MENU

Ο σπουδαίος Ζιλμπέρτο μας έκανε τη μεγάλη τιμή και αφιέρωσε λίγο από το χρονο του, μέσω Skype, για να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Κι όπως θα διαπιστώσετε προέκυψαν ειδήσεις καθώς ο Βραζιλιάνος αποκάλυψε πως βρίσκεται σε επαφή με τον Τάκη Φύσσα... 

 -Τι σας οδήγησε στην Ελλάδα το 2008; Το όνομα του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη, η καλή οικονομική πρόταση; 

«Όταν πήρα την απόφαση ότι δεν θα συνεχίσω στην Άρσεναλ ήθελα να φύγω και από την χώρα. Δεν ήθελα να μείνω στην Αγγλία. Μετά ήρθε η πρόταση του Παναθηναϊκού, η οποία ήταν για τριετές συμβόλαιο τη στιγμή που άλλες ομάδες μου πρότειναν δυο χρόνια και έτσι αποφάσισα να την αποδεχτώ. Μετά έμαθα για την ιστορία του Παναθηναϊκού σαν ομάδα, για τους οπαδούς του, για το μέρος στο οποίο θα πήγαινα να ζήσω σε περίπτωση που υπέγραφα  και έτσι ήρθα στον Παναθηναϊκό. Κάποιοι φίλοι μου έλεγαν “θα πας να παίξεις στην Ελλάδα. Είσαι τρελός;”  Και εγώ τους απαντούσα “δεν είμαι, είμαι σίγουρος για το τι θέλω να κάνω”». 

 -Άρα απ’ ότι καταλαβαίνουμε είναι ένας συνδυασμός και του ονόματος και της πρότασης για το τριετές συμβόλαιο… 

«Ναι ήταν όλα αυτά και επίσης έπαιξε ρολό η ποιότητα ζωής που θα είχα εγώ και η οικογένειά μου στην Αθήνα. Γι’ αυτό το λόγο δεν το μετάνιωσα ούτε στιγμή που ήρθα στον Παναθηναϊκό. Μου φέρθηκαν καλά όλοι στην ομάδα. Ακόμα και με τους οπαδούς των άλλων ομάδων, παρότι τότε είχαμε διαφορές, πλέον έχουμε καλές σχέσεις».

 -Σε ποια περιοχή της Αθήνας μένατε; Σας άρεσε η ζωή, το φαγητό και το κλίμα στην Ελλάδα; 

«Έμενα στην Γλυφάδα όπως και οι περισσότεροι συμπαίκτες μου και απόλαυσα όσο τίποτα τη διαμονή μου στην Ελλάδα. Το ίδιο και η οικογένειά μου. Μου άρεσαν τα πάντα».

 -Οι δυο ομάδες σας στην Ευρώπη, η Άρσεναλ και ο Παναθηναϊκός έχουν πάρει το τελευταίο τους πρωτάθλημα με εσάς στο ρόστερ τους. Η Άρσεναλ το 2004 και ο Παναθηναϊκός το 2010. Τώρα που δεν υπάρχει ο Ζιλμπέρτο Σίλβα στη σύνθεσή τους, πόσο εύκολο είναι να το ξαναπάρουν; 

«Είναι πολύ τιμητικό αυτό που λέτε, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα ξανασυμβεί. Είμαι χαρούμενος και είναι πολύ τιμητικό ότι υπήρξα μέλος αυτών των δυο ομάδων που κέρδισαν με εμένα το τελευταίο τους πρωτάθλημα. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι τέτοιο το μέγεθος των ομάδων που κάθε χρόνο βρίσκονται ανάμεσα στο φαβορί για να κερδίσουν κάποιον τίτλο και αν αυτό δεν συμβεί τη μια χρονιά θα συμβεί την επόμενη. Αυτό είναι που ξεχωρίζει τις μεγάλες ομάδες από τις υπόλοιπες».

 Οι συζητήσεις με τον Παναθηναϊκό -Ποιος είναι ο καλύτερος συμπαίκτης που είχατε ποτέ είτε στην Άρσεναλ είτε στον Παναθηναϊκό είτε στην εθνική σας ομάδα; 

«Δεν είναι πολύ εύκολο να διαλέξω έναν γιατί έχω συνεργαστεί με πολύ μεγάλους παίκτες στην καριέρα μου. Άλλος ξεχώριζε για τον επαγγελματισμό του, άλλος ήταν περισσότερο φίλος μου. Άλλοι ήξεραν πώς να φερθούν σε επαγγελματικό επίπεδο, άλλοι όμως όχι και εγώ προσπάθησα να τους βοηθήσω. Ειδικότερα τους νέους παίκτες στους οποίους προσπαθούσα να εξηγήσω σε πόσο μεγάλους συλλόγους αγωνίζονται και τι είναι σωστό για την καριέρα τους. Το πόσο σημαντικό είναι να δουλεύουν σωστά, να προπονούνται σωστά, και ανεξάρτητα από το ποια μέρα είναι η προπόνηση, είτε Κυριακή είτε Δευτέρα είτε κάποια άλλη μέρα, εσύ πρέπει να προπονείσαι».

