MENU

Από τις έξι αυτές προηγούμενες περιπτώσεις κατά τις οποίος ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε επαρχιακή ομάδα στον τελικό του Κυπέλλου, οι τρεις ήταν κόντρα στους θρυλικούς Μαυραετούς της δεκαετίας του '50, τη Δόξα Δράμας και από μία απέναντι σε Πιερικό, ΟΦΗ και Αστέρας Τρίπολης.1953-54: Ολυμπιακός – Δόξα Δράμας 2-0

23 Μαΐου, Λεωφόρος Αλεξάνδρας

Ο συγκεκριμένος τελικός είναι ιστορικός για ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο αφού πρόκειται για την πρώτη παρουσία επαρχιακής ομάδας σε τελικό Κυπέλλου. Το ματς διεξάγεται στο γήπεδο της Λεωφόρου και ο σαφώς καλύτερος Ολυμπιακός των Χέλμηδων φτάνει στη νίκη με 2-0, χάρη σε γκολ των Δρόσου (31') και Δαρίβα (38'). Οι «ερυθρόλευκοι» φτάνουν έτσι στο δεύτερο τους νταμπλ για τη δεκαετία του '50. Είναι η απαρχή μιας σπουδαίας ομάδας που της δόθηκε το προσωνύμιο «Θρύλος», το οποίο και έκτοτε την ακολουθεί. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Καραπατής, Ρωσσίδης, Ξανθόπουλος, Μπ. Κοτρίδης, Σούλης, Ιωάννου, Κοκκινάκης, Μουστακλής, Καρπαθάκης, Δαρίβας, Δρόσος.ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ: Μποιτάρης, Κοτρίδης, Σιμιτλιώτης, Τόλιος, Ιγνατίου, Καραλάζος, Πιστικός, Αντ. Γεωργιάδης,  Θ. Λουκανίδης, Τοκμακίδης, Ιωάννου.

1957-58: Ολυμπιακός – Δόξα Δράμας 5-1

30 Ιουλίου, Στάδιο Καραϊσκάκη

Πριν την ανακατασκευή του το 64', το -ακόμη- στάδιο Καραϊσκάκη χωρά 22 χιλιάδες κόσμου και εκείνο το απόγευμα Τετάρτης είναι κατάμεστο από οπαδούς του Ολυμπιακού. Σε αντίθεση με τον προηγούμενο, πρώτο τελικό απέναντι στη Δόξα Δράμας όταν και ο Ολυμπιακός ξεκινούσε τις επιτυχίες του για εκείνη την εποχή, αυτός γίνεται πλέον με τον «Θρύλο» της δεκαετίας του 50' να βρίσκεται στο απόγειο της -δικής του- δόξας. Έχοντας στη σύνθεσή του παίκτες όπως οι Θεοδωρίδης, Πολυχρονίου, Στεφανάκος, Κοτρίδης, Υφαντής, Μπέμπης και στον πάγκο του τον σπουδαίο Ούγγρο, Τίμπορ Κέμενι (στο τελευταίο του παιχνίδι στον Πειραιά), ο Ολυμπιακός είναι ισοπεδωτικός και φτάνει στο 5-1 με σκόρερ τους Γκαβέτσο (23'), Μπέμπη (43'), Πολυχρονίου (62'. 76') και Υφαντή (88'), ενώ η Δόξα πετυχαίνει το γκολ της τιμής στο 52' (Ναλμπάντης). Είναι το έβδομο Κύπελλο της ιστορίας των Πειραιωτών, έκτο στη δεκαετία του '50 και σε συνδυασμό με την κατάκτηση του πρωταθλήματος της περιόδου μια βδομάδα πριν με «τριάρα» επί του Παναθηναϊκού, το τέταρτο νταμπλ εκείνης της ομάδας.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Θεοδωρίδης, Καμπόλης, Σούλης, Στεφανάκος, Τσαντάκης, Κοτρίδης, Γκαβέτσος, Υφαντής, Πολυχρονίου, Μπέμπης, Ψύχος.  ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ: Σαμλίδης, Κοτρίδης, Σιμιτλιώτης, Ιγνατίου, Τ. Λουκανίδης, Τζαφέρης, Πιστικός, Ναλμπάντης,  Θ. Λουκανίδης, Π. Γρηγοριάδης, Ιωάννου.

