MENU

Το ποδόσφαιρο χαρακτηρίζεται και ως λαϊκό άθλημα. Λάθος… Χαρακτηριζόταν, μιας και οι τιμές παρακολούθησης αγώνων από τις εξέδρες έχουν απομακρύνει κοινωνικές ομάδες από τα γήπεδα. Ή κι αν δεν συμβαίνει αυτό, στη χειρότερη οι φίλαθλοι «ματώνουν» οικονομικά προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τους αγώνες της αγαπημένης τους ομάδας. Το sdna.gr σκάναρε… τις τιμές των εισιτηρίων στα τέσσερα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης (Πρέμιερ Λιγκ, Πριμέρα Ντιβιζιόν, Μπουντεσλίγκα και Serie A) και με εμφανέστατη φωτεινή εξαίρεση την Μπουντεσλίγκα διαπιστώνεται περίτρανα το γεγονός ότι οι φίλαθλοι έχουν τεθεί οικονομικά στο περιθώριο.Οι προκλητικές τιμές στην Αγγλία και η αντίδραση των οπαδών

Στην Πρέμιερ Λιγκ το φαινόμενο της αύξησης των τιμών στα εισιτήρια σπάει κάθε κοντέρ μιας και μιλάμε για το μακράν πιο ακριβό πρωτάθλημα του πλανήτη. Η φθηνότερη μέρα ενός οπαδού στην Αγγλία για να παρακολουθήσει έναν εντός έδρας αγώνα της ομάδας του κατά μέσο όρο ανέρχεται στα 45 ευρώ (εισιτήριο, πρόγραμμα αγώνα), ενώ ο μέσος όρος των φθηνότερων διαρκείας στα 610 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 8,7% από το 2012! Και μιλάμε πάντα για τις φθηνότερες τιμές που κυκλοφορούν είτε σε εισιτήρια αγώνα είτε σε εισιτήρια διαρκείας ανά μέσο όρο καθώς σε top κλαμπς όπως οι Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ οι τιμές είναι εξοργιστικές καθώς η πλειοψηφία αυτών ανά αγώνα ξεκινούν από τα 50 ευρώ. Μάλιστα η πλέον προκλητική σε επίπεδο διαρκείας είναι η Άρσεναλ καθώς το φθηνότερο από αυτά στο «Έμιρατς» αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 1200 ευρώ!

Εκπληκτική είναι στην Πρέμιερ Λιγκ η κλιμάκωση της αύξησης των τιμών τα τελευταία χρόνια. Η μέση τιμή των φτηνότερων εισιτηρίων στο Νησί έχει αυξηθεί σχεδόν στο διπλάσιο σε σχέση με το κόστος ζωής από το 2011. Πιο συγκεκριμένα η αύξηση που παρατηρείται στις τιμές των εισιτηρίων ανέρχεται στο 13% ενώ αυτή του κόστους ζωής στο 6,8% το ίδιο διάστημα. Μάλιστα η αύξηση της κοστολόγησης των εισιτηρίων χρόνο με τον χρόνο «σκαρφάλωνε» από το 2011 κατά 4,4%, τη στιγμή που ο πληθωρισμός ανέβαινε κατά 1,2%, δηλαδή πάνω από το τριπλάσιο!

Αυτό φυσικά προκάλεσε αντιδράσεις που εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια με πλακάτ στα γήπεδα και κινήματα οπαδών που διοργάνωσαν πορείες πριν την έναρξη αγώνων της Πρέμιερ Λιγκ σε όλη την Αγγλία. Μάλιστα η αγανάκτησή τους έφτασε μέχρι το Λονδίνο και τα γραφεία της Πρέμιερ Λιγκ με κεντρικό σύνθημα «οπαδοί ενωμένοι ποτέ νικημένοι», σε μία πορεία που πήραν μέρος μαζί οπαδοί διαφόρων συλλόγων. «Το ποδόσφαιρο μετατρέπεται σε ένα σπορ των πλουσίων. Φτάνουμε στο σημείο όπου μπορούμε να παρακολουθήσουμε μόλις μερικά ματς από την κερκίδα. Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο κινδυνεύει να πεθάνει», είναι μερικά από τα συνθήματα των κινημάτων αυτών που βλέπουν τους… γραβατομένους να αντικαθιστούν τον παραδοσιακό ποδοσφαιρικό κόσμο από τις εξέδρες.