 -Ποιο είναι το μεγαλύτερο προσόν σας ως παίκτης; Το γεγονός ότι παραμένατε συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια των αγώνων, το ότι ήσασταν η ήρεμη δύναμη της ομάδας; 

«Και σαν άνθρωπος είμαι  πολύ ήρεμος, αλλά και σίγουρος για το τι θέλω. Ξέρω πως πρέπει να φτάσω στους στόχους που έχω θέσει, όμως καμιά φορά πρέπει να είσαι και υπομονετικός. Γι' αυτό το λόγο είμαι ένας άνθρωπος που έχει υπομονή και αυτό προσπαθώ να το περνάω και στη δουλειά μου, γιατί στο ποδόσφαιρο δεν γίνονται όλα τη στιγμή που τα θέλεις. Μερικές φορές χρειάζεται να περιμένεις, άλλες πρέπει να δουλεύεις σκληρά, πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος και στα πιο απλά και μικρά πράγματα, όπως συμβαίνει πολλές φορές και στη ζωή. Στο ποδόσφαιρο το δυσκολότερο πράγμα είναι να κάνεις το απλό γιατί το απλό είναι κάτι που το κάνεις συνέχεια. Μπορείς να κάνεις μια εντυπωσιακή ενέργεια στη διάρκεια του αγώνα και ο κόσμος να… εκστασιαστεί.  Όμως το εξαιρετικό, το δύσκολο, το κάνεις μια φορά μέσα στον αγώνα, ενώ τα απλά καθ’ όλη τη διάρκεια και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος. Και εγώ όταν παίζω προσπαθώ να είμαι πάντοτε συγκεντρωμένος σε όλους τους τομείς. Στο πως θα πασάρω, στη θέση που θα πάρω μέσα στο γήπεδο, το πώς θα κατευθύνω τους αμυντικούς και τι να πω τους επιθετικούς. Προσπαθώ είτε μέσα ή έξω από το γήπεδο να είμαι όσο το δυνατόν καλύτερος γίνεται».

 -Αγωνίζεστε ακόμα στη Βραζιλία; Γιατί ξέρουμε ότι είχατε έναν τραυματισμό στο γόνατό σας… 

«Ναι, τραυματίστηκα στο γόνατο το 2013 όταν έπαιζα για την Ατλέτικο Μινέιρο. Το 2014 όταν δεν ανανεώσαμε το συμβόλαιό μας αναγκάστηκα να κάνω και δεύτερη εγχείρηση στο ίδιο γόνατο, παρόλο που είχα κάνει ήδη μια γιατί οι γιατροί μου είπαν ότι πρέπει να την επαναλάβω. Έκτοτε προσπαθώ να αναρρώσω. Έχει χρειαστεί να κάνω κάποιες μικρό επεμβάσεις και πλέον είμαι πολύ κοντά στο τέλος της αποθεραπείας.  Την περσινή χρονιά υπέφερα πολύ γιατί ταλαιπωρήθηκα αρκετά με το γόνατο μου αλλά τώρα είμαι κοντά στο τέλος. Έχω αρχίσει να προπονούμαι και να κάνω κάποιες ασκήσεις».  

 -Επομένως θέλετε να επιστρέψετε στα γήπεδα να παίξετε και πάλι επαγγελματικά; 

«Ελπίζω σε ένα μήνα να είμαι έτοιμος να το κάνω».

 -Άρα έχετε ήδη κάποια πρόταση για να ξαναπαίξετε; 

«Ναι, ήδη από πέρυσι πριν μάθω για το πρόβλημα του τραυματισμού μου είχα αρκετές προτάσεις και από τη Βραζιλία και από την Ευρώπη, όμως ήμουν αναγκασμένος να αρνηθώ γιατί κάτι έπρεπε να κάνω για το γόνατό μου. Έτσι επισκέφθηκα το γιατρό, του έδειξα το πρόβλημά μου και μου είπε πως πρέπει να εγχειριστώ. Ακόμα και όταν ήμουν εγχειρισμένος, είχα προτάσεις να παίξω. Εγώ, όμως, σταμάτησα τις συζητήσεις γιατί δεν ήταν σωστό εφόσον δεν ήμουν σε θέση να αγωνιστώ».