1958-59: Ολυμπιακός – Δόξα Δράμας 2-1

5 Ιουλίου, Λεωφόρος Αλεξάνδρας

Ένας ακόμη τελικός του Ολυμπιακού απέναντι στους «Μαυραετούς», τρίτος συνολικά για τη δεκαετία του '50 και ένα ακόμη τρόπαιο καταλήγει στον Πειραιά. Η ομάδα της Δράμας είναι πανίσχυρη εκείνη την εποχή, ωστόσο η ποιότητα των «ερυθρόλευκων» γέρνει ξανά την πλάστιγγα προς το μέρος τους. Η Δόξα προηγείται στο 47' με τον Αντώνη Γεωργιάδη, ωστόσο Υφαντής (50') και Μπέμπης (59') απαντούν γρήγορα για να χαρίσουν μια δύσκολη νίκη και το τρόπαιο στην ομάδα τους. Ταυτόχρονα, ο Ολυμπιακός πετύχαινε το τρίτο σερί νταμπλ σε μια εποχή που έφτανε και στην κατάκτηση των έξι σερί πρωταθλημάτων. Ένα ρεκόρ που κρατούσε για πάνω από 40 χρόνια, ως το 2003, όταν και συμπλήρωσε επτά συνεχόμενα επί Κόκκαλη.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Θεοδωρίδης, Ξανθόπουλος, Σούλης, Στεφανάκος, Ιωάννου, Πολυχρονίου, Παπάζογλου, Χριστοφίδης, Υφαντής, Μπέμπης, Ψύχος. ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ: Μποιτάρης, Κοτρίδης, Νικολαΐδης, Ιγνατίου, Τ. Λουκανίδης,  Τζαφέρης, Ναλμπάντης, Θ. Λουκανίδης, Αντ. Γεωργιάδης, Π. Γρηγοριάδης, Ιωάννου.1962-63: Ολυμπιακός – Πιερικός 3-0

18 Ιουλίου, Λεωφόρος Αλεξάνδρας

Επόμενος τελικός κόντρα σε ομάδα της Επαρχίας για τον Ολυμπιακό, τέσσερα χρόνια μετά τον τελευταίο απέναντι στη Δόξα. Αυτή τη φορά αντίπαλος είναι ο Πιερικός, όμως η... συνήθεια παραμένει: ένα ακόμη ρεκόρ για τους «ερυθρόλευκους», που φτάνουν τα έξι σερί Κύπελλα, επίδοση που εκείνη την εποχή αποτέλεσε όχι απλά ελληνικό αλλά παγκόσμιο ρεκόρ. Το ματς ολοκληρώνεται με εύκολη επικράτηση για τους Πειραιώτες του Γιάννη Χέλμη και έναν ακόμη γύρο θριάμβου μέσα στη Λεωφόρο. Σκόρερς οι Πολυχρονίου (30'), Παπάζογλου (39') και Σιδέρης (65').ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τσανακτσής, Σημαντήρης, Στεφανάκος, Θ. Λουκανίδης, Πολυχρονίου, Γ. Σιδέρης, Γκαβέτζος, Μπέμπης, Αρ. Παπάζογλου, Ψύχος.ΠΙΕΡΙΚΟΣ: ?ρανδάκης, Κεφαλίδης, Πορτοκαλίδης, Μυστακίδης, Ταξίδης, Σιδηρόπουλος, Αμανατίδης, Φουλίδης, Κιζύρογλου, Ορφανίδης, Χριστοφορίδης.

