MENU

Το ποδόσφαιρο είναι μια μικρογραφία της εκάστοτε κοινωνίας και το συγκεκριμένο «κλισέ» καλώς ή κακώς βρίσκει εφαρμογή με πολλούς και διάφορους τρόπους. Μια από τις μεγάλες «ανοιχτές» πληγές κάθε κοινωνίας, ανά τις δεκαετίες, ήταν και παραμένει ο ρατσισμός. Όσο αυξάνονται τα περιστατικά εκτός γηπέδων, μοιραία κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και μέσα ή γύρω από αυτά. Παρά τις οργανωμένες προσπάθειες όλων των επίσημων φορέων, των ομάδων, των αθλητών και -κυρίως- όσων δεν είναι απείρως πιο απολίτιστοι από όσους βάζουν στο στόχαστρό τους λόγω διαφορετικού χρώματος στο δέρμα ή διαφορετικής καταγωγής, το φαινόμενο του ρατσισμού συνεχίζει να βρίσκει... εύκρατο κλίμα και να ευδοκιμεί στο ποδόσφαιρο. Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό στη χώρα μας, αυτό της ρατσιστικής επίθεσης που καταγγέλλει ο Κριστιάν Καρεμπέ στη Λεωφόρο, το SDNA θυμάται 20 (διεθνείς) + 5 (εγχώριες) χαρακτηριστικές περιπτώσεις της τελευταίας 15ετίας...

Τον Οκτώβριο του 2000, η Άρσεναλ φιλοξενείται από τη Λάτσιο και ο Πατρίκ Βιεϊρά κατηγορεί τον Σίνισα Μιχάιλοβιτς ότι του επιτέθηκε ρατσιστικά, λέγοντας: «με είπε μαύρο μπάσταρδο και γ@μ... μαύρη αλεπού». O Σέρβος αντίστοιχα κατηγορεί τον μέσο των «κανονιέρηδων» ότι τον αποκάλεσε «γύφτικο σκατό». Η UEFA τιμωρεί τον Σέρβο αμυντικό με δύο αγωνιστικές.

Το Σεπτέμβριο του 2003, ο Εμίλ Χέσκεϊ δέχεται ρατσιστική επίθεση από χιλιάδες Σκοπιανούς οπαδούς όταν περνά στο ματς ως αλλαγή σε ματς Σκόπια – Αγγλία 1-2 για τα προκριματικά του Euro 2004.

Τον Οκτώβριο του 2004, ο μακαρίτης Λουίς Αραγονιές είναι στον πάγκο της Εθνικής Ισπανίας και ο τηλεοπτικός φακός τον συλλαμβάνει να κάνει ένα ρατσιστικό σχόλιο κατά του Τιερί Ανρί όταν μιλάει στον τότε συμπαίκτη του στην Άρσεναλ, Χοσέ Αντόνιο Ρέγες, προσπαθώντας να τον εμψυχώσει: «Πες σε αυτό μαύρο σκατό ότι είσαι πολύ καλύτερος από αυτόν. Πες του το από εμένα. Πρέπει να πιστέψεις στον εαυτό του, είσαι καλύτερος από το μαύρο σκατό!». Το θέμα παίρνει γιγαντιαίες διαστάσεις, ο Βρετανός Υπουργός Αθλητισμού ζητά μηδενική ανοχή από την ισπανική Π.Ο. και αυτή του επιβάλει το... εξοντωτικό πρόστιμο των 3000 ευρώ.

Στις 21/4/2004, σκάνδαλο ξεσπά στα αγγλικά ΜΜΕ, όταν κατά τη διάρκεια μετάδοσης αγώνα της Τσέλσι, ο δημοσιογράφος, Ρον Άτκινσον που νομίζει ότι το μικρόφωνό του είναι κλειστό, κάνει το εξής σχόλιο αναφερόμενος στον Μαρσέλ Ντεσαγί: «Είναι αυτό που λένε ένας τεμπέλης νέγρος». Ως αποτέλεσμα αυτού, απολύεται τόσο από το ITV όσο και από την εφημερίδα Guardian στην οποία αρθρογραφούσε.