 -Μια από τις προτάσεις που είχατε ήταν και από τον Παναθηναϊκό; 

 -Ίσως η πρόταση ισχύει ακόμα; 

«Έτσι πιστεύω. Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. Μίλησα με τον κ. Φύσσα, μου πρότεινε μια θέση αθλητικού διευθυντή. Εγώ του εξήγησα την κατάσταση με το γόνατό μου, του είπα ότι θέλω ακόμα να παίξω ποδόσφαιρο και τότε μου έγινε μια διαφορετική πρόταση για να κλείσω την καριέρα μου στην ομάδα. Εγώ του απάντησα να περιμένουμε πρώτα να δούμε πώς θα πάει η αποθεραπεία με το γόνατό μου και όταν θα είμαι 100% έτοιμος, θα ξαναμιλήσουμε γιατί ακόμα δεν ξέρω πόσο καιρό θα μου πάρει ακριβώς.  Δεν θα ήταν σωστό να έρθω, να νομίζετε ότι είμαι σε θέση να αγωνιστώ και μετά να ανακαλύψετε ότι χρειάζομαι περισσότερο χρόνο μέχρι να φτάσω στο επιθυμητό αγωνιστικό επίπεδο και να με πληρώνετε για το τίποτα. Δεν είναι κάτι που θέλω να συμβεί ούτε για μένα, ούτε για εσάς».

 Μέντορας για τους μικρούς του Παναθηναϊκού -Μήπως στα τέλη Μαρτίου όταν θα έχετε πάρει τα τελευταία αποτελέσματα των εξετάσεών σας θα έχετε μια καινούργια κουβέντα με τον Παναθηναϊκό; 

«Ίσως. Ποτέ δεν ξέρεις. Στο ποδόσφαιρο τα πάντα μπορούν να συμβούν. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα επιστρέψω να παίξω στον Παναθηναϊκό, παρότι είχαμε κάποιες συζητήσεις. Για μένα το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι να ξαναβρώ τη φόρμα μου, γιατί ταλαιπωρούμαι περισσότερο από ένα χρόνο και αυτό δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο. Αλλά είμαι σίγουρος και έχω αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρω και ότι πολύ σύντομα θα είμαι έτοιμος να επιστρέψω στους αγωνιστικούς χώρους».

 -Για πόσα ακόμα χρόνια θα παίζετε ποδόσφαιρο; Είστε ακόμα «διψασμένος» για να βρίσκεστε στα γήπεδα και να προπονείστε; 

«Μακάρι να μπορούσα να παίξω άλλα δέκα χρόνια αλλά ξέρω ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Τουλάχιστον σε επαγγελματικό επίπεδο.  Ωστόσο έχω πολύ μεγάλο πάθος για το ποδόσφαιρο. Είμαι παθιασμένος σαν άνθρωπος, αγαπώ αυτό που κάνω και γι’ αυτό είμαι διατεθειμένος να κάνω υπομονή. Δεν μένω όμως άπραγος, κάνω κάποια μαθήματα μάνατζμεντ και προετοιμάζομαι για το τι θα κάνω όταν σταματήσω το ποδόσφαιρο. Προετοιμάζομαι για την επόμενη μέρα».

 -Είπατε ότι είχατε πρόταση από τον Παναθηναϊκό, μήπως είχατε και από την Άρσεναλ; Όχι ως παίκτης αλλά σε άλλο πόστο; 

«Συζητήσαμε την επιστροφή μου, όχι σαν παίκτης αλλά σε κάποιο διοικητικό πόστο. Εξακολουθώ να έχω καλές σχέσεις με την Άρσεναλ, κρατάω τις επαφές μου με τους ανθρώπους εκεί, όπως και με τον Παναθηναϊκό. Είχαμε μια συζήτηση πριν από μερικούς μήνες και ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. Εγώ θέλω να είμαι προετοιμασμένος για τα πάντα».

