MENU

Μεγάλο γεγονός αποτέλεσε για την Ουγγαρία η αναμέτρηση κόντρα στην Ελλάδα, κάτι που φάνηκε και από την έκταση που έδωσαν τα ΜΜΕ της χώρας με αφιερώματα, συνεντεύξεις και ρεπορτάζ. 

Ωστόσο, το blog «hatsofuves.blog.nepsport.hu» το οποίο ασχολείται με ιδιαίτερες ιστορίες γύρω από το ποδόσφαιρο της χώρας, πραγματοποίησε αφιέρωμα στο χωριό Μπελογιάννης το οποίο βρίσκεται στην επαρχία Φεγιέρ. Η περιοχή βρίσκεται στην «καρδιά» της Ουγγαρίας και πιο συγκεκριμένα στη δυτική πλευρά του Δούναβη.

Πώς δημιουργήθηκε αυτή η παροικία Ελλήνων στην Ουγγαρία; Κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου (1946-1949) στην Ελλάδα, ακριβώς μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί κομμουνιστές αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα, μερικοί εκ των οποίων συγκεντρώθηκαν στην Ουγγαρία. Εκατοντάδες Έλληνες βρήκαν στέγη ενώ εργάζονταν στα εργοστάσια της περιοχής. Στις 3 Απριλίου του 1952 η ουγγρική κυβέρνηση, βλέποντας ότι είχε δημιουργηθεί αυτή η παροικία εκατοντάδων Ελλήνων, έδωσε επίσημα στο χωριό την ονομασία Νίκος Μπελογιάννης (Beloiannisz), αφού μέχρι τότε όλοι οι Ούγγροι το έλεγαν «Gorogfalva» που σημαίνει το χωριό των Ελλήνων. 

Ο Νίκος Μπελογιάννης για τους μη γνωρίζοντες ήταν Έλληνας κομμουνιστής που υπήρξε από τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών και στέλεχος του ΔΣΕ και εκτελέστηκε από την κυβέρνηση Πλαστήρα στις 30 Μαρτίου το 1952 ως κομμουνιστής με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η απόφαση αυτή μάλιστα είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις διάσημων καλλιτεχνών όπως ο Πάμπλο Πικάσο, Τσάρλι Τσάπλιν κλπ.

Το χωριό του οποίου η κατασκευή άρχισε το 1950 από εθελοντές και τότε αριθμούσε 1.850 κατοίκους. Φτάνοντας στο σήμερα και με βάση τα δημογραφικά στοιχεία του 2001 υπάρχουν 1.185 κάτοικοι και οι Έλληνες υπολογίζονται γύρω στους 250-300.

Στο συγκεκριμένο blog μίλησε ο Δήμαρχος της περιοχής, Κώστας Παπαλέξης που θυμάται πώς έζησε την επιτυχία του 2004. «Έχασα τις παντόφλες μου! Όταν έβαλε το νικητήριο γκολ ο Χαριστέας, όλο το πλήθος στο μπαρ που ήμασταν πετάχτηκε και έσπασαν και ποτήρια. Επικρατούσε μια μανιώδης κατάσταση. Λέω στους φίλους μου τους Ούγγρους ότι καλό είναι το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο πόλο και στο Champions League του χάντμπολ, αλλά το ποδόσφαιρο παραμένει ποδόσφαιρο».Η ΑΕΚ Μπελογιάννης

Στην περιοχή δεν γινόταν να μην υπάρχει ομάδα ποδοσφαίρου. Μπορεί να μην βρίσκεται και στις καλές της μέρες, αλλά η ΑΕΚ Μπελογιάννη είναι εκεί και αποτελεί το σημείο συνάντησης για όλους τους Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους. Ο Λεωνίδας Στεφόπουλος που αποτελεί έναν από τους παίκτες της ομάδας έχει Έλληνες γονείς και έχει διδαχθεί ελληνική λογοτεχνία, γραμματική, ιστορία, γεωγραφία και μυθολογία. «Μέσα στα αποδυτήρια μιλάμε κυρίως αγγλικά, αλλά εντός γηπέδου μιλάμε ελληνικά. Ο αντίπαλος δεν έχει ιδέα για το τι λέμε».

Ωστόσο, ένας από τους γηραιότερους του χωριού είναι ο Αχιλλέας Γαλάνης που φωτογραφήθηκε με τον «Ριζοσπάστη». Γεννημένος το 1945 θυμάται ακόμα τις μέρες εκείνες που αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα: «Το 1948-49 χιλιάδες παιδιά και γυναίκες έφτασαν μέχρι την Τσεχοσλοβακία. Ήμασταν 9 αδέρφια και οι δύο απ' αυτούς ήταν αντάρτες και σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο. Τρεις όμως παρασύρθηκαν στον Μπελογιάννη και το 1954 ο Ερυθρός Σταυρός με έφερε εδώ».Δείτε τα βίντεο με το οδοιπορικό στον Μπελογιάννη και το πώς είδαν το ματς μεταξύ Ουγγαρίας και Ελλάδας:

ΑΕΚ Μπελογιάννης στην Ουγγαρία! (vids+pics)