Το Νοέμβριο του 2005, σε ματς Μεσίνα – Ίντερ ο ποδοσφαιριστής των γηπεδούχων Μάρκο Ζορό που ακούει ρατσιστικά συνθήματα από τους οπαδούς των «νερατζούρι» απειλεί να φύγει από το γήπεδο παίρνοντας μαζί του και τη μπάλα. Πείθεται τελικά να συνεχίσει, μετά και από σύντομη κουβέντα που έχει από τον Βραζιλιάνο επιθετικό της Ίντερ, Αντριάνο.

Τον Νοέμβριο του 2004, η Αγγλία χάνει από την Ισπανία 1-0 στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» όπου αναρτάται το πανό «Αραγονιές 1 – Ανρί 0». Επιπλέον, όποτε οι Άσλεϊ Κόουλ και Σον Ράιτ Φίλιπς ακουμπούν την μπάλα, από την εξέδρα ακούγεται ο ήχος της μαϊμούς. Η UEFA επιβάλει χρηματικό πρόστιμο 50 χιλ. ευρώ στην ισπανική Ομοσπονδία.

Στις 26/1/2006, ο Σάμουελ Ετό εξερράγη όταν σε εκτός έδρας αγώνα με τη Σαραγόσα, οι οπαδοί των γηπεδούχων κάνουν εναντίον του μια μαζική ρατσιστική επίθεση με κραυγές, συνθήματα και... ιπτάμενα φιστίκια. Ο Καμερουνέζος προσπαθεί να φύγει από το γήπεδο δείχνοντας «ως εδώ» και δείχνει το δέρμα μαύρου παίκτη της Σαραγόσα για να δείξει το μέγεθος της βλακείας τους. Συμπαίκτες και αντίπαλοι τον πείθουν να συνεχίσει, σκοράρει στη νίκη των «μπλαουγκράνα» με 4-1 και για να πικάρει τους ρατσιστές οπαδούς της Σαραγόσα πηγαίνει μπροστά τους και αναπαριστά τη μαϊμού.

Στις 24/03/2007, σε ματς Λιθουανία – Γαλλία, οι οπαδοί των γηπεδούχων σηκώνουν πανό που αναγράφει «Καλώς ήρθατε στην Ευρώπη» και δείχνει τον χάρτη της Αφρικής με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας.

Τον Απρίλιο του 2007, ο Τσέχος επιθετικός της Λιόν, Μίλαν Μπάρος, κατηγορείται για ρατσιστική επίθεση κατά του παίκτη της Ρεν, Στεφάν Εμπιά, με τον τηλεοπτικό φακό να τον συλλαμβάνει να κλείνει τη μύτη του, όταν ο Καμερουνέζος περνάει από δίπλα του. Τιμωρείται για την ενέργειά του αυτή με ποινή τριών αγωνιστικών.

Στα play-off του βελγικού πρωταθλήματος της σεζόν 2008-09, ο Βέλγος Ζοέλ Βαν Νταμ της Άντερλεχτ αποκαλεί «βρωμερό πίθηκο» τον Αμερικανό με νιγηριανή καταγωγή, αμυντικό της Σταντάρ Λιέγης, Ογκούτσι Ονιέβου. Ο διεθνής στόπερ των ΗΠΑ καταθέτει μήνυση κατά του συναδέλφου του τον Ιούνιο.

Τον Απρίλιο του 2009, ο Μάριο Μπαλοτέλι (σ.σ. στην Ίντερ τότε) που γίνεται συχνά πυκνά στόχος ρατσιστικών σχολίων, δέχεται επίθεση με τις γνωστές κραυγές από οπαδούς της Γιουβέντους. Η ομάδα του Τορίνου τιμωρείται με αποκλεισμό της έδρας της για ένα παιχνίδι για το περιστατικό.

Τον Αύγουστο του 2010, ο Πίτερ Οντεμβιγκί παίρνει μεταγραφεί από τη Λοκομοτίβ Μόσχας για τη Γουέστ Μπρομ. Οι οπαδοί της ρωσικής ομάδας πανηγυρίζουν το γεγονός αναρτώντας πανό που απεικονίζει μια μπανάνα και το μήνυμα «Ευχαριστούμε, Γουέστ Μπρομ».