 -Ο Παναθηναϊκός βαδίζει αργά αλλά σταθερά σε μια νέα εποχή. Αξιοποιεί πολλά νέα παιδιά και έχει καταφέρει να τα συνδυάσει με καλά αποτελέσματα. Πέρυσι κέρδισε το Κύπελλο και φέτος βρίσκεται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Αυτό σας κινεί το ενδιαφέρον, θέλετε να επιστρέψετε στην ομάδα και να γίνετε ο μέντορας γι’ αυτά τα παιδιά; 

«Γιατί όχι; Μου αρέσουν οι προκλήσεις και να έχω πάντα κίνητρο. Όταν αισθανθώ ότι δεν έχω, θα σταματήσω. Ξέρω τι πρέπει να κάνω για να παίρνω αυτό που θέλω και είμαι πρόθυμος να δουλέψω σκληρά για να το πετύχω. Αυτό που για κάποιους φαίνεται ακατόρθωτο ή δύσκολο να το κάνουν εγώ είμαι διατεθειμένος να προσπαθήσω να το κάνω.  Πάντα χρειάζομαι μια πρόκληση για να… παίζω!».

 -Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας στη ζωή; Φοβάστε κάτι συγκεκριμένο; 

«Όχι. Ίσως το να θέλεις να κάνεις κάτι πολύ και να μη το κάνεις και μετά μετανιώνεις που δεν το προσπάθησες. Για ποιο λόγο το λέω αυτό; Επειδή όταν ήμουν μικρότερος δούλευα σε ένα εργοστάσιο και αποφάσισα να επιστρέψω στο ποδόσφαιρο. Αν δεν έπαιρνα την απόφαση να γυρίσω στην παλιά μου ομάδα τότε θα το μετάνιωνα για όλη μου τη ζωή».

 -Για ποιο λόγο παρατήσατε την  πρώτη φορά το ποδόσφαιρο; Μήπως δεν σας φέρθηκαν καλά στην ομάδα σας; Δεν σας έδιναν χρόνο συμμετοχής; 

«Είχε πρόβλημα υγείας η μητέρα μου και αναγκάστηκα να γυρίσω στο σπίτι των γονιών μου. Έτσι παράτησα την ομάδα και πήγα να εργαστώ σε ένα εργοστάσιο για να συνεισφέρω οικονομικά στην οικογένειά μου προκειμένου να πληρωθούν τα έξοδα της θεραπείας της».

 -Σταματήσατε το ποδόσφαιρο προκειμένου να βοηθήσετε τους γονείς σας. Όταν πρωτοξεκινήσατε, ωστόσο, ποια ήταν η συμβουλή που σας έδωσαν; 

«Οι γονείς μου πάντα με υποστήριζαν όταν έπαιζα ποδόσφαιρο. Στις αρχές, όμως, είχαμε μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αλλά πάντοτε μου έλεγαν πως αν θέλεις να παίξεις ποδόσφαιρο εμείς θα σε στηρίξουμε.  Πάντα τους θαύμαζα, γιατί παρότι ήταν απλοί άνθρωποι ήταν συνέχεια στο πλευρό μου».

 Η πρωτόγνωρη υποδοχή -Ποια είναι η στιγμή που δεν θα ξεχάσετε ποτέ όσο παίζατε στον Παναθηναϊκό; 

«Θυμάμαι την κάθε μέρα ξεχωριστά. Καμιά φορά κάθομαι στον υπολογιστή μου και βλέπω αγώνες με τους τίτλους που κερδίσαμε, ωστόσο αυτό που ξεχωρίζω είναι η πρώτη μου ημέρα στην Ελλάδα».

 -Εννοείτε την υποδοχή που σας επιφύλαξαν οι φίλαθλοι στο αεροδρόμιο; 

«Ναι, ακριβώς».

 -Είχατε σε άλλες ομάδες αντίστοιχη υποδοχή; 

«Όχι. Νομίζω ότι η μόνη αντίστοιχη περίπτωση ήταν όταν κερδίσαμε το Μουντιάλ το 2002. Εκτός από αυτό, η μοναδική φορά που μου επιφύλαξαν υποδοχή οι οπαδοί ήταν όταν επέστρεψα στην Ατλέτικο Μινέιρο, όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με την υποδοχή στον Παναθηναϊκό. Αυτό που έζησα στην Ελλάδα ήταν κάτι τρελό. Το να φτάνω στο αεροδρόμιο και να το βλέπω γεμάτο από φίλους του Παναθηναϊκού ήταν ένα πολύ έντονο συναίσθημα για μένα και κάτι υπέροχο».

