MENU

Με αφορμή λοιπόν την επερχόμενη αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδας, με την αντίστοιχη των Μαγυάρων, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Euro του 2016, το SDNA σας παρουσιάζει τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις παικτών και προπονητών που πέρασαν από τη χώρα μας.

Γιόζεφ Κιούνσλερ

Γεννήθηκε το στις 7 Μαρτίου του 1897 στη Βουδαπέστη. Η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να εργαστεί στην Ελλάδα για 10 αγωνιστικές περιόδους. Τη σεζόν 1928-29 προσλήφθηκε από τον Παναθηναϊκό, ενώ ήταν αξιοσημείωτο πως ζούσε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με τη διοίκηση των «πρασίνων» να του έχει παραχωρήσει δωμάτιο για εκείνον και τη γυναίκα του.

Κατάφερε στην πρώτη του σεζόν να κατακτήσει το πρωτάθλημα Αθηνών, χωρίς μάλιστα να γνωρίζει ήττα. Αξίζει να σημειωθεί πως αποτελεί τον πολυνίκη στο σχετικό θεσμό ενώ έχει σημειώσει τις μεγαλύτερες σε έκταση του σκορ νίκες, κόντρα σε Ολυμπιακό (σ.σ. 8-2), ΑΕΚ (σ.σ. 5-0) και ΠΑΟΚ (σ.σ. 7-1).

Το 1930 κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας ενώ εργάστηκε στους «πράσινους» από το 1928 έως το 1934 κι επανήλθε το 1937 έως το 1939. Μέχρι και σήμερα, αποτελεί τον μακροβιότερο προπονητή στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Γιόζεφ Κόβατς

Ήρθε στον Ολυμπιακό το 1930 και κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στον πρώτο της τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας, το 1931. Αποχώρησε το 1932, αφήνοντας το στίγμα του στους Πειραιώτες, παίρνοντας το πρώτο από τα 41 πρωταθλήματα του συλλόγου.

Τιμπόρ Εσσέρ

Ο έτερος Ούγγρος προπονητής ανέλαβε τους «ερυθρόλευκους» το 1932. Με πρωταγωνιστές στην επίθεση τους Βάζο, Συμεωνίδη και Ράγκο, ο Εσσέρ οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της σεζόν 1932-33, αποχωρώντας στο τέλος αυτής.

Επανήλθε στον πάγκο των Πειραιωτών, ξανά, το 1938.

Τιμπόρ Κέμενι

Ήρθε στον Ολυμπιακό τη σεζόν 1957-58 , η οποία κι ήταν η μοναδική στην Ελλάδα, καταφέρνοντας να κατακτήσει το νταμπλ.

Μάλιστα, χρησιμοποιούσε το περίφημο σύστημα 4-2-4, με το οποίο οι «ερυθρόλευκοι» πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις.

Γένε Τσάκναντι

Πρόκειται για τον Ουγγρογερμανό προπονητή, ο οποίος έγραψε τη δική του ιστορία στον πάγκο της ΑΕΚ. Ήρθε στην «Ένωση» το καλοκαίρι του 1962 και με «όπλο» την πειθαρχία, κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στον πρώτο μεταπολεμικό τίτλο. Παρότι αποχώρησε στο τέλος της σεζόν, επέστρεψε στην ομάδα για τη δεύτερη θητεία του.

Κατάφερε να κλείσει έτσι ιδανικά τον κύκλο του στους «κιτρινόμαυρους», κατακτώντας το πρωτάθλημα της σεζόν 1967-68.

Αντράς Ντόλγκος

Ήρθε στους Πειραιώτες τη σεζόν 1963-64, έμεινε για μία σεζόν, χωρίς να καταφέρει να διακριθεί με την ομάδα.

Ναντόρ Τσιερνά

Διάδοχος του Ντόλγκος ήταν ο συμπατριώτης του, Ναντόρ Τσιερνά. Ούτε εκείνος όμως, στη μοναδική του σεζόν στην Ελλάδα, κατάφερε να κατακτήσει κάποιο πρωτάθλημα.

Μάρτον Μπούκοβι

Ο τεράστιος Μάρτον Μπούκοβι ανήκε στην «αφρόκρεμα» των Μαγυάρων προπονητών του 20υ αιώνα, οι οποίοι εισήγαγαν στο ποδόσφαιρο το σύστημα 4-2-4, με το οποίο η βραζιλιάνικη σχολή έκανε πράγματα και θαύματα.

Το πέρασμά του από την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό δεν ήταν τυχαίο, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» αποτέλεσαν την τελευταία ομάδα στην προπονητική του καριέρα. Ήρθε στον Πειραιά το 1965 κι οδήγησε την ομάδα σε δύο σερί κατακτήσεις πρωταθλημάτων, των σεζόν 1965-66 και 1966-67.

Μάλιστα, είχε καταφέρει ένα ιστορικό ρεκόρ, σημειώνοντας το καλύτερο ξεκίνημα ελληνικής ομάδας στο πρωτάθλημα, έχοντας 12 νίκες στις 14 πρώτες αγωνιστικές. Αυτό έμεινε μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2013, όταν ο Ολυμπιακός του Μίτσελ κατάφερε να πετύχει 13 στους 14 πρώτους αγώνες.

