MENU

Ένας θρύλος της μπάλας «βουτηγμένος» ως το μεδούλι στο ποτό και στα σκληρά ναρκωτικά. Η ζωή του Πολ Γκασκόιν τα έχει όλα, αλλά ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ σταρ.

«Ο Πολ Γκασκόιν ξανακύλησε», «Ο Πολ Γκασκόιν μπήκε ξανά σε κέντρο αποτοξίνωσης», «Σοκάρει η εικόνα του Πολ Γκασκόιν», «Θλιβερή η εικόνα του Πολ Γκασκόιν», «Νέοι μπελάδες για τον Πολ Γκασκόιν». Δεν ήταν μόνο οι τίτλοι των βρετανικών ταμπλόιντ. Ήταν η ζωή του.

«Το 2008 σχεδόν πέθανα». Μόνος του το είπε, σε συνέντευξή του στη «SUN», πριν από μερικά χρόνια. «Ο φίλος μου Τζίμι Φάιβ Μπέλις λέει ότι όπως οι γάτες έχουν επτά ζωές, έτσι κι εγώ. Έχει δίκιο. Όμως αυτή είναι η τελευταία μου. Το 2008 ήταν μια τρομακτική χρονιά για μένα, η χειρότερη στη ζωή μου. Το ποτό και τα ναρκωτικά παραλίγο να με σκοτώσουν, όχι μία, αλλά αρκετές φορές. Σχεδόν πέθανα το 2008. Η εισαγωγή μου στην εντατική είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να μου συμβεί. Ένα μικρό κομμάτι μέσα μου πέθανε όταν μπήκα εκεί και δεν ξαναγυρίζει πίσω. Η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι ξέρω τι πρέπει να κάνω. Ξέρω ότι δεν πρέπει να ξαναπιώ ποτέ, διαφορετικά αυτό θα με σκοτώσει. Μέχρι και πριν από ένα μήνα είχα προβλήματα με το φαγητό, δεν μπορούσα να φάω σχεδόν καθόλου, αλλά και με τη συμπεριφορά μου. Έπινα όταν ήμουν ευτυχισμένος και όταν ήμουν δυστυχισμένος. Το παραδέχομαι, σκέφτηκα ακόμα και να πεθάνω». Ήταν η δήλωση της μετάνοιάς του. Αλλά δεν την εννοούσε. Συνέχισε. Τα ίδια και τα ίδια.

Τον Μάιο του 2008 ο «Γκάζα» έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Πελάτες ξενοδοχείου στο Σάουθ Κέσινγκτον του Λονδίνου τον βρήκαν σε κατάσταση αμόκ. Ο γιατρός διέγνωσε μανιοκατάθλιψη. Τρεις εβδομάδες νωρίτερα, τύφλα από το ποτό προσπάθησε να πνιγεί στην μπανιέρα ξενοδοχείου και να δώσει τέλος στη ζωή του. Γύριζε στους δρόμους και ζητιάνευε για μερικά ψιλά για να αγοράσει πιοτό. Η αδερφή του έκανε έκκληση δημόσια σε όσους τον αναγνώριζαν να μην του δίνουν χρήματα, αντίθετα να καλούν κάποιον να τον μαζέψει. Τον επόμενο μήνα συνελήφθη επειδή επιτέθηκε σε περαστικό στον δρόμο και μπήκε σε ψυχιατρική κλινική.

Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του βρετανικού ποδοσφαίρου. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 άρχισε την καριέρα του στη Νιούκαστλ, σε 107 παιχνίδια έβαλε 25 γκολ, αλλά επιτυχίες δεν χάρηκε. Ακολούθησε η Τότεναμ, στην οποία πήρε μεταγραφή έναντι του ποσού ρεκόρ των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας το 1991 νικώντας 2-1 τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Ήταν η πρώτη μεγάλη στιγμή της καριέρας του και φρόντισε όλοι να τη θυμούνται για τον λάθος λόγο. Ο προπονητής του αποφάσισε να βάλει άλλον παίκτη στη θέση του και ακολούθησε πανικός στον πάγκο των «πετεινών».

Συνέχισε την καριέρα του στη Λάτσιο. Πολλά προβλήματα τραυματισμών και άπειρα κρούσματα απειθαρχίας. Και τέλος μετά από ένα χρόνο. Πήγε στη Σκωτία τη σεζόν 1992-93 για να αγωνιστεί με τη Ρέιντζερς. Κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και σε 103 αγώνες σκόραρε 39 φορές. Το 1998 στο ντέρμπι με τη Σέλτικ πανηγυρίζει το γκολ του παίζοντας φλάουτο μπροστά από την εξέδρα των αντιπάλων. Αυτό θεωρείται προσβλητικό για τους καθολικούς καθώς το φλάουτο είναι το όργανο που χρησιμοποιούν οι προτεστάντες στις παρελάσεις τους και έχει συνδεθεί πολιτικά και με την κόντρα των Ιρλανδών καθολικών που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας από τη Μεγάλη Βρετανία.

