MENU

Στα δύο πρώτα κομμάτια της μεγάλης πανελλαδικής δημοσκόπησης του SDNA, η παραγοντική διαφθορά ανακηρύχθηκε πανηγυρικά το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρουμπροστά από βία και διαιτησία, ενώ η ελληνική κοινή γνώμη βαθμολόγησε με κάτω από την βάση όλους ανεξαιρέτως τους θεσμούς (Πολιτεία, Δικαιοσύνη, ΕΠΟ, Super League, Διαιτησία) που εμπλέκονται σε αυτό. Αυτή τη φορά πάμε να δούμε τις προτιμήσεις της ελληνικής γνώμης σε ό,τι αφορά το αγαπημένο άθλημα.

Αυτή τη φορά, η Metron Analysis απηύθυνε την ερώτηση «Ποιό είναι το αγαπημένο σας άθλημα;» και άφησε το κοινό να απαντήσει αυθόρμητα. Οι απαντήσεις δείχνουν αυτό που ξέραμε πάντοτε, πως το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ. Προσοχή όμως: Συγκριτικά με το παρελθόν, η προτίμηση στο ποδόσφαιρο είναι δραματικά μειωμένη αφού στο ίδιο ερώτημα σε έρευνα το 2007, το 49% είχε απαντήσει το ποδόσφαιρο, σημάδι πως η σαθρή κατάσταση σε ότι αφορά το συγκεκριμένο άθλημα στην Ελλάδα έχει συμβάλλει στην πολύ μεγάλη πτώση της δημοφιλίας του. Αυτό συνεπάγεται παράλληλη μείωση της ψαλίδας από το μπάσκετ (από το 30% στο 15%) μέσα σε μερικά χρόνια, αφού οι προτιμήσεις των Ελλήνων σε ότι αφορά το αγαπημένο τους άθλημα, διοχετεύτηκαν στα υπόλοιπα σπορ.Μπάλα για τους άντρες, μπάσκετ για τις γυναίκες Η έρευνα της Metron Analysis προσπάθησε να αξιολογήσει ηλικιακά, αλλά και με βάση το φύλο τις προτιμήσεις των Ελλήνων σε ότι αφορά το αγαπημένο τους άθλημα. Όπως θα δείτε κι από τον παρακάτω πίνακα, τα ευρήματα από τις απαντήσεις δίνουν πάτημα για μία πληθώρα αναλύσεων. ? Το ποδόσφαιρο παραμένει ανδρικό προπύργιο, αφού το 58% των ανδρών δήλωσαν την προτίμηση τους σε αυτό, εν αντιθέσει μόνο με το 10% των γυναικών, που το κατατάσσει μόλις 5ο στις προτιμήσεις τους!

? Η γυναικεία προτίμηση είναι ξεκάθαρα το μπάσκετ (22%), ενώ πολύ υψηλά ποσοστά δημοφιλίας στο «ασθενές» φύλλο, έχουν κατά σειρά προτίμησης ο στίβος (16%), η κολύμβηση (15%), αλλά και το βόλεϊ (14%), με ποσοστά πάνω από τον μέσο όρο.

? Στις ηλικίες 18-24 υπάρχει μία πολύ ισχυρή διείσδυση στο βόλεϊ (22%), αλλά και στις πολεμικές τέχνες (8%) που εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό προτίμησης σε αυτές τις ηλικίες.

? Οι ηλικίες 25-34 είναι οι πιο «εναλλακτικές» αφού το 11% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το αγαπημένο τους άθλημα είναι κάποιο άλλο και όχι τα δημοφιλή που συγκέντρωσαν την πλειοψηφία των απαντήσεων.

? Το κοινό που επιλέγει ως αγαπημένο άθλημα τον στίβο είναι σχετικά μεγαλύτερης ηλικίας (35+), ενώ εντυπωσιακή είναι η δημοφιλία του στις ηλικίες 65+, όπου μοιράζεται την δεύτερη θέση με ποσοστό 20% μαζί με το μπάσκετ.

? Το ποδόσφαιρο χάνει την δημοφιλία του, όσο πάμε σε μικρότερες ηλικίες κάτι εντυπωσιακό αφού θεωρητικά ο σκληρός οπαδικός πυρήνας των ομάδων απαρτίζεται από άτομα πιο νεαρής ηλικίας.

? Υπάρχει μία αυξητική τάση δημοφιλίας σε ότι αφορά το τένις στις ηλικίες 18-34, που δείχνουν μία τάση διείσδυσης του συγκεκριμένου αθλήματος, ειδικότερα στο γυναικείο κοινό.Ποδόσφαιρο, το πιο λαϊκό άθλημαΤο γνωρίζαμε πως το ποδόσφαιρο είναι το πλέον λαϊκό άθλημα που συγκινούσε και συγκινεί κυρίως τα πλέον λαϊκά στρώματα σε όλο τον πλανήτη. Τώρα λοιπόν έχουμε την επίσημη απόδειξη από την δημοσκόπηση της Metron Analysis, που έκανε μία ποιοτική ανάλυση σε ότι αφορά το δημοφιλέστερο άθλημα των ερωτηθέντων με βάση το εκπαιδευτικό τους επίπεδο και την κοινωνική τους τάξη (από το Α/Β που είναι η ανώτερη ως D/E που είναι η κατώτερη). ? Επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά η παντοδυναμία του ποδοσφαίρου στους ανθρώπους με κατώτερο πνευματικό επίπεδο (45%), αλλά και σε αυτούς της χαμηλότερης κοινωνικής τάξης (39%), δείγμα της μαζικότητας και της ευρύτητας που έχει σαν άθλημα στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

? Όσο ανεβαίνει το εκπαιδευτικό / κοινωνικό επίπεδο, τόσο μειώνεται η δημοφιλία του ποδοσφαίρου, εν αντιθέσει με αυτή των αθλημάτων του στίβου, της κολύμβησης και του τένις που έχουν αντιστρόφως ανάλογη τάση, όσο ανεβαίνει αυτός ο δείκτης των ερωτηθέντων.

? Σε ότι αφορά το ανώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο και την ανώτερη κοινωνική τάξη, το μπάσκετ βρίσκεται πια σε απόσταση αναπνοής από το ποδόσφαιρο και απειλεί πλέον ξεκάθαρα την πρωτοκαθεδρία του βασιλιά των σπορ.

Η έρευνα θα συνεχιστεί με το 4ο μέρος της, το οποίο αποκαλύπτει ποια ομάδα υποστηρίζουν οι Έλληνες. Μείνετε στο SDNA, το site των μεγάλων αποκαλύψεων!

Πτώση χωρίς αλεξίπτωτο για το ποδόσφαιρο, πλησιάζει το μπάσκετ!