MENU

Ο όρος «ποδοσφαιρικό Grexit» έχει μπει για τα καλά στην ορολογία μας τους τελευταίους μήνες, από τότε δηλαδή που εξέφρασε για πρώτη φορά την επιθυμία κατάργησης του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ ο Σταύρος Κοντονής. Φυσικά αυτό αντιτάσσεται των κανονισμών της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, με αποτέλεσμα να είναι ορατό το φάσμα της ποδοσφαιρικής απομόνωσης της χώρας μας. 

Οσο για τις ακριβείς συνέπειες μίας τέτοιας εξέλιξης; Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία όπως καταγράφονται στο «Goal» από το άρθρο του Βαγγέλη Μπραουδάκη.

-Καμία εθνική μας ομάδα, οποιασδήποτε ηλικίας ή φύλου δεν θα αγωνίζεται.

- Κανένας σύλλογος δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ ή στο Γιουρόπα Λιγκ. 

- Διεθνή φιλικά εντός συνόρων ή εκτός, δεν θα επιτρέπονται. 

- Οι μεταγραφές ξένων στα πρωταθλήματά μας ή Ελλήνων στο εξωτερικό δεν θα είναι εφικτές (αφού η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται διεθνώς ως ομοσπονδία ισότιμη των άλλων). 

- Οποιοσδήποτε αλλοδαπός αγωνίζεται ήδη με συμβόλαιο στη χώρα μας, αποκτά άμεσα το δικαίωμα προσφυγής στη FIFA για λύση του συμβολαίου του (και προφανώς θα έχουμε μαζικές αποχωρήσεις). 

-Κανάλια και χορηγοί θα πάψουν να δίνουν χρήματα για ένα παντελώς απαξιωμένο και αποκλεισμένο πρωτάθλημα που θα διεξάγεται (αν διεξάγεται) μόνο και μόνο για να βγάλει κάποιον εγχώριο πρωταθλητή.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να σημειωθεί ότι ποτέ στην Ευρώπη δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο, ενώ ακόμα και στην Αφρική -σε χώρες με δικτατορικά καθεστώτα που προσπάθησαν να ελέγξουν την ομοσπονδία τους- οι όποιες παρενέργειες σταμάτησαν μετά από μερικές ημέρες όταν οι πολιτικοί υποχώρησαν μπροστά στον αποκλεισμό του ποδοσφαίρου τους. 

Οι συνέπειες του ποδοσφαιρικού Grexit