Υπήρξε ηγέτης της εθνικής ομάδας της Αγγλίας, την οδήγησε στην τέταρτη θέση στο Μουντιάλ του 1990 και στα ημιτελικά του Euro 1996. Στους αγώνες της Ιταλίας, η Αγγλία διέθετε απίστευτη ομάδα. Δεν ήταν μόνο ο Γκασκόιν, αλλά και ο Λϊνεκερ, ο Πιρς, ο Γουόντλ και φυσικά ο Πίτερ Σϊλτον κάτω από τα δοκάρια. Οι παίκτες του Μπόμπι Ρόμπσον αντιμετώπισαν στον ημιτελικό τη Γερμανία του Μπεκενμπάουερ. Ο αγώνας κρίθηκε στα πέναλτι. Ο Γκασκόιν ήταν εντυπωσιακός και συγκλόνισε τους συμπατριώτες του όταν δέχθηκε την κίτρινη κάρτα που θα σήμαινε ότι θα έχανε τον τελικό αν προκρινόταν η Αγγλία. Προσπάθησε να κρύψει την απογοήτευση του σκουπίζοντας τα δάκρυα του. Στα πέναλτι είχε επιλεχθεί να εκτελέσει το τέταρτο κατά σειρά. Το εκτέλεσε ο Γουόντλ και το έχασε καθώς ο «Γκάζα» δεν ήταν καλά ψυχολογικά για να σταθεί ψύχραιμος εκείνη τη κρίσιμη στιγμή.

Το 1998 οι συμπαίκτες του στα «λιοντάρια» προετοιμάζονταν για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η προετοιμασία του Γκασκόιν ήταν με… ουίσκι. Ο Γκλεν Χοντλ τον αφήνει εκτός αποστολής. Τότε άρχισε πια να πιάνει πάτο. Η σύζυγός του ζητά διαζύγιο και τον καταγγέλλει για ξυλοδαρμό. Μπαίνει για αποτοξίνωση και δηλώνει ότι θέλει να επιστρέψει στη μπάλα. Και τα κατάφερε φορώντας τη φανέλα της Μίντλεσμπρο. ο 2000 σε ηλικία 33 ετών αποφάσισε να αλλάξει και πάλι φανέλα. Ακολούθησαν η Έβερτον και η Μπέρνλι. Το 2003 πήγε στην Κίνα, ακολούθησαν οι ΗΠΑ, μετά ξανά πίσω στην Αγγλία για να αγωνιστεί στη Γουλβς και στη Μπόστον Γιουνάιτεντ και να κλείσει την καριέρα του.

Επέμβαση στο «λιωμένο» συκώτι του το 2007 και το 2009 κάνει… τουρνέ σε τηλεοπτικές εκπομπές για να διαβεβαιώσει ότι είναι… καθαρός. Δύο μήνες μετά από αυτές τις βαρύγδουπες δηλώσεις, κυκλοφορούν φωτογραφίες του στις οποίες είναι «κομμάτια». Τα ίδια και τα ίδια. Συλλήψεις για τραμπουκισμούς, για διατάραξη κοινής ησυχίας. Για ξυλοδαρμούς και επιθέσεις. Και κάπου εκεί η μορφή του Τζορτζ Μπεστ. «Ο Θεός να τον ευλογεί... Ήταν φίλος μου, αλλά δεν θέλω να έχω την ίδια κατάληξη. Είχα την αίσθηση πως ο Τζορτζ δεν ήθελε να γίνει καλά, ενώ εγώ προσπαθώ να τα καταφέρω». Το λέει, αλλά δεν το πιστεύει. «Το πιθανότερο είναι ο μπαμπάς μου να πεθάνει σύντομα» έλεγε ο ίδιος του ο γιος.

«Είχα μπροστά μου ένα πιάτο γεμάτο κοκαΐνη. Είπα ότι θα δοκιμάσω και νόμισα ότι θα μπορούσα να σταματήσω, αλλά ήταν αδύνατο. Έφτασα σε σημείο να είμαι κλειδωμένος σε δωμάτιο ξενοδοχείου για έξι εβδομάδες. Δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε, έφτασα σε σημείο να παίρνω 16 γραμμές την ημέρα! Το ποδόσφαιρο ήταν η ζωή μου, αλλά κάποια στιγμή τελείωσε. Και τότε αναρωτιέσαι τι κάνεις από εδώ και πέρα. Εγώ βρήκα λύση στο ποτό και στα ναρκωτικά». Ομολογία. Κυνική. Ήταν άρρωστος και το ήξερε. Έπρεπε να γιατρευτεί, δεν ήθελε να πεθάνει όπως ο Μπεστ.

Την ώρα που η ζωή του έδειχνε να τελειώνει, στα 50 του, αποφάσισε να ζήσει και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κι έτσι έκανε λογαριασμούς στο twitter και στο instagram. Από την πρώτη στιγμή οι λογαριασμοί του κατακλύστηκαν από μηνύματα θαυμαστών του.

Κάποιοι απόρησαν... Οι περισσότεροι αναρωτήθηκαν τι θέλει να κάνει τώρα ο «Γκάζα». Θα αφήσει πίσω του τον κακό εαυτό του; Τι θα προβάλλει στα social media; Ο Γκασκόιν επέστρεψε για να δείξει σε όλους ότι έπαθε και έμαθε. Απέκτησε χόμπι, του αρέσει να ψαρεύει και να παίζει γκολφ. Στις φωτογραφίες που ανεβάζει δείχνει υγιής, φαίνεται να απολαμβάνει ξανά τη ζωή. Ποζάρει χαμογελαστός, δεν είναι εκείνο το ρετάλι που μάζευαν από τους δρόμους λιώμα από το ποτό.

Ο Πολ Γκασκόιν γεννήθηκε ξανά... (pics)