσσει: «Δεν θα δοθεί δεκάρα τσακιστή για το γήπεδο της ΑΕΚ». Και ο (επίσης υποψήφιος) Δημήτρης Τσουκαλάς ωρύεται τηλεοπτικώς: «Είναι καταστροφή του άλσους το γήπεδο της ΑΕΚ»! Άντε βγάλε άκρη...

Και να σταματούσαν εδώ οι παλινωδίες, θα 'ταν καλά. Εμφανίζεται ξαφνικά ένας άλλος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο οποίος λέει στους οπαδούς της ΑΕΚ στην Κρήτη ότι «είναι χτύπημα για το περιβάλλον να κοπεί έστω ένα δέντρο». Και εξαγγέλλει -σύμφωνα με τον Σ.Φ. ΑΕΚ Ηρακλείου- πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί για να πάρει τον ΟΠΑΠ από τα χέρια του Μελισσανίδη και στη συνέχεια θα διαθέσει -μέσω του ΟΠΑΠ- όσα χρήματα χρειάζονται για να φτιαχτεί ένα γήπεδο που θα σέβεται το περιβάλλον και το οποίο θα διαχειρίζεται ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας»! Δηλαδή, ένα δημοτικό γήπεδο σε ένα οικόπεδο που ανήκει στην ΑΕΚ με λεφτά του κράτους! Ήτοι του ΟΠΑΠ που θα... αφαιρεθεί από τον Μελισσανίδη και τους συνεταίρους του. Ασύλληπτο! Αλλά καταγεγραμμένο κι αυτό ως το (πρώην)... κρυφό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε, ο Κριτσωτάκης απλώς επικύρωσε τα σχετικά ρεπορτάζ...

Και φτάνουμε στο δια ταύτα: το μεγάλο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να το έχει με τον Μελισσανίδη. Αυτόν δείχνει να έχει στο στόχαστρό του, αυτόν «φωνάζει» με τη στάση του πως θα επιχειρήσει να κυνηγήσει και να αποδυναμώσει. Όσα είπε, εξάλλου, ο Κριτσωτάκης τα είχε πει λίγες ημέρες νωρίτερα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντησή του με τους πράκτορες του ΟΠΑΠ: «Για εμάς, το εθνικό έγκλημα της εκχώρησης του ΟΠΑΠ, και μάλιστα με σκανδαλώδεις χαριστικούς όρους, δεν είναι καθόλου τετελεσμένο γεγονός. Μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πει “ο γέγονε γέγονε”»!

Με απλά λόγια, αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί κυβέρνηση (και ειδικά αυτοδύναμη) σκοπεύει να «χτυπήσει» τον Μελισσανίδη -πέραν του γηπέδου- και στην επιχειρηματική κίνησή του με τον ΟΠΑΠ! Το λέει φωναχτά, δεν το κρύβει.

Ωστόσο, η εμπλοκή της «Αγια-Σοφιάς» σ' αυτόν την «εμπόλεμη ζώνη», έχει και συνέπειες. Οι ΑΕΚτσήδες έχουν βγει στο αντάρτικο και δεν αφήνουν ήσυχο τον Τσίπρα. Δεν αρκούνται μόνο στις διαδηλώσεις υπέρ του γηπέδου κατά τη διάρκεια των αγώνων της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Έχουν μεταφέρει το πεδίο δράσης και διαμαρτυρίας τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας!

Στην Καλαμάτα, οπαδοί της ΑΕΚ σήκωσαν πανό κατά τη διάρκεια ομιλίας του Τσίπρα και... απομακρύνθηκαν από την Ασφάλεια. Στα Χανιά έγραψαν συνθήματα υπέρ της “Αγια-Σοφιάς” έξω από την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Πανό ανέβασαν και στην Κομοτηνή και σκόπευαν να παραβρεθούν και στην προεκλογική συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα. Αλλά τους σταμάτησαν τα ΜΑΤ, απειλώντας με συλλήψεις αν επιχειρήσουν να προσεγγίσουν το σημείο της ομιλίας! ΑΕΚτσήδες βρήκε μπροστά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στην Καβάλα, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να τοποθετηθεί -γενικά και αόριστα- και για το ζήτημα του γηπέδου.

Και την Παρασκευή, στη δίκη των συλληφθέντων οπαδών για τα επεισόδια στα Θεοφάνεια, οι φίλοι της ΑΕΚ ετοιμάζονται να διαδηλώσουν έξω από Ευελπίδων.

Το πράγμα έχει ξεφύγει πια από τα στενά όρια του ποδοσφαίρου και της Νέας Φιλαδέλφειας. Και έχει πάρει πολιτικές (και απρόβλεπτες) διαστάσεις. Κάτι που δεν είχε υπολογίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποφεύγει να δεσμευτεί ότι δεν θα εμποδίσει την υλοποίηση του σχεδίου της ΑΕΚ για την επιστροφή στο σπίτι της.

Και αν οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν με ακρίβεια τις τάσεις των ψηφοφόρων και η αυτοδυναμία κρίνεται πράγματι στον... πόντο, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει βρει έναν μεγάλο μπελά. Και να χάσει τον κυβερνητικό στόχο του για τα καπρίτσια ορισμένων στελεχών του.

Γιατί κάποιες χιλιάδες ΑΕΚτσήδων το εννοούν το σύνθημα «το γήπεδο στηρίζουμε και ανάλογα ψηφίζουμε»...

Το αντάρτικο των ΑΕΚτσήδων και η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