MENU

Δεν ήταν μία απλή ισοπαλία με έναν αντίπαλο χωρίς βαθμολογικό κίνητρο. Ακόμα και η νίκη άλλωστε να ερχόταν τίποτα -επί της ουσίας- δεν θα άλλαζε για τους κίτρινους. Θα έπρεπε να περιμένουν ορισμένες... αλχημείες, ώστε έστω μέσω της 2ης θέσης και πιθανώς αγώνων μπαράζ, να διεκδικήσει την άνοδό του στην Football League. Ηταν όμως ένα ραντεβού με μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας τους. Ισως δεν είναι ώρα -ακόμα- να αναλυθεί το τι μπορεί να σημαίνει για την ώρα μία -καταστροφική- παραμονή στη Γ' Εθνική. Το χειρότερο ωστόσο απ' όλα και η πιο πικρή αλήθεια είναι ότι αγωνιστικά ο Άρης δεν άξιζε να κόψει πρώτος το νήμα σε αυτό τον όμιλο. 

Κι ας ήταν η μόνιμη ατάκα στις... προγραμματικές δηλώσεις του Δημήτρη Καλαϊτζίδη πριν μερικούς μήνες. Κι ας ήταν... τόνους πιο βαριά η φανέλα του από τους αντιπάλους που είχε απέναντί του. Κι ας είχε μεγαλύτερο μπάτζετ απ' όλες τις ομάδες του ομίλου του. Και το γεγονός πως δεν το άξιζε, φάνηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στο τελευταίο ματς της χρονιάς. Κόντρα στον υποβιβασμένο Ορφέα Ελευθερούπολης, ένα ταπεινωτικό 0-0 που δεν θα ξεχαστεί από κανέναν φίλο της ομάδας. Αυτή βέβαια δεν ήταν παρά μία από τις πολλές πίκρες που έχει ποτίσει τον κόσμο του Άρης τα τελευταία χρόνια. 

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά τρεις είναι εξάλου οι υποβιβασμοί που έχουν ζήσει εδώ και 19 χρόνια, αλλά αυτό, το τελευταίο, ίσως τελικά τους ξεπεράσει σε μέγεθος αποτυχίας, αν τελικά τον βρει και η νέα σεζόν στα... αλώνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το πρώτο «αίμα» και τα... ξεχασμένα δελτία

Ηταν ο πρώτος υποβιβασμός στην ιστορία του Άρη και γι' αυτό θα έχει πάντα μία ξεχωριστή θέση στις στιγμές που κανείς οπαδός της ομάδας δεν θέλει να θυμάται. Εγιναν πολλά τη σεζόν 1996-97, αλλά το «έγκλημα» ολοκληρώθηκε από τους ίδιους τους ανθρώπους της ομάδας. Αυτούς που... ξέχασαν τα δελτία των ποδοσφαιριστών στη Θεσσαλονίκη ενόψει του αγώνα με τον Αθηναϊκό, με αποτέλεσμα αφενός να μηδενιστεί στο συγκεκριμένο παιχνίδι κι αφετέρου να του επιβληθεί ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών. Η χρονιά ήταν ούτως ή άλλως κακή για τους «κίτρινους», που με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα να έχει αναλάβει μεσούσης της σεζόν, ήπιε το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού μετά τις διαδοχικές ήττες που ακολούθησαν αυτόν τον αγώνα. Και σαν... κερασάκι στην τούρτα ήρθε το 2-1 από τον ΠΑΟΚ, με το ναυλωμένο αεροπλάνο που είχε το σύνθημα «Εκεί-εκεί στη Β' Εθνική», να περνάει πάνω από το γήπεδο της Τούμπας!

«Ντου», ξύλο και υποβιβασμός

Ακόμα μία κηλίδα για τον Άρη ήταν ο υποβιβασμός της σεζόν που 2004-05. Και πολύ περισσότερο δε, ο τρόπος με τον οποίο επισφραγίστηκε αυτή η «μαύρη» χρονιά για τους Θεσσαλονικείς. Ποιος ξεχνάει άλλωστε το επεισοδιακό παιχνίδι με τον Ηρακλή, όπου με το σκορ στο 2-1, οπαδοί «μπούκαραν» στο γήπεδο και τα έκαναν... γυαλιά-καρφιά. Ο αγώνας φυσικά διακόπηκε εις βάρος των «κιτρίνων», στους οποίους ξανά (όπως το 1996-97) αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί και κάπως έτσι ήρθε το Game Over. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως ο Άρης εκτός από δική του νίκη για να σωθεί την προτελευταία αγωνιστική, ήθελε και ήττα της Καλαμαριάς -η οποία φιλοξενούσε τον ΠΑΟΚ- που βρισκόταν στο +2. Ο Δικέφαλος προηγήθηκε κιόλας κάνοντας το 0-1, όμως η... απαίτηση των οπαδών του να χάσει η ομάδα τους για να υποβιβαστεί ο μισητός συμπολίτης, έφερε την ανατροπή και το 2-1. 

Το τρίτο... στεφάνι

Τα μαρτύρια για τους φίλους των «κιτρίνων» ωστόσο δεν είχαν τέλος και πριν καν συμπληρωθεί μία δεκαετία, έζησαν και τρίτο υποβιβασμό της ομάδας τους το 2014. Αυτό που... μετά βίας και χάριν σε ένα απίθανο ντεμαράζ νικών γλίτωσαν οι Θεσσαλονικείς τη σεζόν 2012-13, έμοιαζε σχεδόν απευκταίο την περσινή χρονιά, όπου από το ξεκίνημα κιόλας έδειχνε ότι στο... βάθος της πυξίδας ο προορισμός έγραφε «υποβιβασμός». Η ήττα από τον αδιάφορο Εργοτέλη για την 31η αγωνιστική (26/3/14) έγραψε τον επίλογο της τραγωδίας, με τους «κίτρινους» τελικά να διαλέγουν τον δρόμο της «κάθαρσης» μέσω της Γ' Εθνικής.

Και τώρα... τι; Θα τον βρει ακόμα μία χρονιά να «βολοδέρνει» σε κάθε χωριό της περιφέρειας κόντρα σε ερασιτέχνες αντιπάλους. Η ιστορία του επιτάσσει ένα μεγαλοπρεπές. «Όχι», ως απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Κι όσοι... έπαιξαν με την ιστορία του όλη αυτή τη χρονιά, καλούνται πλέον να δώσουν τη λύση. 

Αρη, οι «μαύρες» σου σελίδες (vids)