MENU

Δυστυχώς το σχέδιο νόμου του υφυπουργού αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού παραπέμπεται στις καλένδες, καθώς δύο μέρες μετά τις εκλογές στην ΕΠΟ, έχουμε και βουλευτικές εκλογές. Στο νομοσχέδιο προβλέπονταν η διεύρυνση του εκλογικού συστήματος στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία, με τρόπο μάλιστα απολύτως καθαρό. Να ψηφίζουν 5.000 εκπρόσωποι του συνόλου των ποδοσφαιρικών σωματείων της χώρας και όχι μόνο 57, όπως γίνεται μέχρι τώρα.

Είχαμε επισημάνει ότι αυτή η διεύρυνση θα βοηθούσε το ποδόσφαιρο να κάνει ένα βήμα μπρος. Θα απέτρεπε σε μεγάλο βαθμό τις σκέψεις για χειραγώγηση των εκλεκτόρων, καθώς ένα διευρυμένο εκλογικό σώμα είναι δύσκολο να ποδηγετηθεί. 

Παράλληλα θα έδινε μια ανάσα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που ασφυκτιά από τα μικροσυμφέροντα και τους συντεχνιασμούς των ονομαζόμενων βλαχοπροέδρων, οι οποίοι θέλουν να κάνουν το κουμάντο στην ποδοσφαιρική τους ένωση με τρόπο που θίγει ευθέως τη φύση του αθλήματος. Ακόμα θα έδινε το δικαίωμα στις μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις να έχουν από μια ψήφο, διατυπώνοντας σαφής και καθαρές θέσεις για το διακύβευμα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ας γίνουμε πιο πρακτικοί: με το σημερινό εκλογικό σύστημα η ΕΠΣ Σάμου παρότι αριθμεί ελάχιστα ερασιτεχνικά σωματεία έχει μια ψήφο. Ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός και η οι άλλοι 15 της Σούπερ Λίγκας έχουν όλοι μαζί μια ψήφο. Φτάνουμε σε ένα παραλογισμό που γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτός. Δυστυχώς αδυνατούν να τον καταλάβουν ή κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν οι πρόεδροι των ποδοσφαιρικών ενώσεων που πεισματικά δεν θέλουν να χάσουν τα κεκτημένα τους.

Σε όλους τους κοινωνικούς χώρους, αλλά και στην ίδια την πολιτική, η ψήφος είναι ατομικό δικαίωμα. Το κάθε σωματείο της χώρας πρέπει να έχει από μια ψήφο και ο εκπρόσωπός του να τη χρησιμοποιεί κατά το δοκούν κάθε τέσσερα χρόνια σε μια γιορτή ποδοσφαιρικής δημοκρατίας. Αλήθεια, ποιόν ενοχλεί αυτό; Ίσως αυτόν που θέλει να εξουσιάζει το ποδόσφαιρο μέσα από τις ψήφους 57 ανθρώπων, οι οποίοι αποφασίζουν για τους δυο πυλώνες του αθλήματος που είναι η δικαιοσύνη και η διαιτησία.

Απλή αριθμητική η χειραγώγηση των εκλεκτόρων στην ΕΠΟ