MENU

Δεν είναι λίγοι οι επιθετικοί στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο που τελείωσαν την καριέρα τους με λιγότερα γκολ από εκείνον. Μπορεί άλλωστε εδώ και σχεδόν 23 χρόνια να υπερασπίζεται την εστία της Σάο Πάολο, αλλά ήταν από την αρχή εμφανές πως στο DNA του δεν υπήρχε η λέξη τερματοφύλακας, αλλά επιθετικός. Κάθε φορά που οι αντίπαλοι πορτιέρο τον έβλεπαν στημένο έξω από την περιοχή τους, έτρεμε το... φυλλοκάρδι τους.  

Και πώς όχι άλλωστε, όταν οι εκτελέσεις φάουλ του Βραζιλιάνου -θρύλου πλέον- πορτιέρο είχαν εξελιχτεί σε... πέναλτι. Φράση έχουμε συνηθίσει να τη λέμε για παίκτες όπως οι Πίρλο, Ριβάλντο ή ο Ζουνίνιο, όμως δικαίως ο τεράστιος Ροζέριο Σένι παίρνει θέση ανάμεσά τους. 

Δεν είναι 10, 20 ή 30, είναι 126! Ναι, καλά ακούτε, εκατό είκοσι έξι -αν το θέλετε κι ολογράφως- έπειτα κι από εκείνο που πέτυχε στο 3-0 επί της Λινένσε για το πρωτάθλημα Παουλίστα. Η ιστορία γνωστή. Η μπάλα στα δύο-τρία μέτρα έξω από την περιοχή, εκτελεστής φυσικά ο Σένι και η κατάληξη... συνηθισμένη. Ο αντίπαλος τερματοφύλακας να έχει εκτιναχθεί μάταια για να αποσοβήσει το μοιραίο. 

https://vine.co/v/OLhlqnTVd6A/embed/simple

Αν αναρωτιέστε για την πιο παραγωγική του χρονιά, ήταν πριν ακριβώς από μία δεκαετία. Πόσα τέρματα πέτυχε το 2005; Black Jack έκανε ο Βραζιλιάνος, αφού σταμάτησε στα 21! Επίδοση που θα ζήλευαν φυσικά και αρκετοί επιθετικοί... Μάλιστα το διάστημα 2005-07 ήταν το πλέον παραγωγική στην καριέρα του Σένι, μιας και ολοκλήρωνε πάντα με διψήφιο αριθμό γκολ,  από τα 21 στα 16 κι έπειτα στα 10, ήτοι πάνω από το 1/3 των συνολικών τερμάτων της καριέρας του (47/126).Οταν έπιασε την 100άρα

Αν ρωτήσει κανείς τον Σένι ποιο γκολ ξεχωρίζει, δύσκολα θα δώσει άλλη απάντηση πέραν του 100ου. Η εύκολη εξήγηση είναι φυσικά ότι έσπασε έφτασε σε τριψήφιο αριθμό, αλλά το τέρμα εκείνο δεν ήρθε με... όποιον κι όποιον αντίπαλο. Ήταν στο μεγάλο ντέρμπι με την Κορίνθιανς. «Είναι πιο σημαντικό να κερδίσουμε από το να φτάσω εγώ τα 100 γκολ», δήλωνε ο Βραζιλιάνος πριν το παιχνίδι, όμως ο Σένι το έκανε και αυτό, σκόραρε κόντρα στη μισητή αντίπαλο με το 62ο εύστοχο χτύπημα φάουλ και φυσικά το πανηγύρισε έξαλλα. 

Το «stop» από τον Νόιερ

Μία ιδιαίτερη στιγμή πάντως ήταν όταν ήρθε... face to face με τον κορυφαίο -αυτή τη στιγμή- τερματοφύλακα στον κόσμο. Ποιος είναι αυτός; Φυσικά ο Μάνουελ Νόιερ σε ένα παιχνίδι της Μπάγερν με τη Σάο Πάολο σε φιλικό τουρνουά, όπου οι Βαυαροί κέρδισαν με 2-0. στο 88' ωστόσο ο Σένι είχε την ευκαιρία να μειώσει από τα 11 βήματα, αλλά ο Γερμανός πορτιέρο έπεσε στη γωνία του και με τη βοήθεια του δοκαριού στέρησε ακόμα ένα γκολ από τον αρχηγό των Βραζιλιάνων. 

 Φύλακας «άγγελος»

Κι αν νομίζετε ότι ο 42χρονος πορτιέρο είναι... έξπερτ μόνο στο να σκοράρει, τότε δεν έχει κανείς παρά να ρίξει μία ματιά στο βίντεο που ακολουθεί. Ναι, ο Σένι ξέρει να κάνει πολύ καλά και αυτό για το οποίο... κατά βάσιν πληρώνεται. Ιδού...

Δεν είναι ο μόνος

Μη νομίζετε πάντως ότι ο Σένι αποτελεί τη μοναδική περίπτωση τερματοφύλακα με τέτοια επιθετική δεινότητα στα παγκόσμια χρονικά. Ναι σωστά, κανείς ποτέ δεν θα φτάσει πιθανότατα τα συγκλονιστικά του επιτεύγματα, αλλά είναι σίγουρα αξιομνημόνευτα και τα 62 γκολ του Παραγουανού Χοσέ Λουίς Σιλαβέρ (1982-2004), τα 42 του Βούλγαρου Ντίμιταρ Ιβάνκοφ (1996-2012) ή τα 41 του Κολομβιανού Ρενέ Χιγκίτα (1985-2010). Ναι του γνωστού για την απίθανη απόκρουση με κίνηση... σκορπιού. 

Και τα 125 ήταν υπέροχα

Οσο για το τέλος αφήσαμε τέσσερα εξαιρετικά βίντεο όπου περιλαμβάνονται και τα 125 γκολ του Ροζέριο Σένι, πριν το χθεσινό. Πάρτε θέσεις και απολαύστε τον... 

https://www.youtube.com/embed/NCqZaT3VURMhttps://www.youtube.com/embed/ysIpU7ogqKshttps://www.youtube.com/embed/rPFoPsJPRJI
Ροζέριο Σένι, μία καριέρα γεμάτη γκολ (vids)