Κοιτάζοντας βέβαια την πληρότητα που ξεπερνάει σταθερά κάθε χρονιά το 90% θα πει κανείς πως το πρόβλημα στην Αγγλία δεν είναι υπαρκτό. Αλλά αν αναλογιστεί κανείς ότι για το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ ταξιδεύουν από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, τότε αναθεωρεί τη σκέψη του. Άλλωστε σταθερά τα ποσοστά πληρότητας στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ χρόνο με το χρόνο πέφτουν, έστω και σε μικρά επίπεδα.Ισπανία – «Τσουχτερές» τιμές παρά την κρίση

Η Ισπανία αποτελεί μία από τις χώρες που μαστίζεται από την οικονομική κρίση κι ενώ το λογικό θα ήταν οι τιμές των εισιτηρίων να πέφτουν προκειμένου ο κόσμος να ανταπεξέλθει οικονομικά, εντούτοις μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Στην Πριμέρα Ντιβιζιόν παρατηρούνται τα ακριβότερα εισιτήρια σε σχέση με κάθε άλλο πρωτάθλημα (31 ευρώ το φτηνότερο – 154 ευρώ το ακριβότερο) με τον μέσο όρο να ανέρχεται στα 53 ευρώ!

Οι… κουφές τιμές έρχονται από το παραδοσιακό clasico όπου η φτηνότερη τιμή που μπορεί να πληρώσει κανείς ανέρχεται στα 70 ευρώ με τις τιμές να αγγίζουν τα 340 ευρώ στην ανώτατη κλίμακά τους. Στα εντός έδρας ματς της Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου για τα παιχνίδια Α κατηγορίας με δυνατούς αντιπάλους πλην της Ρεάλ Μαδρίτης οι τιμές ξεκινούν από τα 55 ευρώ και μάλιστα με διαθεσιμότητα αρκετά περιορισμένη. Στα περισσότερα οι αριθμοί είναι τριψήφιοι η τείνουν προς τα εκεί! Βέβαια σε παιχνίδια με αντιπάλους χαμηλότερης δυναμικότητας η Μπαρτσελόνα ρίχνει κατά πολύ τις τιμές βρίσκοντας πληθώρα εισιτηρίων που κυμαίνεται από 13 ως 26 ευρώ. Η Ρεάλ Μαδρίτης πάντως αποτελεί ακριβή ακόμη και σε αυτήν την κατηγορία αγώνων καθώς χρεώνει από 30 ευρώ και πάνω…

Στην Πριμέρα πάντως φαίνεται πως οι σύλλογοι ενώ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα εισιτήρια μεμονωμένων αγώνων προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους, δίνουν ωστόσο την ευκαιρία σε... μόνιμους θεατές να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα με ανταγωνιστικά πακέτα διαρκείας. Στο Καμπ Νου μπορεί κάποιος να αγοράσει διαρκείας με 132 ευρώ ενώ στο Μπερναμπέου με 223 ευρώ. Μάλιστα ο μέσος όρος των τιμών των φτηνότερων διαρκείας στην Ισπανία βρίσκεται στα 228 ευρώ.«Αλμυρές» τιμές και στην Ιταλία

Σε ακόμη μια χώρα που ταλανίζεται από την οικονομική κρίση, στην Ιταλία, η παρακολούθηση αγώνων της Serie A χρειάζεται επίσης καλό… πορτοφόλι. Αρκεί να επισημάνουμε πως κατά μέσο όρο χρειάζεται να δαπανηθούν 48 ευρώ για ένα εισιτήριο… Μάλιστα η πληρότητα των γηπέδων μόλις που ξεπερνά το 50% καθώς τόσο η τιμή όσο και οι υπηρεσίες που παρέχονται από τις εγκαταστάσεις (που δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την τιμή αυτή) αποτρέπουν τον κόσμο από το γήπεδο. Συν τοις άλλοις όλοι οι αγώνες της Serie A μεταδίδονται τηλεοπτικά από συνδρομητικά πακέτα, κάτι που αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα της αποστροφής του κόσμου.

«Οι οπαδοί δεν αντέχουν να έρθουν στο γήπεδο καθώς έχουν άλλες προτεραιότητες. Όλο και περισσότεροι οπαδοί στην Ιταλία διαλέγουν να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια από το σπίτι τους γιατί είναι φτηνότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα γήπεδα να αδειάζουν και να χαλάει την ατμόσφαιρα τόσο γι’ αυτούς που πάνε ακόμα στο γήπεδο, όσο και γι’ αυτούς που βλέπουν τα παιχνίδια από την τηλεόραση», είχε αναφέρει ο Ουμπέρτο Γκαντίνι, εκ των εμπορικών διευθυντών της Μίλαν.