 -Αναφέρατε προηγουμένως το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, στο οποίο ήσασταν συμπαίκτες με τον Ριβάλντο που δύο χρόνια αργότερα ήρθε να αγωνιστεί στον Ολυμπιακό και «τάραξε» τα νερά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μήπως αυτό σας επηρέασε στην απόφασή σας να έρθετε και εσείς στην Ελλάδα; Να σκεφτήκατε δηλαδή «εφόσον έχει πάει ο Ριβάλντο εκεί, γιατί όχι και εγώ;». 

«Φυσικά, γιατί όταν κάποιος γνωστός σου έχει πάει σε ένα πρωτάθλημα μπορείς πιο εύκολα να συλλέξεις πληροφορίες γι’ αυτό το πρωτάθλημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι νωρίτερα είχε πάει και ο Τζιοβάνι και κάποιοι άλλοι μεγάλοι παίκτες. Αυτό κάνει ευκολότερη την απόφασή σου να μετεγγραφείς και εσύ σε μια ομάδα της Ελλάδας γιατί σκέφτεσαι ακριβώς αυτό που είπες, “αφού έχουν πάει και άλλοι μεγάλοι παίκτες, γιατί όχι και εγώ;”». 

 -Ο προπονητής κάνει τους παίκτες ή οι παίκτες τον προπονητή; 

«Πιστεύω ότι ισχύουν και τα δύο. Πολλοί προπονητές έχουν τεράστια επίδραση στην καριέρα ενός παίκτη και το αντίστροφο. Για να πάει καλά ένας σύλλογος χρειάζεται η συνδρομή και των δυο».

 -Κάποιο από τα παιδιά σας ασχολείται με τα σπορ; 

«Έχω ένα γιο 13 χρονών και του αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο. Θέλει να γίνει επαγγελματίας και εγώ θέλω να τον αφήσω να αποφασίσει μόνος του αν του αρέσει να συνεχίσει αυτό που κάνει. Θα πρέπει να ξέρει, όμως, ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι δύσκολο πράγμα. Κάποιοι πιστεύουν πως το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι κάτι εύκολο, αλλά δεν είναι. Πρόκειται για μια δουλειά, πρέπει να δουλεύεις σκληρά, να είσαι συγκεντρωμένος και κάποιες φορές πρέπει να βρίσκεσαι μακριά από την πατρίδα σου».

 -Παίζει μέσος σαν και εσάς; 

«Είναι σε μια ηλικία που δεν έχει αποφασίσει ακόμα. Νομίζω πως σε αυτή την ηλικία το σημαντικό είναι να απολαμβάνεις το ποδόσφαιρο. Αν αποφασίσει ν' ακολουθήσει τα βήματα μου θα είμαι χαρούμενος».

 Μέσι ή Ρονάλντο; -Η εθνική ομάδα της χώρας σας δεν τα κατάφερε το καλοκαίρι στο Μουντιάλ αν και έγινε στη Βραζιλία. Τι έφταιξε; Μπορεί η Βραζιλία να πάρει ξανά το Παγκόσμιο Κύπελλο; 

«Πολλοί μου το ρωτάνε αυτό, αλλά δεν είναι και πολύ εύκολο να απαντήσω. Κατά την άποψη μου δεν ήμασταν ψυχολογικά έτοιμοι για τον ημιτελικό κόντρα στους Γερμανούς. Δεν είχαμε δώσει τα σωστά φιλικά παιχνίδια πριν την έναρξη τα Μουντιάλ. Πιστεύω, επίσης, πως το ότι κερδίσαμε τοConfederations Cup δεν μας έκανε καλό, γιατί πολλοί θεώρησαν ότι ήμασταν έτοιμοι να πάρουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ωστόσο, κανείς δεν κατάλαβε ότι το Confederations Cup και το Μουντιάλ είναι δυο εντελώς διαφορετικές διοργανώσεις.  Πολλοί νεαροί παίκτες μας δεν είχαν ζήσει αντίστοιχη πίεση σε μια μεγάλη διοργάνωση, πόσω μάλλον όταν αυτή γίνεται στην πατρίδα σου».

 -Μέσι, Ρονάλντο ή κάποιος άλλος; 

 «Είναι δύσκολο να απαντήσω, είναι και οι δυο εξαιρετικοί παίκτες αλλά έχουν διαφορετικό στιλ».

 -Ακόμα και έτσι, έστω ότι ήσασταν προπονητής και σας έλεγε ο πρόεδρος «Ζιλμπέρτο, μπορώ να σου φέρω ή τον Μέσι ή τον Ρονάλντο. Ποιον θέλεις;». Ποιον θα επιλέγατε;  

«Αν ερχόταν με μια τέτοια πρόταση θα προσπαθούσα να τον πείσω να τους πάρει και τους δύο και μετά η επίθεση της ομάδας θα πετούσε φωτιές».