Στις 3/9/2011, για τα προκριματικά του Euro 2012 η Αγγλία επικρατεί της Βουλγαρίας 3-0 εκτός έδρας και οι οπαδοί των γηπεδούχων επιδίδονται σε κραυγές και ρατσιστικά σχόλια κατά των Θίο Γουόλκοτ και Άσλει Κόουλ. Ο τεχνικός των Βούλγαρων, Λιούμποσλαβ Πένεφ, ζητά συγνώμη, η UEFA διεξάγει έρευνα και τελικά η Ομοσπονδία της Βουλγαρίας τιμωρείται με πρόστιμο 40 χιλ. ευρώ.

Στις 15/10/2011, Λουίς Σουάρες και Πατρίς Εβρά έχουν ένα φραστικό επεισόδιο σε ματς Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Ουρουγουανός κάνει ρατσιστική επίθεση στον Γάλλο, όπως αυτός κατήγγειλε. Μετά από έρευνα της αγγλικής Π.Ο. ο επιθετικός των «κόκκινων» τιμωρείται με πρόστιμο 40 χιλ. λιρών.

https://www.youtube.com/embed/Lbtk8etxf1Q

Τον Μάρτιο του 2012, ο Ρομπέρτο Κάρλος αγωνίζεται στη ρωσική Ανζί και κατά τη διάρκεια εκτός έδρας αγώνα με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης βλέπει μια μπανάνα να προσγειώνεται δίπλα στα πόδια του. Το ίδιο συμβαίνει στο ίδιο γήπεδο τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς με αποτέλεσμα ο Βραζιλιάνος να πάρει τη μπανάνα και να την πετάξει εκτός αγωνιστικού χώρου πριν αποχωρήσει από το γήπεδο δύο λεπτά πριν τελειώσει το παιχνίδι.

Στις 3/1/2013, κατά τη διάρκεια φιλικού ματς μεταξύ της Μίλαν και της Προ Πάτρια, ο Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ γίνεται στόχος ρατσιστικών συνθημάτων από οπαδούς της αντίπαλης ομάδας, με αποτέλεσμα να φεύγει από το γήπεδο, όπως και η υπόλοιπη ομάδα των «ροσονέρι».

https://www.youtube.com/embed/yZBJ2-jomdA

Στις 23/10/2013, σε ματς ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Μάνστεστερ Σίτι για το Champions League, οι οπαδοί των γηπεδούχων φωνάζουν συνθήματα ρατσιστικού περιεχομένου και κραυγές ζώων όποτε ο Γιάγια Τουρέ ακουμπά τη μπάλα. Η UEFA μετέπειτα θα τιμωρήσει τον ρωσικό σύλλογο.

https://www.youtube.com/embed/GaRkxC7KXbQ

Στις 28/4/2014 σε ματς Βιγιαρεάλ – Μπαρτσελόνα 2-3 ο Ντάνι Άλβες δέχεται μια μπανάνα στα πόδια, την πιάνει, την ξεφλουδίζει και την τρώει. Η διοίκηση του «κίτρινου υποβρυχίου» βρίσκει αυτόν που την πέταξε μέσα σε ένα 24ωρο, του απαγορεύει δια βίου την είσοδο στο «Μαδριγάλ» και ταυτόχρονα απολογείται για το περιστατικό με ανακοίνωσή της.

https://www.youtube.com/embed/jJoUy2hMjxk

Στις 17/2/2015 οπαδοί της Τσέλσι που βρέθηκαν στο Παρίσι για το ματς των «μπλε» με την Παρί για το Champions League κάνουν ρατσιστική επίθεση κατά Γάλλου πολίτη την ώρα που βρίσκονται στο μετρό της γαλλικής πρωτεύουσας, τον βγάζουν εκτός συρμού και φωνάζουν: «Είμαστε ρατσιστές και έτσι μας αρέσει». Το περιστατικό καταγράφεται από κάμερες ασφαλείας, οι οπαδοί αναγνωρίζονται μετά από έρευνα της Αστυνομίας και παραδίνονται. Φυσικά, η διοίκηση τους Τσέλσι τους απαγορεύει δια βίου την είσοδο στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

Στις 26/2/2015 κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου του Φέγενορντ – Ρόμα για το Europa League οπαδοί των γηπεδούχων πέταξαν μια μεγάλη πλαστική μπανάνα στον αγωνιστικό χώρο έχοντας ως στόχο τον Ιβοριανό επιθετικό των Ρωμαίων, Ζερβίνιο.