Μπέλε Γκούτμαν

Έμεινε γνωστός στην ιστορία, μεταξύ άλλων, για την κατάρα που έριξε στην Μπενφίκα. Μετά το πέρας του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου η ομάδα του νίκησε 5-3 τη Ρέαλ Μαδρίτης, πήγε στη διοίκηση και ζήτησε αύξηση, η οποία δεν του δόθηκε ποτέ. Καταράστηκε έτσι τους «αετούς της Λισαβόνας» να μην κατακτήσουν ούτε έναν ευρωπαϊκό τελικό μέσα στα επόμενα 100 χρόνια. Κάτι το οποίο, δεν έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα...

Ο Γκούτμαν λοιπόν πέρασε κι από την Ελλάδα, το 1967, για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, ωστόσο δεν είχε την ίδια διάθεση, οντάς πλέον μεγάλος και κουρασμένος, αποχωρώντας έπειτα από μία σεζόν στο σύλλογο.

Φέρεντς Πούσκας

Ο «μυθικός» ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης, από το 1958 έως και το 1966, μας έκανε την τιμή να περάσει από την Ελλάδα, για να προπονήσει τον Παναθηναϊκό και μετέπειτα την ΑΕΚ.

Το στίγμα του όμως το άφησε στον πάγκο των «πρασίνων». Εκείνος ήταν ο... οδηγός της ομάδας του 1971 που έφτασε μέχρι και τον τελικό του «Γουέμπλεϊ» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου τελικώς «λύγισε» και γνώρισε την ήττα από τον μεγάλο Άγιαξ (2-0). Παράλληλα, κατάφερε να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Ελλάδας (1972) ενώ ήταν φιναλίστ του Διηπειρωτικού Κυπέλλου, το 1971.

Έπειτα από τους «πράσινους» προπόνησε τρεις ομάδες, μέχρι να επιστρέψει στη χώρα μας για λογαριασμό της ΑΕΚ, στην οποία έμεινε μόλις μία σεζόν (1978-79).

Ίμπρε Κόμορα

Ήταν ο τελευταίος Ούγγρος προπονητής που πέρασε από τον Ολυμπιακό, τη σεζόν 1989-90.  Μάλιστα, ήταν πεθερός του Λάγιος Ντέταρι, ο οποίος αγωνίστηκε στους «ερυθρόλευκους» από το 1988 έως το 1990.

Στη μοναδική του σεζόν στους Πειραιώτες κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας.Ποδοσφαιριστές

Μάρτον Εστερχάζι

Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν περάσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ήταν η σεζόν 1984-85 όταν η ΑΕΚ απέκτησε τον Μάρτον Εστερχάζι, με τον τότε πρόεδρο της ομάδας, Ανδρέα Ζαφειρόπουλο, να τον ανακοινώνει. Οι εμφανίσεις του με την «Ένωση» ήταν εκπληκτικές, γεγονός το οποίο απέφερε τη συμμετοχή του στο Μουντιάλ του 1986.

Στις μνήμες των οπαδών της «Ένωσης» (και όχι μόνο) έχει μείνει το εξαιρετικό τέρμα του απέναντι στον Άρη.

Έχοντας τραβήξει τα βλέμματα στην Ελλάδα, ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να κινηθεί για εκείνον και τελικά τον έκανε δικό του, τον Δεκέμβριο του 1987. Παρότι κατάφερε να κερδίσει το κύπελλο με τους «πράσινους», ποτέ ουσιαστικά δεν κατάφερε να προσφέρει τα αναμενόμενα και την ίδια χρονιά (1988) αποτέλεσε παρελθόν.

Λάγιος Ντέταρι

Η είδηση πως το καλοκαίρι του 1988, ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Κοσκωτάς, κατέθετε στην Άιντραχτ Φρανφκούρτης πρόταση ύψους τριών δισεκατομμυρίων ελληνικών δραχμών (σ.σ. 8,7 εκατομμύρια ευρώ), ποσό ασύλληπτο για τα δεδομένα της εποχής, αντήχησε παντού.

Ο Ούγγρος ποδοσφαιριστής ήρθε στον Πειραιά και η μεταγραφή του ήταν η δεύτερη ακριβότερη στον κόσμο, για λίγο καιρό, πίσω από εκείνη του Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος πήγε στη Νάπολι από την Μπαρτσελόνα!

Το γεγονός άλλωστε πως βρέθηκαν περίπου 50.000 κόσμου για να τον υποδεχθούν, λέει πολλά...

Ο Ντέταρι αγωνίστηκε στους «ερυθρόλευκους» για δύο χρόνια, πραγματοποιώντας κατά διαστήματα εξαιρετικές εμφανίσεις, καταφέρνοντας να κατακτήσει το κύπελλο του 1990. Την ίδια χρονιά, αποτέλεσε παρελθόν από τον Πειραιά.

Σάντορ Τόργκελε

Τη σεζόν 2005-06 η Κρίσταλ Πάλας έδωσε δανεικό στον Παναθηναϊκό τον Σάντορ Τόργκελε.