 -Τώρα έχετε ακόμη μια μεγαλύτερη πρόκληση: τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Σας έχει ζητηθεί να βοηθήσετε από κάποιο πόστο; 

«Όχι. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Θα μου άρεσε πολύ όμως, γιατί στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο σχολίαζα τους αγώνες για το ESPN και ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, με εξαίρεση το τελευταίο αποτέλεσμα της εθνικής μας ομάδας».

 -Άρα έχετε μια ακόμη επιλογή για μετά το τέλος της καριέρας σας: να δουλέψετε ως σχολιαστής αγώνων. Θα σας άρεσε ή προτιμάτε να γίνετε προπονητής ; 

«Δεν μπορώ να με φανταστώ προπονητή σε κάποια ομάδα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Θα ήθελα βέβαια να είμαι προετοιμασμένος να γίνω προπονητής, ωστόσο στο μυαλό μου θα ήθελα να ακολουθήσω μια καριέρα ως μάνατζερ. Δεν θέλω να αποκλείω τίποτα, γι’ αυτό θα προετοιμαστώ και στον τομέα της προπονητικής και του μάνατζμεντ».

 -Τα χρήματα που κερδίσατε στην καριέρα σας ως ποδοσφαιριστής τα έχετε επενδύσει κάπου; 

«Ναι. Έχω τη δική μου κατασκευαστική εταιρεία. Χτίζουμε διαμερίσματα, σπίτια, γραφεία κτλ».

 -Έχετε πάει ποτέ να επιβλέψετε τις εργασίες σε κάποιο έργο που έχει αναλάβει η εταιρεία σας; 

«Ναι, μερικές φορές επισκέπτομαι τα γραφεία που κάνουμε. Έχω όμως ανθρώπους που «τρέχουν» αυτή τη δουλειά. Εγώ έχω απλά τη γενική επίβλεψη».

 -Δεν ξέρω εάν το γνωρίζετε αλλά το πρωτάθλημα στην Ελλάδα έχει διακοπεί για τρίτη φορά φέτος, κυρίως λόγω των επεισοδίων που έγιναν στο ντέρμπι Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός… 

«Όχι, δεν το γνωρίζω».

 -Έγιναν αυτά που γίνονται συνήθως στα μεγάλα ματς στην Ελλάδα: επεισόδια , συμπλοκή οπαδών με την αστυνομία κτλ… 

«Η βία θα πρέπει να σταματήσει. Επιβάλλεται να παρθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της. Η βία στα γήπεδα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο- συμβαίνει και σε άλλες χώρες- και είναι κρίμα γιατί υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά αγαπάνε το ποδόσφαιρο και δεν μπορούν να πάνε στο γήπεδο λόγω αυτών των περιστατικών».

 -Γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για τη διαιτησία και για τον τρόπο που σφυρίζουν οι διαιτητές. Ποια είναι  η άποψή σας γι’ αυτό; 

«Καταρχήν πιστεύω ότι οι διαιτητές θα έπρεπε να ελέγχονται από τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό. Από τη FIFA και την Ελληνική Ομοσπονδία. Αν βρουν κάτι επιλήψιμο, θα πρέπει να τιμωρούνται».

 -Ποια είναι η φιλοσοφία σας για την ζωή; 

«Προσπαθώ να είμαι θετικός άνθρωπος  Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: εδώ και 15 μήνες αντιμετωπίζω το πρόβλημα στο γόνατο που σας έλεγα και ακόμα εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα επιστρέψω στους αγωνιστικούς χώρους. Ποτέ δεν παραπονιέμαι με αυτό που μου συνέβη, αλλά είμαι υπομονετικός μέχρι να τα καταφέρω».

 -Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού; 

«Μου λείπουν πολύ και αυτό το λέω ειλικρινά. Θυμάμαι ότι με σταματούσαν στους δρόμους της Αθήνας και ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί μου. Για μένα αυτό είναι μια πολύ ωραία ανάμνηση. Τους εύχομαι τα καλύτερα και μακάρι ο Παναθηναϊκός να έχει μια εξαιρετική σεζόν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Μπορεί να μιλάω μόνο για τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού ωστόσο έχω σεβασμό για όλους τους Έλληνες, γιατί μου φέρθηκαν πάρα πολύ καλά».

«Έχω πρόταση από τον ΠΑΟ»!