https://www.youtube.com/embed/MWfDPgedO1Y

Περιστατικά στην Ελλάδα

Στις 23/2/2003 το παιχνίδι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, στη Ριζούπολη, παρά τα πολλά γκολ (4-3) μένει στην ιστορία για το επεισόδιο με τον μαινόμενο Κριστιάν Καρεμπέ να επιτίθεται με κουτουλιές και γροθιές σε Γιάννη Οκκά και Παντελή Καφέ λίγα λεπτά πριν το τέλος του. Ο Γάλλος υποστήριξε ότι ο Κύπριος έκανε ρατσιστικά σχόλια εναντίον του, ωστόσο ουδέποτε ξεκαθαρίστηκε τι πραγματικά συνέβη.

Στις 19/2/2011 σε ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στο Καραϊσκάκη, ο Τζιμπρίλ Σισέ γίνεται αποδέκτης ρατιστικής επίθεσης από την εξέδρα. Σε συνέντευξή του, δηλώνει για το περιστατικό: «Αυτό έχει γίνει ήδη δύο φορές. Ήμουν το θύμα με κραυγές μαϊμούδων. Εκείνο το βράδυ έγινε το ίδιο. Και σε αντίθεση με αυτά είχαν τη δυνατότητα να περάσουν μέσα και ιπτάμενες μπανάνες τις οποίες κουνούσαν όποτε είχα τη μπάλα. Εγώ δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω σε αυτό το πρωτάθλημα. Θα κάνω καταγγελία στην ΟΥΕΦΑ και να ξέρετε ότι θα τραβήξω το σχοινί».

Στις 5/2/2012 κατά τη διάρκεια του ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός στην Τούμπα, ο Κόλιν Καζίμ Ρίτσαρντς γίνεται στόχος ρατιστικής επίθεσης από οπαδούς του «Δικεφάλου». Λίγους μήνες μέτα, όταν πια επέστρεψε στην Τουρκία (σ.σ. ήταν δανεικός από τη Γαλατά) δηλώνει σε συνέντευξή του: «Οι Τούρκοι είναι φιλικοί άνθρωποι και ποτέ δεν κάνουν διακρίσεις. Στην Ελλάδα για πρώτη φορά στη ζωή μου έπεσα θύμα ρατσιστικής επίθεσης. Μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ μου πετούσαν μπανάνες. Μάλιστα, δέχθηκα ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Είχα πει πως εάν ήταν φρέσκες, θα τις έτρωγα».

Στις 16/4/2014, κατά τη διάρκεια της ρεβάνς του ημιτελικού Κυπέλλου μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ εκτοξεύουν μπανάνες κατά του αμυντικού του Ολυμπιακού, Λεάντρο Σαλίνο και αυτός τις επιστρέφει στην εξέδρα. Κατά την απολογία του, ο ΠΑΟΚ υποστηρίζει ότι το περιστατικό δεν είναι ρατσιστικό και ότι ο οπαδός που πέταξε την μπανάνα που έφτασε στα πόδια του Βραζιλιάνου, μπορεί να την είχε πάρει στο γήπεδο για να την φάει και απλά την πέταξε όπως θα έκανε με οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο.

https://www.youtube.com/embed/7eASgeAfQmU

Στις 10/12/2013 η UEFA τιμωρεί τον Ολυμπιακό με κλείσιμο μέρους της εξέδρας των οργανωμένων οπαδών του λόγω ενός πανό που υπήρχε αναρτημένο κατά τη διάρκεια του ματς με την Άντερλεχτ για το Champions League. Παράλληλα, επιβλήθηκε πρόστιμο 30 χιλ. ευρώ. Ο επίσημος Ολυμπιακός υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο πανό που εμφάνιζε τη νεκροκεφαλή των γερμανικών Ες-Ες είναι απλά ένα σήμα συνδέσμου που περιλαμβάνει μεν το κρανίο ως σήμα αλλά όχι μόνο το συγκεκριμένο, αφού υπάρχει σε πολλές εκδοχές.

Μια πληγή που δεν κλείνει... (pics+vids)