1989-90: Ολυμπιακός – ΟΦΗ 4-2

17 Μαΐου, Ολυμπιακό Στάδιο

Ο τελικός του Ντέταρι. Ο σπουδαίος Μαγυάρος κάνει το καλύτερό του παιχνίδι στον Ολυμπιακό, θυμίζοντας σε όλους ποιος ήταν ο MVP της Μπουντεσλίγκα και Κυπελλούχος Γερμανίας με την Άιντραχτ το 1988, πριν ο Κοσκωτάς ξετινάξει τα ταμεία της Τράπεζας Κρήτης για να τον φέρει στον Πειραιά με ένα ποσό που αποτέλεσε το δεύτερο υψηλότερο της εποχής στην Ευρώπη μετά τη μεταγραφή του Μαραντόνα από τη Μπαρτσελόνα στη Νάπολι. Παράλληλα θα είναι ένα από τα τελευταία του παιχνίδια στο Λιμάνι, αλλά και το μοναδικό τρόπαιό του με την «ερυθρόλευκη» φανέλα. Αντίπαλος των Πειραιωτών σε εκείνο το ματς ήταν ο εξαιρετικός ΟΦΗ της εποχής, στην τελευταία του συμμετοχή σε τελικό. Ο Ολυμπιακός προηγείται 2-0 πριν το μισάωρο με γκολ των Τσαλουχίδη (12') και Ντέταρι (29'), όμως οι Κρητικοί ισοφαρίζουν μέσα σε πέντε λεπτά στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου με τους Βλαστό (48') και Τσίμπο (53'). Οι «ερυθρόλευκοι» φτάνουν στη νίκη με τους ίδιους σκόρερ, Τσαλουχίδη (69') και Ντέταρι (89').ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ταληκριάδης, Αποστολάκης, Καραταΐδης, Τσαλουχίδης, Παχατουρίδης, Αλεξίου, Μαυρομμάτης (76' Τσιαντάκης), Κωφίδης (89' ?ρακόπουλος), Αναστόπουλος, Ντέταρι, Μητρόπουλος.ΟΦΗ: Χανιωτάκης, Βάβουλας, Γκουλής (81' Τσινός), Πατεμτζής, Ανδρεανίδης, 'Ισις, Τσίμπος, Βέρα, Βλαστός (83' Μπατσινίλας), Νιόπλιας, Κάβουρας.

2012-13 Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης 3-1 (παρ.)

11 Μαΐου, Ολυμπιακό Στάδιο

Ο πέμπτος και τελευταίος μέχρι σήμερα τελικός Κυπέλλου του Ολυμπιακού απέναντι σε σύλλογο της ελληνικής περιφέρειας ήταν αυτός κόντρα στον Αστέρας Τρίπολης, ο οποίος... κράτησε σχεδόν δύο χρόνια! Στο ημίχρονο του αγώνα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Σάββας Θεοδωρίδης επισκέπτονται τα αποδυτήρια των διαιτητών, με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού να λέει: «Σας εύχομαι καλή επιτυχία, σφυρίξτε 50-50 και ότι βλέπετε, μη φοβάστε τίποτα». Στους δύο διοικητικούς παράγοντες ασκείται δίωξη για προσπάθεια επηρεασμού των διαιτητών, όμως στις 2/2/15 αθωώνονται από το Β' τριμελές εφετείο Πλημμελημάτων αφού δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία. Χάος ωστόσο επικράτησε και στο αγωνιστικό σκέλος, σε ένα ματς με τέσσερα γκολ, 2 κόκκινες και 10 κίτρινες κάρτες, μια... σωτήρια επέμβαση του Μανιάτη και ξύλο εντός αγωνιστικού χώρου μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων στο τέλος του αγώνα.

Οι Αρκάδες προηγήθηκαν στο 13' με τον Ράγιος, ο Φουστέρ ισοφάρισε στο 42' και στην παράταση τα γκολ του Τζιμπούρ στο 98' και του Αμπντούν στο 119' με πέναλτι για το τελικό 3-1 ολοκλήρωσαν το νταμπλ.  Ο τελικός σημαδεύτηκε από το χέρι του Μανιάτη στο 68' που θα έπρεπε να επιφέρει την αποβολή του και τον καταλογισμό πέναλτι. Η ομάδα της Τρίπολης διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι και λίγο πριν ο Γιάχος καταλογίσει την εσχάτη των ποινών υπέρ του Ολυμπιακού στο προτελευταίο λεπτό της παράτασης. Ο αγωνιστικός χώρος έγινε «ρινγκ» για 6-7 λεπτά πριν συνεχιστεί για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι το τελικό σφύριγμα. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού δεν μένουν -πλην ελαχίστων- καν για να δουν την απονομή, όμως όσα είδαν εκείνο το απόγευμα οδήγησαν σταδιακά στα ουκ ολίγα άδεια καθίσματα στο Καραϊσκάκη την επόμενη διετία...ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κάρολ, Μανιάτης, Μοντέστο (60' Ιμπαγάσα), Χολέβας, Σιόβας, Μανωλάς, Μασάδο (76' Πίνο), Φέισα, Φουστέρ, Αμπντούν, Μήτρογλου (72' Τζιμπούρ).ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Φούλοπ, Πιπίνης, Σανκαρέ, Κοντοές (99' Καλαντζής), Ουσέρο, Ράγιος, Τσαμπούρης, Κουρμπέλης (67' Μπαρτολίνι), Ντε Μπλάσις, Περόνε (82' Λάζλο), Ναβάρο.

Η Επαρχία «στέλνει» το Κύπελλο... Πειραιά!