Αξίζει να αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες τιμές που αγγίζουν τα όρια της υπερβολής. Το φθηνότερο διαρκείας της Γιουβέντους ανέρχεται στα 440 ευρώ και πιάνει τα 1400, ενώ μεμονωμένα τα εισιτήρια στα εντός έδρας ματς αρχίζουν από 30 με 40 ευρώ τα φτηνότερα, αλλά η πλειοψηφία τους (τα 2/3) ξεκινούν από 60 ευρώ και πάνω!

Στη Μίλαν για τα παιχνίδια Α κατηγορίας με δυνατούς αντιπάλους το φτηνότερο εισιτήριο κοστίζει 26 ευρώ, αλλά στο τρίτο διάζωμα, καθώς για όλες τις άλλες εξέδρες στην καλύτερη οι τιφόζι της Μίλαν θα βγάλουν 50 ευρώ για να παρακολουθήσουν τους «Ροσονέρι»! Αλλά και στα παιχνίδια με μικρότερους αντιπάλους η διαφορά δεν είναι σημαντική καθώς η πλειοψηφία των τιμών των εισιτηρίων στο Σαν Σίρο αρχίζει από τα 39 ευρώ.Φωτεινή εξαίρεση η γερμανική Μπουντεσλίγκα!

Η μοναδική εξαίρεση από τα μεγάλα πρωταθλήματα που ο φίλαθλος δεν πέφτει θύμα εκμετάλλευσης από την αγαπημένη του ομάδα είναι η περίπτωση της Μπουντεσλίγκα. Στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια οι χαμηλές τιμές σε εισιτήρια και διαρκείας καθώς και οι κερκίδες ορθίων όχι μόνο προσελκύουν κόσμο από όλες τις κοινωνικές ομάδες στα γήπεδα (94% πληρότητα) αλλά δημιουργούν και εξαιρετική ατμόσφαιρα σε αυτά.

Ο μέσος όρος τιμών στα εισιτήρια της Μπουντεσλίγκα ανέρχεται στα 23 ευρώ ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει ματς των μεγάλων του πρωταθλήματος (Μπάγερν Μονάχου, Ντόρτμουντ, Σάλκε και Λεβερκούζεν) με κάτω από 15 ευρώ!

Ανάλογες είναι και οι τιμές των διαρκείας όπου ο φίλος της Ντόρτμουντ μπορεί να παρακολουθήσει από κοντά όλους τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας του τη σεζόν με τιμές που ξεκινούν από 103 ευρώ! Το ίδιο και στην Μπάγερν με 140 ευρώ και στη Σάλκε με 148 ευρώ και μιλάμε για υπερσύγχρονα γήπεδα με τρομερές εγκαταστάσεις και διευκολύνσεις για τους φίλους του γερμανικού πρωταθλήματος. Μάλιστα αν συγκρίνουμε αυτές τις τιμές με τις αντίστοιχες μεγάλων συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ αντικατοπτρίζεται του λόγου το αληθές.

«Τα εισιτήρια είναι τόσο φτηνά γιατί θέλουμε να ανοίξουμε τις πόρτες του ποδοσφαίρου σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Το ποδόσφαιρο αποτελεί μέρος της ζωής των ανθρώπων. Αν βάλουμε τιμές στα εισιτήρια αντίστοιχες με αυτές της Πρέμιερ Λιγκ, θα χάσουμε τον κόσμο από τα γήπεδα. Οι οπαδοί είναι το σημαντικότερο που διαθέτει μία ομάδα και θα πρέπει να τους προστατέψουμε. Εμείς προσπαθούμε να αναζητούμε χρήματα από τους σπόνσορές μας και όχι από τους οπαδούς μας. Είναι σημαντικό οι οπαδοί να γνωρίζουν ότι οι ανησυχίες τους ακούγονται και ότι σαν σύλλογος τους κατανοούμε» είχε δηλώσει πρόσφατα ο εμπορικός διευθυντής της Ντόρτμουντ, Κάρστεν Κράμερ αποδεικνύοντας ότι στη Γερμανία οι φίλοι των ομάδων δεν αντιμετωπίζονται σαν ευρώ, όπως δυστυχώς συμβαίνει αλλού…

Ποδόσφαιρο, ένα ακριβό σπορ…