 Η καριέρα του στους «πράσινους» όμως δεν στέφθηκε με επιτυχία, μην καταφέρνοντας να αφήσει ικανοποιημένους τους διοικούντες την ομάδα, γεγονός το οποίο οδήγησε στο να μην υπάρξει προσέγγιση για την αγορά του.

Αντιθέτως, αυτή έγινε από τον ΠΑΟΚ το 2006, στον οποίο υπέγραψε τριετές συμβόλαιο. Το μόνο που κατάφερε ουσιαστικά ο Ούγγρος αμυντικός ήταν να... σπάσει την κατάρα που τον ήθελε να μην έχει σκοράρει κανένα γκολ στην Ελλάδα, κάτι το οποίο τελικώς έκανε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Παρόλα αυτά, ούτε στους Θεσσαλονικείς κατάφερε να αφήσει το στίγμα του, αποχωρώντας τελικώς στο τέλος της σεζόν.

Ντάνιελ Τόζερ

Ήρθε στην ΑΕΚ το 2006, με τον τότε προπονητή της ομάδας, Λορέντσο Σέρα Φερέρ, να τον θεωρεί ένα τεράστιο ταλέντο με μεγάλο μέλλον μπροστά του.

Στα δύο χρόνια του στην «Ένωση» πραγματοποίησε 35 εμφανίσεις, πετυχαίνοντας παράλληλα τρία γκολ. Μάλιστα, στο ματς της ΑΕΚ επί της Άντερλεχτ στο Champions League πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση, γεγονός το οποίο οδήγησε στους Βέλγους στο να καταθέσουν επίσημη πρόταση, η οποία τελικώς δεν έγινε αποδεκτή.

Το 2008 όμως, αποχώρησε από την Ελλάδα για το Βέλγιο, όχι για την Άντερλεχτ, αλλά για την Γκενκ.

Κρίστιαν Νέμεθ

Τον Αύγουστο του 2009 η Λίβερπουλ ανακοίνωσε το δανεισμό του Κρίστιαν Νέμεθ στην ΑΕΚ, για ολόκληρη τη σεζόν.

Το πρώτο μισό πραγματοποίησε καλές εμφανίσεις, ωστόσο όταν μπήκε το 2010, αντιμετώπισε τραυματισμούς στον αστράγαλο κι έμεινε εκτός για αρκετούς μήνες.

Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Ούγγρου επιθετικού για τρία χρόνια, από τους «κόκκινους».

Ουσιαστικά όμως δεν κατάφερε να βρει ποτέ το... λιμάνι του στους Πειραιώτες και πήγε δανεικός στον Ολυμπιακό Βόλου, τον Ιανουάριο του 2011.

Δίχως να πραγματοποιήσει ιδιαίτερα ικανοποιητικές εμφανίσεις, επέστρεψε στους «ερυθρόλευκους» στο τέλος της σεζόν, για να λύσει το συμβόλαιό του με την ομάδα το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Γκέργκελι Ρούντολφ

Ήταν το 2011 όταν ο Παναθηναϊκός ανακοίνωνε την απόκτηση του Γκέργκελι Ρούντολφ, με τη μορφή δανεισμού.

Ποτέ όμως δεν κατάφερε ουσιαστικά να πείσει διοίκηση και κόσμο, την ώρα που οι συνεχείς τραυματισμοί του δεν τον άφησαν να πάρει πολλές συμμετοχές.

Μπάλας Μέγιερι

Αποτελεί τον πιο πρόσφατο Ούγγρο παίκτη που έχει περάσει από τη χώρα μας. Βρίσκεται στον Ολυμπιακό από το 2010.

Αρχικά δεν είχε χρόνο συμμετοχής, λόγω και της παρουσίας του Αντώνη Νικοπολίδη.

Όταν ο Έλληνας πορτιέρο αποσύρθηκε κι Ούρκο Πάρντο αποχώρησε από την ομάδα, οι «ερυθρόλευκοι» απέκτησαν τον Φράνκο Κοστάνζο.

Οι εμφανίσεις του Αργεντινού τερματοφύλακα όμως δεν ήταν καλές, γεγονός το οποίο έδωσε την ευκαιρία στον Μέγιερι να δείξει την αξία του.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2011-12 είχε καλές εμφανίσεις στο ενεργητικό του και συνέχισε να αποτελεί το νούμερο ένα κάτω από τα γκολπόστ, μέχρι που ο Ρόι Κάρολ του πήρε τη θέση, τη σεζόν 2012-13.

Μπορεί ο Κάρολ να έφυγε, όμως στον Πειραιά ήρθε ο Ρομπέρτο, ο οποίος με τις εμφανίσεις του κέρδισε τον κόσμο του Ολυμπιακού και αποτελεί τη βασική επιλογή κάτω από το τέρμα. Το συμβόλαιο του Μαγυάρου τερματοφύλακα εκπνέει στο τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και παραμένει άγνωστο εάν θα συνεχίσει στους «ερυθρόλευκους».

Ο Πούσκας, ο Μπούκοβι, ο Ντέταρι και οι άλλοι...